2025-07-12 233 瀏覽
週末去啟德行街,晚上去崇光高層餐廳搵好嘢食😋餐廳位於14樓,有戶外景色,景觀開陽,有唔同嘅座位可選擇包括卡位、圓枱仔、亦有望到戶外嘅吧枱,以及戶外座位,感覺非常之chill😎🔸蘋果木煙燻法式鵝肝 配 炙燒焦糖香蕉🍌充滿視覺、嗅覺及味覺效果的打卡前菜,食物上枱時有煙燻的效果,聞到淡淡的蘋果🍎味道,鵝肝煎得外層香脆,內層質地幼滑,味道濃郁,入口即溶,配上經過炙燒的焦糖香蕉🍌🔸北海道帶子,虎蝦、海鮮 配 茶壺龍蝦湯🦞湯碗內放有唔同嘅海鮮,包括大蝦🦐、帶子、蜆肉等等,上枱時侍應用茶壺🫖把熱辣辣嘅龍蝦湯🦞倒入碗內,湯品味道濃郁,充滿龍蝦及海鮮嘅味道😋🔸黑魚子、鮮蟹肉牛油果 配 酥炸脆球呢款食品好特別,圓軲轆一個個波咁!每個炸脆球上放有黑魚子,感覺份外矜貴,外層皮炸得脆卜卜,入面放有牛油果🥑混合蟹肉🦀,咬落口感豐富🥰🔸烤龍蝦尾🦞海鲜汁燴飯大大隻龍蝦尾放在燴飯上,非常吸睛😍,龍蝦經過香烤鮮味突出,口感彈牙,燴飯索滿海鮮汁味道鮮味😋🔸士多啤梨忌廉、新紀元曉窩夫🧇配 雪糕窩夫🧇外脆內軟,食到香濃蛋味,配上香甜的士多啤梨🍓忌廉及雪糕🍦,食完正餐,食埋呢個甜品非常完美👍🏻🔸士多啤梨、藍柑維也納雪山🏔️☕️飲品賣
週末去啟德行街,晚上去崇光高層餐廳搵好嘢食😋

🔸蘋果木煙燻法式鵝肝 配 炙燒焦糖香蕉🍌

🔸北海道帶子,虎蝦、海鮮 配 茶壺龍蝦湯🦞

🔸黑魚子、鮮蟹肉牛油果 配 酥炸脆球

🔸烤龍蝦尾🦞海鲜汁燴飯

🔸士多啤梨忌廉、新紀元曉窩夫🧇配 雪糕

🔸士多啤梨、藍柑維也納雪山🏔️☕️
飲品賣相好靚呀🥰,模仿雪山造型,頂層係藍色嘅藍柑維也納咖啡,中層是奶泡,低層係粉紅色嘅士多啤梨🍓,唔單止個樣靚音樂味道都唔錯,士多啤梨嘅甜味中和了咖啡嘅甘苦味道

🔸京都柚子酒(Takara)
冰凍又酸酸甜甜嘅柚子酒,送餐一流
2025-07-12
2025-06-11 1598 瀏覽
知道啟德雙子匯開左新餐廳,但又想有一個靚嘅景食飯,見到呢間餐廳都幾合適,因為係食🇯🇵日式fushion菜。最特別係見到佢有一個🍛黑色嘅咖喱飯,所以想食:🥚日本鱈魚明太子曉蛋玉子燒呢度最特別係用日本嘅雞蛋,所以玉子燒整出嚟都好甜,個明太子醬口感滑順好開胃🤤🍛日本宮崎和牛漢堡扒配黑咖喱蛋包飯一上菜就見到黑色嘅咖喱汁,望落好似墨汁,但係食落辣辣地嘅,其實係加咗黑朱古力一齊煮所以顏色會變咗黑色,和牛漢堡扒都煎得幾香口。🍝曉蛋黃汁卡邦尼意粉✨用日本蛋整嘅卡邦尼意粉,非常creamy,再加咗啲芝士碎,係雙倍嘅芝士濃郁香味。🥣🦞北海道帶子、虎蝦、海鮮 配 茶壺龍蝦湯儀式感滿滿既龍蝦湯,可以自己斟,蝦肉非常彈牙,龍蝦湯味道濃郁🐄紅酒燴牛臉頰 配 薯蓉、燒菜、燒汁牛臉頰食落感覺有豐富既膠原蛋白,肉質軟嫩,燒菜好鮮甜🍰UnME 杜拜朱古力開心果提拉米蘇近排大熱既開心果一定要試,個開心果醬食到粒粒堅果粒,提拉米蘇好軟綿~

最特別係見到佢有一個🍛黑色嘅咖喱飯,所以想食:

