Potluck Eatery

2023-12-28 1895 瀏覽
尖沙咀搵午餐食,經過柯士甸道鬧市,見到有間清新文青餐廳,就入去試吓。「Potluck Eatery」木系裝修帶點工業風,門前有半露天座位。一進內,餐廳製造咗一個寬敞嘅文青打咭空間,天花吊有大月亮,牆上畫有樹嘅大壁畫,而且已經掛上聖誕樹同裝飾,充滿聖誕浪漫氣氛。𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓⊛白酒忌廉藍青口 $238藍青口飽滿肥美,肉質好嫩滑,充滿鮮甜味同海水味,份量都多。好鍾意佢個汁,香濃忌廉汁散發出清幽嘅酒味,好香,同海鮮好夾,我直頭有飲埋個汁,亦可選擇紅咖喱汁。𝑳𝒖𝒏𝒄𝒉 𝑴𝒆𝒏𝒖午餐已包括餐湯同飲品,另可加錢升級飲品及甜品。𝑆𝑜𝑢𝑝 𝑜𝑓 𝑡ℎ𝑒 𝑑𝑎𝑦⊛紅菜頭湯用新鮮紅菜頭打成,啖啖係紅菜頭蓉,真材實料,味道清甜好fresh,卡路里低,好啱追求健美嘅女仕,飲完即刻感覺健康咗。𝑀𝑎𝑖𝑛⊛脆香豬柳扒伴蒜蓉香草牛油汁 $138見到脆漿混合咗香料,炸得香脆唔油膩,豬扒厚身,切開已經見到好Juice,入口肉質嫩,唔會炸到乾晒,醃得入味,尤其依附住豬扒骨啲筋同肥膏位好甘香,配蒜蓉牛油汁鹹鹹哋勁蒜香,伴有麻醬沙律菜,清新減膩。⊛紐西蘭肉眼 (8安士) $168選擇七成熟,肉眼口感軟腍juice,味道甘香
白酒忌廉藍青口
𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓
⊛白酒忌廉藍青口 $238

𝑳𝒖𝒏𝒄𝒉 𝑴𝒆𝒏𝒖
午餐已包括餐湯同飲品,另可加錢升級飲品及甜品
紅菜頭湯
𝑆𝑜𝑢𝑝 𝑜𝑓 𝑡ℎ𝑒 𝑑𝑎𝑦
⊛紅菜頭湯
脆香豬柳扒伴蒜蓉香草牛油汁
𝑀𝑎𝑖𝑛
⊛脆香豬柳扒伴蒜蓉香草牛油汁 $138
紐西蘭肉眼 (8安士)
⊛紐西蘭肉眼 (8安士) $168
選擇七成熟,肉眼口感軟腍juice,味道甘香,配燒汁,伴菜有新薯、椰菜仔、甘荀,烤得香甜。
阿法卡朵雪糕咖啡
𝐷𝑒𝑠𝑠𝑒𝑟𝑡
⊛阿法卡朵雪糕咖啡 +$38
Affogato係意大利經典咖啡甜品,雲呢拿雪糕放杯內,按自己份量淋上濃縮咖啡,雪糕溶會慢慢形成泡沫,好治癒。入口泡沫感好重,好滑,似食緊溶溶哋嘅咖啡雪糕,或者飲緊加咗雪糕球嘅咖啡,介乎甜品與飲品之間,口感層次豐富,啱晒鍾意飲咖啡又想食甜品嘅朋友,個人就好鍾意呢個甜品,必食推介。
雪糕配朱古力焦糖窩夫
⊛雪糕配朱古力焦糖窩夫 +$35
雪糕有三款味道可以選擇,朱古力雪糕香濃,窩夫好脆,配朱古力醬同焦糖漿。
Iced Americano、Iced Mocha
𝐷𝑟𝑖𝑛𝑘
⊛ Iced Americano +$3
凍美式口感清爽,啡味柔和,奶同糖漿分開上。

