小編今日來到尖沙咀一間壽司店「晴空日本料理」🇯🇵 餐廳位於韓國街,餐應裝修以淺色木系為主,座位之間有和式屏風相隔,感覺似日本的溫泉旅館,今次來嚐一下午市廚師發板套餐,同丼飯定食🧡招牌「晴空特選刺身丼 」性價比超高,絕對不遜色於Omakase的刺身‼️丼飯裡超過十款唔同種類既刺身,分別有牡丹蝦、海膽、帶子、三文魚、三文魚籽、赤身、拖羅、左口魚邊、鰻魚、油甘魚等刺身,品質相當新鮮☺️ 海膽細滑如奶油般質地,味道鮮甜🧡 牡丹蝦爽甜,還有炙燒過的左口魚邊,魚油香濃口感夠豐腴肥美😍 這個雜錦魚生丼絕對是性價比最高之選😎「Lunch Omakase」包括前菜沙律、茶碗蒸、刺身5點🐟、壽司6貫、手卷1件及甜品😊 刺身有時令的螢光魷魚🦑、間八魚、拖羅,油甘魚及炙燒油,味道鮮甜,有日本岩手縣生蠔🦪,口感爽感,而且非常新鮮美味😍 壽司6貫有赤身、中拖羅、炙燒金目鯛、深海池魚、海鰻同海膽🧡 最後還有蔥拖羅蓉手卷,味道鮮甜美味☺️ 由於席前座位有限只有6-8人,小編兩人雖然預約了,但未能坐席前座位,不過最後都坐了寬闊的四人座位,所以手握壽司部份以拼盤形式上碟,訂座時如需席前可以試下要提前通知餐廳😀 甜品是自家製日式

「Lunch Omakase」包括前菜沙律、茶碗蒸、刺身5點🐟、壽司6貫、手卷1件及甜品😊 刺身有時令的螢光魷魚🦑、間八魚、拖羅,油甘魚及炙燒油,味道鮮甜,有日本岩手縣生蠔🦪,口感爽感,而且非常新鮮美味😍 壽司6貫有赤身、中拖羅、炙燒金目鯛、深海池魚、海鰻同海膽🧡 最後還有蔥拖羅蓉手卷,味道鮮甜美味☺️ 由於席前座位有限只有6-8人,小編兩人雖然預約了,但未能坐席前座位,不過最後都坐了寬闊的四人座位,所以手握壽司部份以拼盤形式上碟,訂座時如需席前可以試下要提前通知餐廳😀 甜品是自家製日式蕨餅,煙韌彈牙,充滿黑糖、芝麻和黄豆味😍

🍽 :晴空特選刺身丼;Lunch Omakase
👅好味指數:7.75/10;7.5/10;
💰消費:HK$398;HK$178
📍地址:晴空日本料理 (尖沙咀)
尖沙咀金巴利街8號地下1號舖
🈹推介優惠:N/A