餐廳: 磯野水產
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2017-08-08 294 瀏覽
早排聽同事講漁獲浜燒開左間姐妹店,位置就正正係原店上一層。見之前一直都約唔齊人去幫襯所以就借此引誘班FD約係今晚一齊去會一會佢。坐低店員就送上呢個餐前小食,入面係鯷魚混合沙甸魚所做成嘅魚醬。食落咸香醒胃,就咁食會有啲偏鹹但配上爽甜嘅沙葛青瓜條等,互相中和別有一番風味。 之後就係今晚嘅主角,磯野海鮮盛合-KIWAMI。落完單店員就成盤攞出黎俾我地過目,介紹入面嘅海鮮係啲咩同埋問我地想點烹調,仲貼心咁推介左相關嘅食法俾我地,等我地可以有最好嘅味覺享受。 係等待時我地點左呢支文佳人作為我地嘅餐飲(因為呢度清酒種類頗多,但我地都鐘意佢個名夠有氣質)。呢支雖然是原酒但酒精感不強烈入口清醇甘甜帶點花香,而且夠冰凍更突顯米香嘅濃郁。十分配合整餐嘅各款海鮮燒物。  和牛沙律以人手剁碎保留牛肉嘅纖維同彈性。簡單以鹽胡椒調味,食落充滿肉汁鮮甜,混和鵪鶉蛋液更覺口感滑溜。 原隻雞翼燒得皮脆肉嫩,蜜糖令油膩感大減真係連雞翼尖都可以食埋。 原條活魚刺身-蝦夷目張,魚名都係第一次聽。整條魚由頭到尾連伴碟都擺得好靚,廚師仲好有心機咁將部分魚肉砌左朵花出黎。 食落魚肉細緻有彈性,尤其係近背肌位置咀嚼多幾下魚嘅甜味再出
鯷魚醬
磯野海鮮盛合
純米大吟釀(原酒)720ML-文佳人
和牛他他蓉沙律
燒自家製一夜干雞翼
原條活魚刺身-(蝦夷目張)
食落魚肉細緻有彈性,尤其係近背肌位置咀嚼多幾下魚嘅甜味再出啲。可以配上蘿蓉同蔥花醬油同食,味道更豐富一點,但原味唔沾醬更可以品嚐魚嘅鮮,同更合我口味。
粒貝刺身
粒貝刺身即係響螺,切得厚薄均勻,爽脆嘅口感同魚刺身形成幾大反差。但佢脆甜嘅味道係咁多海產入面同清酒最夾的。
赤蝦天婦羅
赤蝦烹調成天婦羅,麵衣好薄同酥脆。蝦肉大隻香甜又唔油膩,同埋一定要食埋個蝦頭,因為蝦膏經油炸後香味更出,脆口感覺好似食緊蝦餅咁。
味增蟹甲羅燒
甲羅燒味道香濃,就算單食都唔會覺得膩。味增偏淡口所以更能品嚐蟹香甘甜,配搭餅乾同食口感更好。店員見我地餅乾唔夠食,仲細心送上多幾塊。
因為餐廳中間有個開放式燒爐,睇住店員即席燒製頓時食慾大增。
黑松露牛油燒帶子
帶子揀左黑松露牛油燒,半生熟口感彈牙加上松露牛油提升香味,又係一道同清酒夾味嘅佳餚。
鹽燒牛小扒
白鱔滨燒
牛小扒同白鱔都係可口小食,前者五成熟肉質軟腍多肉汁,油花雖然唔多但牛味同甜味豐富。而燒白鱔則肉質結實有彈性,因為皮脂豐富燒完表面焦脆,大大壓低鱔魚原有嘅腥味。十分推薦。
磯煮鮑魚
磯煮鮑魚入味非常,食落軟身彈牙亦帶點昆布香。
松葉蟹粥
而松葉蟹腳用左黎煮粥,店員待高湯煮滾後即刻取出蟹腳,只取其鮮味又確保蟹肉唔會過老。之將配料同蛋液加入,米花啱啱爆開就食得。簡單嘅一道粥品就完全食出蟹嘅鮮甜。
堂島卷
最後食埋微甜軟滑嘅堂島卷,為完美一餐作結。食物質素同服務都好好,係香港都食到咁鮮味嘅海產,算係為忙碌都市生活嘅一點補償。
2017-07-25
磯野海鮮盛合
純米大吟釀(原酒)720ML-文佳人
和牛他他蓉沙律
燒自家製一夜干雞翼
原條活魚刺身-(蝦夷目張)
粒貝刺身
赤蝦天婦羅