2010-12-19 96 瀏覽
在柴灣出沒差不多有廿年,但食晚餐卻是少之又少.趕時間中又要找點吃的,貪落車的車站就有餐廳,找也不用找. 看看牆上水牌,每個餐都是大概四十個大洋左右,以近年飛升的物價而言,是一點都不貴. 有時在街外進餐,多數會挑一些在家中不會煮的菜,今次就選了生炒骨套餐. 先來一碗老黃瓜例湯,近月黃瓜當造,在餐廳食飯,所送的不外乎霸王花,紅蘿蔔一類,而老黃瓜湯可說是首選,呷一口,味道是有點淡,不過清清地,是意料中事. 生炒骨是即叫即炒,已經有好感,配料有青紅椒,菠蘿及洋蔥等,一點都不偷工減料,生炒骨最怕是漿粉上得太厚,油份又瀝不清其實為將價就貨,有時粉厚亦避不了,咬一口之下,不自覺搖搖頭,幸好甜酸汁夠平均,酸味不會太重,甜味不會過份. 人生就是這樣,簡簡單單又一餐,平凡是福!

人生就是這樣,簡簡單單又一餐,平凡是福!

2010-10-02
2010-08-25 35 瀏覽
是日正好開始放假,起床時已經是下午兩點,簡單梳洗一番之後出街醫肚。經過富欣花園時,見到有一間餐廳,門口貼滿許多餐牌。留意了餐牌內容一陣之後,決定入內光顧。當時餐廳內有不少的食客,不過入內已經搵到四人卡位坐下來。餐廳空間比較大,大致上地板都較為整潔。不過當我準備落單時,未知道是否人手不足,似乎無人理會我。等了大約兩分鐘之後,終於有一位女職員前來招呼。小弟二話不說,點了下午茶炒粉麵餐,炒貴刁及熱奶茶。熱奶茶 - 今次呢一杯奶茶是用一個黑色瓷杯盛載,有些特別的感覺。說回呢杯奶茶的內涵,入口茶味濃香,完全飲唔到有任何苦澀的味道。由此可見水吧師傅在煲茶火候控制上,做到恰到好處。炒貴刁 - 一上檯的時候,我已經被顏色深深地吸引著。事關餐廳在用料上也非常豐富,包括有火腿、叉燒、芽菜、青紅椒等等。用筷子夾起貴刁,見到條條清晰分明,唔會炒到一舊舊。入口已經食到非常濃郁香辣的咖喱味,再者整碟炒貴刁火候十足,結果食到我滿頭大汗。前後花了不足十分鐘的時間,整碟炒貴刁已經被我食光。如果論餐廳整體質素的話,其實利華唔算差。至少今次我食到好味的炒貴刁和熱奶茶,加上在煲茶和炒食物功夫上,的確是花了不少的心思。再者今日

如果論餐廳整體質素的話,其實利華唔算差。至少今次我食到好味的炒貴刁和熱奶茶,加上在煲茶和炒食物功夫上,的確是花了不少的心思。再者今日見到的收銀員,應該是餐廳的老闆娘。別以為她會好像一般的老闆娘,總是喜歡板起口面、擺起架子對待食客。今天所見到的餐廳老闆娘,對待食客都誠懇有禮。至於落單時有職員冷落了小弟,希望他們日後要盡力做到眼看四周、耳聽八方吧!!
熱奶茶
奶茶特寫
下午茶的餐牌
牆上的小菜餐牌
炒貴刁
材料非常豐富
貴刁條條清晰分明
一條不漏,乾淨俐落。
擺低29蚊走人!!
2010-08-25
熱奶茶
奶茶特寫
下午茶的餐牌
牆上的小菜餐牌
炒貴刁
材料非常豐富
貴刁條條清晰分明
一條不漏,乾淨俐落。
擺低29蚊走人!!
2010-06-17 18 瀏覽
前幾日叫外賣...叫左個通菜....點知食到最後差唔多食完...有隻手指甲甘大既甲蟲死左起個低度..仲硬哂o甘....真係好恐怖呀....之後打去嘈佢..得到既答案係唔好意思就cut左線...真係嬲到爆..第2日又all又o區..請左一日病假..e生話我有腸胃炎... 休息左幾日..我以後都唔會再去呢間野.....真係分分鐘隨時食死人............
前幾日叫外賣...叫左個通菜....點知

真係嬲到爆..

