今日公眾假期,冇工人所以嗌外送平台外賣送餐。有人想食雲吞,我又想食辣嘢,結果search到呢間。見個餐牌好多選擇,我哋樣樣都想試,所以叫咗好多嘢食(食唔晒,聽日可以pack lunch)。落咗單之後唔夠1分鐘,我就去OpenRice睇食評,點知見到超級多負評,心諗大鑊,中伏? 想去cancel張單,但係外送平台話餐廳唔俾cancel。心諗,算啦試吓啦!結果食物嚟到,一啲都唔伏!味道仲好OK!(當然唔會話好食到wow,但係不過不失!)1. 砂鍋雲吞雞(有2粒豬肉雲吞):👌雲吞有啲浸耐咗,啲皮開始想散,但係味道OK。啲雞湯唔覺有味精(因為我會味精過敏,如果有味精,我會即刻瞓着覺)2. 淨豬肉雲吞6隻 :👌OK3. 鴨胸夾膜4件:👌鴨胸應該係現成,似西式鴨胸。個飽皮(夾膜)好食,似饅頭嘅味道,鬆軟4. 水煮牛肉 :👍意外地唔係四川餐館都煮得幾好,佢加腐竹(硬身個隻)掛湯好食,不過如果啲腐竹再淋啲好啲。啲牛係滑牛,幾好。5. 蜜糖豬扒炒拉麵:👎呢個有啲失望。如果個豬扒嘅蜜糖係脆邊,好似欖角生炒骨咁嘅做法會好啲(唔係咁樣樣太saucy)。啲面太淋,如果彈牙嘅話會好好多。6. 京蔥炒羊肉:👌係打邊

2. 淨豬肉雲吞6隻 :👌OK

6. 京蔥炒羊肉:👌係打邊爐嗰啲雪藏羊肉片,所以有啲柴。但係其實味道幾好。如果個老闆願意用啲靚啲嘅羊,冇咁乾/柴嘅話,下次應該會再嗌。

7. 麻辣青瓜海蜇:👍極力推介,呢個堅好食!佢嘅海蜇係 海蜇頭!麻辣正中!

8. 蒸銀絲卷👌

9. 蒜蓉炒菜心👌

(我懷疑個廚師應該係四川人?🌶️佢啲麻辣好食過其他餸🤣)

總體評語:唔應該比其他負評影響。我同屋企人都覺得,今餐好彩結果冇cancel到,以後嗌外賣可以多個option!👍
鴨胸夾饃
外賣送餐