2020-03-18 230 瀏覽
#小秘書 呢個月幾乎推哂所有群體活動,日對夜對住部手機,真係人都癲👉🏻👈🏻 朋友仔可能見我咁宅,呢晚特別安排咗個驚喜比我🤩 帶我到「一幸」一間喺尖沙咀新開嘅 #日本餐廳 食飯。餐廳裝修得好精緻,大門旁邊有一個細細的水池,加上射燈嘅倒影,顯得非常優雅。推開大門,服務員首先為我哋安排座位,再遞上 #搓手液,認真細心。嚟到先知道原來「一幸」係由 #師傅發辦(お任せ)嘅,朋友選定餐牌價錢,#鋼師傅 就為我地開始準備食物。望住 #師傅 一手一腳幫我哋將 #食物 放上碟,就好似睇住個 #藝術家 #畫畫 一樣... 食物未送到落口已經係一種享受❤️ #師傅 先為我哋送上嘅係 #小食 同 #前菜,#赤海膽 放喺 #豆腐 上面,入口即溶好鮮味、#蟹肉 同 #螺肉 亦非常出色🤤 再嚟嘅係 #刺身/海鮮,大大隻 #赤貝,口感十足,再配埋 #鯛魚燒,好香嘅燒魚味,食埋粒 #蕃茄仔,可以中和 #魚油 嘅 #油膩感🤤 之後再嚟嘅有 #生蠔、#雪場蟹... my favourite 口味鮮甜到不得了❤️ 師傅有冇得encore呀?#師傅 可能見我開始飽飽地,拎咗盒「跳跳魚(白魚)」出嚟,問我敢唔敢試吓😅 人一世物一世咩

#師傅 可能見我開始飽飽地,拎咗盒「跳跳魚(白魚)」出嚟,問我敢唔敢試吓😅 人一世物一世咩都要嘗試,膽粗粗一口連湯吞咗落喉嚨🤪 㖿... 啲「魚毛」仲識郁嘅😅 驚魂過後,師傅掛起甜美嘅笑容😍再送上一件#吞拿魚手卷 到我手上... 未食都已經冧晒啦🤣 #吞拿魚 嘅 #油香 令人一試難忘,定係我已經俾 #師傅 電暈左呢?稍作休息,#汁燒鯛魚 已經做好,#魚鮫 嘅位置特別嫩滑,夾埋啲 #醬汁 一齊食,味道好配襯🤤 以為已經差唔多啦... 點知原來仲有 #壽司、#大蜆湯、#水果甜品 未上枱🤪 #赤海膽 又一次出場,#師傅一啲都唔孤寒,#赤海膽 同 #壽司飯 以8:2嘅比例,入口幾乎食唔出有 #飯粒 喺度,#元貝 亦係king size,佢哋嘅鮮味實在令人難忘❤️ 個 #大蜆湯 好清甜🤤最後配上 #靜崗蜜瓜 + #士多啤梨、細細件嘅 #朱古力蛋糕 做 #甜品... 口感大滿足🥰

整體我會比「一幸」90分,要讚嘅係「鋼師傅」嘅專業、笑容,加上「餐廳」細心嘅服務,帶比我哋一個愉快嘅晚上。而最後10分就等我下次試埋個 #午餐 先再加啦😚 呢次又要朋友破費,唯有衷心講句「多謝呀」🙇🏻‍♀️🙇🏻
2020-03-16