2021-09-24 2223 瀏覽
🌈人生有時就係要食豪D😛今次🐭要介紹既係London好出名嘅Zuma既🎉weekend brunch🔥主打日本fusion cuisine😉食材高質 環境好正 又可以飲酒✨重點係無限任食任飲(如果你鍾意飲酒個價錢真係超抵)‼️‼️🐭食完真係飽到上心口但絕對係物超所值🔥📍 Zuma Hong Kong (中環)中環皇后大道中15號置地廣場5樓價錢: $738 (food only 未加一)$938 (無限 free drink 🍹)所有食物都係無限encorex3‼️‼️‼️好重要所以講三次‼️所有食物會分四次上,第一次會幾款小食,日本枝豆、紅菜頭沙律 、日式豆腐 、牛肉他他 、三文魚等等,一開頭已經好有驚喜因為每樣野都好開胃好好食🤣 第二輪係熱食,天婦羅🍤(強烈推薦!) 日式煎餃子、燒雞翼、牛油粟米(強烈推薦!)牛柳粒等等,食完呢round 其實已經飽咗🙈 第三輪係壽司生蠔刺身🦪🍣拼盤🤯,一放上枱已經俾佢個size嚇親,重點係所有魚生都超級新鮮,壽司都整得好好食好特別😭 重點係可以encore🤔🤯第四輪係main course ,每個客人都會揀一種,有牛扒煎三文魚雞豬龍蝦等等,不過不失(建議大家主
🌈人生有時就係要食豪D😛今次🐭要介紹既係

📍 Zuma Hong Kong (中環)
中環皇后大道中15號置地廣場5樓

價錢:
$738 (food only 未加一)
$938 (無限 free drink 🍹)

所有食物都係無限encorex3‼️‼️‼️好重要所以講三次‼️所有食物會分四次上,第一次會幾款小食,日本枝豆、紅菜頭沙律 、日式豆腐 、牛肉他他 、三文魚等等,一開頭已經好有驚喜因為每樣野都好開胃好好食🤣 第二輪係熱食,天婦羅🍤(強烈推薦!) 日式煎餃子、燒雞翼、牛油粟米(強烈推薦!)牛柳粒等等,食完呢round 其實已經飽咗🙈 第三輪係壽司生蠔刺身🦪🍣拼盤🤯,一放上枱已經俾佢個size嚇親,重點係所有魚生都超級新鮮,壽司都整得好好食好特別😭 重點係可以encore🤔🤯第四輪係main course ,每個客人都會揀一種,有牛扒煎三文魚雞豬龍蝦等等,不過不失(建議大家主攻🦪小食同魚生🤣)最後有個大驚喜,就係佢個甜品都超級靚😍用日本生果雪糕心太軟馬卡龍切成,超級打卡able 🙈🔥😆如果有人生日記得早啲book位同埋講低,佢會幫你加埋支蠟燭同埋寫生日牌,仲會有一大批靚仔靚女staff 同你唱生日歌😎☺️

✨總括嚟講🐭對呢一間餐廳絕對冇失望,開頭都怕價錢太貴唔係好值,但食完覺得價錢絕對係物超所值,有興趣嘅你哋快啲去試吓啦🤩🔥
2021-08-31 1930 瀏覽
餐廳位於中環中心點置地廣場5樓,主打日本西式fusion菜平日既lunch time黎到,好多都係中環上班族或者外國人餐廳環境有啲嘈,如果要傾野就唔太適合如果係想搵個地方chill下既話就一流👍Kuebiko Lunch Menu ($390)2 Starters🍜綠茶蕎麥冷麵 Green tea soba noodles冷麵較為普通,冇乜特別可以試其他仲好🥑野菜牛油果卷 Avocado maki呢個有2款,一款係牛油果牛蒡卷,另一款係牛油果沙律卷2款都好食,牛蒡好脆口而牛油果軟淋,令到口感豐富而牛油果沙律就好清新🥗1 Main Dish麥麵豉醬燒雞腿 Miso Marinated Chicken Thigh呢個有驚喜,首先份量好多,有2塊雞腿肉燒雞腿食到有煙燻味,好香口而麵豉醬可以豐富到雞腿口感,值得一試
餐廳位於中環中心點置地廣場5樓,主打日本西式fusion菜
餐廳環境有啲嘈,如果要傾野就唔太適合
如果係想搵個地方chill下既話就一流👍

