2025-05-23 591 瀏覽
週末約左朋友來個文青約會🤭所以就諗住係PMQ 食埋lunch ,PMQ原來都有唔少餐廳,我地今次就揀咗位於地下嘅BKK😆🔥 炭燒和牛串配東北酸辣汁和牛肉外焦里嫩,油脂分佈均勻肉汁豐富,有著炭燒風味,酸辣汁用青檸汁、魚露、糖和辣椒乾碎調製仲帶啲香草味相當惹味,完全不膩。朋友食完即刻想encore多串。🥗泰式碳烤牛肉沙律牛肉烤得剛好,外層微焦,中間保持粉嫩搭配青木瓜絲加埋特調酸辣汁🌋 酸辣開胃!💥好適合夏天嘅小食🍳 蟹肉奄列第一次見咁足料嘅奄列!外層煎到金黃微脆,切開裡面綁滿滿嘅蟹肉餡,蛋香濃郁香氣撲鼻。每啖都食到鮮甜嘅蟹肉絲。最特別係配咗是拉差醬,鹹甜交錯口感豐富。真材實料!味道即刻提升多個層次🐠炸原條紅鯛魚配青芒果絲魚肉事先處理過細心地將魚肉起件,炸完之後再合併返完整一條保證外脆內嫩,魚肉嫩滑炸得金黃而且冇骨食起黎好方便,搭配清爽的青芒果絲再配上泰式醬汁,甜酸中帶點微辣,十分有泰式風味。🥭芒果椰汁糯米飯。糯米熱辣辣食落好軟糯,口感煙韌,雪過的芒果香甜多汁甜度剛剛好💛 搭配椰漿形做成一冷一熱的絕妙口感!面頭仲灑咗啲脆米增加口感!完美嘅ending!🍹Mango & Passionfrui

🔥 炭燒和牛串配東北酸辣汁

🥗泰式碳烤牛肉沙律

🍳 蟹肉奄列

🐠炸原條紅鯛魚配青芒果絲

🥭芒果椰汁糯米飯。

🍹Mango & Passionfruit Smoothie
香甜的芒果味與酸甜的熱情果搭配,好欣賞佢地的Presentation令到食物/飲品睇落更加吸引

🍹Coconut smoothie
新鮮椰子絲食落好香椰子味,奶昔口感順滑又唔會好甜
  • 炸原條紅鯛魚配青芒果絲
  • 芒果糯米飯
  • 炭燒和牛串配東北酸辣汁
  • 蟹肉奄列
2025-01-27 2937 瀏覽
每次到中環,最喜歡和朋友來這間泰菜餐廳。場又靚美食又正。難得可以坐耐點,chill住食又幾有渡假feel。大蝦柚子沙律蝦肉爽口彈牙,柚子肉香甜多汁,搭配烘焙椰子和酥脆的炸蔥,口感層次豐富。在酸甜的羅望子和梅糖醬汁的加持下,清爽又開胃,美味到呢!炭燒和牛串配東北酸辣汁和牛肉大大粒串起來,肉汁豐富,有著炭燒風味,淋上酸辣汁相當惹味。大頭蝦配秘製咖哩咖哩香濃惹味,唔辣有點奶香。大頭蝦新鮮彈牙,個汁甚多,讓人忍不住想叫飯來撈汁。炸原條紅鯛魚配青芒果絲魚肉事先處理過,魚肉炸得一條條,外脆內嫩,搭配清爽的青芒果絲,十分有泰式風味。芒果椰汁糯米飯糯米飯口感煙韌,芒果香甜,淋上椰汁,簡單美味。Mango & Passionfruit Smoothie香甜的芒果味與酸甜的熱情果搭配,特別好飲。Coconut smoothie啖啖椰子味,口感順滑,又唔會好甜,好飲。
每次到中環,最喜歡和朋友來這間泰菜餐廳。

芒果椰汁糯米飯
糯米飯口感煙韌,芒果香甜,淋上椰汁,簡單美味。

Mango & Passionfruit Smoothie
香甜的芒果味與酸甜的熱情果搭配,特別好飲。

Coconut smoothie
啖啖椰子味,口感順滑,又唔會好甜,好飲。
2025-01-26
5 分鐘 (堂食)
2025-06-19 0 瀏覽
We ordered bread to eat with curry,bread is very crispy and softy.we ordered fried shirmp and it taste very crispy,and we ordered the fried fish it is really big and little sour the taste of it is goodDessert the sticky rice with mango best thai dessert to est in here because the sticky rice is warm and eat with mango is very match.