⊛ Iced Mocha +$18
濃濃咖啡香與朱古力風味兼備,口感香滑,不太甜。
#Potluck Eatery
地址:尖沙咀柯士甸道136-138號金門商業大廈地舖
2023-12-14
白酒忌廉藍青口
紅菜頭湯
脆香豬柳扒伴蒜蓉香草牛油汁
紐西蘭肉眼 (8安士)
阿法卡朵雪糕咖啡
雪糕配朱古力焦糖窩夫
Iced Americano、Iced Mocha
2023-11-22 2058 瀏覽
朋友生日專登揀咗間靚靚café同有啲情調同佢慶祝吓,依間café啲環境好靚好啱傾偈。佢雖然有啲雙人餐但冇我哋想食既千層麵咁我哋就散叫,再另外可以+$40 跟餐。而且啲野食都算大份好啱share 食😆#凱撒沙律 ($108) – 沙律既份量都好,個面有好多芝士碎同煙肉片。沙律醬既份量啱啱好全部菜都撈到醬,另外麵包粒好脆同煙肉片幾香。🥰#松露野菌烤茄子千層麵 ($258) – 千層麵上碟好香而且芝士面好吸引人,食落個浸蘑菇醬味好香,千層麵入面有好多菇,份量好足令到人每一啖都好菇好正,食落冇想像中咁膩。眼見依碟差唔多枱枱都有叫咁濟,果然係屬於必點之一👍🏻👍🏻#帶子鮮蠔汁意大利飯 ($228) – 意大利飯煮得幾好,仲keep 到個口感唔會爛哂食糊仔咁。佢個醬汁係用蠔佢調味仲見到有少少既蠔碎係入面,個汁幾特別有少少似蠔豉既味,個種鮮味又唔會令到個飯太油。另外我哋跟餐既餐湯係南瓜湯同埋甜品有兩款揀,餐湯南瓜味好出而且麵包焗到好脆但又唔乾唔硬。 甜品有芝士蛋糕同豆腐雪糕揀,我哋要咗雪糕。豆腐味幾出每一啖都好滿足,而且好大球😂😂另外openrice 訂餐仲有85折,當堂更加抵食🤑🤑

另外openrice 訂餐仲有85折,當堂更加抵食🤑🤑
  • 松露野菌烤茄子意大利千層麵
Potluck Eatery.靜賞優雅最近少了出去吃飯主要是工作太忙,加班加點未有ME Time為了補償自己,這個周末去了 Potluck Eatery靜靜的坐,慢慢的吃感受生活中的優雅我中意這兒的氛圍寧靜的,有花有樹有木製家具猶如在鬧市中的一個小花園自由自在點喜歡的小食與主食與朋友一起分享,這感覺叫:寫意Soup with Bread雜菜湯非常香濃,番茄與菜的鮮味激烈配上香脆的蒜香法包特別可口Peach Soda+Iced Lemon Tea我要了Iced Lemon Tea,冰涼爽快朋友要了Peach Soda,香甜又有氣泡口感,不錯小食:Baked Portobello Mushroom with Crab Meat真的非常大隻的菇火力足,香味濃,而且內有大量蟹肉沒有欺場,配上芝士,味道超好!Iberico Ham Fig Pizza香脆薄身,對茄汁與黑醋特別吸收加入了無花果、火箭菜的香氣因此既有HAM的鹹香,又有果香是很不錯的PIZZALinguine with Pan Fried Foie Gras in Porcini Cream Sauce好看又好吃!扁意粉索汁,特別好吃
Potluck Eatery.靜賞優雅

最近少了出去吃飯
主要是工作太忙,加班加點
未有ME Time

為了補償自己,這個周末去了 Potluck Eatery
靜靜的坐,慢慢的吃
感受生活中的優雅
我中意這兒的氛圍

寧靜的,有花有樹有木製家具
猶如在鬧市中的一個小花園
自由自在

點喜歡的小食與主食
與朋友一起分享,這感覺叫:寫意

Soup with Bread
雜菜湯非常香濃,番茄與菜的鮮味激烈
配上香脆的蒜香法包
特別可口

Peach Soda+Iced Lemon Tea
我要了Iced Lemon Tea,冰涼爽快
朋友要了Peach Soda,香甜又有氣泡口感,不錯

真的非常大隻的菇
火力足,香味濃,而且內有大量蟹肉
沒有欺場,配上芝士,味道超好!

Iberico Ham Fig Pizza
香脆薄身,對茄汁與黑醋特別吸收
加入了無花果、火箭菜的香氣
因此既有HAM的鹹香,又有果香
是很不錯的PIZZA

好看又好吃!
扁意粉索汁,特別好吃
鵝肝細滑可口,粉粉嫩嫩的
令人一吃再吃

Ice Cream
豆腐味雪糕,清甜不膩
好味!