Kuebiko Lunch Menu ($390)

2 Starters
冷麵較為普通,冇乜特別
可以試其他仲好

而牛油果沙律就好清新🥗
野菜牛油果卷 Avocado maki

1 Main Dish
呢個有驚喜,首先份量好多,有2塊雞腿肉
燒雞腿食到有煙燻味,好香口
而麵豉醬可以豐富到雞腿口感,值得一試

2021-07-20
10 分鐘 (堂食)
2021-08-30 1460 瀏覽
Super unpleasant experience! If you plan to do paper registration at reception, please confirm when you make reservation as I was not given a choice when my friend was still allowed to do so not long ago and there was no reminder during reservation for the new change.For the food, if you only aim at eating the seasonal dishes then you can go. We ordered chicken thigh and beef tenderloin for the main course but just tried a bit as the food is not that good as the seasonal dishes so we just re-ord

For the food, if you only aim at eating the seasonal dishes then you can go. We ordered chicken thigh and beef tenderloin for the main course but just tried a bit as the food is not that good as the seasonal dishes so we just re-ordered the seasonal dishes. I would say the main course can be skipped.

I definitely won't go again, as the overall experience is important but not just the food, not to say the main course can be skipped, and the price doesn't meet my expectation for the experience. It's the worst dining experience that I've ever had.
2021-07-25
午餐
2021-08-24 1440 瀏覽
【瘋癲試食】| ᴢᴜᴍᴀ ʜᴏɴɢ ᴋᴏɴɢ 🇭🇰又想食西餐又想食日本嘢點算 一於嚟到位於中環置地廣場嘅ZUMA😌樓高兩層仲要有一條玻璃樓梯❤️結合左日本居酒屋同西餐廳於一身既米芝蓮餐廳❤️餐廳非常闊落閒日晚市時段人流都唔算太多 可以靜靜地傾吓偈食餐飯👍🏻坐低時侍應就介紹左兩款Set Dinner但我地就無咩興趣😂都係叫番A La Carte 岩我地多啲😌😌頭盤先嚟左半打法國🇫🇷Gillardeau 🦪 陣陣海水味仍然存在 食落口亦非常鮮甜😍😍之後就有一個炭燒七味枝豆 平時食開都係普通枝豆落鹽咁樣 但尼個枝豆係用左燒既方式去整仲要加上意大利既黃檸檬🍋配上七味粉 食落變相會好清新既感覺 令到味覺又提升左一個層次😍 另外就叫左一個辣豆腐配牛油果🥑沙律 豆腐炸到外脆內滑😂配上大大粒牛油果同日本芫荽都唔錯既選擇之後再有就係薄切海鱸配上柚子松露油 侍應介紹時就建議我地可以將魚子配上魚肉一齊食🙆🏼‍♂️食落口都係非常開胃感覺 淡淡柚子香但反而就未能帶出松露香味出黎🤨 之後仲有林小姐點名一定要叫既紫蘇牛油甜粟米🌽 燒完超甜既粟米配埋牛油既香味 又點會唔好味呢🤣🤣烤完出黎食落仲有淡淡Pizza香味😅😅食到咁
【瘋癲試食】| ᴢᴜᴍᴀ ʜᴏɴɢ ᴋᴏɴɢ 🇭🇰

食到咁上下 終於到主菜時間啦😅😅先嚟叫左12貫壽司再加炸軟殼蟹卷🍣 壽司包括左海膽 吞拿赤身 中級魚腩 大吞拿魚腩 帆立貝 油甘魚 三文魚籽 鯛魚 池魚 玉子… 上到嚟件件都好吸引 真係件件都好好味呀 好新鮮👍🏻

