2018-04-11 289 瀏覽
去完旅行番黎,個人好空虛啊,只有食物能慰藉我嘅心靈,所以男朋友就帶我去食好野喇,個人即刻開心番曬~預先訂咗枱,所以可以坐吧枱,望住啲廚師係到準備啲食材,就可以知道啲材料有幾鮮,燒蝦同燒龍蝦都係新鮮係水槽拎出黎,仲識郁嫁!!!首先黎嘅緊係最鮮嘅刺身拼盤啦,分別有北海道海膽、北海道牡丹蝦同象拔蚌刺身,一黎到枱面,我真係眼都突埋,因為嗰兩隻牡丹蝦真係超大隻同肥美,水潤亮麗嘅蝦肉真係好吸引,食落味道好鮮甜,微微彈牙,口感一流啊。另外海膽都無腥味,可以食到淡淡嘅海水味,唔洗點醬油同芥茉。最後就係象拔蚌,佢用咗赤貝嘅殼黎載住,食落爽口彈牙,好有嚼勁,我個人好鍾意食之後黎嘅係幾款前菜小食,先有燒香嘅大啡菇,除咗菇肉之外,呢到連莖都一齊燒埋,跟住仲好貼心,將大啡菇分成各小舊,方便食用,菇肉超多汁,唔會燒到乾硬咁另一款小食係成日睇漫畫都會見到啲日本大叔點黎送酒食嘅毛豆,哈哈~ 平時我係一啲豆都唔會食,因為我唔係好鍾意啲草青味,但係毛豆就唔太有呢隻味,所以停不了手,係咁夾,都停不了口,係咁食,清清地,可以食到原本嘅豆香,唔錯最後一個小食就係炸櫻花蝦,好多粒細小嘅櫻花蝦被炸到香脆,但係就咁食炸蝦就會覺得有啲
最後一個小食就係炸櫻花蝦,好多粒細小嘅櫻花蝦被炸到香脆,但係就咁食炸蝦就會覺得有啲油膩,連埋啲烏冬或者飯一齊食就可以中和下
終於去到熱食,就嗌咗幾款燒物,呢個係叫砂肝,其實姐係燒雞腎黎,一樣都唔會燒得好乾,口感好爽口同有嚼頭,幾惹味
串燒仲有蟹肉甲羅燒,呢個蟹蓋係長身而唔係闊身嘅,蟹蓋裝住嘅係手拆蟹肉絲、蟹膏同蟹子,不過呢到竟然配上品客大叔嘅薯片,有啲令人驚訝,相信係因為甲羅燒味道比較咸,同埋口感較腍,所以配上薯片,增加脆脆嘅口感,但係我覺得味道不太夾,可能梳打餅嘅效果會更加好
再跟住係有燒活龍蝦,新鮮係水槽拎出黎劏開一半,之後放係炭火爐上燒,除咗蝦物肉質肥美之外,仲有一對巨鉗添,相信入面都有唔少肉!! 龍蝦肉好嫩滑同彈牙,一食就知新鮮嘅食材真係無敵,而且仲可以食到少量蝦膏,整體味道真係值得一讚