放假約埋幾個食得辣既朋友一齊挑戰麻辣火鍋之前睇舌尖上的中國2推介重慶既「渝味曉宇」,已經想食好耐,香港有分店一於試下。食火鍋前,餐廳送上雪耳紅棗糖水滋潤喉嚨湯底選左鴛鴦鍋:大骨滋補鍋配重慶辣湯。大骨湯,餐廳用上大豬骨、甜粟米、紅蘿蔔等熬製,十分鮮甜。重慶辣鍋,睇見湯底顏色都知佢唔野少,餐廳用咗青花椒、豆瓣、十幾種香料炮製嘅,加上牛油鍋底,食落更香。如果有朋友嫌唔夠辣,可以叫餐廳再加虎椒。小妹食第一啖時,感覺好重香料味,麻香十足!覺得都唔係好辣姐,點知麻辣味後勁好強,辣辣嘅感覺慢慢散發,越食越過癮美國安格斯優質肥牛,食火鍋牛是必需的!餐廳既肥牛切得厚薄適中,烚兩下已經食得,牛脂分佈頗好,幾軟腍。極品鵝腸,餐廳處理得好乾淨,一啲肥膏污糟都冇!食得好放心按照餐廳建議烚1分鐘,果然好爽口!稻田毛肚,餐廳薄切,而且食材用料新鮮有保證!烚15秒就食得!果然毛肚咬落脆身,一d都唔韌!現炸豆皮,即叫即炸,好大塊即食又得,脆卜卜,但略嫌有點油膩。個人喜歡浸落火鍋食豆皮索哂麻辣湯底,好入味曉宇苕粉,有別於平時嘅薯粉,苕粉更厚身,煙煙韌韌又彈牙,煮耐左都唔斷哂或溶左苕粉烚係麻辣湯底咩都唔使點,已經好夠味!係
放假約埋幾個食得辣既朋友一齊挑戰麻辣火鍋

火鍋前,餐廳送上雪耳紅棗糖水滋潤喉嚨

湯底選左鴛鴦鍋:大骨滋補鍋配重慶辣湯。
大骨湯,餐廳用上大豬骨、甜粟米、紅蘿蔔等熬製,十分鮮甜。
重慶辣鍋,睇見湯底顏色都知佢唔野少

極品鵝腸,餐廳處理得好乾淨,一啲肥膏污糟都冇!食得好放心
按照餐廳建議烚1分鐘,果然好爽口!

現炸豆皮,即叫即炸,好大塊
即食又得,脆卜卜,但略嫌有點油膩。個人喜歡浸落火鍋
豆皮索哂麻辣湯底,好入味

苕粉烚係麻辣湯底咩都唔使點,已經好夠味!係麻辣火鍋必點之一!

手打香菜牛肉滑,香菜夠多,牛肉彈牙有牛味

另外叫左鮮黃喉(忘了拍照),係牛或豬既大動脈個片膜,好清脆爽口,第一次食,有驚喜
總係覺得麻辣火鍋要配內臟食哈哈

熟食叫左紅糖糍粑,炸外脆內軟,有啲似年糕煙煙韌韌,可能點左紅糖,感覺唔滯,仲encore 左一碟。
同重慶炸酥肉,炸得酥脆,不過不失。

食完會回味嘅重慶火鍋,下次再相約朋友挑戰