🥚日本鱈魚明太子曉蛋玉子燒

🍛日本宮崎和牛漢堡扒配黑咖喱蛋包飯

🍝曉蛋黃汁卡邦尼意粉✨

🥣🦞北海道帶子、虎蝦、海鮮 配 茶壺龍蝦湯

🐄紅酒燴牛臉頰 配 薯蓉、燒菜、燒汁
牛臉頰食落感覺有豐富既膠原蛋白,肉質軟嫩,燒菜好鮮甜

🍰UnME 杜拜朱古力開心果提拉米蘇

• 龍蝦海鮮濃湯
2025-06-09 1807 瀏覽
放假同老公去啟德SOGO雙子匯行街👫🏻,樓上開咗好多間餐廳,我哋去咗最近好多人介紹14樓嘅UnME餐廳🍽️。佢地係一間多國菜餐廳,日式有日本宮崎和牛蛋包飯🍛、西式有經典意式煙肉卡邦尼意粉🍝、法式就有蘋果木煙燻法式鵝肝🪿等等。餐廳裝修白色簡約,以日式木系為主,營造出舒適嘅氣氛。窗邊同户外座位仲可以一邊食飯,一邊欣賞成個啟德嘅景觀添🌃!做約會餐廳唔錯架👩🏻‍❤️‍👨🏻✨!🪿蘋果木煙燻法式鵝肝 配 炙燒焦糖香蕉 $168厚切鵝肝煎到兩邊焦香,入口即化🤤,帶有淡淡煙燻香氣,搭配新鮮香蕉🍌同士多啤梨🍓減去膩感。🦀黑魚子、鮮蟹肉牛油果 配 酥炸脆球 $128將鮮蟹肉🦀同牛油果🥑醬撈勻,然後放入印度炸脆球裏面,上面加咗黑魚子做點綴,一啖食落去口感好豐富😋,鮮甜蟹肉帶有淡淡嘅牛油果香。🐑UnME 火燒法式露絲瑪莉鐵板羊膝 拌 薄荷醬 $288羊膝帶有筋膜同少量脂肪,口感嫩滑帶有咬口,搭配清新薄荷醬提味👍🏻,伴碟有焗薯仔🥔、蘆筍、蕃茄🍅同西蘭花🥦增添清新感。🦞烤龍蝦尾海鮮汁燴飯 $268龍蝦皮預先起咗肉,啖啖肉鮮嫩彈牙,味道鮮甜💦。飯粒吸收哂濃郁嘅海鮮汁,仲有香濃菇菌同脆嫩蘆筍增添口感,搭配櫻花蝦更添香氣撲

🪿蘋果木煙燻法式鵝肝 配 炙燒焦糖香蕉 $168

🦀黑魚子、鮮蟹肉牛油果 配 酥炸脆球 $128

🐑UnME 火燒法式露絲瑪莉鐵板羊膝 拌 薄荷醬 $288

🦞烤龍蝦尾海鮮汁燴飯 $268
龍蝦皮預先起咗肉,啖啖肉鮮嫩彈牙,味道鮮甜💦。飯粒吸收哂濃郁嘅海鮮汁,仲有香濃菇菌同脆嫩蘆筍增添口感,搭配櫻花蝦更添香氣撲鼻🥰。

🍫UnME 杜拜朱古力開心果提拉米蘇 $98
外層厚朱古力包住杜拜朱古力開心果醬同提拉米蘇,杜拜朱古力開心果醬幼滑濃郁💚,而提拉米蘇帶有酒香味🍾,搭配恰到好處唔會太甜。馬卡龍一口size,脆皮夾心有清新嘅橙香味🧡。

🍸京都柚子酒(Takara) $68
柚子味道非常清爽🍊,一點都唔會過甜。

📍 UnME
2025-05-28
2025-04-04 2536 瀏覽
啟德新地標之一雙子匯的Sogo樓上有不少新餐廳,這間位於空中花園14樓的餐廳UnME,主打高質日法fusion菜,景觀開揚,窗邊和户外座位更可飽覽整個啟德景觀,以日式木系簡約風為主,環境舒適,難怪晚飯時段全場爆滿。.🍳UnME芝心玉子燒 $98玉子燒口感嫩滑,蛋味香濃,配上芝心、紫菜、木魚花、沙律醬汁更惹味。.✨酥炸金磚豆腐 $68金磚豆腐炸至金黃色,外層酥脆,內層軟嫩,配上黑松露蛋黃醬,充滿特色。.🐷巴黎豬鞍扒 配 燒菠蘿雜菜 $238厚切豬鞍扒份量不少,豬味濃郁,肉質嫩滑,而且充滿肉汁,並以小火爐承載以保持溫度。伴碟還有燒薯、粟米、菠蘿、蕃茄、蘆筍,中和油膩感,十分豐富。.🐮日本宮崎和牛漢堡 $168選用宮崎和牛製作漢堡扒,口感柔嫩,油花豐富,而且肉香四溢,配上芝士、蕃茄、蔬菜和鬆軟的麵包,一口咬下去大滿足。當然少不了漢堡的最佳配搭香脆炸薯條,份量都不少。.🍮馬天尼杯開心果意式奶凍 $78意式奶凍口感順滑,開心果味香濃,還有粒粒開心果在上面,開心果控一定愛上。.🥭芒果抹茶梳打 $52甘香抹茶配上香甜芒果梳打,感覺清新,充滿夏日感覺。