之後就有銀鱈魚西京燒 鱈魚用左朴葉嚟包住 燒香左既朴葉種香味真係好吸引 鱈魚上搽上滿滿味增醬 令到魚肉食落甜甜既感覺❤️

最後就嚟一個炭燒安格斯肉眼扒做終結🤩
餐廳服務亦都無得彈👍🏻👍🏻令你有賓至如歸的感覺🤩🤩🤩
2021-08-23
2021-08-01 1769 瀏覽
位於置地廣場5樓Zuma weekend brunch 首選需要提前一星期預約難得同朋友放假食個brunch 先,飲下酒食下壽司🍣壽司好新鮮,天婦羅都好好味😋仲有冷烏冬份量啱啱好主菜我哋點左牛肉,唔錯朱古力心太軟,入口即溶
位於置地廣場5樓Zuma
weekend brunch 首選

需要提前一星期預約
難得同朋友放假食個brunch 先,
飲下酒食下壽司🍣

壽司好新鮮,天婦羅都好好味😋
仲有冷烏冬份量啱啱好
主菜我哋點左牛肉,唔錯

朱古力心太軟,入口即溶

• Dessert Platter
2021-07-31 1426 瀏覽
.都一段時間冇黎啦,食物嘅選擇依然都係咁多,有壽司,串燒,炸物,爐端燒…”炭燒帆立貝配海膽梅子牛油”同”麻香辣汁燒牛柳”依然都係我嘅推介;不過始終都係西式日本菜,想食正宗嘅就唔係黎呢到.🔻🍽 ZUMA📌 地址: 中環皇后大道中15號置地廣場5樓501-503號舖.#tummysready #tummysreadyinhongkong #tummysreadyatcentral #tummysreadyforjapanese #tummysreadyforyakitori

🔻
🍽 ZUMA
2021-07-27 1345 瀏覽
綜合評分:8/10食物口味:8/10環境:8/10亮點:❤️有特色嘅高級裝修,環境舒適❤️我試過選擇最多嘅brunch❤️每道菜新鮮好味!!❤️我同一起去嘅frd始終念念不忘呢間😜✨weekend brunch $988+10%開篇就想直接講!呢間係我最鍾意嘅brunch buffet!第一次去搵唔到間餐廳喺邊,就去另一間餐廳問staff點樣行,結果個waiter直接一路帶我行過去!開篇印象已經好好~入到間餐廳冇lum到咁大,裝修都幾豪華,特別係個旋轉樓梯好有feel😚嘢食方面,每道菜都好味,食材新鮮,其中不乏創意菜市式~由於是buffet,選擇勁多,我地直接嗌左everything咁,擺滿整張台,眼花撩亂🤩🤩寿司刺身及各式菜品食到好饱,结果甜品都劲大一盘,好多种,每种都好食!最后真系饱到呕,但当场就觉得下次一定要encore!
綜合評分:8/10
食物口味:8/10
環境:8/10
亮點:❤️有特色嘅高級裝修,環境舒適
❤️我試過選擇最多嘅brunch
❤️每道菜新鮮好味!!
❤️我同一起去嘅frd始終念念不忘呢間😜

✨weekend brunch $988+10%

2021-06-27 1930 瀏覽
幾年前去過 Zuma食weekend brunch, 要兩個月前預訂,仲要比deposit,當年每位$600 有找。幾年後嘅今日,walk-in 都有位,但要坐bat 枱。food only 每位$738 + 10% 包凍茶,另外酒類有三款任飲package : $988, $1338及$2130。 我哋揀咗淨食。疫情前,廚房前嘅吧枱放咗很多食物供客人自己出去攞,疫情之後這些吧枱已不放食物,改為比客人坐,所以多了接近20個座位。這個Menu上的食物大約14款,都會自動送上一次,不用order,之後可以無限次數再order。另外每人可揀一款主菜,一共有10款供選擇,有些主菜需要加錢。我哋當然冇加錢。Seared salmon with spicy ponzu 配合醬汁,好食Thinly sliced yellowtall with yuzu truffle dressing 配合醬汁,好食Beef tartare on sesame cone一般Grilled tofu 好Grilled chicken wings 好Pork ribs 好sushi, sashimi and maki