Potluck Eatery

尖沙咀柯士甸道136-138號金門商業大廈地舖
電話 26400388
2024-04-05 0 瀏覽
✨尖沙咀·Potluck Eatery✨🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹放假最緊要個早餐,而作為識歎早餐的人來說識嗌一定係嗌all day breakfast ☺️有沙律又有煙三文魚、腸仔、牛角包…最愛必試牛角包,牛油味揚溢又香脆,真係冇得彈!豐富又美味~大滿足😋跟埋粟米餐湯,飲完暖笠笠🥰🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸▪️美味指數:😋😋😋😋😋▪️餐廳環境:✨✨✨✨✨▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
✨尖沙咀·Potluck Eatery✨

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
有沙律又有煙三文魚、腸仔、牛角包…
最愛必試牛角包,牛油味揚溢又香脆,真係冇得彈!
豐富又美味~大滿足😋
跟埋粟米餐湯,飲完暖笠笠🥰
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸

▪️美味指數:😋😋😋😋😋
▪️餐廳環境:✨✨✨✨✨
▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
行過一條街就係好熱鬧既尖沙咀,處於寧靜同嘈吵交界的文青風打卡餐廳非常適合同姊妹們chill一chill新鮮炸起的薯條香香脆脆~配黑松露加芝士是絕配♥️很合適作為佐酒小吃~姊妹聚餐必點🌟豬鞍肉質厚實多汁又香肉味♥️紅桑子醬的酸甜正好中和了豬鞍的油膩感,搭配得好好🌟三文魚和意大利飯一齊煮,讓醬汁和飯都充滿了三文魚的香氣🌟這裡的意大利飯不硬,同行朋友表示是他喜歡的熟度😂主食可升級變成套餐,加配是日餐湯、麵包、餐飲和甜點~今天的餐湯是椰菜花忌廉湯,清爽的蔬菜味和淡淡的奶香♥️很不錯👍🏻套餐甜點可選是日蛋糕或雪糕~我們每款選了一樣🤣分別是紐約芝士蛋糕和朱古力雪糕♥️蛋糕芝士味很濃,口感細滑🌟雪糕的朱古力味很濃🌟
非常適合同姊妹們chill一chill

黑松露芝士薯條
挪威三文魚忌廉茄茸意大利飯
椰菜花忌廉湯
跟餐甜點
Potluck Eatery (尖沙咀)今日同朋友去咗一間日系風設計Cafe,環境優美又舒適🥰裝修設計簡約得來又帶點格調👏🏼好適合同情侶朋友一齊嚟食返餐🧡▪ Black Truffle Fries w/ Cheese黑松露芝士薯條🍟$78 黑松露芝士夠熱夠脆😋但係有好多黑松露粉 正👏🏼👏🏼👏🏼▪Italian triple cheese 意大利三色芝士🧀$198 內含有藍芝士、水牛芝士以及巴馬臣芝士 呢個Pizza好高質唔同嘅芝士味道混合埋一齊 帶出香濃,多重口感嘅體驗🧡推介必食!▪ Lasagne w/ Truffle Mushrooms and Eggplants松露野菌烤茄子意大利千層麵$238 好特別嘅惹菌千層麵 入邊有好多松露野菌 變得感覺,好新鮮😋另外有好香濃嘅水牛芝士作配襯 多重口感好滿足🫢▪ Crostata Chocolate 朱古力蛋糕$48甜品真係女人第二個位胃🥰成個裝飾非常之精美😍蛋糕帶甜味 非常之喜歡中間層朱古力醬🤤🤤食物:🌕🌕🌕🌕🌑環境: 🌕🌕🌕🌕🌗回頭指數 :🌕🌕🌕🌖🌑📍尖沙咀柯士甸道136-138號金門商業大廈地舖
Potluck Eatery (尖沙咀)

▪ Crostata Chocolate 朱古力蛋糕$48

食物:🌕🌕🌕🌕🌑
環境: 🌕🌕🌕🌕🌗
回頭指數 :🌕🌕🌕🌖🌑

📍尖沙咀柯士甸道136-138號金門商業大廈地舖
2024-03-31 16 瀏覽
呢日嚟咗呢間度試食, 環境都幾舒服,卡位好坐。我哋揀咗個set dinner。餐湯夠熱,但係蘑菇味不算濃郁柚子魷魚圈沙律,都幾清新。車厘子汁豬鞍~普普通通啦呢個炭燒安格斯要加$148,味道係OK嘅。甜品可以揀雪糕或者芝士蛋糕。

