2019-07-16
最近入左元朗打邊爐~坐西鐵到元朗站,行過去十分鐘左右,我地經形點行過去,嘆住冷氣非常舒服,位置舊區,遠遠就睇到「大滾友」既招牌。所有餐具裝修很中國風,連筷子碟碗,甚至豉油壺同鍋都有龍頭。基本既調味料都有齊~更有少見嘅芝麻,加入醬汁特別香。有不少湯底選擇冬瓜瑤柱、花膠雞湯...等,我地㨂左花膠雞,2個人,叫左半隻雞😋留返個胃食其他,上枱先落花膠滾起就先飲湯,已經好濃郁雞湯味,花膠份量十足,飲完再加雞件落去,就唔怕雞肉過老,保持滑,正。酒香花雕浸牛展,俾個名吸引左,決定叫黎試下,上枱侍應係我地面前加入花雕酒淋上牛展,飄出煙🤣勁吸晴,再提我地浸三個字再下鍋,勁!食落口仲保持到花雕香味,愛花雕既必試。本來想叫聖子皇,點知當日冇貨~所以叫左珊瑚蚌桂花蚌雙拼,分量不算多,每樣四塊左右,但非常肥美,鮮甜好味。仲有甜品送,木瓜雪耳糖水,好清甜,食完熱氣野可以潤一潤,好爽。
有不少湯底選擇冬瓜瑤柱、花膠雞湯...等,