成日覺得日本食omakase又正又平,但原來香港都有好地方!朋友帶我來這間在灣仔的彩羽壽司家,有85折,服務和觀感都100分享受,實在比得上日本!【鱈魚片】香脆可口。【螺肉章魚卵】螺肉冰凍美味又彈牙;章魚卵藕斷絲連在口中漿著,鮮味濃濃。【真鵰 】上面點了梅蓉,微微酸甜結合清清的魚生美味。【大分縣真蠔】師傅沾了些少黑松靈酸汁,更突出到蠔的鮮甜,好滑流流的質感,滿分!【煙燻春魚】視覺效果一流,師傅仔細砌開春魚再用煙燻處理,端出來時打開盅蓋,微燻香氣四溢,又有薄煙散開,味道就嚐到煙燻魚肉香。【帶子】彈牙又帶點軟熟。【池魚】 有紫蘇葉提升層次,又中和了濃烈的鮮味。【瀨尿蝦】大隻又爽口。【鮟鱇魚肝泡芙】這個真是創意滿分又好好吃,香脆的外皮極重牛油香味,中間咸香的鮟鱇魚肝熱辣辣溶化在口腔,感謝店主慷慨請我們品嘗!【海膽昆布】有點漿口。【拖羅】就是肥美軟熟!【彩羽太卷】包羅萬有的卷物,有一顆顆圓形蛋黃、拖羅、海膽和青瓜卷在一起,一下放入口中味道百感交集,濃濃的蛋黃配着海膽味道最突出,又夾著着拖羅肥美的口感,配搭出色,必食呀!【和牛壽喜燒】用了和紙作烹調工具,蔬菜豆腐等材料和和牛一直在鍋裏翻滾,但又不

【鱈魚片】香脆可口。

螺肉章魚卵
章魚卵

【真鵰 】上面點了梅蓉,微微酸甜結合清清的魚生美味。
真鵰

煙燻春魚

【帶子】彈牙又帶點軟熟。
帶子

【池魚】 有紫蘇葉提升層次,又中和了濃烈的鮮味。
池魚

【瀨尿蝦】大隻又爽口。

鮟鱇魚肝泡芙

【海膽昆布】有點漿口。
海膽昆布

【拖羅】就是肥美軟熟!

彩羽太卷

【和牛壽喜燒】用了和紙作烹調工具,蔬菜豆腐等材料和和牛一直在鍋裏翻滾,但又不會燒焦,壽喜燒醬汁味道濃厚香甜,和牛十分滋味。
和牛壽喜燒

【鮮魚湯】好濃厚的鮮魚味道。
鮮魚湯

【雪花刨冰】有看頭又很享受,師傅拿了日本的貫目冰出來放在手動刨冰機上,綿綿的雪花冰隨之灑下,配着香桃的甜味,擺盤精緻又好吃,非常圓滿的結尾。
螺肉章魚卵
章魚卵
真鵰
煙燻春魚
鮮魚湯
蒸蛋
首先有85折優惠,真是物超所值。星期一晚的店裏7:00已經坐無虛席,非常熱鬧,大家的座位都是圍着師傅,可以看着師傅認真預備食物。前菜兩點分別是螺肉和章魚卵,螺肉鮮甜彈牙,而章魚卵藕斷絲連,質感特別味道都幾鮮。茶碗蒸有濃濃的高湯背着迷你墨魚,口感豐富,而且味道甜美。三款刺身亦非同凡響,由味道較輕的真雕先上,面頭了梅蓉,酸甜開胃;第二道是大分縣真蠔,沾些少黑松露酸汁,鮮甜滑流流的感覺;最後是充滿了玩味的煙燻春魚,香濃的煙燻香味實在太夾魚的質地。壽司分別有帶子、池魚、瀨尿蝦、海膽昆布、拖羅和最具代表性的彩羽太卷!師傅把多款材料即席表演卷成手卷狀,然後我們一啖吃下,多種質地與味道交融,好好味!選了串燒拼盤,有鮮蝦、雞翼、冬菇、鵝肝和青椒仔,最正當然是鵝肝和鮮蝦。最後是日本運來的貫目冰即刨成雪花刨冰,口感細膩棉棉,十分滿足!