餐湯夠熱,但係蘑菇味不算濃郁

柚子魷魚圈沙律,都幾清新。

車厘子汁豬鞍~普普通通啦

呢個炭燒安格斯要加$148,味道係OK嘅。

甜品可以揀雪糕或者芝士蛋糕。

2024-03-29 0 瀏覽
位於佐敦嘅西餐廳,門口好開陽,入到店內水泥風格裝修,而且空間感十足💛紅菜頭餐湯配蒜蓉法包🥖紅菜頭湯十分濃郁,睇得出十分足料,好似加左好多個紅菜頭咁,加埋法包super match🤤水牛城雞翼 水牛城雞翼有少少辣,相比起其他菜式就比較遜色😆意大利三色芝士𝑷𝒊𝒛𝒛𝒂三色芝士十分出色,有三種唔同層次和味道,分別有藍芝士、水牛芝士、巴馬臣芝士 ,三種只是配合得好好👍🏻 pizza上面灑上一點rosemary 令pizza 冇咁單調。炭燒法式豬鞍架伴紅桑子汁呢個豬鞍燒得好出色,成舊豬鞍都好嫩口,配埋個紅桑子汁,酸酸甜甜,好開胃🥰😊💛Potluck Eatery (尖沙咀)尖沙咀柯士甸道136-138號金門商業大廈地舖

紅菜頭餐湯配蒜蓉法包🥖

水牛城雞翼
水牛城雞翼有少少辣,相比起其他菜式就比較遜色😆

意大利三色芝士𝑷𝒊𝒛𝒛𝒂

炭燒法式豬鞍架伴紅桑子汁

Potluck Eatery (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸道136-138號金門商業大廈地舖
2024-03-27 32 瀏覽
之前有一日同女朋友喺weekday放工之後去食,位置就都幾方便嘅,位處於柯士甸道,距離佐敦站唔超過5分鐘路程。6:00嘅時候間嘢就會冇乜人,但係去到七點過後顧客數量就會多好多。我覺得間嘢個 vibe 唔錯,燈光偏暗,有一種浪漫嘅情懷,適合情侶過嚟打卡。嗰日我哋試咗佢個海鮮拼盤,味道就唔錯,不過略嫌重口味咗少少,其他食物質素都唔錯。侍應嘅服務態度都幾好。價錢會略貴,但係我覺得性價比還好,我覺得呢間嘢值得推薦。

價錢會略貴,但係我覺得性價比還好,我覺得呢間嘢值得推薦。
  • 香煎法式鵝肝多士
  • 海鮮鍋
每次經過山林道都見到,已經好幾次想入去試今次同friend想搵間舒服Cafe坐😌事前喺OpenRice book位有lunch menu,每星期唔同,可以上社交平台 check▶️ 紅菜頭忌廉湯是日餐湯,第一次試紅菜頭湯紅菜頭味道幾濃💜甜甜地飲到好多紅菜頭渣,味道天然面頭有少許凝固咗嘅忌廉,整體唔creamy,不過稀杰度啱啱好▶️ 意大利藍青口蕃茄醬粗管意粉 ($96)有四隻青口,明顯係雪藏野不過味道口感唔錯蕃茄醬較濃稠🍅配有真車厘茄,甜甜酸酸唔會過鹹比較少見粗管意粉,質感好食有咬口👍🏻中間個窿夠大,可以「兜住」醬汁面頭加咗少許芝士同香草調味,仲食到蒜蓉香味▶️ 香辣雞扒漢堡 ($108)正常size🍔漢堡包夾住一塊雞扒、青瓜、一片生菜同一片芝士冇諗過佢個雞扒咁多醬🫢成個紅卜卜味道似韓式辣醬,好在辣度接受到,食食吓變咗蕃茄醬咁😂雞扒煮得過熟,唔夠滑嫩多汁,欠缺啖啖肉嘅滿足感芝士為漢堡包帶嚟鹹香🧀漢堡包似嘉頓嗰隻,面頭帶芝麻粒軟身但唔煙韌,亦冇外脆內軟加上被醬汁搞到淋咗少少兩面搽上牛油🧈食落香啲薯條正常🍟都係雪藏嘅,勝在唔油膩▶️ 伯爵紅茶▶️ 熱朱古力 (+$8)-食物味道一般啦,用料唔係特別靚
每次經過山林道都見到,已經好幾次想入去試

