2018-08-04 83 瀏覽
同朋友仔係銅鑼灣食飯傾下計,食完成餐飯仲係意猶未盡,所以就決定去揾甜品食。係網上search到有間米芝蓮推介的甜品店係附近,重點係唔貴!!餐廳係2016,2017及2018都有被米芝蓮推介佢地的甜品,個三款都非常吸引!朋友J叫左一份燒菠蘿雪葩,雪葩係用綿綿冰的做法,食落唔會有一粒粒明顯的冰粒,而係入口即溶。味道清香可口,上面的燒菠蘿採用新鮮菠蘿黎製,加上脆口的焦糖,令味道及口感都Doubldd Up!同樣好清新夏日的夏之菠蘿芭菲就成為朋友M的心頭好!除左最高的清甜的雪葩外,芭菲仲用厚實的忌廉夾住啫喱、菠蘿,口感好Fresh好豐富!最後就係我最期待的綠茶心太軟伴雪糕!呢個甜品由於係即炔的關係,所以要等20分鐘到。綠茶雪糕的味道夠晒香濃,加埋甜軟的紅豆,味道超好食!至於綠茶心太軟⋯表皮焗得乾身,而且有微微的脆口。蛋糕係直接焗的,唔似出面好多的甜品店係上面開洞倒漿。加埋濃厚但唔太甜的綠茶漿,勁⋯好⋯食!難怪會成為米芝蓮推介的甜品。==============================鍾意我分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)

燒菠蘿雪芭

夏之菠蘿芭菲