🍳UnME芝心玉子燒 $98

✨酥炸金磚豆腐 $68

🐷巴黎豬鞍扒 配 燒菠蘿雜菜 $238

🐮日本宮崎和牛漢堡 $168

🍮馬天尼杯開心果意式奶凍 $78

🥭芒果抹茶梳打 $52
甘香抹茶配上香甜芒果梳打,感覺清新,充滿夏日感覺。
4天前 0 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨啟德情調西餐-🍽️ UnME好浪漫嘅店名,配上日法式餐飲同優雅環境更浪漫🌹 Weekdays亦設有dinner set更抵食▪ Starter🪿 蘋果木煙燻法式鵝肝 配 炙燒焦糖香蕉 $168 ✔️煙燻過嘅鵝肝帶點甘香食落冇咁膩✔️用香蕉墊底同常見嘅多士一樣都可以吸收油份,亦多咗天然嘅香甜🧈 日本鱈魚明太子曉蛋玉子燒 $118✔️唔單止面頭有明太子醬,玉子燒本身都有鱈魚鹹香,質地彈滑好juicy▫ Soup🦞 北海道帶子、虎蝦、海鮮 配 茶壺龍蝦湯 $168✔龍蝦湯濃郁香滑,配上新鮮海鮮更顯甘甜;虎蝦彈牙好多蝦膏🎃 是日餐湯 $58✔南瓜湯除咗有南瓜清甜,同時有鹹鮮味,應該用咗鰹魚上湯煮過▪Pasta 🍝 虎蝦、櫻花蝦、明太子意粉 $168✔意粉掛汁Creamy,啖啖都有濃郁明太子醬,加上大大隻鮮甜虎蝦同鮮甜櫻花蝦層次更豐富▫ Dessert 🍨 馬天尼杯開心果意式奶凍 $88✔軟滑到不得了,算幾甜但係好pleasant,奶味突出同開心果香完美融合▪Drink🍊 京都柚子酒(Takara) $68✔酸酸地柚子風味亦顯出燒油甘甜,口感清爽🍫 金沙75%特濃朱古力維也納雪山 $58✔
👧🏻😋👅🍽✨
啟德情調西餐

