2020-08-13 41 瀏覽
細個果時最鍾意跟父母去食鐵板餐~ 最開心既moment係拎住張紙巾、伸半個頭出嚟望住果塊伴隨「時lee莎la」聲音的牛扒。時代變了、選擇多了,眼前盛載著牛扒的由鐵板變了石燒板~晚市禁堂食還未解除,午餐要食個好既平衡一下😂今日嚟到位於深水埗既✨🐮多利 牛石燒~顧名思義就係食牛石燒la (😂sorry呢句有d廢)入店前探熱捽手無走雞~ 店內外各有一部點餐機~跟足日式食店做法~ 無得去旅行都可以感受下呢種感覺😭食物上枱前店員派咗口罩袋同一次性圍裙,又好細心地介紹面前的調味料~由於牛小排賣曬🙈 好la... 咁我揀肉眼la,友人就揀咗翼板~ 每款肉類都有不同重量可以揀上枱la~ 好香呀!「時lee莎la~時lee莎la」肉肉上枱時表面都燒熟咗,再燒多陣就可以切開燒~ (都是隨個人喜好la~) ‼️最緊要小心隻手唔好hi到石板呀‼️🐮黑安格斯肉眼 200g肉眼扒都幾厚身,有嚼勁但又未算係韌~ 燒到個面焦焦地,入面剛好五成熟~🐮安格斯翼板 300g相對肉眼較薄身,燒的時候要控制得好d,幾腍同肉味較濃,呢個就算熟多咗小小都無韌~2款肉我地都試咗沾燒肉汁同芥辣,不過本身已有黑椒調味,就算不沾任何醬汁都好味

時代變了、選擇多了,眼前盛載著牛扒的由鐵板變了石燒板~

晚市禁堂食還未解除,午餐要食個好既平衡一下😂

上枱la~ 好香呀!「時lee莎la~時lee莎la」

🐮黑安格斯肉眼 200g

🐮安格斯翼板 300g
安格斯翼板

2款肉我地都試咗沾燒肉汁同芥辣,不過本身已有黑椒調味,就算不沾任何醬汁都好味~

所有肉類都包沙律、飯同湯各一客~
(我地知自己食肉都夠,😆所以唔好浪費人地個飯la)
另外加錢購買不同款式的飲品~

枱面有個好似水喉既物體,唔好以為真係水龍頭呀😂其實用嚟吸油煙ga!

希望疫情過後,可以約成班朋友再嚟「時lee莎la」la~~
2020-08-04
安格斯翼板