配合醬汁,好食

配合醬汁,好食

Beef tartare on sesame cone
一般

Grilled tofu

Grilled chicken wings

Pork ribs

sushi, sashimi and maki rolls
好,新鮮

主菜
Spicy beef tenderloin with sesame, red chili and sweet soy (5成熟)

有牛味,雖然唔係入口即溶,但燒得外脆內林,
加上佢嘅醬汁,好食

主菜
Grilled hamachi kama with lemon and sea salt
一般,有少少腥味

甜品
好食,尤其是心太軟

總結 :顧客有八成都是外國人,大部份人都會選擇wine package,餐廳面積很大,廚房係open kitchen, 坐bar 枱可以見到廚師工作。座位舒適,配合餐廳背景音樂,令到氣氛很輕鬆和熱鬧。食物方面,我覺得質素中上,食完第一輪已經好飽,所以只再order 了刺身和幾款小食,之後食埋主菜同甜品,已經飽到食唔落。服務方面,食物上枱時侍應都好耐心介紹每款食物,好專業。 撇除佢嘅價錢,佢嘅服務同食物質素、環境、氣氛都值得再次幫襯,但只可偶然一次,因為確實係貴。

午餐
2021-06-14 1598 瀏覽
Finally here for the weekend brunch and free-flow champagne 🥂🥳坐低冇耐野食就一樣接一樣咁送上,賣相都好精緻而且都好有質數分左幾個價錢,基本既內容係差唔多,差在飲品飲啲咩最基本係跟檸檬茶,貴少少就跟紅白汽酒🍷🥃、清酒,最貴就係跟香檳🍾️疫情前好似係自己出去拎既,而家就佢上哂比你,鐘意食既就可以再叫主菜都幾多選擇,我地都叫左牛扒,仲有幾款好似龍蝦果啲就要加錢 🦞最後當然唔少得甜品🥰

坐低冇耐野食就一樣接一樣咁送上,賣相都好精緻而且都好有質數
分左幾個價錢,基本既內容係差唔多,差在飲品飲啲咩

最後當然唔少得甜品🥰

任食既前  side  dishes
Main
任食既前  side  dishes
Main
2021-06-07 1015 瀏覽
Brunch 好多野食 左口魚同yellow fish好味 餐廳環境幾好的 好多staff 但都太多客 會逼逼地 牛油粟米極度邪惡但好正 甜品都係可以refill 有好多唔同嘅水果同埋macaroon 仲有雪糕 最岩打卡🤗
Brunch 好多野食 左口魚同yellow fish好味
餐廳環境幾好的 好多staff 但都太多客
會逼逼地 牛油粟米極度邪惡但好正
2021-05-24 1353 瀏覽
久仰大名,堪稱全港最佳的Sunday Brunch,訂枱個list 好長,大概要等兩個月! 終於等到喇!充滿期待,準時到達,由專lift上6樓,首先登記攞枱,然後,経一條玻璃長樓梯,步行落5樓上座....玻璃樓梯很瑰麗,由高處望落去大堂富麗堂皇,水晶燈光璀璨,很Grand!戶外光線充足,設有露天的座位!因為,天氣熱,選擇了坐在有空調的室內!枱與枱之間分隔空間充足,ceiling 足夠有兩層樓高,沒有隣枱的對話聲,坐得很舒適,環境寧靜...Service 很貼身,人手充足,待應個個都靚仔靚女,很sharp醒,亦算是另一種享受也!Menu 是全英文的。待應全部說英文....首先,在限定進餐的兩個半小時內,可以無限次order 前菜;主菜,只可order 一次,dessert,也是只供應一次...前菜 - 種類不少,味道不錯,但沒有什麼特色!最正係魚生拼盤,色味俱全,夠新鮮主菜 - 魚生飯,setting很靚,Tuna魚生新鮮甜美,但飯份量太多了...Grilled 三文魚頭,味道普通Dessert 係吸引的,但份量不太多,雪糕最少portion,好食,吾夠喉全餐最驚喜係ice tea !夠

Menu 是全英文的。待應全部說英文....