▪ Starter

🪿 蘋果木煙燻法式鵝肝 配 炙燒焦糖香蕉 $168
✔️煙燻過嘅鵝肝帶點甘香食落冇咁膩

🧈 日本鱈魚明太子曉蛋玉子燒 $118

▫ Soup

🦞 北海道帶子、虎蝦、海鮮 配 茶壺龍蝦湯 $168
✔龍蝦湯濃郁香滑,配上新鮮海鮮更顯甘甜;虎蝦彈牙好多蝦膏

🎃 是日餐湯 $58
✔南瓜湯除咗有南瓜清甜,同時有鹹鮮味,應該用咗鰹魚上湯煮過

▪Pasta

🍝 虎蝦、櫻花蝦、明太子意粉 $168

▫ Dessert

🍨 馬天尼杯開心果意式奶凍 $88
馬天尼杯開心果意式奶凍

▪Drink
🍊 京都柚子酒(Takara) $68
✔酸酸地柚子風味亦顯出燒油甘甜,口感清爽

🍫 金沙75%特濃朱古力維也納雪山 $58
✔邪惡雪山cream、鮮奶加香濃朱古力甜到入心
馬天尼杯開心果意式奶凍
🌇 【高空景觀】 坐落雙子匯一期14樓嘅日法fusion餐廳,日落時分可以一邊睇住啟德夜景,一邊享受創意料理,視覺味覺雙重享受~ 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚𝕁𝕒𝕡𝕒𝕟𝕖𝕤𝕖-𝔽𝕣𝕖𝕟𝕔𝕙 𝔽𝕦𝕤𝕚𝕠𝕟゚*𓐍 𓈒𓂃. ゚*𓐍 𓈒𓂃 🍸 特色飲品・京都Takara柚子酒| 味道酸酸甜甜夠清新燒酎味道突出,又有濃郁柚子味 ・藍柑咖啡維也納雪山| 頂層香甜奶油打至空氣感配合香濃咖啡,甜苦交織・日本鱈魚明太子曉蛋玉子燒| 玉子燒唔會整得太老,保持嫩滑口感香濃明太子醬亦都掩蓋唔到濃郁嘅蛋味🥚 ・蘋果木煙燻鵝肝| 煙燻鵝肝別有一番風味鵝肝配香蕉估唔到又幾夾😳・北海道帶子、虎蝦、海鮮 配茶壺龍蝦湯| 龍蝦湯香濃、入口順滑由茶壺倒出,滿滿儀式感🤗配埋海鮮 鮮味爆擊🤤・虎蝦 櫻花蝦 明太子意粉| 意粉麵質爽彈,明太子醬香濃creamy櫻花蝦碎增加口感層次 ・杜拜朱古力開心果提拉米蘇| 底層:海綿蛋糕 中層:開心果慕斯 面層:杜拜開心果碎 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚ 🤑 人均消費:~$465🤩 推薦指數:8 / 10📍

🌇 【高空景觀】

🍸 特色飲品
・京都Takara柚子酒|
味道酸酸甜甜夠清新
燒酎味道突出,又有濃郁柚子味

・藍柑咖啡維也納雪山|
頂層香甜奶油打至空氣感
配合香濃咖啡,甜苦交織

・日本鱈魚明太子曉蛋玉子燒|
玉子燒唔會整得太老,保持嫩滑口感
香濃明太子醬亦都掩蓋唔到濃郁嘅蛋味🥚

・蘋果木煙燻鵝肝|
煙燻鵝肝別有一番風味
鵝肝配香蕉估唔到又幾夾😳

・北海道帶子、虎蝦、海鮮 配茶壺龍蝦湯|
龍蝦湯香濃、入口順滑
由茶壺倒出,滿滿儀式感🤗配埋海鮮 鮮味爆擊🤤

・虎蝦 櫻花蝦 明太子意粉|
意粉麵質爽彈,明太子醬香濃creamy
櫻花蝦碎增加口感層次

・杜拜朱古力開心果提拉米蘇|
底層:海綿蛋糕
中層:開心果慕斯
面層:杜拜開心果碎

🤑 人均消費:~$465
🤩 推薦指數:8 / 10
📍 餐廳資料:UnME (九龍城)

#香港美食 #香港好去處 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略 #食匯堂 #日法fusion #啟德美食 #創意甜品 #啟德sogo #UnME

2025-07-16 0 瀏覽
啟德食肆越開越多,當中有啲餐廳特具特色,今次呢間係日法fusion餐廳,餐廳仲有一個位係outdoor,按望外面景色仲可以睇到晚霞,氣氛確實唔錯蘋果木煙燻法式鵝肝配炙燒焦糖香蕉視覺效果好岩打卡,一打開見到白煙夾雜著煙熏香氣,外層煎至金黃微脆,咬落柔滑細膩,入口即化,再配焦糖香蕉可以解油膩北海道帶子、虎蝦、海鮮 配茶壺龍蝦湯用料矜貴,帶子煎到剛好熟,中間還有丁點粉嫩,湯底濃稠而且顏色呈琥珀色,味道鮮味而不會死鹹黑魚子、鮮蟹肉牛油果 配 酥炸脆球酥炸嘅外球外層脆卜卜,蟹肉鮮甜配搭牛油果嘅油脂感,食落好Fresh 烤龍蝦尾海鮮汁燴飯賣相吸引,龍蝦尾肉質緊實彈牙,濃稠嘅海鮮汁浸滿每一粒米飯,而且意大利飯保持微硬有嚼口巴斯克焦香芝士蛋糕外層是深褐色的焦糖色帶有陣陣焦香味及微苦,中間口感香滑濃郁綿密,芝士味濃郁金沙 75% 特濃朱古力維也納雪山用咗75%嘅朱古力所以唔會特別甜,反而口感帶少許甘苦,醇厚幼滑京都柚子酒(Takara)入口清爽,因為柚子嘅平衡酒精嘅味道👅而且好啱夏日呢個天氣飲,女士一定會喜愛

蘋果木煙燻法式鵝肝配炙燒焦糖香蕉

北海道帶子、虎蝦、海鮮 配茶壺龍蝦湯

黑魚子、鮮蟹肉牛油果 配 酥炸脆球

烤龍蝦尾海鮮汁燴飯

巴斯克焦香芝士蛋糕

金沙 75% 特濃朱古力維也納雪山

京都柚子酒(Takara)

