呢家店在湾仔开左好多年,不过疫症期间晚上人流比较少。点左招牌越南牛肉河,牛肉汤底系最大的败笔,完全淡而无味,那怕加左金不换和柠檬汁都吊唔到汤底的味道。不过牛肉和牛筋腩還算可以。不过价格在香港来讲算便宜,服务还可以。喜欢性价比可以试下呢一间。

2020-05-04
2020-05-20 396 瀏覽
呢間小店我最愛食生熟牛肉湯檬,而今日我叫左熟牛肉湯檬,點解呢?係因為下午茶平啲架!只係$39咋!午餐生熟牛肉湯檬外賣有九折都要$47架!不過位於灣仔區都係咁上下價錢,走唔甩!繼續抗疫!當然買外賣返公司是正常吧!下午茶加飲品$39 超抵!呢間啲熟牛肉好似去粉麵舖食牛坑腩甘架!咊道拍得住安x,佢午餐有生熟牛肉湯檬,安x只有其中一款嘅湯檬!呢間仲要送埋飲品,呢個餐值得推介!我食極都唔厭,隔一排又會心思思去食返碗!鍾意食生牛肉或熟牛肉嘅你,一定要黎試下!其實佢仲有其他食物都好好味架!

熟牛肉湯檬

2020-05-15
10 分鐘 (外賣自取)
熟牛肉湯檬
2020-01-19 720 瀏覽
昨天去了灣仔,下午茶時間去了這家越南餐廳食飯,我見這家蠻多分店的,這次是第一次來吃我看了他的餐單,下午茶很划算,一個餐30幾到50幾之間,包一杯熱飲,冷的再加二塊,環境方面也還算可以,就一般的茶餐的那格式我們叫了兩個餐,一個香茅雞翼湯粉和一個扎肉湯粉,另配一杯熱的🍋茶和一杯凍的職員端上香茅雞翼湯粉的時候真的有驚喜了一下一份竟然有4隻雞翼,還另上了一蝶指天椒和一小塊青🍋,湯里有芽草和香菜,洋蔥,湯底非常的淸甜再加上一些香菜的調味,令到湯底更加香甜雞翼的外皮很脆,肉質都好嫩,米粉是那種比較有一點點咬勁的口感,這一碗吃完真的很飽如果喜歡酸辣口味的,桌上也有越南酸辣湯可以自己調配另一碗是扎肉湯粉,湯底是一樣的,扎肉是那種扎實口感的,好吃喔這一家的性價比挺高的,吃得過😌

職員端上香茅雞翼湯粉的時候真的有驚喜了一下
如果喜歡酸辣口味的,桌上也有越南酸辣湯可以自己調配

這一家的性價比挺高的,吃得過😌
  • 雞翼湯米
2019-12-01 525 瀏覽
放工漏咗鎖匙喺公司,要搭番車回去攞!已經到晚飯時段,同事提議我咁大頭蝦,不如齊去食大頭蝦啦!這間店喺公司附近名字叫大頭蝦,十分可愛,主打東南亞料理。店舖不大,座位有點緊迫 !旺區食肆不能要求太多!大蝦喇沙湯粉大蝦 新鮮爽甜,個蝦頭沒蝦膏,肉質不嚡口。 喇沙湯不辣,較為清淡似雞湯,反而蝦膏味非常濃郁,加上乾蝦米仔,香脆可口,十分驚喜!招牌無骨海南雞飯無骨雞 啖啖肉大快朵頤,给了雞胸部位,肉質較粗厚味淡,另可加錢要雞髀肉,相信肉質較為嫩滑! 配油飯入味!馬拉盞通菜炒牛肉份量十足,馬拉盞散發陣陣濃烈香味,炒得夠鑊氣,真係聞到都想食! 通菜 翠綠新鮮,清爽美味,鹹度適中,但稍為偏多油!椰汁綠豆冰椰香味美,冰凍可口。綠豆磨成蓉,仍保留有粒粒,口感過癮,清爽怡人,跟椰汁非常搭配!

