2025-03-14 426 瀏覽
💖 UnME (雙子匯1期) (九龍城)✨九龍城啟德協調道12號雙子匯1期崇光啟德店食匯堂14樓1401號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️大家都知道近排好鍾意去啟德食嘢啦,所以呢我嘅生日飯都係啟德嗰度搵咗間餐廳🤤。今日揀呢間餐廳嘅原因係因為佢有勁多唔同類型嘅打卡飲品‼️有好多款都有抹茶底,我媽咪就最鍾意抹茶㗎啦🤩。慶祝我生日嘅同時都辛苦佢當年生咗我🤣-黑魚子、鮮蟹肉牛油果配酥炸脆球🧆 $128老實的說‼️呢個係必點‼️‼️勁好味😍成餐飯都不停地讚☺️。首先,有6嚿已經好抵食👀,仲要每嚿都好多黑魚子🖤,為解肉牛油果蓉增加左份鹹香😳。酥炸脆球一啲搵唔Heavy喎,薄脆球🫰🏻,每嚿入面都係被蟹肉🦀同牛油果🥑塞爆,好得!-蘋果木煙燻法式鵝肝配炙燒焦糖香蕉🪿 $168呢個又係必點🥰,一打開蓋就聞到蘋果木嘅香味🤤,未打卡已經忍唔住要開動啦🤫。鵝肝底面兩邊已經微微煎至金黃色。好多鵝油,但又唔會話好膩,因為用左士多啤梨醬🍓做配搭。另外旁邊仲有焦糖香蕉🍌,好甜好好味😋-龍蝦湯🦞 $78叫龍蝦湯係因為我想試吓佢同升級版有咩分別🤣,原來都係一樣咁濃郁!只係少咗啲海鮮配料‼️-北海道帶子、虎蝦、海鮮 配 茶壺龍蝦湯🍲

💖 UnME (雙子匯1期) (九龍城)

-黑魚子、鮮蟹肉牛油果配酥炸脆球🧆 $128

-蘋果木煙燻法式鵝肝配炙燒焦糖香蕉🪿 $168

-龍蝦湯🦞 $78

-北海道帶子、虎蝦、海鮮 配 茶壺龍蝦湯🍲 $168
如果好似我咁係你慶祝咁梗係要叫個升級版嘅龍蝦湯😽,勁Igable🫶🏻,真係好奢華,帶子同虎蝦嘅鮮味搭配龍蝦湯,口感層次豐富😋

-紅酒燴牛臉頰配薯蓉、燒菜、燒汁🥩 $248
牛臉頰肉同我平時食開嘅唔太相同,比較有咬口🤫。但已經切成一塊塊,好岩我呢啲懶人🤣。

-香煎北海道帶子、少女心紅菜頭燴飯💕 $158
粉紅色嘅野最岩我🩷基本上唔洗諗,即叫咁滯😂帶子煎得恰到好處,搭配甜甜紅菜頭汁製成嘅燴飯,屋企人都覺得好有驚喜🥳

-烤龍蝦尾海鮮汁燴飯🦞 $198
龍蝦尾用烤焗嘅烹調方式可以保持原有嘅鮮味🤩,拆埋殼好Sweet😆。我另外要大讚呢個燴飯嘅伴碟‼️焗芝士🧀,超香口🤤,建議要出一個小食係呢個😳

-藍蝶花接骨木荔枝梳打🦋 $48
平時飲嘅荔枝梳打通常都都係粉紅色😹,不過今次見佢呢杯有漸變效果🌅,可以拎嚟打卡所以就叫咗,估唔到好有驚喜🫶🏻飲落清新,接骨木嘅味道好突出👍🏻,值得一試!

-西班牙火腿薄餅🍕 $128
鍾意食薄批嘅我真係覺得零舍好味🙂‍↕️,一份有8件,我都忍唔住食左3件😝。西班牙火腿冇我想像中咁鹹,好好食喎🤭

-UnME 檸檬梳打🍋 $42
酸酸甜甜,消暑解渴,爸爸話酸甜度剛剛好❤️

-藍柑咖啡維也納雪山🏔️ $58
本身老公係嗌普通咖啡,不過比我慫恿咗叫呢一杯🤣,因為真係好特別!

-抹茶維也納雪山🍵 $56
媽咪係抹茶控,所以都係飲品方面花咗啲時間揀😁,佢哋嘅Menu入邊真係太多抹茶嘢飲啦!突圍而出嘅都係呢一杯雪山😌,媽咪一見到就已經話好靚!唔捨得飲😆

想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysmamalife
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2025-03-09
3 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日