𓉭 飽覽270度黃昏𝕝 UnMe座落啟德雙子匯14樓的法日Fusion 餐廳提供270度的無敵城景適合打卡菜單上有眾多美味選擇無論是室外還是室內環境都讓人感覺相當舒適令人放鬆蘋果木煙燻法式鵝肝是店招牌之一煙燻後的風味層次分明搭配炙燒焦糖香蕉口感更添豐富而UnME的杜拜朱古力開心果提拉米蘇賣相好吸引而且都很好味飲品方面亦製作出色𖧷 北海道帶子、虎蝦、海鮮 配 茶壺龍蝦湯𖧷 蘋果木煙燻法式鵝肝 配 炙燒焦糖香蕉𖧷 烤龍蝦尾海鮮汁意粉𖧷 免治雞肉軟骨串 拌 新紀元曉𖧷 杜拜朱古力開心果提拉米蘇𖧷 京都柚子酒(Takara)士多啤梨𖧷 藍柑維也納雪山

𓉭 飽覽270度黃昏𝕝 UnMe

搭配炙燒焦糖香蕉口感更添豐富
而UnME的杜拜朱古力開心果提拉米蘇
賣相好吸引而且都很好味
飲品方面亦製作出色

𖧷 北海道帶子、虎蝦、海鮮 配 茶壺龍蝦湯
𖧷 蘋果木煙燻法式鵝肝 配 炙燒焦糖香蕉
𖧷 烤龍蝦尾海鮮汁意粉
𖧷 免治雞肉軟骨串 拌 新紀元曉
𖧷 杜拜朱古力開心果提拉米蘇
𖧷 京都柚子酒(Takara)士多啤梨
𖧷 藍柑維也納雪山

2025-07-13 62 瀏覽
七月之星🥳🌟好耐無一齊慶祝生日🎂,為自己生日試新餐廳,吃好一點。🥂🍽️我倆都覺得 #雙子匯 這地方交通方便,收工過來,用餐後回家也可以很快,便在這裡選擇這間西餐廳 #UnME。用Openrice book枱,8點入座,每人點晚巿套餐有85折。要窗邊位置,欣賞夜景。有2款晚巿套餐:🅰️ U Dinner Set 前菜+餐湯+意粉/意大利飯+飲品。🅱️ ME Dinner Set 前菜+餐湯+主菜+飲品。我倆都想試主菜,就揀了ME套餐。🍽️🥩我倆都被眼前的美食吸引,份量夠大,單是前菜(#酥炸紐西蘭深海南鱈魚配唐揚紋甲魷魚鬚🐟🦑)足以是我平常輕食午餐的份量。主菜上場,#紅酒燴牛面頰配薯蓉、燒菜、燒汁,牛面頰肉好軟腍又有肉香,比牛柳還要腍。#火燒法式露絲瑪莉鐵板羊膝拌薄荷醬(套餐價再加$18),侍應生用火槍燒著烈酒,淋在羊膝上,我倆都忙着拍攝過程😂。起初燒羊膝還暖暖的,可能環境冷氣強勁,便覺羊膝涼了,而且有點韌。另外,侍應生很幫忙,替我倆拍合照,樂也!😄🥰飲品,我倆分別點了紅棗茶(熱),蘋果茶(凍飲加$5),不過不失。慶生飯要有甜品/蛋糕🥳🥳,我倆在套餐上,加點餐廳推介甜品 #杜拜朱古力開心果提拉米

另外,侍應生很幫忙,替我倆拍合照,樂也!😄🥰

慶生飯要有甜品/蛋糕🥳🥳,我倆在套餐上,加點餐廳推介甜品 #杜拜朱古力開心果提拉米蘇 #Tiramisu 。好味道,有點像朱古力脆皮開心果雪糕感覺。我提前跟餐廳叮囑一下,在碟上寫上祝福字句,當提甜品來到時,友人看得很開心😃😍,嘻嘻!(甜品跟套餐同點,加$58)