前菜
鱈魚片

茶碗蒸有濃濃的高湯背着迷你墨魚,口感豐富,而且味道甜美。
茶碗蒸

真雕
串燒拼盤
漬物
2024-05-12 40 瀏覽
話說,今日返舊公司攞返啲嘢,走嘅時候行經謝斐道,發現有開咗幾間新嘅食肆,其中一間竟然有Omakase食🍣。吓?$480咁抵?!2點至5點仲有8折(12點至2點都有9折)!!即刻衝入去試下啦。餐廳地方唔大,全吧枱設計,最吸引到我嘅係見到部刨冰機🍧。Lunch Omakase $480(正價)🌟沙律 - 味道清新又醒胃🥰🌟螢光魷魚茶碗蒸 - 螢光魷魚口感爽脆鮮甜有海水味🌊;蒸蛋非常嫩滑,入面有迷你元貝,口感豐富。刺身4️⃣款🌟真鯛 - 口感彈牙🥰,肉質柔軟,鮮味十足😋🌟真蠔 - 嚟自大分縣嘅真蠔入口味道清甜,海水味不會太重,上面放上黑松露醬🍄,令整體味道立即豐富起來🥰。🌟螢光魷魚 - 口感爽脆鮮甜有海水味🌊,撘上酸度十足嘅水宏,非常惹味😋。🌟煙燻鰤魚 - 肉質鮮甜、脂膏豐富,帶有陣陣煙燻味道🥰。壽司8️⃣件🌟金線魚 - 細緻軟嫩、甘甜多汁😋。🌟北寄貝 - 味道甘甜、肉質肥美及爽脆🥰, 口感極佳😋。🌟深海池魚 - 鮮嫩肥美,肉質緊實而爽口🥰。🌟魷魚 - 口感嫩滑但有咬勁,鮮味非常爽甜😋。🌟左口魚 - 肥美甘香,口感非常豐富😋,上面放了🌟櫻花蝦,加強了口感😋。🌟鯖魚 - 魚油豐富,鮮味獨特🤗。

餐廳地方唔大,全吧枱設計,最吸引到我嘅係見到部刨冰機🍧。

Lunch Omakase $480(正價)

🌟沙律 - 味道清新又醒胃🥰

刺身4️⃣款
🌟真鯛 - 口感彈牙🥰,肉質柔軟,鮮味十足😋
🌟煙燻鰤魚 - 肉質鮮甜、脂膏豐富,帶有陣陣煙燻味道🥰。

壽司8️⃣件
🌟金線魚 - 細緻軟嫩、甘甜多汁😋。
🌟北寄貝 - 味道甘甜、肉質肥美及爽脆🥰, 口感極佳😋。
🌟深海池魚 - 鮮嫩肥美,肉質緊實而爽口🥰。
🌟魷魚 - 口感嫩滑但有咬勁,鮮味非常爽甜😋。
🌟鯖魚 - 魚油豐富,鮮味獨特🤗。
🌟拖羅 - 油脂甘香,入口即溶,完全無根😋。
🌟海膽 - 味道甘甜,幾乎入口即溶🤤。

🌟玉子燒 - 蛋香味濃,口感嫩滑😋

🌟麵豉湯 - 味道鮮甜而濃郁🤗。

彩羽太卷 (+$125)
招牌菜式😍,一啖落去,竟然有齊海膽、拖羅、赤身、醬油漬蛋和青瓜,層次感非常豐富🤤,食完非常滿足。😋

刨冰 (+$48)
望咗咁耐部刨冰機,梗係想試下呢度啲刨冰🍧啦,冰塊🧊係由日本直送,望住佢放入刨冰機做成軟綿綿嘅刨冰🍧,非常之治癒😍。之後再加入水果醬和新鮮生果配料,口感一流又好味😋。

真心嗰句,呢度嘅Omakase性價比非常之高,等我得閒都返過嚟食個lunch Omakase 🍣先得😂。

2024-05-03
2024-04-27 90 瀏覽
【初嚐Omakase就愛上了🤍🍣】/////日本Omakase會以時令食材為主 位於灣仔嘅小店裝修高貴優雅 欣賞廚師同店員友善嘅服務態度👍🏻午餐供應$450 Omakase套餐 另外可以再叫定食同刨冰 食到捧住個肚走人😍.|沙律🥗|茶碗蒸温和蛋香味 有大條爽口螢光魷魚🦑|刺身四款真鯛切成薄片 滑身易入口~生蠔配搭黑松露酸醋 尚算肥美 冇海水味 煙燻鰆魚有煙燻效果 魚皮炙香 突出魚鮮味 鮟鱇魚肝泡芙油脂柔嫩香醇😼|壽司八件海膽 瀨尿蝦 拖羅 墨魚 彩羽太卷 等等…最出色係彩羽太卷 有醬油漬蛋黃 拖羅 青瓜 海膽配料 流心蛋黃滲入飯粒中🤤海膽鮮甜 creamy 瀨尿蝦蝦味一般 勝在有創意(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)拖羅充滿油脂 入口即溶 |手卷紫菜香脆 鯖魚魚肉十足 輕烤後脂香四溢|玉子燒表面燒至焦香 甜絲絲好似食緊滑蛋布甸~|蒲燒鰻魚丼 ($180)鰻魚充滿香濃燒汁 魚肉厚滑 飯粒分明|甜品附送三文治雪糕 煙韌黏嘴糯米皮包住鮮甜士多啤梨🍓水信玄餅有著天然甜味 另外黑糖水信玄餅刨冰 ($110) 廚師用日本直送冰磚即叫即刨 加上甜度適中嘅黑糖 口感綿密透心涼———📍彩羽壽司家 (灣仔)灣仔謝斐道15
【初嚐Omakase就愛上了🤍🍣】
/////
|沙律🥗