1K
2025-06-17 0 瀏覽
中環食肆林立,意想不到原來PMQ隱藏著一間泰國餐廳,若不是朋友帶我來也不知道。大蝦柚子沙律相當足料,全是柚子和大蝦,大蝦爽口,柚子酸酸甜甜,清新醒胃。香辣炒手切和牛碎入口油香豐腴,香辣帶微甜,非常惹味,拌飯一流。泰式和牛炒粿條火喉十足,很有鑊氣,和牛肉味濃郁,粿條入味但不油膩,微甜帶少辣,吃到一口接一口,停不下來。芒果椰汁糯米飯要圓滿的話少不了來一客傳統泰國甜品 - 芒果椰汁糯米飯。糯米飯溫暖且黏稠軟糯,芒果香甜多汁,加上陣陣幽香的椰汁,吃得滋味。Mango & Passionfruit Smoothie酸酸甜甜,清爽消暑,讓人透澈沁涼。

香辣炒手切和牛碎

入口油香豐腴,香辣帶微甜,非常惹味,拌飯一流。

泰式和牛炒粿條

Mango & Passionfruit Smoothie
酸酸甜甜,清爽消暑,讓人透澈沁涼。
2025-06-17 0 瀏覽
餐廳就係PMQ隔離,好方便!裝修得好好,好舒服,一行入嚟以為去左泰國~店員服務態度好!推薦俾朋友聚會!炭燒雞肉串Chargrilled Chicken Satay嫩滑,濃厚椰汁花生沙嗲醬惹味,就係香港人最愛食嘅泰式沙嗲,配上烤到啱啱好,一啲都唔柴好Juicy嘅雞肉,快活似神仙蟹肉炒飯第一次見蟹肉炒飯啲蟹肉咁多咁大嚿,手指公咁大舊既蟹肉,蟹肉剛隔離嘅辣魚露,可以帶出佢既鮮味,大家可以根據鍾意嘅程度點落去,PS 都幾辣,再配埋青檸汁唧落去,超級惹味好食。炸原條紅鯛魚配青芒果絲佢原條咁樣上,本身仲驚要逐舊逐夠自己搲落嚟食,但係原來已經好貼心咁細細舊炸起左 ,去埋咗骨,超方便勁大條,性價比超高,可以無憂無慮咁樣大大啖食炸起嘅魚肉再配上佢再配上獨特嘅泰式醬汁酸酸甜甜,再加上青木瓜沙律,成件事好滿足好夾,魚肉有魚味得來又唔腥,唔食魚嘅朋友都話好食芒果熱情果smoothie 超級推薦!唔會太甜,飲得出係新鮮生果打成,冇好假嗰啲果糖味大蝦柚子沙律柚子超甜,獨有嘅沙律醬,酸酸甜甜辣辣,少少辣,但係幾有趣芒果糯米飯上甜品前會幫你將所有主菜收走,貼心首先芒果真係好甜,果然係當季生果,糯米飯新鮮蒸熟,軟軟糯糯

炭燒雞肉串
Chargrilled Chicken Satay

芒果熱情果smoothie
超級推薦!唔會太甜,飲得出係新鮮生果打成,冇好假嗰啲果糖味

大蝦柚子沙律
柚子超甜,獨有嘅沙律醬,酸酸甜甜辣辣,少少辣,但係幾有趣

芒果糯米飯
甜品前會幫你將所有主菜收走,貼心
首先芒果真係好甜,果然係當季生果,糯米飯新鮮蒸熟,軟軟糯糯,椰汁味濃郁,仲有黃金脆脆,正宗芒果糯米飯必備,芒果雪到凍冰冰,糯米飯啱啱煮起,冰冰熱熱熱,好正!