開開心心食完甜品後,才道別各自回家。
酥炸紐西蘭深海南鱈魚配唐揚紋甲魷魚鬚
是日餐湯:南瓜湯,凍蘋果茶
紅酒燴牛面頰配薯蓉、燒菜、燒汁
杜拜朱古力開心果提拉米蘇 #Tiramisu
慶祝紀念
生日
酥炸紐西蘭深海南鱈魚配唐揚紋甲魷魚鬚
紅酒燴牛面頰配薯蓉、燒菜、燒汁
杜拜朱古力開心果提拉米蘇 #Tiramisu
啟德雙子匯法日Fusion 餐廳🍴
第一次嚟到啟德雙子匯原來十幾樓有好多餐廳今次去咗14/F 嘅UnME餐廳有室內室外位置 可惜我去當日落雨 如果唔係坐室外個View都幾靚!我叫左幾款有新紀元曉嘅菜式🥚其中明太子玉子燒最出色 蛋香味濃 加左明太子超惹味😙蛋包飯都正 蛋嘅份量好多 又夠滑😋仲有Carbonara都用左曉蛋黄😙另外仲叫左兩個甜品:杜拜朱古力開心果tiramisu同巴斯克芝士蛋糕🧀飲品推介金沙 75% 特濃朱古力維也納雪山
賣相靚而且幾好飲-✨ 日本鱈魚明太子䁱蛋玉子燒 ($118)✨ 北海道帶子、虎蝦、海鮮 配 茶壺龍蝦湯 ($168)✨ 日本宮崎和牛漢堡扒配黑咖喱蛋包飯 ($168)✨ 曉蛋黄汁卡邦尼意粉 ($168)✨ UnME 杜拜朱古力開心果提拉米蘇 ($98)✨ 巴斯克焦香芝士蛋糕 ($68)✨ 士多啤梨抹茶鮮奶 ($58)✨ 金沙 75% 特濃朱古力維也納雪山($58)+10% service charge-📍 UnME 啟德雙子匯1期崇光啟德店食匯堂14樓1401號舖Shop 1401, 14/F, Tower I, The Twins, Sogo Kai
啟德雙子匯法日Fusion 餐廳🍴

第一次嚟到啟德雙子匯
原來十幾樓有好多餐廳
今次去咗14/F 嘅UnME
餐廳有室內室外位置
可惜我去當日落雨 如果唔係坐室外個View都幾靚!

我叫左幾款有新紀元曉嘅菜式🥚
其中明太子玉子燒最出色 蛋香味濃 加左明太子超惹味😙
蛋包飯都正 蛋嘅份量好多 又夠滑😋
仲有Carbonara都用左曉蛋黄😙

另外仲叫左兩個甜品:
杜拜朱古力開心果tiramisu同巴斯克芝士蛋糕🧀
飲品推介金沙 75% 特濃朱古力維也納雪山
賣相靚而且幾好飲
✨ 日本鱈魚明太子䁱蛋玉子燒 ($118)
✨ 北海道帶子、虎蝦、海鮮 配 茶壺龍蝦湯 ($168)
✨ 日本宮崎和牛漢堡扒配黑咖喱蛋包飯 ($168)
✨ 曉蛋黄汁卡邦尼意粉 ($168)
✨ UnME 杜拜朱古力開心果提拉米蘇 ($98)
✨ 巴斯克焦香芝士蛋糕 ($68)
✨ 士多啤梨抹茶鮮奶 ($58)
✨ 金沙 75% 特濃朱古力維也納雪山($58)
+10% service charge
📍 UnME
啟德雙子匯1期崇光啟德店食匯堂14樓1401號舖
Shop 1401, 14/F, Tower I, The Twins, Sogo Kai Tak Store
:今日黎airside呢邊知道啟德呢邊有個新地標·雙子匯有好多美食😆呢間位於雙子匯14/f 的Unme主打日韓fusion✔️👅全曉蛋黃汁卡邦尼意粉 $168滿滿嘅醬汁🙌但又唔會好漏身☀️宮崎和牛漢堡扒配黑咖喱蛋包飯 $168黑咖喱呢個幾特別💥原來仲有啲辣 好正!配埋嫩滑既蛋食😋😋食下食下就食咗半碟😂和牛漢堡扒煮得恰到好處 唔會過於生/熟🦞海鮮配茶壺龍蝦湯 $168🟠十分濃稠的龍蝦湯內有滿滿的海鮮!飲湯之餘都有得食下🙌☀️士多啤梨·藍柑維也納雪山 $56Just for打卡的飲品🥹🌟UnME (九龍城)九龍城啟德協調道12號雙子匯1期崇光啟德店食匯堂14樓1401號舖

👅全曉蛋黃汁卡邦尼意粉 $168

滿滿嘅醬汁🙌
但又唔會好漏身

☀️宮崎和牛漢堡扒配黑咖喱蛋包飯 $168

黑咖喱呢個幾特別💥
原來仲有啲辣 好正!
配埋嫩滑既蛋食😋😋
食下食下就食咗半碟😂
和牛漢堡扒煮得恰到好處 唔會過於生/熟

🦞海鮮配茶壺龍蝦湯 $168🟠

十分濃稠的龍蝦湯
內有滿滿的海鮮!
飲湯之餘都有得食下🙌

☀️士多啤梨·藍柑維也納雪山 $56

Just for打卡的飲品🥹

🌟UnME (九龍城)