|茶碗蒸
温和蛋香味 有大條爽口螢光魷魚🦑

刺身四款

壽司八件
海膽 瀨尿蝦 拖羅 墨魚 彩羽太卷 等等…

|手卷
紫菜香脆 鯖魚魚肉十足 輕烤後脂香四溢

|玉子燒
表面燒至焦香 甜絲絲好似食緊滑蛋布甸~

|蒲燒鰻魚丼 ($180)
鰻魚充滿香濃燒汁 魚肉厚滑 飯粒分明

———
📍彩羽壽司家 (灣仔)
灣仔謝斐道151-161號金聲大廈地下A號舖
2024-04-27
  • 彩羽太卷
2024-03-29 249 瀏覽
喺灣仔返工見到呢間日本餐廳做緊優惠,所以放工之後約咗妹妹一齊去食🥰 我哋叫咗凜(原價$880),而家第二位做緊半價,真係超抵食👍🏻一坐低就送上鱈魚片,味道好香脆,用嚟送油一流😎前菜🥗螢光魷魚🦑 - 加咗個酸酸地嘅汁更加突顯螢光八爪魚嘅鮮味🥰汁煮八爪魚🐙 - 口感軟熟,蘿蔔好林好入味❤️刺身真鯛 - 面頭有梅溶,質感軟熟🥰大分縣生蠔配黑松露燒酸汁🦪 - 質地係比較爽身,估唔到黑松露同埋酸醋嘅味道咁夾,更加突顯到個蠔香👍🏻白子 - 面頭仲有啲柚子醋啫喱,食落去好Creamy,加埋個酸醋prefect match 🫶🏻煙燻獅魚 - 煙燻效果好靚,肉質好軟熟,仲有少少酸酸地蔥同埋洋蔥😍壽司🍣太卷 - 係佢哋嘅招牌🥰 入邊材料超豐富😍 有蛋黃漬、青瓜🥒 拖羅、赤身、海膽,賣相超靚🫶🏻 店員建議一啖將佢放落口,蛋黃汁黏黏嘅口感,再加上青瓜爽脆同埋唔同嘅魚肉軟熟口感,真係超正👍🏻碟魚- 質地好爽身深海池魚- 魚味香濃帆立貝- 上面加左柚子皮,味道清新鮮甜🥰靖魚- 火炙過面頭仲包咗紫菜,裏面仲有紫蘇葉嘅香味,好好食🤤瀨尿蝦 - 肉身好鮮甜拖羅 - 顏色粉嫩,質地好軟熟,入口即溶,魚味香濃❤️海膽 - 好

一坐低就送上鱈魚片,味道好香脆,用嚟送油一流😎

前菜🥗
螢光魷魚🦑 - 加咗個酸酸地嘅汁更加突顯螢光八爪魚嘅鮮味🥰
汁煮八爪魚🐙 - 口感軟熟,蘿蔔好林好入味❤️

刺身
真鯛 - 面頭有梅溶,質感軟熟🥰

壽司🍣
碟魚- 質地好爽身
深海池魚- 魚味香濃
帆立貝- 上面加左柚子皮,味道清新鮮甜🥰
瀨尿蝦 - 肉身好鮮甜
拖羅 - 顏色粉嫩,質地好軟熟,入口即溶,魚味香濃❤️
海膽 - 好creamy 鮮甜