前菜 - 種類不少,味道不錯,但沒有什麼特色!

最正係魚生拼盤,色味俱全,夠新鮮

Grilled 三文魚頭,味道普通

全餐最驚喜係ice tea !夠凍,夠茶香,容易入口,重係無限次添加...😍👍

Brunch 不過不失!食得很飽的!

2021-05-16 1236 瀏覽
Restaurant week lunch menu比平時多左個一個前菜配一個主食嘅選擇$290 如果揀兩個前菜配一個主食同平時一樣都係$390 平日嚟食嘅話仲有意外驚喜 我上次平日去 是日仲有個特別嘅魚同龍蝦揀 建議平日去Restaurant week:前菜選擇同平時差唔多 我地加左隻蠔刺身都好新鮮 油甘魚刺身都好味牛肉他他配蕃薯片係必點Restaurant week比平時多左刺身飯揀 其貌不揚但都算正常配埋牛油果都幾好味 但麵豉醬烤雞扒又乾又鞋 唔推介 其他選擇要加$100 up 覺得唔太划算 又冇乜特別所以冇揀椰子芒果熱情果甜品好好味 係成餐飯嘅亮點平日嚟試嘅午餐:份量係少啲但龍蝦真係整得好好味 好驚喜!

Restaurant week:

前菜選擇同平時差唔多 我地加左隻蠔
刺身都好新鮮 油甘魚刺身都好味
牛肉他他配蕃薯片係必點

椰子芒果熱情果甜品好好味 係成餐飯嘅亮點

平日嚟試嘅午餐:

份量係少啲但龍蝦真係整得好好味 好驚喜!
2021-05-08 1527 瀏覽
喺世界各地都擁有分店嘅米芝蓮餐廳「Zuma」,一直都久仰其大名。Zuma Hong Kong更加已經喺中環置地廣場開業有14年,仲曾經入選為亞洲20大餐廳添。既然放咗喺bucket list咁耐,就襯住好朋友生日一齊去朝勝一下。加上咁啱見到DinningCity Hong Kong Restaurant Week 2021有Zuma,Dinner只需要$680起,當然要即刻Book咗佢啦!雖然Zuma喺置地廣場,但因為佢喺自成一角,所以要搭Gucci旁邊部升降機先上到去,通過扶手電梯最多只可以上到4樓,最後都係要搭返升降機。當晚Book咗7點,到場時都唔太多人,Scan個QR Code填完資料就可以入去。餐廳高樓底,分室內同室外座位,成個設計都好有格調。不過因為夜晚,所以唔太Feel到之前相見到嘅落地玻璃有幾靚。餐廳仲有一個好長既Bar枱(又或者係Open Kitchen),可以俾食客望住廚師準備食物。 餐廳既侍應同食客比例都幾高,單係一坐低已經有幾個唔同職員輪流過黎加水、倒豉油、放袋等等。餐廳亦都貼心準備咗印有Zuma Logo嘅口罩信封俾食客,不過信封有點細,係唔能夠平放一個口罩。

因為係Restaurant Week,所以Menu已經係Pre-set好,不過有幾個item係要揀,包括係主菜要「麥麵豉醬燒雞腿肉」或是「麻香辣汁燒牛柳(加150蚊/每位)」、「火炙薄切和牛(加100蚊/碟)」同埋「時令水果盛位(加50蚊/每位)」。

而酒水方面,其實Menu係有做咗簡單Pairing,可以揀特色Cocktail、清酒、白酒同紅酒。不過最後我哋喺佢原本Wine Menu揀咗開枝720ml嘅Sake ($690)。因為放酒樽嘅冰桶放得比較遠,所以無影到相,不過餐廳職員會將酒倒喺分酒瓶放喺台面,方便食客自己加酒。但其實成餐飯我哋都無自己加過,因為餐廳職員服務太殷勤,基本上一飲左兩啖就會有人嚟加酒。