☀️宮崎和牛漢堡扒配黑咖喱蛋包飯
☀️宮崎和牛漢堡扒配黑咖喱蛋包飯
2025-07-07 0 瀏覽
之前到啟德大都只會踏足AIRSIDE,首次來到The Twins雙子匯,發現原來除了購物之外更有逾十間別具特色的餐廳,其中主打法日fusion菜的小餐館UnME對我而言最為吸引。餐廳位於十四樓,景觀開揚並設有室外座位,裝修以木系桌椅及淺色為主調,簡潔舒適。北海道帶子、虎蝦、海鮮配茶壺龍蝦湯 ($168)龍蝦湯以茶壺盛載,供客人自行倒入碗中與海鮮合二為一,打卡一流之餘味道同樣令人喜出望外,龍蝦鮮味濃郁甘甜。配上北海道帶子、虎蝦、魷魚、蜆等鮮味更上一層樓。另一方面,與龍蝦湯分開正正能夠令北海道帶子肉質保持鮮嫩,而虎蝦亦經過炙燒更添香氣。日本鱈魚明太子曉蛋玉子燒 ($118)一系列新菜式標榜選用新紀元卵「曉」日本雞蛋,配上明太子沙律醬及紫菜並沒有蓋過蛋香,質感濕潤嫩滑,味道香甜並帶高湯鮮味。酥炸紐西蘭深海藍鱈魚配唐揚紋甲魷魚鬚 ($98)魚柳及魷魚鬚炸得香脆但感覺可更乾爽,相對之下較為平平無奇,值得一提的是附上明太子醬而非一般蛋黃醬,較有特色。虎蝦、櫻花蝦、明太子意粉 ($168)明太子忌廉汁鹹鮮與奶香並重,意粉質感柔韌有致,名副其實「al dente」,好比手工意粉一樣出色,加上虎蝦及櫻花

北海道帶子、虎蝦、海鮮配茶壺龍蝦湯 ($168)
北海道帶子、虎蝦、海鮮配茶壺龍蝦湯

日本鱈魚明太子曉蛋玉子燒 ($118)
日本鱈魚明太子曉蛋玉子燒

酥炸紐西蘭深海藍鱈魚配唐揚紋甲魷魚鬚 ($98)
酥炸紐西蘭深海藍鱈魚配唐揚紋甲魷魚鬚

虎蝦、櫻花蝦、明太子意粉 ($168)
虎蝦、櫻花蝦、明太子意粉
明太子忌廉汁鹹鮮與奶香並重,意粉質感柔韌有致,名副其實「al dente」,好比手工意粉一樣出色,加上虎蝦及櫻花蝦令整體更添一份鮮味。

曉蛋黃汁卡邦尼意粉 ($168)
曉蛋黃汁卡邦尼意粉
坊間大部分卡邦尼意粉都會加入忌廉,難得在這裡可以品嘗到正宗卡邦尼意粉,單純以「曉」蛋黃、意式風乾豬面頰肉 (Guanciale)及芝士製成。
曉蛋黃汁卡邦尼意粉
店員更會即席另外刨上芝士,將芝士及生蛋黃拌入意粉口感更加濃厚稠密,意式風乾豬面頰肉充滿黑椒香味之餘油香豐腴。

日本宮崎和牛漢堡扒配黑咖喱曉蛋包飯 ($168)
日本宮崎和牛漢堡扒配黑咖喱曉蛋包飯
咖喱除了顏色烏漆墨黑之外,味道方面亦獨有一種炭燒及胡椒香氣,微微帶辣更加惹味,而「曉」蛋亦一如既往嫩滑並富蛋香。日本宮崎和牛漢堡扒表面煎至微微焦香,肉質鬆軟多汁,牛肉肉味香濃且帶適量油香。
日本鱈魚明太子曉蛋玉子燒
虎蝦、櫻花蝦、明太子意粉
日本宮崎和牛漢堡扒配黑咖喱曉蛋包飯
2025-07-06 55 瀏覽
Book呢間餐廳諗住慶祝姨甥女生日飯,首先佢個晚餐餐湯係忌廉粟米湯,一入口嚇親我,鹹到飛起要洗腎,而且忌廉係酸嘅,飲唔到放棄咗。大蝦意粉OK偏鹹,份量少得可憐牛扒要加錢,而且偏乾,無肉味跟晚餐加$68甜品,窩夫配雪糕,order咗2份,職員放上枱面,冇提供任何餐具,我哋四個人望住兩碟雪糕開始溶窩夫又硬又嚡,都係要浪費食物總括嚟講座位好窄,坐得唔舒服,張枱細到擺唔到食物,職員發夢,埋單要睇清楚,甜品計咗原價$108,好彩屋企人發現改返本來都費事嘥時間寫出嚟,點知佢哋職員仲有手尾俾我跟,他們在Openrice嘅訂位記錄mark我係缺席,要我搵返張收據作證據,證明自己有遇過這次又貴又難食嘅中伏進餐體驗