玉子燒🥚
好似蛋糕咁樣質地,食落好有蛋香😍

魚湯烏冬
魚湯勁鮮味勁濃郁,忍唔住飲晒啲湯🥰

甜品🍮
即製刨冰🍧 我揀咗水蜜桃,師傅即刻係你面前用刨冰機去整刨冰🥰 刨冰真係超可愛🫶🏻 食落去質地綿綿細滑,入口即溶,仲食到水蜜桃粒粒❤️
  • 彩羽太卷
想在香港試一下地道的日式廚師發辦,一般價格不菲,動輒一兩千元。最近經網民推薦,發掘一家價錢親民、性價比滿滿的貨真價實的Omakase,午市人均價格於💲500之內。.彩羽壽司家於灣仔謝斐道,門面極為低調。餐廳內全是廚師發辦席前吧枱位置,裝修低調簡約。.午市廚師發辦 💲480/人.✿ 沙律✿ 日式蒸蛋✿ 刺身4款✿ 壽司8件✿ 手卷✿ 玉子燒✿ 麵豉湯✿ 甜品.先來是沙律菜、日式章魚蒸蛋。.然後開始進入主題,先來是刺身部分,包括有真鯛魚、經調味的真蠔刺身。再來有煙燻味極濃郁的煙燻鰹魚和極具特色,首嚐的鮟鱇魚肝泡芙。小香脆甜甜的泡芙,內含滿滿的鮟鱇魚肝,肝醬的香味有點像凍鵝肝醬,濃郁邪惡。.壽司部份要看當天的時令刺身素材而定,我們今天的有:鰤魚、魷魚、貝柱、車子亦即賴尿蝦、拖羅、鯖魚、拖羅以及昆布海膽等等。.卷物部分重本加點了餐廳招牌菜式之一的「彩羽太卷」 - 一啖吃到海膽、拖羅、赤身、爽脆青瓜以及醬油漬蛋黃,大豐足!.最後甜品一嚐餐廳另一名物日本的雪花刨冰。餐廳重本使用了來自日本的冰塊,經過特別過濾的水做成的冰塊晶瑩剔透。抬出大型復古風日式刨冰機,席前即場製作,加上香甜蜜瓜和煙靭的麻糬皮,
午市廚師發辦 💲480/人
✿ 手卷
✿ 玉子燒
✿ 麵豉湯
甜品
先來是沙律菜、日式章魚蒸蛋。
最後甜品一嚐餐廳另一名物日本的雪花刨冰。餐廳重本使用了來自日本的冰塊,經過特別過濾的水做成的冰塊晶瑩剔透。抬出大型復古風日式刨冰機,席前即場製作,加上香甜蜜瓜和煙靭的麻糬皮,透心涼誠意度十足。
✿ 燒西京銀鱈魚 💲200
不吃刺身的朋友,午市也有不少日式定食選擇。友人選了一客傳統的燒西京魚定食,碗上湯和白飯,燒銀鱈魚的味道也很不錯。
4天前 0 瀏覽
This unique Omakase starts with a salad and a steamed egg, followed by 4 sashimi and 8 nigiri sushi which are very fresh and delicate.The steamed egg has a sweet taste that comes from the seafood and with the chrysanthemum petal, the fragrance of it just spreads in your mouth balancing the seafood flavours.The sashimi and nigiri are all amazing and unique. They also serve their speciality hand roll and a japanese omelette. Their signature futomaki is very delicious and amazing. It’s so creamy fr

The sashimi and nigiri are all amazing and unique. They also serve their speciality hand roll and a japanese omelette. Their signature futomaki is very delicious and amazing. It’s so creamy from the yolk and the uni.

The Omakase ends with a bowl of warm miso soup and a red bean ice cream as a dessert. This Omakase is definitely worth to try.

Other than Omakase, they also serve other lunch set and we tried their japanese pork cutlet and egg rice bowl. Unlike the typical pork cutlets, they are not covered in breadcrumbs. They have a milkier batter and thin crispy skin. Pork meat itself is tender and egg is silky. The set also comes with a miso soup and dessert.

If you’re craving for Japanese shaved iced, don’t worry because they also have it here! As recommended by the chef, we tried the strawberry flavour. The ice comes directly from Japan and the shaved ice is so soft and smooth, just like a snow. It is indeed very refreshing.

Lunch Omakase
💰HKD 450 +10%

Japanese Pork Cutlet and Egg Rice Bowl Lunch Set
💰HKD 160 +10%

Japanese Shaved Ice Strawberry
💰HKD 120 +10%
  • Omakase
2024-05-23 0 瀏覽
哇🤩🤩呢個彩羽太卷真係好吸引呀!餐廳既omakase set都唔錯,但係佢嘅太卷同刨冰實在太特別🥰Lunch set除左沙律同茶碗蒸之外,有四款刺身、八款壽司、手卷、玉子燒同甜品~四款刺身都唔錯,真鯛刺身本身較為清淡,但係加咗莓蓉係上面,非常開胃。大分縣真蠔加入咗松露醬汁,味道更有層次嘅特別。佢嘅泡芙我好鍾意,泡芙入面係滿滿嘅安康魚干蓉🙈好幸福而鰆魚煙燻後仲加入咗薑蔥,味道濃郁壽司整體都唔錯,雖然話都係大路食材,不過冇咩可以挑剔。我最鍾意竟然係佢嘅鯖魚,處理得好好🙈然後就係我覺得最amazing嘅彩羽太卷~有海膽、中拖羅大拖羅、蛋黃,加埋一齊真係好邪惡!太卷好澎湃,基本上一啖係食唔完嘅😂非常幸福!最後我仲試埋佢嘅日本刨冰,揀咗黑糖水信玄餅味😝師傅會喺客人面前製作刨冰,又好睇又好味🙈都屬於幾特別嘅體驗!

