2023-05-04 244 瀏覽
【屯門區】【PEPPER LUNCH】首先祝大家聖誕快樂,雖然都唔係第一次同大家過聖誕,不過今年係有唔同嘅,就係我終於可以喺單身嘅情況之下,喺聖誕節假期嘅期間同啲妙齡少女見面。朋友就話有啲想食 PEPPER LUNCH,我作為一個對女性忠心耿耿嘅一隻舔狗,固然係要諗盡辦法討好同逢迎。話雖如此,自己都其實對呢間嘢有啲興趣,唔係本身反感而因為要迎合女性先委曲求存。不嬲都覺得呢間啲鐵板肉飯幾正,個人最中意佢啲黑椒,所以餐廳名有 PEPPER 呢個字係有佢嘅道理。諗唔到食乜之際,見到聖誕餐,就叫個嚟食吓啦。所謂嘅聖誕餐,誠然個正名係「美國薄切肉眼牛扒二人套餐」,因為佢只係得宣傳單張寫係聖誕餐,然後淨講食物嘅話個餐其實係完全冇聖誕成份喺裡面嘅,都係由兩份平時都叫得到嘅主食所組成,合埋一齊個價錢平咗,咁就叫聖誕餐喇喎。唔緊要嘅,我就醉翁之意不在酒,作為小毒毒,有女陪食已經謝天謝地謝天華。個餐有兩份嘢食,一份係「珍寶黑椒牛肉拼雞肉飯」,而另一份係「美國薄切肉眼牛扒配飯」,當時我同佢兩個都係處於一個有啲飽足嘅狀態,所以後者係走飯嘅。前者係一款佢哋嘅 signature 嘢,如果大家之前係有食過 PEP

前者係一款佢哋嘅 signature 嘢,如果大家之前係有食過 PEPPER LUNCH 呢間嘢,應該都好大機會涉獵過,我就唔多講喇。其實後者都只係啲肉唔同咗,其他嘢都係一樣。而個美國薄切肉眼牛扒講明係薄切,都唔會有咩好大突破,只係啲牛味足咗。

個套餐包兩個特色小食,有五樣嘢揀,不過兩個都要晒「蜜糖粟米」算,反正質素都係咁。而嗰兩杯精選飲品我哋揀咗「利賓納」,係 200 毫升紙包裝嗰隻,略嫌唔夠喉。而每份主食都加咗「雞蛋及芝士」,每份 $10,我覺得都係要加嘅。

總括而言,呢餐面值 $200 都唔算貴,如果係用聖誕餐嘅標準嚟講。就好似我呢種「度縮自私怪」,可以約到異性已經係一個好大嘅獎賞,餐飯嘅價錢係另一件事。不過由於唔想冷落女伴,所以我一時忘記咗影個門面,不過佢唔難搵嘅,放心。。。

(地址:新界屯門屯盛街1號屯門市廣場一期2樓2253A-2256A美食廣場8號檔)

#1amfoodie #hkig #foodiehkgirl #hk #hongkong #hongkongfoodie #hkfoodblogger #foodiehk #topcitybiteshk #hkeat #hkfoodstagram #foodiesofinstagram #foodgasm #instagood #love #hkigfood #hkfoodlove #hkfoodblog #hkrestaurant #foodieman #香港 #香港吃貨 #吃貨 #食物 #小食 #1am屯門區 #pepperlunch #FoodMaze #美食廣場 #foodcourt #屯門市廣場一期 #屯門市廣場 #美國薄切肉眼牛扒二人套餐 #珍寶黑椒牛肉拼雞肉飯 #美國薄切肉眼牛扒配飯 #merrychristmas