中環Cafe琳瑯滿目,今次就來到位於威靈頓街的 Zenon Café但左看右看~只見到大大的Logo 「Cafe Salon」,還以為自己去錯了呢再細看看才見到「Zanon」(´▽`) 另外還留意到外牆那倒轉的盆栽!! (很有趣 w)在門口的位置~看到一座古董剪髮椅 (´・ω・`)上邊還有一盞紅白藍旋轉的燈箱,再看看連牆上的掛畫也是跟「理髮店」有關的呢Cafe的主題顯而易見..但這又怎只這麼簡單呢 (笑w)找了個能看到吧桌的位置 (๑>◡<๑)聽說這裡正在申請酒牌,那晚上的時間可以和朋友來這裡摸酒杯底談天呢Menu 也很簡單,在店員的推介下點了2款吃的Mocha (Tall / $43)相對於在出面飲到的Mocha .... 這杯的朱古力味很濃郁 ヽ(●´ω`●)我還是比較喜歡咖啡味多一點的~而且聽說這裡的咖啡機也是從外國運回來的呢Hyaku Juice (Apple Ginger/ $42)這個的制作過程是利用了冷壓技術,就是標榜沒有添加防腐劑那樣子的果汁蘋果 + 生薑的味道,個人來說不是太喜歡 (→____←) 有點澀倒是我家那位覺得這樣反令薑味更易入口Tuna &
在門口的位置~看到一座古董剪髮椅 (´・ω・`)
Cafe的主題顯而易見..但這又怎只這麼簡單呢 (笑w)
找了個能看到吧桌的位置 (๑>◡<๑)
Menu 也很簡單,在店員的推介下點了2款吃的
Mocha (Tall / $43)
Mocha (Tall)
倒是我家那位覺得這樣反令薑味更易入口
Hyaku Juice (Apple Ginger)
Tuna & Guy ($35)
這個包很軟熟,雖說是全麥的麵包~但沒有像平時吃開的那些很乾
中間有吞拿、黃椒~再加上Zenon的醬 (☆^ー^☆)
令原本不喜歡吃黃椒的我~也接受了呢!不過對於男生來說~這個的感覺可能會輕盈一點
Tuna & Guy
Truffle Hunter ($80)
相對之下這個感覺更適合男生吃呢~ 很豐富的餡料 (❁´▽'❁)
紅菜頭、芝士、煙肉等等~ 除了有肉之外,也有蔬菜
重點是這個包不像我們在香港常見的那種可以扑死人的法包~ 這款的較軟身一點
細問之下~原來這裡的麵包糰在情況許可下都是從外國運回來香港
(`・ω・´) 來到這裡才焗製的呢
Truffle Hunter
在享受美食的時間,其實有留意到有些客人是直接走上2樓 ヾ(。・ω・。)
之前不是說理髮店主題的Café 並不簡單(?)
其實就是樓上正正是一家理髮店來的喔
所以如果在2樓剪頭髮的話,其實也可以享用到樓下Café 的食物和飲品
這種 Salon x Café ~(˘▾˘~) 老實說我是第一次來..很新鮮的體驗呢
另外這裡好像有會員制~~
有興趣的朋友可以問問店員喔 (*´∀')
2015-04-25
2015-05-05 489 瀏覽
最近幾年香港除了金舖及藥房成行成市外,不同形式的Café也增多了不少。由以往輕嘆咖啡渡過一個下午,再到邊吃邊玩的,可以看到Café市場一直在因應市場而轉型。繼早前去了一家以音樂做主題的Café之後,這次來到了同樣很有gimmick的Café,而賣點是較難讓人聯想得到 – Salon。無奈星期六放工後還要過一過中環工作,做完野都差不多三點,還是快快在附近找點東西吃便算。走過威靈頓街,看到一家café門外放著一張舊式理髮店的櫈及一疊像黑膠碟的東西,結果這好奇一看,便走進了這間地下是Café、閣樓是 Salon的店子。Café門面裝潢與一般地舖Café相似,營造了半戶外的感覺。開放式的廚房乾淨整齊,而店內座位距離適中,感覺算是寬敞。既然Café的賣點是Salon,除了理髮櫈外,當然也少不了舊式理髮店的轉燈呢!拿起餐牌細看,選擇不是很多,食物飲品加起來不過廿款,要揀選喜歡的也不是太難。食物方面,八款三文治有一半是素食,看得出店家想走健康路線,尤其在充滿OL的中環區,講究吃得健康更為重要。而飲品除了咖啡,還可以選擇同樣賣健康的鮮果汁。等了一陣便來了飲品,先是我家那位點的咖啡。Mocha (Tal
開放式的廚房乾淨整齊,而店內座位距離適中,感覺算是寬敞。

