2024-02-03
這間位於灣仔商業區既鮨店彩羽壽司屋😊門外以簡單灰雲石裝潢🙌 貼左幾份介紹唔同餐牌😊唔同時段都有折扣優惠😍相當抵食🤩打開門後會見到長長的壽司吧枱😊店內播著耳熟能詳的鋼琴音樂☺️華師傅一邊準備食物一邊作介紹☺️整體用餐感覺特別輕鬆愉快🥰沙律 salad ✨油醋沙律🥗酸味味醒醒味蕾茶碗蒸Steamed Egg Custard✨蜆肉茶碗蒸好大粒蜆肉以紫菜茨汁調味🤤入口蛋香細滑🥰刺身✨大分縣真蠔肉質爽口肥美😍帶子位好甜☺️黑松露酸汁令整體更香✨真鯛簡單以梅蓉點綴調味😊✨白子入口軟棉棉🤤與醋啫喱一齊食令人回味✨鯖魚經煙薰後打開傳來煙薰香氣😊厚切食落啖啖肉😋壽司✨北寄貝口感爽脆😬鮮甜無比😋✨鰤魚魚味香濃😬與醋飯好夾✨車子即系瀨尿蝦配蛋黃粉估唔到可以咁好食😍 瀨尿蝦肉質彈牙得黎極鮮甜😍好有驚喜呀✨池魚魚鮨豐富又滑身☺️口感極佳 ✨拖蘿入口即化🤤口腔滿滿鮮魚油味道✨海膽鮮甜滿口充斥著濃濃海鮮風味🥰好想Encore🤣✨墨魚加左岩鹽再撒上六色芝麻及檸檬柚皮✨赤身油光十足☺️魚香鮮甜手卷 ✨彩羽太極卷師傅用左吞拿魚、青瓜、海膽及兩粒醬油蛋黃將佢卷埋🤤一啖入口食到爽脆青瓜加埋蛋黃咸香及鮮甜海膽味道👅豉油都唔使點已經非常好
沙律 salad ✨油醋沙律🥗酸味味醒醒味蕾
✨海膽鮮甜滿口充斥著濃濃海鮮風味🥰好想Encore🤣
✨墨魚加左岩鹽再撒上六色芝麻及檸檬柚皮
✨赤身油光十足☺️魚香鮮甜
手卷
✨彩羽太極卷師傅用左吞拿魚、青瓜、海膽及兩粒醬油蛋黃將佢卷埋🤤一啖入口食到爽脆青瓜加埋蛋黃咸香及鮮甜海膽味道👅豉油都唔使點已經非常好食🤩
✨玉子燒蛋味香濃😍表面略帶焦香味道
✨面豉湯材料有豆腐、昆布及紅白蘿蔔☺️食左咁多凍野飲返呢碗清甜面豉湯即刻暖返哂😍
甜品
✨由日本蕨餅加一口豆腐雪糕及香梨🍐食完有種甜蜜又簡單既收尾感覺👍