真係分分鐘隨時食死人............
2010-06-16
2009-11-29 13 瀏覽
星期日訓到1點幾2點先起身,一於去呢間荼餐廳下午荼當正餐比起同區其他茶餐廳呢度既選擇唔算多,於是叫返個大路d既星洲炒米+凍檸茶,人唔算多等5分鐘左右有得食,味道一般不過一貫港式風味-獲氣夠,唔會太辣而且都幾足料(不過火腿炒得有d燶),同埋都幾大碟,仲有1/4碟食唔晒好浪費...總括$30既飽肚下午茶係不過不失之選
星期日訓到1點幾2點先起身,
一於去呢間荼餐廳下午荼當正餐

比起同區其他茶餐廳呢度既選擇唔算多,
於是叫返個大路d既星洲炒米+凍檸茶,
人唔算多等5分鐘左右有得食,
味道一般不過一貫港式風味-獲氣夠,
唔會太辣而且都幾足料(不過火腿炒得有d燶
同埋都幾大碟,仲有1/4碟食唔晒好浪費...
總括$30既飽肚下午茶係不過不失之選
星洲炒米
凍檸茶
2009-11-29
2008-12-14 10 瀏覽
本來沒有什麼期望而來,但卻又吃得幾滿意。而每次來這裡,不是吃早餐就是吃下午茶,總沒吃過正餐的。在住處附近隨便找個地方吃早餐,來了這裡,因為想吃一吃咖吔多士。多士不算厚,正合胃納不多的我,因為比厚厚都無用,吃這個多士也大半飽了,什麼也吃不下。烘得幾脆口,咖吔雖然是罐頭貨,但香甜又有椰香味,令人懷念的舊味道;選了腸仔煎蛋,腸仔是廚師牌雞肉腸,沒有什麼好寫。反而煎蛋幾鬆軟,蛋香味濃,意料之外的滿意。連熱咖啡一杯,埋單22蚊,不錯。

連熱咖啡一杯,埋單22蚊,不錯。
豐富的早餐
$22 (早餐)
2007-10-28 7 瀏覽
星期五去利華吃晚餐\\\,唔知食什麼,突然心血來潮,趁老婆不在,食0的肥膩0野,就叫了梅菜扣肉。入口扣肉無味,肥肉與廋肉比例還可,肥肉軟淋淋,但肉的肉質粗糙,好像煲完湯梅菜無味煲底菜唔知點解腥腥地所以我都是在茶餐\\\廳唔會再叫0的難度高的餸菜。
梅菜無味
煲底菜唔知點解腥腥地
所以我都是在茶餐\\\廳唔會再叫0的難度高的餸菜。
2006-10-18 3 瀏覽
上個月試過呢度下午茶餐,種類都唔少。結果,我揀了榨菜豬頸肉麵加凍檸檬茶,麵份量較少,味道略鹹,而檸檬茶卻略甜,座位空間較一般茶餐廳寬敞,服務都算唔錯啦!
2006-02-25 5 瀏覽
希望版主可以加埋....因為利華隔離有間易手了的川上~唔...之前呢間都係日本科理...但近來易手...但都係食日本野...佢地話只係有d 股東同廚師有d 唔同~~但我覺得野食都有唔同~~^^宜家去食好味d~首選推介*****三文魚腩*****我本人十分喜愛三文魚~第一次黎食過普遍的三文魚(因為佢有分)...真係普通左d~~第二次去食左三文魚腩~~正!!建議俾多少少money(好似貴20蚊) 食三文魚腩仲好~~份量都ok 多~~有成10多塊~~無記錯的話~^^真係好正~~之前小西灣真係無咩好食...又無間日本野掂...但呢間我成家試過都話唔錯~~雞軟骨串$12兩串~~唔錯!!吉列豬即叫即整...所以會耐dd~天婦羅都掂!!次次屋企人黎都要整番個~仲有個咩咩牛肉定食~我無食過~但屋企人都ok~大致上係小西灣呢d 屋村地方唔好要求咁高~~呢間日本野真係唔錯~~宜家一個月都去幾次~價錢唔會太貴~都係30幾40一個定食~ok多款~
希望版主可以加埋....因為利華隔離有間易手了的川上~

但我覺得野食都有唔同~~^^

宜家去食好味d~

首選推介
*****三文魚腩*****
第二次去食左三文魚腩~~正!!
建議俾多少少money(好似貴20蚊) 食三文魚腩仲好~~
份量都ok 多~~有成10多塊~~無記錯的話~^^

雞軟骨串
$12兩串~~唔錯!!