等了一陣便來了飲品,先是我家那位點的咖啡。
Mocha (Tall)
Mocha (Tall) $43
賣相比較普通的Mocha,看起來跟朱古力沒太大分別。呷了一口,喝到的朱古力味挺香口,口感也較咖啡連鎖店的Mocha來得細滑。不過若然咖啡味重一點會更好。
HYAKU Juice (Apple Ginger)
HYAKU Juice (Apple Ginger) $42
當送上飲品的時候,看來店員有點奇怪竟然是男生飲果汁,女生飲咖啡。原因其實很簡單,只因我不想一天喝兩次咖啡吧。

這款由薑汁、青蘋果及梨混合而成的果汁,樽上說明沒加糖、水、人造色素及防腐劑,講求的是蔬果的新鮮以及用家的健康。

先輕聞一下,果汁滲出淡淡的青蘋果味,再飲一口,嚐到的除了青蘋果的果酸,還有薑汁的辛辣及梨汁的青甜。對於平時不好用薑入饌的我來說,梨的青甜中和了薑汁的濃烈,味道平衡得恰到好處。
嚐了飲品後,三文治也奉上了。很喜歡用薄餅托盤作碟子的想法,讓整體的感覺來得優雅。
Truffle Hunter $80
單看餡料,又Pepperoni、又Bacon,再加埋Salami,明顯是我這嗜濃味的選擇。三類肉片之外,還有紅菜頭、芝麻菜及芝士,份量十足之餘顏色也夠豐富。
Truffle Hunter
這款法包咬口較為軟熟,吃起來不會嚼兩嚼便牙骹軟,感覺是新鮮做的麵包,不錯吃。
Truffle Hunter
先咬一口,最先吃到的是Salami的鹹香,再吃多口,感覺到的是Pepperoni的微辣及紅菜頭的甜。每一啖都吃出不同肉香之餘,黑松露及芝士的惹味也不容忽視。
Truffle Hunter
吃這份Truffle Hunter,有感就是要用層次豐富的濃香填滿食客的口腔,如果像我也好濃味的朋友,Truffle Hunter絕對是個好選擇!
Tuna & Guy $35
兩片烘焗過的法式麥包夾著吞拿魚醬及黃椒粒,賣相較Truffle Hunter平淡。
Tuna & Guy
味道方面,吞拿魚醬的淡口之下,黃椒味顯得有點過噎,不過最為欣賞的還是這片法包。雖然麵包邊略較硬身,但仍是軟身的麵包肉流露著陣陣麥香,給人很天然的感受。
吃飽之後,我家那位最感興趣的是這裡的Salon。問了店員有關理髮的收費後,店員說可以上去Salon瞧瞧,還向我們介紹髮型師的質素等等,最後也給了我倆剪頭髮的Coupon呢。
主題Café其實很多,但Café x Salon的概念還真是第一次見。這概念有個好處,就是陪朋友剪頭髮時不用乾等,可以在Café悠閒地等候 (假如女朋友不用你坐在旁邊給意見的話)。況且以食物來說,要健康有健康,要濃味的也能滿足得到,最重要的是味道算討好。
2015-04-25
2015-04-27 1086 瀏覽
因為工作關係須要四圍遊走, 而一向活躍於中上環地區的我來說, 有什麽新東西一定不會逃過我法眼的。 哈哈! 就喺咁一個下午4, 5点左右, 我同我工作伙伴遊走在威靈頓街這條小小食街時, 就想找家小店談些工事, 抬頭我看到Zenon 這間鋪, 很吸引地令我停一停, 望一望, 之後轉身入去見識見識。 佢哋有兩層, 上層喺自己TONI & GUY 的salon其中的 Essensuals! TONI & GUY 全球有超過400間鋪, 又有自己的學院, 倫敦Fashion week指定的sponsor, 可見佢哋对專業的執著, 同時亦喺帶領時代潮流的一份子! 這份熱誠同時亦於Cafe 內感受得到。因此 今次出post原因是好想寫佢地行舊Barber主題, (barber是理髮鋪意思,香港人所知的是老上海舊式理髮店)同時與新的 style trend 塥合為一體, 舊式理髮店與新式髮型屋, 灌穿整個Cafe的主題!食物方面, 我很欣賞佢哋對選食材的執著!無添加紅菜頭汁本身巳喜愛紅菜頭, 市面上很少有此種蔬果汁, 有啲很甜很草靑味! 我很推介佢地這種健康之選, 因為佢哋這枝是冷壓果汁,有紅菜頭和F
食物方面, 我很欣賞佢哋對選食材的執著!
Beet with Fuji Apple Carrot juice
無添加紅菜頭汁
本身巳喜愛紅菜頭, 市面上很少有此種蔬果汁, 有啲很甜
很草靑味!
我很推介佢地這種健康之選, 因為佢哋這枝是冷壓果汁,有紅菜頭和Fuji apple carrot 所以好fresh好味!!!
Americano