麵豉湯

第一道前菜就係麵豉湯,湯料足夠且鮮味,但略有點咸(不過其實成餐飯每碟餸都偏咸)。

薄切油甘魚配柚子松露汁

第二道菜係薄切油甘魚配柚子松露汁,呢道菜有d驚喜而且好開胃,建議將魚子連埋油甘魚一齊食,入口有一陣清新柚子同松露味。

岩蝦天婦羅

岩蝦天婦羅送到嚟仲喺新鮮炸起,又熱又脆,蝦又新鮮,配合埋個醬超夾。

迷你牛肉他他筒

好高質嘅牛肉他他,完全感覺唔到陣生味,即使本身唔鍾意食他他嘅人都覺得好食。雖然佢話喺迷你他他筒,但其實份量好足,一d都唔迷你。

火炙薄切和牛

我哋叫左兩碟加100蚊嘅火炙薄切和牛 (店員話平時一碟都要200幾),係和牛不過驚喜感不大,而且略有d太咸

辣味牛油果沙律

食咗咁多碟之後,食返個辣味牛油果沙律中和下啱啱好。辣味唔太重,不過配搭埋牛油果同沙律菜幾清新下!

精選壽司及刺身盛合

其實呢個係mix咗三道菜嘅拼盤,包括壽司刺身盛位、日式生蠔刺身同辣味油甘魚卷。陣容睇落好豐盛,而且每樣嘢都好新鮮,特別係生蠔,有陣陣海水味

麥麵豉醬燒雞腿肉

其實食到呢道菜已經有d飽,燒雞腿肉好Juicy,沾埋麥麵豉醬又好夾,不過唔沾醬其實本身都幾好食。

紫蘇牛油甜粟米

呢道紫蘇牛油甜粟米係我覺得最得意嘅一道菜,因為只係普通嘅粟米,但整到好Fancy咁。而且味道超甜,有又陣烤烘味道,好似食緊日式燒烤咁。

三文魚伴芝麻青瓜漬物

三文魚伴芝麻青瓜漬物略為有點咸,不過有檸檬同青瓜漬物中和下都ok,而且無骨。

日式香芒椰子燉蛋伴熱情果泡沫

最後去到甜品,Menu包左兩個甜品,日式香芒椰子燉蛋伴熱情果泡沫 同埋 綠茶香蕉蛋糕伴椰子雪糕及花生拖肥醬,因為喺book枱時候已經remark咗朋友生日,所以餐廳已經自動波將其中一個甜品加咗生日牌同蠟燭,值得一讚!!

整體來講,成餐飯都不枉我一直都對Zuma好有期望,無論食物定服務都絕對係一流。不過略嫌餐廳上菜同收菜速度太快,基本上落單後半個鐘已經上咗一半嘢食,而甜品係未食完main已經問你可以上未。雖然都明白疫情期間餐廳要趕10點關門,但9點15分已經俾張單你埋單同清好成張枱真係太心急,希望下次嚟可以坐多陣
2021-05-02
慶祝紀念
生日
麵豉湯
  • 迷你牛肉他他筒
2021-04-11 10969 瀏覽
見到Hsbc做緊嘅Restaurant week有呢間餐廳, 即Book👌🏻!本身book咗枱, 所以去到唔洗等位就入咗去, 嗰陣係復活節假期, 成間餐廳都有8成full, 即使係fine dinning都唔少人🤔(btw 有dress code😅)Hsbc restaurant week嘅menu, 1 starter同main未計加一$290, 價錢好合理! 我同朋友各叫咗1 set再share食😀Starter 1: 薄切柑味油甘魚刺身. 因為配咗個橘子醬, 所以幾fresh, 略嫌油甘魚唔夠肥美🤔Starter 2: 火炙薄切和牛(+$80), 難得黎fine dinning一次, 唔介意加多小小錢食好嘢😂件和牛真係好「薄切」😂但幾juicy同牛味濃, 加錢都值👌🏻Main: 特式刺身飯, 唔好睇佢好似好少咁, 其實份量唔少, 只係外面啲刺身欺騙咗你😂入咗啲飯係實嘅(阿媽驚仔女食唔飽系列😂😂), 刺身幾鮮, 好多種類(如圖: 三文魚、吞拿魚、牛油果etc), 食完唔會膩. 再加上入咗嘅日本米飯(?), 整體高質👌🏻👌🏻^(朋友叫嘅魚, 仲有一碗飯)-Overall: 值得一試,