吉列豬
即叫即整...所以會耐dd~

天婦羅
都掂!!次次屋企人黎都要整番個~

仲有個咩咩牛肉定食~
我無食過~但屋企人都ok~

大致上係小西灣呢d 屋村地方唔好要求咁高~~
呢間日本野真係唔錯~~
宜家一個月都去幾次~
價錢唔會太貴~都係30幾40一個定食~
ok多款~
2006-02-02 7 瀏覽
去完街不想煮飯,便叫個A晚餐,1.羅宋湯2.雜扒大大件3.熱飲.整個餐一個字形容抵食,$32的價錢,算不錯啦!好過食隔壁的淡口日本貴料理,那x上日本料理開業至今,煮熱食都是不合格.(除了天富羅合格外)茶餐廳環境是嘈吵一點,這也是香港茶餐廳特式啦!
茶餐廳環境是嘈吵一點,這也是香港茶餐廳特式啦!
2005-11-04 21 瀏覽
工作至此,人生路不熟,求其食一間茶餐廳,叫個鮑片吉列豬扒湯烏冬.好彩記得叫佢吉列豬扒分開上,如果唔係就大獲.所謂鮑片其實係螺片,不過冇所謂,有四塊,冇期望所以冇失望.吉列豬扒即叫即炸,夠哂脆皮,肉夠腍,水準以上.好過好多所謂居酒屋日式豬扒飯o個D吉列豬扒.烏冬整得太過腍,口感麻麻.送例湯及飲品,中湯超多味精,千祈唔好飲.

1K
2005-09-11 2 瀏覽
9月4日21:30勞累的一個假日,替小魔怪裝拆睡床和賣書。又熱又累,晚上來個重手湯飯。海鮮:蝦仁、墨魚,鮮魷雜錦:獅子狗魚蛋、蟹柳、日式魚片、草菇和冬瓜粒。大大碗,不錯的消暑之選。這店冷氣多處經常滴水,環境要扣分。經常錯單、漏單,服務要扣分。題外話:小西灣,由富怡的潮州麵食城,揭開了粉麵HK$12.- + 油菜HK$5.-均一價之戰。參戰的還有利華和地茂。個人覺得,論牛腩和河粉,潮州麵食城勝一籌。牛腩:切腩河粉:幼滑而不吸水。牛筋:利華勝一籌,香濃肥美。
9月4日21:30
勞累的一個假日,替小魔怪裝拆睡床和賣書。
又熱又累,晚上來個重手湯飯。
海鮮:蝦仁、墨魚,鮮魷
雜錦:獅子狗魚蛋、蟹柳、日式魚片、草菇和冬瓜粒。
大大碗,不錯的消暑之選。

這店冷氣多處經常滴水,環境要扣分。
經常錯單、漏單,服務要扣分。

題外話:
個人覺得,論牛腩和河粉,潮州麵食城勝一籌。
牛腩:切腩
河粉:幼滑而不吸水。
牛筋:利華勝一籌,香濃肥美。

2005-07-30 4 瀏覽
每次去柴灣工業城開工...都會去利華食飯..茶記價錢~ 但坐得舒服..食個小菜加多幾蚊已經有飯湯...d伙記都幾nice..仲有必食係個瑤柱肉碎扒菜呀..真係有酒樓水準
2005-07-29 4 瀏覽
果日夜晚去食小菜d 野夠多抵食服務又好環境係小西灣黎講算好可以一試
果日夜晚去食小菜
d 野夠多抵食服務又好
環境係小西灣黎講算好
可以一試
2005-04-20 4 瀏覽
利華既油菜~~ 腐乳通菜個腐乳汁整得幾好食可以一試,價錢實惠只買$9
利華既油菜~~ 腐乳通菜個腐乳汁整得幾好食
可以一試,價錢實惠只買$9
2005-03-12 9 瀏覽
後悔唔睇前輩的食評,下午茶時間唔叫茶餐,走去叫過出錢一丁撈鴨胸。結果....麵不是炒的,得過咸字...好似係撈味精粉。鴨胸係下價貨。仲要係勁貴..以後咪搞。