2024-05-14 29 瀏覽
去完日本🇯🇵仍然懷念旅行點滴,尤其是日本既鄉土料理,令我諗起4年前去過的日洋Cafe——蟲二。印象中呢間餐廳開左好耐,挨過疫情既餐廳都唔簡單。今次點左一汁三食lunch set + 甜品,非常滿意👍🏻。日洋料理源於明治時期,當時政府鼓勵向西方學習,而且想增強日本人體格💪🏻,所以餐廳出現了日本化的西餐,即洋食。我覺得蟲二的洋食由外觀到味道都幾正宗。🥢烤芝士漢堡扒:漢堡扒既易咬又健康,食完兩大塊都冇heavy 感覺,好啱女士補充蛋白質。🥢大阪燒風味黑胡椒烤雞扒:雞扒嫩滑,如果咬到黑胡椒有刺激感。下面是鐵板牛油炒椰菜餅,是廣島燒的迷你版,十分有趣😆。🥢高湯蔬菜凍: 🔵🌼 fancy的蔬菜凍賞心悅目,味道清爽。🥢慢煮蛋🥚+蟲二醬油: 嚴格來說唔似醬油,似高湯,因為帶清新茶味🍵所以同肉食好夾。🥄Tiramisu: 口感軟滑比一些意大利餐廳的tiramisu 出色👍🏻,手指餅好似海綿蛋糕咁fluffy ,底層咖啡酒香而不苦澀。🍨「淹沒」:即Affogato,濃縮咖啡好甘香,而意大利杏仁甜酒好易入口。

• 一汁三菜便當