經電話預約午市時,問咗餐廳只有一位師傅主理,店內亦得10個壽司吧座位。雖然舖面唔大,但睇得出犧牲左唔少客座去營造空間感,坐落唔會覺得好擠擁👍🏻用餐當日雖然全場爆滿,但師傅一打十、時間都控制得當,完全無擔擱嘅感覺🫢由呢一點可以睇出師傅有返一定年資歷練架👨🏻‍🍳菜式方面,不同於其他鮨店可選擇壽司set或廚師發辦,呢度只有一款套餐 ($880 +10%)🥢平政魚刺身魚味較淡,師傅用咗柚醋汁調味,酸甜令鮮味有所提升,起到醒胃作用🤤🥢螺肉彈牙不韌,尺寸精緻嘅一道前菜,點到即止🙈🥢鮟鱇魚肝魚類嘅低熱量,鵝肝嘅油潤口感,厚滑醇香,作為佐酒小食一流!🍶🥢味噌烤蠔平時好怕陣海水味,但用咗味噌汁整容易接受好多,無腥味,經過烤製仲多咗陣爐火香😍壽司嘅生魚片係即場面前手切現握,只見師傅手起刀落,每個動作都精準流暢咁切成厚薄大小均一嘅片狀。雖然唔記得每款嘅確實名稱,但師傅已安排好順序,由淡至濃,循序漸進,能夠細品到每一款魚嘅味道,而唔會被前一道蓋過👍🏻🥢千切帶子經過千刀剁嘅帶子,味道的確同平時成大嚿有區別。入口凹凸有致,更加爽彈,鮮甜味亦更重😍🥢深海池魚魚味非常濃郁🐟柔軟又緊緻,好有口感😋🥢拖羅選用臉豬登位置,

🥢平政魚刺身
🥢螺肉
彈牙不韌,尺寸精緻嘅一道前菜,點到即止🙈
🥢鮟鱇魚肝
🥢味噌烤蠔

🥢千切帶子
🥢深海池魚
魚味非常濃郁🐟柔軟又緊緻,好有口感😋
🥢拖羅
選用臉豬登位置,油嫩而不膩,入口即溶,又香又滑,食完仲想再食😆
🥢海膽
即開原板海膽超級鮮甜🥰配埋爽脆既紫菜夾住食無得彈❣️

🍽最期待嘅環節 - 自家製甜品
睇openrice每日都有唔同嘅蛋糕,估唔到師傅除咗精通日本料理,仲識整西式甜品😋
今日係士多啤梨朱古力慕絲🍓🍫自問本身唔係特別中意食朱古力,但加咗莓果嘅酸減淡咗厚膩感,旁邊嘅伴碟橙起到同一效果🍊食起嚟清新不膩🥰
2022-05-27