2020-01-14
靜望星空,遠觀天際,或者係煩囂既都市生活中,唯一可以尋找到一刻既寧靜。咁係咪姐係要去下郊外、離島?咁又唔洗,近近地由銅鑼灣行去大坑,都足以令你有一晚舒舒服服既感覺。可能你會覺得洗唔洗去到咁偏僻呀,但你咁諗實在太天真。事關其實地理位置上,呢個地方絕對係好就腳,所以今晚黎到呢間「睿和牛燒肉」黎食返一餐和式盛宴,而呢間餐廳係同隔離「睿居酒屋」互通,一條龍試勻哂燒肉、刺身、壽司、串燒,絕對夠哂方便呀!👇📌枝豆 - $20👉簡單既一枝豆做前菜,但內裡既心意非常到位。平人食開都係以鹽煮,但呢到既老闆堅持用鰹魚醬油令每條枝豆都相當入味,呢樣係欣賞既!📌火炙安格斯牛肉沙律 - $188👉呢款沙律特別之處係利用清新既沙律菜做底,再擺放以火槍輕灼牛肉表面,大概去到五成熟左右,配上微微帶酸既醬汁,一齊撈勻。成個口感變得非常夾,牛肉入口嫩滑,仲保留到肉汁,質感岩岩好,相當好食!📌薄切伊佐木刺身 - $188👉我地揀左平時好少會嗌既伊佐木刺身,黎到既時侯見到賣相就知道師傅既刀功唔錯。每一塊刺身薄切細膩如一,色澤均勻、晶瑩透亮。而入口亦有驚喜,唔會話魚味偏淡,反而鮮甜有咬口,帶陣陣油脂香味。配上柑橘醋汁,完全唔需
📌枝豆 - $20
📌火炙安格斯牛肉沙律 - $188
📌薄切伊佐木刺身 - $188
反而鮮甜有咬口,帶陣陣油脂香味。配上柑橘醋汁,完全唔需要額外既醬油調味,食得過。
📌特上雜錦壽司拼盤10貫 - $588
👉食得刺身如果無壽司硬係爭咁d既,呢個10貫壽司拼盤就滿足哂我既慾望。當中包括時令既牡丹蝦,
非常新鮮,入口爽甜就基本啦;赤貝鮮甜肥美,真係食極都唔厭;墨魚亦都唔錯,比我想像中更加有煙韌有咬口;
帆立貝新鮮份量巨大,口感一流;深海池魚作為我最愛既白身魚之一,口感爽滑清甜,不油不膩;
開始輪到相對較濃味既油甘魚腩味道甘香,油脂入口濃郁,唔錯;左口魚邊質感厚身,魚味香濃彈牙;
中拖羅顏色粉嫩,魚香岩岩好,肥瘦適中;大拖羅入口既天然油脂非常豐富濃郁,質感肥美,真係食完返尋味;
最後既燒鰻魚壽司Size就夠哂長啦,賣相非常靚仔,食落亦唔錯,燒得嫩滑有彈性,好食!
📌塩燒日本銀杏 - $88
👉以原粒連殼燒既銀杏,師傅咁做主要係想保留返銀杏本身既水份,
咁樣燒完出黎食既時侯就唔會乾身。而銀杏得金黃無苦澀味,食得過!
📌串燒 -
▪ 白鱔 - $68
▪ 厚燒牛舌 - $58
▪ 珍寶多春魚 - $58
▪ 芝士免治雞肉棒 - $48
▫ 白鱔當然係其中最重要既串燒之寶啦,呢到燒得皮脆肉嫩,咬落啖啖都係肉。調味適中,鹹鮮味豐富,好食;
牛舌果然夠份量,每塊都係夠厚身,食落肉質爽滑有咬口,牛香味亦好出;珍寶多春魚燒到金黃帶少少焦香,
魚肉滑溜結實,完全無得輸;最後雞肉棒用雞肉配加埋雞軟骨製成,經芝士燒過變得更加濃香,沾上生雞蛋一齊食,更加滑溜。
📌雜錦天婦羅 - $288
👉識嗌既一定要嗌雜錦天婦羅,當中唔少得炸蝦、炸南瓜、炸舞茸菇、炸魚柳、炸蕃薯。
師傅處理每樣炸物既生熟度都岩岩好,炸漿夠薄,食落唔會太油,食得過!
📌木魚花蜆湯 - $40
👉肥美多汁既蜆肉配上清酒、昆布、木魚花一齊煮,蜆肉食落啖啖清香,質感嫩滑煙韌。
成個蜆湯鮮甜中帶淡淡既海水味,值得一試!