大蝦喇沙湯粉

招牌無骨海南雞飯

馬拉盞通菜炒牛肉

椰汁綠豆冰

2019-11-25 347 瀏覽
今天過來食午飯,個服務員好趕。。。未問完叫完就走了。。。。如果第一次來,需要多點時間覺得叫什麼的話,建議不要繁忙時間過來The waitress was in a super rush. if you need more time to decide what to order or ask about the entrees, suggest you don't come by during lunch time
2019-11-21 145 瀏覽
本人叫左碟架哩牛腩飯叫佢多飯 ,金毛女職員沒有禮貌地説冇得加飯, 唔夠食就叫兩碟啦,以一個食客來說,感受非常不良,食物質素一般,感覺上對顧客很不尊重,對我來說以後不會光顧的。
2019-11-18 175 瀏覽
今日第一日喺灣仔返工,同事帶我去食東南亞午餐。灣仔港鐵站行過去都唔洗10分鐘,位置非常方便。可能因為午飯時間嘅關係啦(12:45-13:30),所以服務員啲態度不太有善。雖然午飯時間比較多人,但都好快有位,目測大部分都係常客。店內枱與枱之間雖然擺放得比較密集,但都坐得尚算舒服。今次order左呢個招牌無骨海南雞湯粉,湯底清甜,肉質鮮嫩,份量超十足,最重要係食完唔覺口渴。同事order左個招牌無骨海南雞喇沙湯粉,好香嘅蝦子味湯底,一向唔食辣嘅我都覺得頂瓜瓜。
今日第一日喺灣仔返工,同事帶我去食東南亞午餐。
灣仔港鐵站行過去都唔洗10分鐘,位置非常方便。

雖然午飯時間比較多人,但都好快有位,目測大部分都係常客。

店內枱與枱之間雖然擺放得比較密集,但都坐得尚算舒服。

2019-08-27 396 瀏覽
lunch hour 光顧我黎過唔少次既大頭蝦,一直都覺得佢啲喇沙幾好食。之前黎過好多次一直都唔覺得服務態度好差,可惜今次黎,等位等咗成兩個幾三個字,係個位度只係坐咗半個鐘,個喇沙食完但杯熱野未飲過,個呀姐係係咁催我地走。一共催咗三次,話要收番張枱,又放低人地未入黎已落咗既單,到最後仲好冇禮貌咁問我究竟得未,叫我去第二張枱坐。其實杯野飲咁熱,係咪我要一秒倒哂落口先啱?同埋你門口冇寫晚只准用膳半個小時,又憑咩咁冇禮貌咁叫人走?只可以話,如果你有信心半個鐘內食完一個lunch同埋忍受好無理既態度,你先好去食。我自己就以後都唔會再去了
lunch hour 光顧我黎過唔少次既大頭蝦,
一直都覺得佢啲喇沙幾好食。
之前黎過好多次一直都唔覺得服務態度好差,
可惜今次黎,等位等咗成兩個幾三個字,
係個位度只係坐咗半個鐘,
個喇沙食完但杯熱野未飲過,
個呀姐係係咁催我地走。
一共催咗三次,話要收番張枱,
又放低人地未入黎已落咗既單,
到最後仲好冇禮貌咁問我究竟得未,
叫我去第二張枱坐。
其實杯野飲咁熱,
係咪我要一秒倒哂落口先啱?
同埋你門口冇寫晚只准用膳半個小時,
又憑咩咁冇禮貌咁叫人走?
我自己就以後都唔會再去了
2019-08-27
尋日食唔到喇沙,今日同同事唔死心,一踏正Lunch Time 就飛落去攞位,一入去仲要即刻有位,Lucky~👍🏻👍🏻✌🏻✌🏻🤪🤪🤪坐底睇下食咩,Struggle 梗係香茅雞扒撈檬同喇沙之間,問過同事先知喇沙係辣嘅,所以直接放棄😩😩,而本身話要食喇沙嘅同事仔,竟然轉軑話食撈檬(估佢唔到。。)結果3個人都係食撈檬,如果係唔好食既就。。。。。好啦,都叫左啦,望望附近既情況,都係食梗湯檬/撈檬,應該係okay gei.....😜😜😜😜先來柚子蜜,好淡,無乜味麻麻地。。再來個檬粉 雞扒好食好香,唔太油,正當我滿心歡喜時,伏位竟然就係個酸辣湯/醬度🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️。。。超酸,又辣,我己經係等一個倒都咁辣,之後嗰啲一定仲辣🌶🌶。。其實佢最奇怪既地方係酸還酸,辣還辣,唔知想點咁,浸到我碗撈檬好難食,連同事都話過酸過辣。。第一次食到個咁嘅味。🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️ 睇來我要停一停食撈檬,而家有啲嚇親。🤮🤮🤮🤮🤮

