2024-02-20
💖 Porterhouse - Seafood & Steak (中環)✨中環蘭桂坊德己立街30-32號加州大廈7樓〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️今晚約咗我嘅老朋友一齊食晚餐🍲,好耐冇見佢預咗會傾偈傾到唔捨得走所以特登搵咗一間坐得比較舒服嘅餐廳慢慢食慢慢傾偈💬。-史氏鱘魚子醬🧆 $318呢一份魚子醬係配上迷你熱香餅一同食用嘅,當中仲有幾樣唔同嘅配料可以作配搭,我自己覺得最好味嘅就係忌廉🍦,配搭後更加能夠突出魚子醬嘅鹹香味。-法式龍蝦湯🦞 $188每一個碗入邊都會放在一舊Creamy小忌廉同埋彈牙龍蝦肉🦞,職員其後先會將濃湯倒入碗中。佢嘅龍蝦湯係由龍蝦殼、龍蝦膏熬製而成,所以極為濃郁👍🏻。-香煎帶子🐚 $268呢個帶子好特別,因為我冇諗過會用辣醬去配搭🌶️除此之外旁邊仲有一啲肉鬆、同埋炸蝦米佢增加味道層次,食落會多一種鹹味🤫,另外亦加咗青醬去提升鮮味😌。整體嚟講呢個帶子相比起我以前食過嘅較為特別。-紐西蘭青口🥘 $398有幾種醬汁可以俾我哋選擇,我同 @17feelgood 最後達成共識決定要白酒香蒜迷迭香汁🍶,因為感覺上係最夾嘅😋。上到枱我哋超級驚訝,因為冇諗過咁大兜,份量好足,雖然
✨中環蘭桂坊德己立街30-32號加州大廈7樓
-史氏鱘魚子醬🧆 $318
-法式龍蝦湯🦞 $188
-香煎帶子🐚 $268
-紐西蘭青口🥘 $398
有幾種醬汁可以俾我哋選擇,我同 @17feelgood 最後達成共識決定要白酒香蒜迷迭香汁🍶,因為感覺上係最夾嘅😋。上到枱我哋超級驚訝,因為冇諗過咁大兜,份量好足,雖然每一隻青口唔算好大隻但係隻隻都好鮮甜。我覺得旁邊嘅脆孫總麵包都係好出色,食之前點一點呢個迷迭香汁更加正🤩。另外今日仲學咗一個法國人食青口嘅方法,原來真係幾方便🤣大家都可以學吓。
-紐西蘭400日穀飼純種和牛肉眼扒7oz🥩 $378
呢個肉眼扒我哋都係揀咗最Basic嘅紅酒汁🍷,肉質比較細緻,肉紋分佈均勻,色澤鮮紅,入口即化。我哋分別仲+$88炸薯條🍟同$88車打芝士焗通心粉🧀。個薯條係香脆嘅粗薯條,頭幾啖食落口嘅時候覺得真係幾好食㗎,但係食多幾條之後發現鹹咗少少🥲呢一個位就扣咗少少分啦。而相對上呢個車打只是焗通心粉攤凍咗之後就有少少硬,但係整體嚟講都尚可接受嘅。
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