BKK (中環)
  • 炸原條紅鯛魚配青芒果絲
  • 芒果糯米飯
  • 大蝦柚子沙律
  • 芒果椰汁糯米飯
  • 蟹肉炒飯
  • 炭燒雞串沙嗲
2025-06-16 0 瀏覽
有朋友上個月介紹我食呢間泰國餐,今日有時間就去上環試下,環境好泰式,氣氛好好,彷似身於泰國一樣,旅行感覺,而且座位闊敞,服務態度幾好,我地點左幾樣野食:冬陰功Tom Yum Kung 大頭蝦、卡菲爾檸葉、蘑菇、南疆、酸辣湯Lightly hot and sour broth with river prawns, kaffir, mushroom and galangal酸辣程度剛好,好多菇,真材實料,而且冬陰功味好濃肉,唔算太辣,飲落好開胃!放大頭蝦超大隻,比拇指還要大,而且蝦肉好厚實,好有海鮮嘅清甜味😍泰式和牛炒粿條Pad See Ew炒和牛粿條、蛋、芥蘭苗Wok fried Wagyu Beef noodles, egg and kailan好大份的粿條,厚切和牛,而且都唔少,用蒜蓉炒得好香,芥蘭唔苦,配合少少粟米,減去油膩感,粿條條條分明,唔會黐埋一齊,而且粉的質地好軟熟,唔會過硬或過腍,夠鑊氣,非常好吃! 😃泰式辣椒膏炒沙白配免治雞肉粉絲湯Sweet, sour, spicy clam in a fish broth切和牛、九層塔、辣椒、香蒜Woke up fried Venu

冬陰功Tom Yum Kung
大頭蝦、卡菲爾檸葉、蘑菇、南疆、酸辣湯
泰式和牛炒粿條Pad See Ew
炒和牛粿條、蛋、芥蘭苗
切和牛、九層塔、辣椒、香蒜
Woke up fried Venus clam and minced chicken with Thai basil glass noodle soup
呢個粉嘅份量都好大,湯底是酸辣的,但係唔會太辣,沙白啲蜆肉都好大粒,好新鮮啖啖肉,不錯👍🏼
芒果椰汁糯米飯 Thai mango sticky rice
糯米飯熱辣辣,同埋好煙靭好軟熟,有咬口,上面嘅椰漿好香,不會過甜,芒果肉亦好新鮮,甜甜的沒酸味,配合軟身的糯米飯,十分夾!😚
泰式奶茶Thai milk tea
有泰國風味,比港式甜的,同泰國飲的差不多
2025-06-04
2025-06-15 0 瀏覽
中環歷史悠久,除了商業區之外,繁榮背後隱藏很多香港的歷史,尤其是在荷李活道附近的建築物,都是非常有歷史價值,今晚便來鴨巴甸街的元創方。這裏原先是香港警察已婚宿舍,本來要拆卸,後來因為歷史建築物保護條例,原先的建築歷史得以保留下來。現在保留以前的設計,不過很多不同類型的創意工作坊及食肆進駐了這裏,今晚便來到一間泰國菜館。店內裝修海有特色,店員大部份是泰國人為主,廚房內都看到泰國籍廚師。炸原條紅鯛魚配青木瓜絲$298,紅鯛魚已經起肉拆骨才放進鑊裏煮炸,廚師控制火候得很出色,魚肉沒有太多炸漿,肉質鮮嫩可口,本來對炸魚冇興趣,不過試過這款炸魚之後,印象改觀了不少。👍👍👍👍👍木瓜絲酸酸甜甜,加上醬汁帶點酸辣味道,令到這個炸魚的油膩感減少了不少,事後詢問女店員,她說原來這道菜很多客人都很喜歡。😍😍😍😍😍 大頭蝦配秘製咖喱$218,蝦肉爽口彈牙,蝦膏已經溶化在咖喱汁內,咖喱汁香味十足,帶點微辣,如果混合蝦肉一起吃,可以帶起蝦肉的鮮甜味道。炭燒和牛串燒東北酸辣汁$178 ,黃牛的脂肪已經燒到甘香,肉質鬆軟可口,加上東北的酸辣汁,非常開胃。冬陰功$118,這個冬陰功湯酸辣味道比較重,如果喜歡酸辣的,一定