星期五中午和一位同事來吃午餐。由於繁忙時段,兩個人是要搭枱的,這是十分常見及能理解的。我們叫了香茅豬扒撈檬及香茅豬扒湯河, 凍奶茶及熱柚子茶。 食物來得快及美味。但同行同事說要加$4的柚子茶味道太淡味。因我們看見餐牌寫12:45前埋單會有折扣,於是我們趕緊12:40埋單。出去櫃枱埋單時,我問職員是否12:45前賣單有折扣。她卻很串的篤一下餐牌問我餐牌上是寫要甚麼鐘數落單?我看一下答她12:10前,她再篤一下我地張單說,咁你幾點落?(很串的樣子)我看一下回答她12:15。她就很串的說,寫明架啦! 下次早D來!我覺得第一, 她可禮貌地答我是要12:10前落單,而我們是12:15落單, 所以沒有折扣,而不是篤呢度嗰度好似質問我咁既態度。 第二,我12:15先黎到下單,比你要求的12:10前下單, 佔用你坐位更短時間,計下數都知對餐廳黎講更有著數。我地前後只坐了25分鐘, 難度比坐足30分鐘對他們更有利? 咁都唔俾折扣我地,仲要咁串既態度?
2019-04-28 375 瀏覽
餐廳個位置並不是太顯眼,在大有商場旁邊個巷入少少。若不是返工係附近,都好難先穩到。今次第二次黎食,本身想試下新野,但點知落單阿姐又唔小心落左第一次食果個蝦膏炒飯,因為之前食過一次,感覺個炒飯都ok,就由佢。試既第二樣野係雞串,點講呢。本人都自認為食得重口味了,但呢個菜我真係除左鹹我好似都試唔出其他味了所以並不推薦。飲品就叫左杯檸蜜,因為菜蜜放既量唔多,所以好淡。因為個餐廳並不是好大。所以都係得2、3個樓面,態度般般。fd食豬扒飯,望落都幾吸引,但食到最後兩塊根本無辦法食,因為全都係肥膏。炒飯幾好,亦是我食過覺得可以再食既。干濕度ok,我中意既蝦份量唔少。仲有濃濃既蝦膏味次次都食清光。。雞串,並不十分推薦,因為本人自認為都重口味,但鹽唔洗錢咁過左籠。但fd因為上一份豬扒飯,豬扒有兩塊肥膏無辦法食,所以剩下好多白飯,送雞岩好。

所以並不推薦。

飲品就叫左杯檸蜜,因為菜蜜放既量唔多,所以好淡。

因為個餐廳並不是好大。所以都係得2、3個樓面,態度般般。

次次都食清光。。

2019-04-27
2019-02-19 543 瀏覽
LUNCH 叫左海南雞飯食完雞飯飲左公幾啖湯發現有曱甴, 叫個待應同佢講, 佢一句麻目唔好意思問都唔問即馬上收走碗湯OFFER 杯野飲了事我不滿問佢地就咁就算, 佢地沒有合理態度作出道歉, 反而被4個女待應圍鬧, 其中一個仲手指指指住我黎鬧問佢承唔承認佢地食物有曱甴, 佢就話我睇唔到唔知真係好慶.....
LUNCH 叫左海南雞飯
食完雞飯飲左公幾啖湯發現有曱甴, 叫個待應同佢講,

