工廈小店唔知會唔會越嚟越少,唯有襯仲有得食嘅時候食多幾次、食多幾間🥹💛睇返其他人講,呢間「橫街窄巷」之前係開喺灣仔嘅Cafe Relay,搬嚟觀塘之後用咗新名~我就未有機會試過之前嘅Cafe Relay,但今次食完「橫街窄巷」覺得佢會令我返去再食!😋•🥢 蒜片白酒汁鮮蜆扁意粉 $78鮮蜆用咗沙白蜆,隻隻都飽滿,而且完全無沙同無腥味👍🏼 軟硬適中嘅扁意粉吸晒沙白蜆嘅鮮甜味,配埋蒜片白酒汁,調味唔會太濃,恰到好處🤤而且唔會因為無醬而落好多油👍🏼 呢個價錢都唔算貴,抵食!•🥢 羅勒香草醬雜菌大通粉 $68呢個係朋友食嘅大通粉,幾鍾意大通粉嘅煙韌口感,仲裝到好多醬,而且醬汁份量好夠,啖啖都超滿足😛 不過香草醬嘅味真係唔係個個鍾意🫢 朋友覺得羅勒味好香好清新,但我就唔太鍾意🙈 大通粉入面仲落咗唔少蘑菇同本菇,同香草醬都幾夾,而上面嘅芝士片就令整體多一重鹹香味👍🏼但香草醬唔係個個like•🥢 新鮮班蘭窩夫(Half) +$63 (原價$78)呢到有3款口味嘅窩夫,見到都幾多人推薦,加上一入門口就聞到蛋香,所以我同朋友就算一人食一個意粉,都決定叫半份窩夫試下😛 半份班蘭窩夫分成2件,伴碟有焦糖脆脆、

🥢 蒜片白酒汁鮮蜆扁意粉 $78

🥢 羅勒香草醬雜菌大通粉 $68
但香草醬唔係個個like
羅勒香草醬雜菌大通粉

🥢 新鮮班蘭窩夫(Half) +$63 (原價$78)
半份班蘭窩夫分成2件,伴碟有焦糖脆脆、水果(西柚、橙、奇異果同藍莓)、班蘭忌廉同埋蜜糖🍯 窩夫口感做得好好,外面脆脆哋,入面濕潤鬆軟🫶🏼 窩夫味道唔算甜,略嫌班蘭香味較淡,要加埋旁邊嘅班蘭忌廉同蜜糖就啱啱好!💚 如果可以多啲班蘭忌廉就好🤭
新鮮班蘭窩夫

🥢 Red Latte (Oat milk+$4) +$33 (原價$48)
呢到嘅red latte用咗公平貿易嘅Rooibos tea,係無咖啡因嘅紅茶~ 味道飲落同平時飲嘅紅茶唔同,比較有木味同少少香料味,個人都係偏好平時飲開嘅紅茶多啲🙈 但值得一讚嘅係可以轉oat milk,唔飲奶嘅我有多一個選擇👍🏼
另外有個小插曲係開頭上錯咗一杯Red Cappuccino,但我唔知就照飲咗,飲咗差唔多半杯嘅時候店員/老闆娘發現出錯,仲專登換返一杯畀我🙈 難怪飲落係奶味而唔係oat milk味🫢🤣
Red Latte

🥢 Mochaccino +$40 (原價$55)
朋友飲呢杯係特濃朱古力咖啡,餐牌上面話係用咗法國Monbana 35% Cocoa Chocolate Base,飲落朱古力味真係比較濃郁,但係又唔會搶咗咖啡嘅香味,都幾balance~😛
Mochaccino
羅勒香草醬雜菌大通粉