亦是咖啡迷的我, 我中意口感薄, 味道不但甘甜, 濃得來不会澀, 就像之前我到歐洲飲過的味道, 好奇一問之下原來佢哋特登在意大利找來這咖啡商, 他們是cafe, 賣的是coffee, 專業用心可見一班!
Truffle Hunter
特別個法包是空運來港, 我中意外脆不韌而中間軟綿綿的口感, 香港很難食到有同樣的質感!!!內其中有火箭菜, 紅菜頭, 一点cream cheese, salami 和 pepperoni 咸咸香香, 好淸新之餘又滿足了口感。
Truffle Fries
很平民但很高貴的小食, 最適合4,5点鐘時候, 人体energy 經歷一天後開始下降, 飲杯coffee 時的脆口小食, black truffle cream令薯條本身披上香濃的口味, 再加上佢地Zenon袐制松露白汁, 嘩, 立刻想encore
題外話/補充資料: 很讚賞呢到工作的員工好friendly & energetic 的!
2015-04-24
  • Americano
  • Truffle Hunter
  • Truffle fries
星期六,金融界朋友又想要釋放自己,找我去high tea一下,作為好友雖然奉陪到底,但拜託也是時候找個穩定女友陪你吧😯中環人當然對中環情有獨鍾,假日也要来這兒享受下午茶時光,幸好在假酒犯濫的蘭桂坊,有一家對咖啡有強烈要求的cafe shop,為這乏味的中環,加添一分生命的喜悅。甫入門,坐下見到的不是介紹咖啡的黑板,而是一張張藝術照,人生其實很簡單優雅環境下,不想喝太濃的espresso,唯有要第二至愛latte,咖啡拉花不算特別,但內裡卻大有乾坤,味道非一般的香濃,入口一刻奶味輕輕的貼著舌頭走進喉嚨,直覺告訴我材料和做法一定有什麼過人之處。好友見狀,立刻發揮他的老蘭式溝女技巧查問店員,發現原來是用正宗日本鮮奶調製,加上咖啡豆是由意大利入口的,2種材料都是由各自的龍頭大國入口,質量當然有保証。而咖啡師的技巧爐火純青,對每個工序都一絲不苟,這才有這杯舉世傑作破繭而出!華麗的咖啡調製室,燃起人們對咖啡的慾望Iruffle hunter,咖啡的終身伴侶小不了法包的身影,傳統法式麵包的堅韌口感,配上火箭菜和紅菜頭,每一口也是韌度十足,再配上惹味的salami,誘惑程度達至滿分。醬汁是黑松露混合店

華麗的咖啡調製室,燃起人們對咖啡的慾望
Iruffle hunter,咖啡的終身伴侶小不了法包的身影,傳統法式麵包的堅韌口感,配上火箭菜和紅菜頭,每一口也是韌度十足,再配上惹味的salami,誘惑程度達至滿分。醬汁是黑松露混合店家自制沙律醬,幽香的味道有種令人無法忘懷的感動
享用完下午茶後,時間太多的我們參觀一下店舖,神秘的樓梯到底是往那兒呢……
答案是這兒的高級salon Toni &Guys,價錢只是388起,已约定下次來試試呢