佢嘅泡芙我好鍾意,泡芙入面係滿滿嘅
安康魚干蓉🙈好幸福
而鰆魚煙燻後仲加入咗薑蔥,味道濃郁

2024-05-23 0 瀏覽
彩羽壽司家用心選材,精心烹調,每一道菜式都讓人回味1. 野菜沙律:新鮮脆嫩的時令蔬菜,配上清爽淡雅的醬料,開胃消脂2. 日式蒸蛋茶碗蒸:蒸至綿軟滑嫩的雞蛋,包裏著入口即化的螢光魷魚,層次豐富,口感細膩。3. 刺身4款:真鯛肉質細膩鮮甜,真蠔肥美飽滿,鰆魚清新柔滑,鮟鱅魚肝泡芙入口即化4. 壽司8貫:深海池魚肉質緊實飽滿,富士山三文魚油脂豐厚鮮甜,大拖羅油香四溢,海膽鮮美,鯖魚肥美多汁,魷魚BB Q彈有勁,貝柱鮮美厚實5. 「彩羽太卷」:以新鮮海膽、日本青瓜、蛋黃醬油漬、拖羅等食材入饌,口感層次豐富,色香味俱全。6. 玉子燒:蛋香濃郁,入口即化7. 麵豉湯:湯頭清甜爽滑,溫潤而回甘8. 雪花刨冰:以新鮮冰塊現場製作,晶瑩剔透,加上糖漿和新鮮水果,清爽滋潤
彩羽壽司家用心選材,精心烹調,每一道菜式都讓人回味

6. 玉子燒:蛋香濃郁,入口即化

7. 麵豉湯:湯頭清甜爽滑,溫潤而回甘

📍彩羽壽司家 ⭐️$400有找極抵食午市omakase實不相瞞今次係我第一次食Omakase🙈因為Omakase本來真係太貴喇,一直都都唔捨得食~最近彩羽做緊午市2點後8折,$400左右就食到,真係超級吸引!仲要係有質素嘅!😋大家仲唔快啲去試吓~部分食物係需要追加,包括我覺得好好食嘅太卷~睇個人需要!不過如果兩個人嚟食,想再平啲,可以叫一個omakase一個定食share~咁樣食真係好抵!😤⭐️ Omakase $480(8折 要+1)👍🏻沙律、日式蒸蛋、刺身4 款、壽司8件、手卷、玉子燒、麵豉湯、味噌汁、甜品佢嘅刺身同埋壽司都超級新鮮!另外追加左太卷超好食☺️強烈建議!!!即刻俾大家睇吓我食咗啲咩~✨刺身 (蠔👍🏻、真錭、鰤魚、鮟鱇魚乾泡芙(追加 $120個人覺得呢個可以唔加))✨壽司(甜蝦、貝柱、鰆魚、富士山三文魚、池魚、鱳魚邊👍🏻、吞拿魚腩、昆布海膽👍🏻)✨太卷(追加 $250 2件)(蛋黃青瓜吞拿魚海膽👍🏻)✨ 刨冰(追加 $48) 用日本冰,視覺同味覺享受⭐️ 浦燒鰻魚丼 $180(9折)👍🏻估唔到佢嘅定食都咁出色!同出邊比較可能貴少少~但係鰻魚好食程度真係大幅拋離出面食過嘅!🥰
📍彩羽壽司家 ⭐️$400有找極抵食午市omakase

⭐️ Omakase $480(8折 要+1)👍🏻

即刻俾大家睇吓我食咗啲咩~

✨太卷(追加 $250 2件)(蛋黃青瓜吞拿魚海膽👍🏻)

✨ 刨冰(追加 $48) 用日本冰,視覺同味覺享受

⭐️ 浦燒鰻魚丼 $180(9折)👍🏻

2024-05-09 6 瀏覽
出左糧緊係要食豪少少開心吓啦,同事知我鍾意食日本嘢就介紹左呢間灣仔性價比高新開既日式料理俾我,而且午市$450蚊就食到omakase 啦,食物都好豐富😋有4款刺身、壽司8貫、茶碗蒸、沙律、玉子燒、麵豉湯和刨冰甜品添前菜有沙律同日式蒸蛋茶碗蒸大大粒蜆肉,充滿蛋香刺身4款:真鯛、鱈魚白子、大分縣蠔、煙燻鰤魚🐟蠔加上黑松露酸汁好fresh🥰🍣壽司8貫:金線鯛、北寄貝、深海池魚、池魚、北海道海膽壽司、赤身、大拖羅玉子燒玉子燒質感好特別🤣有啲似食緊蛋糕太卷名物啲餡超豐富🍱😋有糖心蛋、海膽、拖羅,飽滿又好吃麵豉湯都好足料😚刨冰🍧用既係日本冰塊🧊有高級感叫左兩款唔同口味💕幼滑軟綿的幼冰加上蜜桃同芒果香甜真係超好口味😋下次帶埋媽咪黎試吓先😋
出左糧緊係要食豪少少開心吓啦,同事知我鍾意食日本嘢就介紹左呢間灣仔性價比高新開既日式料理俾我,而且午市$450蚊就食到omakase 啦,食物都好豐富😋有4款刺身壽司8貫、茶碗蒸、沙律、玉子燒、麵豉湯和刨冰甜品
前菜有沙律同日式蒸蛋
茶碗蒸大大粒蜆肉,充滿蛋香
刺身4款:真鯛、鱈魚白子、大分縣蠔、煙燻鰤魚🐟
蠔加上黑松露酸汁好fresh🥰