▶️ 紅菜頭忌廉湯
是日餐湯,第一次試紅菜頭湯
紅菜頭味道幾濃💜甜甜地
飲到好多紅菜頭渣,味道天然
紅菜頭忌廉湯

▶️ 意大利藍青口蕃茄醬粗管意粉 ($96)
有四隻青口,明顯係雪藏野不過味道口感唔錯
蕃茄醬較濃稠🍅配有真車厘茄,甜甜酸酸唔會過鹹
面頭加咗少許芝士同香草調味,仲食到蒜蓉香味
意大利藍青口蕃茄醬粗管意粉

▶️ 香辣雞扒漢堡 ($108)
正常size🍔
漢堡包夾住一塊雞扒、青瓜、一片生菜同一片芝士
冇諗過佢個雞扒咁多醬🫢成個紅卜卜
味道似韓式辣醬,好在辣度接受到,食食吓變咗蕃茄醬咁😂

雞扒煮得過熟,唔夠滑嫩多汁,欠缺啖啖肉嘅滿足感
芝士為漢堡包帶嚟鹹香🧀
漢堡包似嘉頓嗰隻,面頭帶芝麻粒
軟身但唔煙韌,亦冇外脆內軟
加上被醬汁搞到淋咗少少
兩面搽上牛油🧈食落香啲
薯條正常🍟都係雪藏嘅,勝在唔油膩
香辣雞扒漢堡

▶️ 伯爵紅茶
伯爵紅茶

▶️ 熱朱古力 (+$8)
熱朱古力

食物味道一般啦,用料唔係特別靚,份量還好,意粉好食過漢堡
環境就好舒服嘅,座位多,感覺闊落😌一個個卡位,有私隱度
燈光昏暗帶點浪漫,用上簡單色調💚

亦冇時限,我地起入邊吹水吹左兩個鐘
服務一般,上菜速度快
本身唔收加一,學生仲有88折,平均$90/人,算抵食
喺尖沙咀區想搵個休閒舒服Cafe同朋友傾偈,可以嚟試吓~
紅菜頭忌廉湯
意大利藍青口蕃茄醬粗管意粉
2024-03-23 27 瀏覽
第一次去係Ian嘅應援,今次二訪依然係咁出色🥰 座位闊落,裝修簡潔,食物選擇多,職員服務好,好有禮貌💯幾時都話people come again for service👍🏼🥐蒜蓉包+餐湯 $58係有蘑菇蓉嘅餐湯,非常有口感,而且菇味好重。蒜蓉包都好脆口。🦀蟹肉牛油果多士 $88成塊多士嘅表面都係鋪滿左蟹肉同埋牛油果,份量絕不吝嗇,而且有沙律配菜,絕對係健康之選🍽️法式紅酒燉雞意大利飯 $98係餐廳嘅推介之一,意大利飯濕度啱啱好,燉雞係好好嘅配搭,紅酒味都好出🍍無花果風乾火腿pizza $218呢個係季節限定,超級推介,真係有驚喜。每塊切好嘅Pizza上面都有無花果、風乾火腿, share食份量都好平均,而且Pizza有內涵,係薄皮,成個配搭新鮮得來又帶點火腿嘅鹹味,要試呀🥳🍰法式焦糖燉蛋 $38表面焦糖燒得好脆,燉蛋都好滑,用嚟做飯後甜品好適合🧇Affogato $38賣相極靚嘅一道甜品,用黎打卡一流。☕️Cappuccino & Hazelnut Latte叫左兩杯野飲,拉花非常得意,打卡able,味道唔會太甜

🥐蒜蓉包+餐湯 $58

🦀蟹肉牛油果多士 $88

🍽️法式紅酒燉雞意大利飯 $98

🍍無花果風乾火腿pizza $218

🍰法式焦糖燉蛋 $38
表面焦糖燒得好脆,燉蛋都好滑,用嚟做飯後甜品好適合

🧇Affogato $38
賣相極靚嘅一道甜品,用黎打卡一流。

☕️Cappuccino & Hazelnut Latte
叫左兩杯野飲,拉花非常得意,打卡able,味道唔會太甜