冬陰功$118,這個冬陰功湯酸辣味道比較重,如果喜歡酸辣的,一定要點這個。

芒果椰汁糯米飯$108,糯米飯是和暖的,椰汁份量十足,芒果成熟程度已經夠甜了,整個組合簡直是絕配。

芒果熱情果沙冰$78,芒果味和熱情果味將混合之後,產生濃郁的生果味道,酸甜味道適中,看得出是用新鮮芒果鮮榨的,令人一試難忘。

西瓜沙冰$78,沒有家俊任何糖分,喝到都是新鮮西瓜的味道。

BKK🔥大蝦柚子沙律⭐️8/10⭐️大蝦柚子沙律清新美味,大蝦鮮甜彈牙,酸酸甜甜,作為頭盤喚醒味蕾最適合不過!🔥炭燒和牛串配東北酸辣汁⭐️9.5/10⭐️炭燒和牛串香氣濃郁,牛肉味香濃,炭烤的焦香味道與東北酸辣汁的微微酸辣完美融合,好食!🔥炸原條紅鯛魚配青芒果絲⭐️10/10⭐️炸原條紅鯛魚外皮酥脆,魚肉鮮嫩,小編非常喜歡餐廳已經起肉去骨,每一口都吃到鮮嫩又結實的魚肉!醬汁中辣非常惹味!配上青芒果絲的清甜微酸,口感層次豐富!🔥蟹肉炒飯 ⭐️10/10⭐️蟹肉炒飯香氣四溢,蟹肉鮮甜,米飯乾身,粒粒分明,完美!🔥芒果椰汁糯米飯⭐️9/10⭐️芒果椰汁糯米飯甜美可口,芒果肉非常香甜!🔥Coconut Smoothie /Calamansi lemonade

🔥大蝦柚子沙律⭐️8/10⭐️

🔥炭燒和牛串配東北酸辣汁⭐️9.5/10⭐️

🔥炸原條紅鯛魚配青芒果絲⭐️10/10⭐️

🔥蟹肉炒飯 ⭐️10/10⭐️
蟹肉炒飯香氣四溢,蟹肉鮮甜,米飯乾身,粒粒分明,完美!

🔥芒果椰汁糯米飯⭐️9/10⭐️
芒果椰汁糯米飯甜美可口,芒果肉非常香甜!

2025-06-13 0 瀏覽
一直很喜歡這間泰國菜,基本上選什麼都很好吃!❤️蟹肉奄列卷成一個超大嚿的蛋捲,中間夾滿了蟹肉,可惜我不喜歡洋蔥,如果可以走洋蔥便好了!❤️泰北牛咖喱全蛋麵其實平時吃的泰國餐廳都很少太不錯,但是我真的覺得他們的全蛋麵超級無敵好吃!尤其是浸在咖喱當中,完勝!❤️沙嗲雞串燒他們的沙嗲醬調得很好!重花生香,一定要點醬。🔅大蝦柚子沙律叫了一個開胃菜,柚子很甜,大蝦很彈牙。❤️芒果椰汁糯米飯其實想了很久要不要叫,不算太便宜,但是真的很好吃!糯米飯有少少咸味,反而中和了甜味,芒果超甜,叫了不會後悔。
一直很喜歡這間泰國菜,基本上選什麼都很好吃!

❤️蟹肉奄列

❤️泰北牛咖喱全蛋麵

❤️沙嗲雞串燒
他們的沙嗲醬調得很好!重花生香,一定要點醬。

🔅大蝦柚子沙律
叫了一個開胃菜,柚子很甜,大蝦很彈牙。

❤️芒果椰汁糯米飯

2025-06-12 140 瀏覽
位於中環pmq 既BKK泰國餐廳提供曼谷的街頭風味,以及一些在其他地方吃唔到既泰菜。餐廳環境好有特色,入口令人感到入左泰國既寺廟,店員十分友善會主動同客人介紹餐牌所以我地試左柚子蝦沙拉,味道清爽。食落仲有炸蒜既脆口, 非常適合作為我們用餐的開胃菜。主菜我地擇左泰式蝦仁炒河粉,蝦肉既口感與泰式炒河粉的濃郁係口味既完美搭配。我地都試左泰式蝦炒飯,同係泰國街頭食既感覺好似 ,蝦有首先香煎過細節之處也做得很到位。飲料我們點了泰式咖啡和泰式青檸茶,味道很像泰國本地飲品,濃郁香甜。甜品試左泰式椰子冰淇淋,入面有椰肉,花生和粟米。令冰淇淋更加甜美,與冰淇淋完美搭配。

