BKK

2024-02-28 444 瀏覽
呢間泰國菜似乎係近期先開,作為上環嘅打工仔平時都鍾意係附近覓食,今次約咗朋友仔一收工就一齊上去試呢間處於文青地帶嘅泰國菜。———————————————🌟炭燒和牛串配東北酸辣汁 和牛串燒燒得好好,將肉汁鎖死完全唔會覺得好乾,牛肉都高質夠重味,另外個特色東北酸辣汁都係精髓,係以魚露為主調再加入其他配料,咸酸辣集於一身同時做到提鮮效果。🌟斑蘭葉香茅蒸原條紅鯛魚平時食泰國菜都鍾意叫魚,因為泰國總係用好多香料去烹飪,令條魚充滿香味同時又保留佢嘅原汁原味。今次呢條紅鯛魚都幾大條,肉質都鮮嫩並冇唔熟或者過熟嘅情況。不過平時魚會配有一碟仔酸辣汁,今次呢度就冇我就用上面個東北酸辣汁配搭,點汁就重口味啲,唔點都一樣品嘗到鮮味。🌟蟹肉炒飯泰國蟹肉炒飯總係味道比外表更好食,睇外表可能覺得唔味道可能好淡,但食落味道總係非常有驚喜,呢度嘅蟹肉炒飯飯粒乾身,而且味道夠曬味,旁邊都有配料,個人認為可加可唔加,我兩種都有食。炒飯入面仲有唔少蟹肉,全部都已經拆好曬超正!🌟芒果椰汁糯米飯呢度嘅糯米飯係熱辣辣咁上,芒果好大粒但味道未夠甜,不過椰汁糯米飯就比較高質,上面仲有少少脆脆,椰汁食落又香,糯米口感都好好。🌟Siam

———————————————
🌟炭燒和牛串配東北酸辣汁

🌟斑蘭葉香茅蒸原條紅鯛魚

🌟蟹肉炒飯

🌟芒果椰汁糯米飯

🌟Siam Basilico
呢杯係係以Black Tea Gin做底,加有羅勒、檸檬、椰子同薑,好有泰式香料嘅感覺,飲落有少少酸酸甜甜,都算易入口,飲到底個酒味反而仲更濃郁。

🌟Coconut Slushie
呢杯真心推薦,係比較少嘗試嘅椰子芒果沙冰,入面仲加有斑蘭葉,第一下入口會係椰子味較濃再帶有斑蘭香,慢慢先再帶出返芒果味,甜度適中非常好飲。

🔸整體評價🔸
食物同飲品都好高質,雖然要行斜路上嚟但我見晚市都幾多人食,餐廳環境設計都好有心充滿泰國風情。