玉子燒質感好特別🤣有啲似食緊蛋糕
太卷名物啲餡超豐富🍱😋有糖心蛋、海膽、拖羅,飽滿又好吃

麵豉湯都好足料😚

刨冰🍧用既係日本冰塊🧊有高級感

下次帶埋媽咪黎試吓先😋
當你放低面子賺錢既時侯,你已經懂事,當你用錢賺返面子既時侯,你已經成功,當你用面子賺錢既時侯,你已經係個人物,人物我就無本事做,不如都係講返食物?灣仔呢間新開「彩羽壽司家」,唔再係甘香油爽,而係垂涎欲滴既滋味體驗!👇🏻📌廚 師 發 辦 - $480/位▪️ 前 菜 -▫️「野菜沙律」包括栗米、沙律菜、車厘茄,所有配菜夠哂新鮮,非常refreshing。▫️「蒸碗蒸」面頭有隻螢光魷魚,口感煙韌爽彈,仲有大蜆配搭鮮雜菌,相當鮮甜,蒸蛋亦夠滑溜。▪️ 刺 身 4 款 -▫️「真鯛」晶瑩通透,鮮味彈牙,面頭有d梅蓉,入口清新。▫️「大分縣真蠔」蠔肉鮮甜creamy,加左d黑松露酸汁,味道更加balance。▫️「煙燻鰆魚」一打開蓋煙燻味好突出,面頭加左D芽蔥同埋薑蔥蒜,肉質鮮美。▫️「鮟鱇魚肝泡芙」魚肝味道香濃軟滑,外層帶點鬆脆,呢種食法好幾Impressive。▪️ 壽 司 8 貫 - ▫️「金線鯛」又名紅衫魚,肉質柔軟香滑。▫️「深海池魚」魚質鮮甜,質感比池魚更加爽滑。▫️「富士山三文魚」比市面上食開既三文魚,魚味更加突出,肉質更腍滑。▫️「魷魚BB」將魷魚切成一粒粒咁,食落爽彈之餘更加有口感。▫️「貝柱」被紫菜包住