2025-06-12 0 瀏覽
週日午餐時分,在元創方尋找一處特色餐廳放鬆門口霓虹招牌醒目,內部環境融合工業風與東南亞元素大廳中央的巨型銅鐘增添異國情調,服務員笑容可掬木質桌椅搭配黃綠色調座椅,牆上掛著復古畫作炭燒和牛串配東北酸辣汁牛肉外焦內嫩,炭香濃郁馬沙文和牛肋條咖喱呈橙紅色,牛肉軟嫩入味,微辣中帶椰奶甜香蟹肉炒飯色澤金黃,蟹肉鮮甜,飯粒鬆軟,蔥花增添清香冬蔭功湯紅潤鮮艷,蝦肉彈牙,酸辣味與香茅清香平衡芒果椰汁糯米飯外觀鮮艷,芒果金黃汁潤,糯米軟糯
週日午餐時分,在元創方尋找一處特色餐廳放鬆
門口霓虹招牌醒目,內部環境融合工業風與東南亞元素
大廳中央的巨型銅鐘增添異國情調,服務員笑容可掬
木質桌椅搭配黃綠色調座椅,牆上掛著復古畫作
炭燒和牛串配東北酸辣汁牛肉外焦內嫩,炭香濃郁
炭燒和牛串配東北酸辣汁
馬沙文和牛肋條咖喱呈橙紅色,牛肉軟嫩入味,微辣中帶椰奶甜香
馬沙文和牛肋條咖喱
蟹肉炒飯色澤金黃,蟹肉鮮甜,飯粒鬆軟,蔥花增添清香
蟹肉炒飯
冬蔭功湯紅潤鮮艷,蝦肉彈牙,酸辣味與香茅清香平衡
冬蔭功
芒果椰汁糯米飯外觀鮮艷,芒果金黃汁潤,糯米軟糯
2025-06-08
午餐
馬沙文和牛肋條咖喱
冬蔭功
2025-06-11 0 瀏覽
今天要介紹的餐廳位於中環PMQ元創方,是一家專注於曼谷和泰國東北部風味的泰國餐廳。除了提供美味的泰菜,這裡還有酒類供應,可以讓人放鬆一整晚。餐廳大門正中掛著一個巨型吊鐘,十分適合打卡!最棒的是樓上有個半露天位,藤椅配木桌,還有吊扇,坐在那裡可以慢慢享受PMQ街景,特別適合聚會。炭燒和牛串配東北酸辣汁一上桌就能感受到炭燒的香味,和牛外面燒得焦脆,裡面依然保持淡粉紅色。搭配自家製的酸辣汁,酸酸的味道增添了不少風味。蟹肉奄列呢個奄列十分足料,外層煎到金黃微脆,切開後裡面滿滿的蟹肉,蛋香濃郁。每一口都能吃到蟹肉絲,搭配特殊的沙拉醬,鹹甜交錯,口感豐富,真材實料。虎蝦金邊粉金邊粉包含虎蝦、芽菜和花生,味道偏甜,口感韌性十足,不會炒得太乾或太濕,處理得不錯。虎蝦接近有10隻,金邊粉中還加入了豆腐干,讓金邊粉不會覺得太膩。芒果椰汁糯米飯熱騰騰的糯米口感軟糯,韌性十足,搭配雪過的芒果香甜多汁,甜度剛好。椰漿的加入讓這道甜品形成一冷一熱的絕妙口感,面上灑了一些脆米增加口感。BKK地址:中環鴨巴甸街35號PMQ元創方A座Staunton地下SG09-SG14號舖 交通:港鐵上環站 A2 出口,步行約9分