大蝦意粉OK偏鹹,份量少得可憐
牛扒要加錢,而且偏乾,無肉味

窩夫又硬又嚡,都係要浪費食物

2025-07-04
慶祝紀念
生日
2025-07-05 0 瀏覽
🍽️ Hokkaido Scallop, Tiger Prawn & Seafood with Lobster Bisque in Tea Pot (北海道帶子、虎蝦、海鮮配茶壺龍) $168 茶壺倒出嚟嘅湯好濃,帶子超大粒又彈牙,成碗海鮮湯飲落好暖胃~🍀🍽️ Pasta Alla Carbonara with Shinkigen Akatsuki (曉蛋黃汁卡邦尼意粉) $168 蛋黃汁勁 creamy,痴住晒啲意粉,仲有啲煙肉碎同芝士香,食落滑捋捋😆🍀🍽️ Cod Fish & Mentaiko Tamagoyaki (日本鱈魚明太子曉蛋玉子燒) $118 最愛😍 玉子燒超嫩滑!鋪滿鱈魚同明太子,咬落去鹹鹹香香,正呀!🍀🍽️ Wagyu Beef Patty with Japanese Black Curry Omurice (日本宮崎和牛漢堡扒配黑咖喱蛋包飯) $168 和牛漢堡扒一啖咬落去肉汁爆出嚟🤣 黑咖喱好香濃,撈埋滑蛋同飯食,超夾🍀🍽️ Sizzling French Rosemary Lamb Shanks on UnME Fire with Mint Sauce (火燒

🍀
🍽️ Sizzling French Rosemary Lamb Shanks on UnME Fire with Mint Sauce (火燒法式露絲瑪莉鐵板羊膝) $206

迷迭香好香,羊肉冇羶味,配埋鮮蘆筍同薯蓉,飽飽!
🍀
想收到更多美食資訊,請追蹤@greatfood_grateful
2025-07-04 0 瀏覽
一間以多國菜的小餐廳「UnME」,位於啟德。潔淨、簡約的設計,坐位舒適,而且可看着外面的風景,讓人感到輕鬆。😋餐廳使用QR Code點餐,是日選擇:1️⃣蘋果木煙燻法式鵝肝配炙燒焦糖香蕉🍽鵝肝的鹹香,香蕉的香甜,配搭特別。2️⃣北海道帶子、虎蝦、海鮮配茶壺龍蝦湯🍽新鮮的海鮮,以及龍蝦湯的醇厚,暖暖的感覺。3️⃣虎蝦、櫻花蝦、明太子意粉🍽滿滿的醬汁,令味道十分濃郁。4️⃣免治雞肉軟骨串拌新紀元曉🍽質地細膩,有咬口,調味帶來不一樣的味道。5️⃣UnME 杜拜朱古力開心果提拉米蘇🍽開心果的堅果香,苦中帶甜的朱古力,開心果控必試。6️⃣士多啤梨忌廉、新紀元曉窩夫配雪糕🍽煙煙韌韌的窩夫,清香的士多啤梨,香滑的雪糕增添了冰涼的享受。7️⃣士多啤梨、藍柑維也納雪山🍽賣相吸引,質地輕盈,帶點甜。8️⃣荔枝藍蝶花梳打🍽充滿了夏日清新感。

😋餐廳使用QR Code點餐,是日選擇:
1️⃣蘋果木煙燻法式鵝肝配炙燒焦糖香蕉
🍽鵝肝的鹹香,香蕉的香甜,配搭特別。
2️⃣北海道帶子、虎蝦、海鮮配茶壺龍蝦湯
🍽新鮮的海鮮,以及龍蝦湯的醇厚,暖暖的感覺。
3️⃣虎蝦、櫻花蝦、明太子意粉
🍽滿滿的醬汁,令味道十分濃郁。
4️⃣免治雞肉軟骨串拌新紀元曉
🍽質地細膩,有咬口,調味帶來不一樣的味道。
5️⃣UnME 杜拜朱古力開心果提拉米蘇
🍽開心果的堅果香,苦中帶甜的朱古力,開心果控必試。
6️⃣士多啤梨忌廉、新紀元曉窩夫配雪糕
7️⃣士多啤梨、藍柑維也納雪山
🍽賣相吸引,質地輕盈,帶點甜。
8️⃣荔枝藍蝶花梳打
🍽充滿了夏日清新感。
2025-06-26