你已經成功,當你用面子賺錢既時侯,你已經係個人物,

人物我就無本事做,不如都係講返食物?灣仔呢間新開「彩羽壽司」,

唔再係甘香油爽,而係垂涎欲滴既滋味體驗!👇🏻

📌廚 師 發 辦 - $480/位
▪️ 前 菜 -
▫️「野菜沙律」包括栗米沙律菜車厘茄,所有配菜夠哂新鮮,非常refreshing。
野菜沙律

▫️「蒸碗蒸」面頭有隻螢光魷魚,口感煙韌爽彈,
仲有大蜆配搭鮮雜菌,相當鮮甜,蒸蛋亦夠滑溜。
螢光魷魚蒸碗蒸

▪️ 刺 身 4 款 -
▫️「真鯛」晶瑩通透,鮮味彈牙,面頭有d梅蓉,入口清新。
真鯛刺身

▫️「大分縣真蠔蠔肉鮮甜creamy,加左d黑松露酸汁,味道更加balance。

煙燻鰆魚

▫️「鮟鱇魚肝泡芙魚肝味道香濃軟滑,外層帶點鬆脆,呢種食法好幾Impressive。

▪️ 壽 司 8 貫 -
▫️「金線鯛」又名紅衫魚,肉質柔軟香滑。
金線鯛壽司

▫️「深海池魚」魚質鮮甜,質感比池魚更加爽滑。
深海池魚壽司

富士山三文壽司

魷魚BB壽司

▫️「貝柱」被紫菜包住,一啖過鮮甜彈牙,好食。
貝柱壽司

▫️「鯖魚」配上白昆布麵豉一齊食,份外濃香惹味。
鯖魚壽司

▫️「大拖羅」油香豐腴,入口瞬間化開,超級滿足。
大拖羅壽司

▫️「北海道馬糞海膽」賣相吸睛,份量又夠,連埋紫菜一齊食,入口甘甜無比!
北海道馬糞海膽壽司

▪️ 手 卷 -

▫️「彩羽太卷」用上海膽日本青瓜蛋黃醬油漬拖羅
食到魚生果種鮮味之餘,後勁又多左蛋黃果種鹹香,
最後拖羅既油香比青瓜中和返味蕾,層次相當豐富。

▪️ 配 菜 -
▫️「玉子燒」賣相似足蛋糕咁,食落鹹鮮味豐富。
玉子燒

▫️「麵鼓湯」用上赤味噌,鹹中帶甜,食到D豆腐、夠哂飽肚。
麵鼓湯

▪️ 甜 品 -
▫️「綠茶紅豆白玉刨冰」師傅用機即時刨製,配上煉奶綠茶醬
再滲上紅豆蓉、面頭砌埋粒白玉,相當透心涼,呢個一定要試食!
綠茶紅豆白玉刨冰

▫️「雪糕最中餅最中餅裡面包住海鹽雪糕同埋紅豆蓉,甜而不膩,
旁邊仲有冧酒提子抹茶蕨餅,唔錯。
雪糕最中餅

📌御 昼 食 -
▪️ 蒲 燒 鰻 魚 丼 - $180
蒲燒鰻魚丼

▫️ 佢地lunch set仲有好多選擇,我就揀左個「蒲燒鰻魚丼」,
鰻魚份量好多,燒到外脆內軟,中間夾雜住滑蛋,食落滑不溜口,
蒲燒鰻魚丼

仲有d魚乾仔合桃,口感增添唔少,
套餐仲包一個麵鼓湯同埋沙律,成個set相當抵食。
2024-05-03
麵鼓湯
綠茶紅豆白玉刨冰
雪糕最中餅
2024-05-02 14 瀏覽
一直為咗食彩羽太卷先去,睇左幾個食評以為lunch omakase 會包彩羽太卷,但去到現場先知唔包,要另外追加$250…不過唔緊要,當試吓新嘢同埋一週年有九折。總括而言 食得好趕 食材一般 唔係特別新鮮 壽司飯唔係呃得特別好 彩羽太卷都好一般成餐最好食嘅係個蒸蛋😂Total 埋單每人$618 (呢個價錢omakase 就吾好好要求太多)
成餐最好食嘅係個蒸蛋😂
2024-05-01
  • 蒸蛋
❀ 彩羽壽司家 #灣仔 ❀❗高質廚師發辦 唔使去日本都食到超好味嘅「七龍珠」太卷 ❗——————————————————位於灣仔嘅彩羽壽司家主打廚師發辦,午市只需$450🤯網上訂座仲有唔同嘅優惠,味道超級出色🤤今年食過唔少廚師發辦,但呢間令我刮目相看🤩除咗八款壽司之外,亦有四款刺身或小食,當然唔少得沙律、茶碗蒸、麵豉湯、甜品,亦可加錢品嚐超美味嘅「七龍珠」彩羽太卷😆.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Lunch omakase $450♥ 沙律及茶碗蒸茶碗蒸有超多墨魚仔,味道比一般嘅更加鮮甜,而且口感嫩滑,大愛😚.♥ 刺身或小食分別有真鯛、creamy滑溜嘅生蠔配黑松露醋汁、鮟鱇魚肝泡芙及蒜蓉煙燻鰆魚。超級喜歡泡芙😍口感酥脆,內裏有爆餡魚肝,味道超級濃郁,鹹鹹甜甜,好想不停encore😆.♥ 壽司師傅會挑選當日最新鮮嘅刺身。當日試咗金目鯛、池魚、柚子檸檬帆立貝、深海池魚、瀨尿蝦、右口魚、大拖羅及海膽。超喜歡海膽,比起其他餐廳更加新鮮更加鮮甜☺️另外右口魚及大拖羅油脂豐富,亦係我嘅最愛👍🏻.♥ 太卷 加$250/2令我聯想起日本大熱嘅七龍珠壽司🤣餐廳同樣包住多粒醬油漬蛋黃,另外仲有新鮮嘅海膽、赤身、拖羅、青
❀ 彩羽壽司家 #灣仔 ❀
♥ 沙律及茶碗蒸

刺身或小食

壽司
師傅會挑選當日最新鮮嘅刺身
超喜歡海膽,比起其他餐廳更加新鮮更加鮮甜☺️
另外右口魚及大拖羅油脂豐富,亦係我嘅最愛👍🏻

♥ 太卷 加$250/2
令我聯想起日本大熱嘅七龍珠壽司🤣
餐廳同樣包住多粒醬油漬蛋黃,另外仲有新鮮嘅海膽、赤身、拖羅、青瓜,口感十分creamy,各種味道喺口中爆發超級滿足。
大大推薦要加一份試吓👍🏻

甜品
先會有口感綿密嘅燒玉子,另外仲有日本士多啤梨麻糬配雪糕。
當然唔少得日式雪花刨冰🍧師傅會先展示由日本送達嘅新鮮冰塊,晶凝通透😍然後即場磨製成刨冰,簡單加上糖漿、生果或紅豆及煉奶,已經非常美味,甚至比Shari Shari更清爽,有驚喜🤩

☞ 野菜和牛肉烏冬 $190
除咗廚師發辦之外,亦有午市定食。
和牛肥美嫩滑,近乎入口即溶。
不過相比之下當然廚師發辦抵食得多,我會更加推薦嚟試佢嘅廚師發辦!