蟹肉奄列

虎蝦金邊粉

交通:港鐵上環站 A2 出口,步行約9分鐘
2025-06-09 146 瀏覽
BKK中環鴨巴甸街35號PMQ原元創坊A座Staunton地下SG09-SG14號舖去開中環,老友推介正宗泰菜,環境舒適,食材新鮮,入去 Chill 吓先。😙泰式炭烤牛肉沙律炭烤澳洲牛肉肉汁豐富,口感煙韌,配料有新鮮香蔥、洋蔥、芫茜、蕃茄和辣椒,酸酸甜甜的秘製醬汁好開胃,推薦!😋泰北咖哩全蛋麵咖哩雞槌新鮮嫩滑,肉味香濃,全蛋麵爽口彈牙,吸收了咖哩醬汁的精華,好惹味,配脆條、炸蒜和香蔥,必食!😻香辣炒手切和牛碎煎蛋配白飯即叫即炒,和牛口感煙韌,肉汁豐富,配九層塔、辣椒和香蒜,香氣四溢,鹹度適中,煎蛋香滑,米飯鬆軟,大滿足!😍Siam Basilico調酒師將新鮮泰國羅勒、青檸、自家製黑茶 Gin 酒、椰子和薑調和,清新的香味慢慢滲出,酸度適中,口感順滑,So Chill!😘BKK 環境舒適氣氛好,食材新鮮高質,和牛蛋面 cocktail 正,泰國人主理,侍應服務態度好,回頭率高。😎🤘

中環鴨巴甸街35號PMQ原元創坊A座
Staunton地下SG09-SG14號舖

泰式炭烤牛肉沙律

泰北咖哩全蛋麵

香辣炒手切和牛碎煎蛋配白飯

Siam Basilico

2025-06-03
身為泰菜控,weekend嚟到上環呢邊都揀咗呢間泰國菜🇹🇭 氛圍都幾chill,都幾好食,值得推介!<碳燒和牛串配東北酸辣汁> 和牛串燒到外層焦香🔥,咬落肉汁爆出超Juicy!配嗰個「ham Jim Jaew」酸辣汁真係靈魂所在🌶️,酸辣醒神帶少少煙燻香,中和和牛油膩感😍 <大蝦柚子沙律> 柚子超冰涼爆汁,大蝦爽彈鮮甜,仲有炸蔥同椰絲增加口感,好特別又好驚喜!🥰 <虎蝦金邊粉> 鑊氣十足🔥!金邊粉炒得乾身又煙韌,每條都掛滿酸甜醬汁🍯,虎蝦大隻又弹牙,仲有脆脆芽菜同花生碎,撈勻啲青檸汁食,正宗泰式風味即刻返晒嚟!🤩 <大頭蝦配秘製咖哩> 秘製黃咖哩椰香超濃郁🥥,辣度溫和帶香料層次,大頭蝦手掌咁大隻!好好食😚 <泰式西米露> 食完濃味嘢飲返碗冰涼西米露啱晒❄️!椰奶香極濃!西米煮得啱啱好,仲有哈密瓜粒🫶🏻

<碳燒和牛串配東北酸辣汁>

<大蝦柚子沙律>

<虎蝦金邊粉>

<大頭蝦配秘製咖哩>

<泰式西米露>
2025-06-06 107 瀏覽
- 虎蝦金邊粉金邊粉炒得乾身同香口蝦數量都多 旁邊仲有辣椒粉 可以因應自己食辣嘅程度去添加- 泰式炭烤牛肉沙律沙律色彩鮮豔炭烤澳洲牛肉鮮嫩多汁搭配香葱 芫荽 番茄 乾蔥辛辣中帶有清新😝- 蟹肉奄列外酥內嫩而且蟹肉仲好鮮甜鮮美蟹肉與蛋香完美融合- 炸辣味雞翼每隻雞翼都好大隻 好多肉🤣外皮酥脆 肉質鮮嫩搭配泰式辣椒醬和青檸 酸辣交融 帶來獨特風味- 芒果糯米飯糯米飯柔韌滑順 加上椰奶的香甜搭配新鮮芒果的果香芒果仲好甜 口感十分豐富添
- 虎蝦金邊粉
金邊粉炒得乾身同香口