2018-12-13
姨媽本來是佐敦 新樂酒樓 的常客, 她偶爾會遇見明星客人, 好開心. 為了懷念此酒家的美食, 她約我去 新新酒樓 (即新樂酒樓新店), 位於莊士倫敦廣場 11 樓, 酒樓入口處, 姨媽又多愛看明星照片, 回憶一次. 薛家燕, 南紅, 于素秋, 李香琴, 張英才........面積不算大, 步入餐廳, 氣氛熱鬧, 設備齊, 有大大個海鮮缸, 生猛海産, 石班游來游去.燒臘檔有乳豬, 雞, 叉燒, 燒鵝, 色澤明亮.酒吧有各式各樣酒水, 多朋友聚餐有大圓檯.今晚我和姨媽兩人坐細檯, 侍應開茶快, 有效率的送來小食及餐牌. 睇睇餐牌, 皇牌三重奏, 晚飯孖寶大優惠既有套餐, 又可單點小菜都幾多選擇.姨媽至愛 蜜汁叉燒叉燒肥瘦適中, 肉質鬆軟, 肉香調味佳. 上桌賣相吸引, "立立令" 的的蜜汁, 十分惹味.清蒸沙巴老虎斑大大條魚, 肉質爽彈鮮美 , 充滿魚味, 鮮味超滑 ! 配以 豉油, 熟油綻的蔥花, 更香, 更美味 !海鮮一品什菜煲有帶子, 大蝦及鮮魷, 什菜有菜芯, 白菜及生菜. 上湯底加粉絲, 鮮蝦蝦味濃郁, 蝦肉彈牙好新鮮. 帶子鮮甜, 好好食.粟米魚肚羹夠熱.
面積不算大, 步入餐廳, 氣氛熱鬧,
設備齊, 有大大個海鮮缸, 生猛海産, 石班游來游去.
既有套餐, 又可單點小菜
蜜汁叉燒
鮮蝦蝦味濃郁, 蝦肉彈牙好新鮮. 帶子鮮甜, 好好食.
夠熱. 粟米甜, 魚肚好滑, 口感豐富, 羹的濃度適中, 調味不錯.