——————————————————
✨整體味道: 4.2/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 3.9/5
✨性價比: 4.2/5
✨再訪興趣: 4/5
💞整體來講
超喜歡呢間廚師發辦,特別喜歡除咗壽司之外,仲有多款特色刺身、小食,甚至連刨冰都非常美味,只需$450真係超級抵食!
1K
2024-04-16 17 瀏覽
Lunch Hours 有咩好過食一餐,讓人垂涎欲的Omakase,今日就來到一間擁有優雅的日式裝潢,營造出高雅精緻的「彩羽壽司家」。他們Lunch Hours就有一款Omakase,可嚐到多款刺身、壽司、而價錢都只是$450起,相當經濟抵食。沙律口感爽脆,色彩繽紛。海鮮茶碗蒸茶碗蒸嫩滑細膩,內裡還有魷魚BB,豐富多層次,鮮甜濃郁。刺身4款真鯛魚肉柔軟,加上點點梅醬,入口更顯開胃。真蠔肉厚飽滿,放上了點點的黑松露酸汁,入口有濃郁海水味,再多了一份松露香,層次更豐富。八爪魚卵口感柔嫩細膩,飽滿鮮甜微鹹,回味悠長。煙燻鰆魚鰆魚經微微煙燻後,令魚肉帶了一份煙燻香氣,口感新鮮彈牙,配以薑蓉芽蔥,清新脫俗。壽司8件墨魚壽司墨魚上加上點點的五色芝麻同埋竹炭鹽,入口鮮甜驒牙,非常鮮味。鮫鰈魚壽司鮫鰈魚細緻甜美,再有綿綿海膽,令層次更豐富。北寄貝壽司北寄貝上添了檸檬汁,多了一份清新,鮮甜彈牙。瀨尿蝦壽司瀨尿蝦上撒上蛋黃醉,入口鮮甜,彈牙有嚼勁的口感。池魚壽司池魚爽口細膩,帶脂香鮮美。海膽壽司海膽口感稠密,甘香清甜。火炙鰈魚邊鰈魚邊經火炙後再加上紫菜和櫻花蝦作手卷,香氣滿滿,油脂盡出。大拖羅壽司拖羅是口

他們Lunch Hours就有一款Omakase,可嚐到多款刺身壽司、而價錢都只是$450起,相當經濟抵食。

沙律
口感爽脆,色彩繽紛。

海鮮茶碗蒸
茶碗蒸嫩滑細膩,內裡還有魷魚BB,豐富多層次,鮮甜濃郁。

刺身4款
真鯛
魚肉柔軟,加上點點梅醬,入口更顯開胃。

真蠔

八爪魚卵
口感柔嫩細膩,飽滿鮮甜微鹹,回味悠長。

壽司8件
墨魚壽司

鮫鰈魚壽司
鮫鰈魚細緻甜美,再有綿綿海膽,令層次更豐富。

北寄貝壽司
北寄貝上添了檸檬汁,多了一份清新,鮮甜彈牙。

瀨尿蝦壽司
瀨尿蝦上撒上蛋黃醉,入口鮮甜,彈牙有嚼勁的口感。

池魚壽司
池魚爽口細膩,帶脂香鮮美。

海膽壽司
海膽口感稠密,甘香清甜。

火炙鰈魚邊

大拖羅壽司
拖羅是口感軟滑,筋少且脂肪多,魚味極濃,令人回味。

燒玉子
口感綿密鮮甜,有點像小蛋糕般。

吞拿魚蓉紫蘇葉手卷
以吞拿魚肉與紫蘇葉包裹成手卷,再搭配特製醬汁,入口爽脆之餘還有綿綿的吞拿魚蓉,清新的紫蘇葉,倍感美味。

彩羽太卷
卷物中加入了數顆醬油漬蛋黃,而且更有海膽、赤身、拖羅、青瓜,見到師傅包得超豐富,超多餡料,真係一食令人回味,非常邪惡。

甜品
升級為日式刨冰,更可自己選擇6款可選,以日本空運到港的冰,即叫即刨,再加上醬料,完美呈現日式刨冰。
口感清新香甜,口感綿密,就好像吃雪糕一樣,味道更是透心涼,真的是必食之選。