^(朋友叫嘅魚, 仲有一碗飯)
Overall: 值得一試, 特別係hsbc restaurant week嘅special menu太抵食🤩Service都好好, 基本上時時刻刻都有人cater客人嘅request.
1K
❀ Zuma Hong Kong #中環 ❀❗️遍布世界各地現代日式居酒屋 食盡15道菜晚餐❗️——————————————————繼續係 DiningCity Restaurant Week嘅節奏!今次揀咗呢間現代日式居酒屋,位於置地廣場內,要喺側邊一部特別嘅𨋢先上到去,有兩層咁高,中間仲有條玻璃樓梯,更有室外露天位置,環境超大,氣派非凡。呢間居酒屋係世界各地均有分店,亦曾經獲得 Miele Guide 亞洲二十大最佳餐廳🌟今次係品嚐restaurant week dinner menu,$680有成15道菜,大部份都非常出色,而且上菜速度快,服務質素亦好好,店員充滿活力,而且發現原來即使係restaurant week都可以order生日牌,非常貼心!自己唔係特別喜愛日本菜/居酒屋嘅人,但都覺得呢一間幾出色,食到超飽🥰!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ DiningCity Restaurant Week Dinner $680♥ 麵豉湯 (3.5/5)唔係麵豉湯嘅愛好者,一向唔太鍾意嗰種酸酸鹹鹹嘅味道,不過呢個內裏有豆味超重嘅豆腐同埋海帶,算足料👌🏻。.♥ 薄切油甘魚配柚子松露汁 (3.8/5)相對
❀ Zuma Hong Kong #中環 ❀
❗️遍布世界各地現代日式居酒屋 食盡15道菜晚餐❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
♥ 麵豉湯 (3.5/5)
♥ 薄切油甘魚配柚子松露汁 (3.8/5)
相對普通啲🙈聞落去有香噴噴嘅松露味,但入口唔多覺,比柚子味蓋過咗,而且柚子味酸得來又好鹹,相對重口味咗啲。
薄切油甘魚配柚子松露汁

♥ 岩蝦天婦羅 (3.9/5)
用上岩蝦製作嘅天婦羅🦐同平時一大條嘅長蝦天婦羅唔同,反而係細細粒。
口感亦冇平時嗰啲咁爽口,反而有啲似蝦餅。
配上沙律醬一齊食,係一個簡單可口嘅小食😆。
岩蝦天婦羅

♥ 迷你牛肉他他筒 (4.4/5)
當初就係比呢一個頭盤所吸引 (唔知有冇人見到都諗起chaat嘅signature),不過呢個就係好好食嘅他他🤩🤩🤩。
將牛肉剁蓉,唔似得平時咁大粒,加咗少少香蔥、芝麻,配上香脆嘅雪糕筒,內裏仲有少許朱古力脆皮,味道口感平衡得好好,超好食🥳!
迷你牛肉他他筒

♥ 辣味牛油果沙律 (4.4/5)
雖然好普通,但係一個好味嘅沙律🥗!
蔬菜極度新鮮,牛油果夠熟,最出色係表面仲有啲脆脆,撈埋一齊食超好味。
辣味牛油果沙律

♥ 火炙薄切和牛 +$100 (4.3/5)
聽店員強烈推薦加咗呢個和牛,話係店舖嘅signature💫。
Size比我想像中細,不過油花的確好靚,輕輕咬一兩口就呑得。
超級有驚喜又未至於,不過的確係好食嘅牛。
火炙薄切和牛

