入秋啦,你會選擇清清淡淡又一餐,定係隊住soju燒牛肉?其實選擇係點並唔重要,反而多d嘗試,多d新意衝擊下,人都開心d。最近人氣韓國肉店「韓珍」重開,咁我一丁友食得幾多呀,咁梗係嗌埋Friend一齊食,咁先夠熱鬧呀麻!👇📌COLD · DISH - ▪️ House · Salad - ▫️ 頭盤先有呢個「是日·沙律」,沙律菜非常新鮮,成個感覺refreshing左不少,跟住staff就陸續上左好多燒肉前既小食,包括白飯魚、芽菜、蛋卷、泡菜、菠菜、韓式辣醬、酸甜醬、鹽等等。📌M E A T - ▪️ SUK SEONG DEUNGSIM - USDA Prime · 90 Days · Dry Aged Ribeye - 300g ▫️ 食完冷盤開始埋牙啦喂,第一個必燒既「90日熟成·肉眼牛扒」,就咁睇賣相非常靚仔,油脂分佈均勻,大概每邊燒分零兩分鐘,唔洗太耐,食落肉味濃郁,尤其是肉眼部位,肉質係keep到好嫩滑軟腍,唔需要太多調味已經相當好食。▪️ HANCHAM · GALBI - (Marinated short rib)▪️ SALCHISAL - (Chuck Flap Tail)▫️ 佢
入秋啦,你會選擇清清淡淡又一餐,定係隊住soju燒牛肉?
其實選擇係點並唔重要,反而多d嘗試,多d新意衝擊下,
人都開心d。最近人氣韓國肉店「韓珍」重開,
咁我一丁友食得幾多呀,咁梗係嗌埋Friend一齊食,
咁先夠熱鬧呀麻!👇
📌COLD · DISH -
▪️ House · Salad -
是日·沙律
▫️ 頭盤先有呢個「是日·沙律」,沙律菜非常新鮮,成個感覺
包括白飯魚芽菜蛋卷泡菜菠菜韓式辣醬
酸甜醬等等。
📌M E A T -
90日熟成·肉眼牛扒
就咁睇賣相非常靚仔,油脂分佈均勻,大概每邊燒分零兩分鐘,
90日熟成·肉眼牛扒
唔需要太多調味已經相當好食。
雪花·牛肉
▫️ 佢地烤爐火力幾穩定,能夠輕易鎖住肉汁同時又吊到肉味香氣,
呢點要大讚,呢個「調味特級·牛肋骨」就咁睇都幾大條,
調味特級·牛肋骨
燒過後入口肉味濃郁多汁,燒到五成熟就岩岩好;而「雪花·牛肉
就咁睇d雪花紋就知唔惹少,成塊牛肉一擺入口係爆汁咁,
完全唔靭,完全係食唔到口,高質!
📌M A I N S -
▪️ DWENJANG JIGAE - (Soybean paste stew)
牛肉·大醬湯
▪️ GANJANG GYEJANG - (Soy crab · butter rice)
醬油蟹·牛油飯
▫️ 輪到主菜環節,先試一試呢個傳統「牛肉·大醬湯」,
一上枱新鮮滾熱辣,湯唔會過鹹,材料當中包括豆腐大蔥
洋蔥泡菜,辣得黎相當惹味,唔錯。而「醬油蟹·牛油飯
牛肉·大醬湯
用左醬油醃製既生蟹做主角,我將牛油飯同埋蟹膏撈埋一齊食,
咁樣反而食到醬油蟹個精粹,一邊食到蟹既鮮甜,
一邊食到飯既口感,兩者可以話係完美配搭。
醬油蟹·牛油飯
▪️ GAMJA JEON - (Korean potato pancake) -
韓式·薯仔煎餅
▪️ JOKBAL - (Boiled Pig Hock)
韓式·豬手
▫️ 繼續唔好比佢停,再黎就係「韓式·薯仔煎餅」,
泡菜餅邊位煎得好香口,中間咬落軟腍得黎煙煙韌韌,
韓式·薯仔煎餅
我幾鍾意;而「韓式·豬手」份量好多,食落啖啖都係骨膠原,
配搭埋芥末醬一齊食,真係愈食愈過癮。
韓式·豬手
▪️ GYERAN JJIM - (Egg bomb souffle)
炸蛋·梳乎厘
▫️ 最後食埋個「炸蛋·梳乎厘」size夠哂巨型,真係好似炸彈咁,
夠哂震撼,食落蛋香味十足,質感夠哂軟綿,唔會話太硬崩崩咁,
口感岩岩好,同2個朋友一齊share都食唔哂呀!
2022-10-21
15 分鐘 (堂食)