Potluck Eatery

餐廳位於佐敦同何文田交界,旺中帶靜,裝潢行日式洋食路線,木系質感同空間感,坐落都係相當舒服。當晚點咗兩個dinner set,唔只有餐湯,仲有甜品作結,感覺都幾圓滿。💡芝士菠菜龍蝦蟹肉意粉卷套餐 $298💡炭燒美國安格斯肉眼套餐 $358💡隨餐附送餐湯、飲品(兩杯凍檸茶)及甜品💡西蘭花忌廉濃湯配蒜蓉包是日餐湯剛好係西蘭花湯,本身對西蘭花冇咩特別喜愛,打成蓉就有啲古怪,忌廉味都唔算幫到多少。雖然知道西蘭花好健康,但唔算太啱自己口味😣(好似偏食嘅小朋友哈哈)💡芝士菠菜龍蝦蟹肉意粉卷呢款係餐廳招牌菜,賣相精緻又吸引。上面係炸龍蝦,開頭都有諗會唔會太浪費,竟然用嚟炸!?但用天婦羅方式處理,外脆內軟,keep住有肉汁仲好彈牙。意粉卷包住蟹肉同龍蝦肉,切開其實都幾狼狽,因為冇嘢黏實,所以啲肉就四散,都幾難一口好完整咁食。味道上係唔錯,蟹肉同龍蝦肉各有鮮味,直接夾埋感覺有啲可惜,好似將兩個主角夾埋一齊咁,而且意粉皮同肉個質感其實幾分離。味道上係唔錯,不過成個菜式融唔融合就有少少保留。💡炭燒美國安格斯肉眼一望炭燒網紋就知燒得幾靚,肉眼好大塊,好腍唔騷,偶爾有少少筋位係難咬。配菜蔬菜都平衡下。小朋友口味

💡芝士菠菜龍蝦蟹肉意粉卷套餐 $298
💡炭燒美國安格斯肉眼套餐 $358
💡隨餐附送餐湯、飲品(兩杯凍檸茶)及甜品

💡西蘭花忌廉濃湯配蒜蓉包

💡芝士菠菜龍蝦蟹肉意粉卷

💡炭燒美國安格斯肉眼
一望炭燒網紋就知燒得幾靚,肉眼好大塊,好腍唔騷,偶爾有少少筋位係難咬。配菜蔬菜都平衡下。小朋友口味嘅以為會有薯條🥹

🍰藍莓芝士蛋糕
呢個份量真係剛剛好,再大份啲可能會食唔晒,可見主菜份量係好合理。芝士唔會太膩,但又好香,藍莓酸甜味中和返,簡單作為飯後甜品都幾開心。
2023-04-23