♥ 精選壽司刺身組合 (4.6/5)
♥ 日式生蠔刺身 (4.5/5)
♥ 辣味油甘魚卷 (4.5/5)
跟住終於嚟到壽司刺身嘅環節。
坦白講,自己對壽司刺身嘅要求唔算好高,除非好腥,如果唔係大部份都可以接受。不過今次嘅壽司刺身真係有驚喜,係超有wow factor🤩🤩🤩!
所有刺身都超新鮮鮮甜,生蠔就偏爽口。
另外壽司亦唔係普通魚生加飯,而係加入左各種調味☺️有紫菜芝麻味好香嘅油甘魚卷,亦有入口即溶配上脆片魚子嘅三文魚火炙壽司,加埋一個彈牙嘅墨魚壽司,全部都好好味!
而且壽司飯微暖,唔會過酸,仲反而帶點甜味添,係好出色嘅壽司
精選壽司及刺身組合

♥ 紫蘇牛油甜粟米 (4.6/5)
一向唔食粟米嘅我超級鍾意呢道菜😚有少少似fukuro嗰個焦糖牛油粟米,不過今次就用上香草、紫蘇葉等等。
粟米本身嘅味道唔算好重,取而代之係表面嘅鹹鹹甜甜香香配料,所以我更加鍾意,味道層次分分鐘比起Fukuro嘅更豐富🥰!
紫蘇牛油甜粟米

♥ 三文魚伴芝麻青瓜漬物 (4.6/5)
三文魚伴芝麻青瓜漬物

♥ 麥麵豉醬燒雞腿肉 (4.4/5)
麥麵豉醬燒雞腿肉

♥ 麻香辣汁燒牛柳 +$150 (4.4/5)
麻香辣汁燒牛柳

已經好飽但仲有多道燒物🤯
🐟三文魚真係煮得好出色,非常之滑,配上甜甜地嘅燒汁好好味!唯獨係皮比較韌,唔脆。
🐔雞髀肉就非常之滑溜,用上麥麵豉醬,所以味道偏鹹,如果可以送飯會更好。
🐮燒牛柳揀咗三成熟,非常粉嫩,但完全冇血水未。切成牛柳粒咁,咬幾口就呑得。雖然話係用辣汁,不過又唔多覺辣,反而覺得都係普通嘅甜豉油咁😂好味不過唔算非常特別,覺得如果加咗$100和牛就未必需要再加呢款牛柳,除非你想食兩兜雞肉 (一兜已經好多)🤣。
♥ 綠茶香蕉蛋糕伴椰子雪糕及花生拖肥醬 (4/5)
作為抹茶控會覺得呢一個綠茶蛋糕唔夠抹茶味🙈反而似係一個原味磅蛋糕。味道主要就係花生拖肥醬,加上表面嘅糖漬香蕉,都好食但少少偏甜。
綠茶香蕉蛋糕伴椰子雪糕及花生拖肥醬

♥ 日式香芒椰子燉蛋伴熱情果泡沫 (4/5)
呢個就相對簡單,雖然話係燉蛋但似yogurt多啲,另外中間亦有少許慕絲泡沫。
主要係芒果同熱情果醬嘅味道。
日式香芒椰子燉蛋伴熱情果泡沫 (

——————————————————
✨整體味道: 4.4/5
✨環境裝修: 4.4/5
✨服務態度: 4.4/5
✨性價比: 3.8/5
✨再訪興趣: 3.8/5
💞整體來講
食到非常滿足🥰雖然當中某些頭盤同埋甜品相對驚喜冇咁大,但絕大部份菜式都好高水準,尤其係壽司刺身,真係非常鮮甜美味!另外好欣賞佢哋活力十足嘅服務,環境亦時尚現代,非常之靚,係慶祝佳選!

精選壽司及刺身組合
麻香辣汁燒牛柳