問佢承唔承認佢地食物有曱甴, 佢就話我睇唔到唔知

真係好慶.....
2019-02-19
本人在灣仔上班,Lunch時段提早來這間店用餐。之前食過幾次,發覺每次食完岩岩拿起杯野飲就已經清檯放下新的Menu同新餐具來提醒你要快啲走等新客座你個位尼點我理解,你有生意做我唔阻你咁耐,雖然我每次用餐都半個鐘唔洗就走但今日(12月13日)下午 由12點09入座到12點35分剛剛食完個金邊粉,或者我食得耐左少少但杯野仲未飲,執檯阿姐係我隔離咒罵:杯野唔飲又唔肯走我真係唔明,唔通杯野飲要一邊食我個粉同一時間一邊飲,唔可以食完先飲?定係覺得杯野飲係半秒飲完?定還是杯野飲係唔FOR我飲?如果唔係FOR我飲點解係我點餐個時問我飲咩?杯野飲係擺設黎架?襯托個粉?如果你間舖係要客人一路食一路飲,咁你應該寫清楚係你間舖當眼位呀,等我守返你間舖規矩定還是要半秒飲完杯野,等我黎之前可以練習下先,雖然杯野仲好熱埋單時間12點40分前,真係唔好意思本人阻你做生意咁耐我有時間會係各大Facebook group,討論區分享下我既經歷如果大家想受氣就黎尼間食吧

但杯野仲未飲,執檯阿姐係我隔離咒罵:杯野唔飲又唔肯走
定係覺得杯野飲係半秒飲完?定還是杯野飲係唔FOR我飲?
埋單時間12點40分前,真係唔好意思本人阻你做生意咁耐

如果大家想受氣就黎尼間食吧
題外話/補充資料: 如果識得半秒飲完飲品,或者當杯野係擺設,或者要邊食邊飲就可以試下,或者EQ夠高都可以試下尼間。千祈唔好比執檯阿姐見到你食完杯野仲未飲。
2018-12-13
2018-11-06 535 瀏覽
今日約左同事食午餐,便去了座落灣仔大頭蝦東南亞料理。由於午飯時間,餐廳已滿座,我們拎了號碼票在門口等了10分鐘到就有位了。我們點了香茅雞翼湯粉$51、香茅豬扒湯粉$51及香茅雞扒湯粉$52。飲品點了熱咖啡、熱檸檬🍋茶及熱奶茶。合共$154,不用另一收費。香茅雞翼湯粉,好抵,雞翼有5隻,夠飽。香茅豬扒湯粉,豬扒色澤金黃,味道唔錯。香茅雞扒湯粉,雞扒色澤金黃,味道正常。湯粉會有青檸及小紅辣椒🌶️另外小碟附上,加了青檸更可口,而辣椒🌶️落與否要視乎你是否能吃辣。熱咖啡,普通。熱檸檬🍋茶,好淡。熱奶茶,一般。
今日約左同事食午餐,便去了座落灣仔大頭蝦東南亞料理。

香茅雞翼湯粉,好抵,雞翼有5隻,夠飽。

香茅豬扒湯粉,豬扒色澤金黃,味道唔錯。

香茅雞扒湯粉,雞扒色澤金黃,味道正常。

熱咖啡,普通。

熱檸檬🍋茶,好淡。

熱奶茶,一般。
2018-11-01 278 瀏覽
I had ordered their Crab Fried Rice with Mango. Sounds nice, right? Especially considering crabs are in peak season right now.,, so I was expecting something really tasty. Well.,, here at this restaurant they put cost above all else.,, even above having any plausible excuse for delicious cuisine. My bland fried rice with a few smatterings of reconstituted dried mango and tidbits of frozen dry tasteless crab was a HUGE let down. I use fried rice as a barometer to a lot of Asian Restaurants. If you can’t nail the most basic.., then clearly you will fail immensely on all other counts. Too many wonderful restaurants in this incredible city to waste a meal on a chain of garbage.

Pass on this one!! Please!!

2018-10-29
外賣自取
  • Just  do  yourselves  a  favour  and  walk  on  by