2025-07-04
📍位置超正!同班friend去咗銅鑼灣V Point新開嘅「聚星居」Sung Garden ,28樓望住成個維港食飯,個view真係靚到不得了啊!老闆係利嘉閣總裁Willy哥,難怪開張冇耐就已經晚晚爆場~👨🍳廚神發辦主廚楊智明師傅擅長粵菜、上海、川菜、准揚、融合菜及意境涼菜,更曾獲2019年環球廚神香港及北京站青年組冠軍。🔥必試菜式前菜個「五美饌」真係好驚艷:- 雕皇醉香蝦:蝦肉爽到彈牙,酒香好醇厚- 燈影牛肉:薄到透光,麻辣味好正宗- 油潑厚切豬潤:厚切夠晒口感,完全冇渣- 一隻獨秀:酸蘿蔔雕成花,靚到唔捨得食- 撈汁花甲:個汁調得啱啱好,清新開胃主菜更加不得了:「聚星十八斬」膏蟹多到漏,酒香好濃郁,我連手指都啜乾淨!「火焰乳豬」上枱時仲着火,皮脆到"咔嚓"聲,肉質嫩滑多汁。「松茸繡球豆腐湯」個豆腐切到好似真花咁,刀工真係神級!🍚其他亮點「金湯有米伴東星」個湯底鮮甜到暈,脆米增加口感。「紫蘇豆豉脆皮雞」皮脆肉嫩,紫蘇味好突出。最後個「椰汁雪燕桃膠」用雪糕杯裝住,甜度剛好,食完成個人都滋潤晒~🎤娛樂設施餐廳有3間VIP房,最細間最低消費$6000,音響設備好專業。逢星期三、六有live
👨🍳廚神發辦
🔥必試菜式
前菜個「五美饌」真係好驚艷:
- 雕皇醉香蝦:蝦肉爽到彈牙,酒香好醇厚
- 燈影牛肉:薄到透光,麻辣味好正宗
- 油潑厚切豬潤:厚切夠晒口感,完全冇渣
- 一隻獨秀:酸蘿蔔雕成花,靚到唔捨得食
- 撈汁花甲:個汁調得啱啱好,清新開胃
主菜更加不得了:
「聚星十八斬」膏蟹多到漏,酒香好濃郁,我連手指都啜乾淨!
🍚其他亮點
「金湯有米伴東星」個湯底鮮甜到暈,脆米增加口感。
🎤娛樂設施
餐廳有3間VIP房,最細間最低消費$6000,音響設備好專業。逢星期三、六有live band,平日9點半後可以自己上台唱K!