美食配上美髮,浪漫氣息彷如置身費羅倫斯,令人良久不能忘懷!又再有動力,迎接星期一的挑戰
下午茶
  • Iruffle hunter
  • 所有的咖啡
有時候我會忽然那半天假,喜歡四處逛逛,喜歡遊走Cafe,喜歡做做自己想做又好像一直都沒空去做的事情...早幾天就放了自己假,在中環走著走著,看到一間很時尚的Cafe,濃濃的咖啡香味,帶你走進一處別有一番格調的Cafe. 看看餐牌,主要是咖啡飲料和三文治輕食,受落的價錢,但卻比一般commercial cafe精緻。店員向我介紹了cafe、咖啡豆、法國入口麵包用料的種種由來,吸引的介紹,於是單點了一杯Americano 和一件Truffle Hunter (Zenon Signature) ,一嚐意大利咖啡豆透過十六萬咖啡機打磨出來,會看到咖啡油浮面的香濃咖啡! 兩層的咖啡店,二樓是時尚髮型屋,就算要陪伴好友剪髮也有地方銷磨時間,歎杯咖啡,玩玩手機,悠閒的時間很快渡過。咖啡店的設計圍繞著「剪頭髮」除了喝咖啡,晚上可以跟三五知己小酌談心簡約的主餐牌很,離不開髮型師「嘜頭」店員推介咖啡外,每天限量的冷壓飲料也是不錯的選擇要品味咖啡,由Americano開始,看到浮面的咖啡油嗎?咖啡一點也不「難喝」,完全沒有苦澀味道廚師推介,加入松露的三文治(Truffle Hunter),醬汁都是自家調制,

咖啡店的設計圍繞著「剪頭髮」
除了喝咖啡,晚上可以跟三五知己小酌談心
簡約的主餐牌很,離不開髮型師「嘜頭」
店員推介咖啡外,每天限量的冷壓飲料也是不錯的選擇
Americano
要品味咖啡,由Americano開始,看到浮面的咖啡油嗎?
Americano
咖啡一點也不「難喝」,完全沒有苦澀味道
Truffle Hunter
廚師推介,加入松露的三文治(Truffle Hunter),醬汁都是自家調制,口感獨特
Truffle Hunter
加入了煙肉、紅菜頭、松露、瑞士芝士等餡料,配搭天衣無縫
順到走到二樓髮廊逛逛,Essensuals是國際品牌,全球都有分店
二樓也有休息位置,喜歡的話可以邊享受咖啡,邊看著朋友/孩子剪髮~

2015-04-20
2015-04-21 631 瀏覽
今日同朋友去中環行街經過Zenon這間cafe, 記得朋友介紹過我要去食佢既包和咖啡,於是入左這間cafe一試是否真如朋友所講得咁高品質。原來這家cafe 的咖啡豆是來至意大利,唔系到到都有得品嘗架。Cafe門口處有張古老的剪髮椅,一問之下原來cafe樓上系salon,下次來可以來剪髮加食野啦!朋友叫左一杯凍既Latte,飲品師可以依你個人口味調配咖啡。朋友喜歡奶味濃既咖啡,朋友一向對咖啡敏感,但今日飲完這杯Latte完全沒有不適感覺,證明這家的咖啡豆很純凈和品質優,服務又一流。我自己叫左一杯熱既Mocha,調配師調了珠古力味好濃既Mocha比我,我好鍾意這個味道,好容易入口,唔喜歡飲咖啡既人都可以一嘗。今日點左一個法國直接入口既麵包(Truffle Hunter), 特是材料有煙肉配紅菜頭加松露汁 味道和口感都一流。通常有益既食物都唔好味,好味既食物都系無益,但系這家店主好有心思創意配搭到又好味又有益健康既食物,這才是真正的廚藝啦,一定會再來食過。
2015-04-19 531 瀏覽
星期六下午同朋友去PMQ 游走, soho 這一帶現在非常歐化, 寧靜卻不平凡, 很多有特色的家俱精品小店, 無聊逛逛也不錯, 喜歡生活藝術的朋友或和喜歡在鬧市卻又感到像效游的朋友感覺, 不妨在這裡發掘下新天地。PMQ仍未完全發展,同朋友行左幾層就放棄了, 反而去左行附近的傢俬精品店打發時間。唔知係咪行上行落體力差即刻有點攰想坐底, 今晚要翻屋企食飯又唔可以食tea 食太飽,所以两人去左揾甜品。係soho行左大半個鐘, 都揾唔到啱食甜品既地方, 想飲杯咖啡d 酒吧又未開晒, 唔似旺角甘方便, 結果都係向中環方向進發,始終旺d選擇多! 唉,地方都係旺有旺既好。行行下都5点幾, 時間唔上唔落, 正在hea 行既時係經過两個星期前印象大好既 Zenon Cafe x Essensuals salon... 即刻提議朋友入去坐下,影下相。點知去到好爆下,好彩都揾到两個位。由於我得翻半個鐘唔會坐好耐,我同朋友決定紙杯上, 方便隨時走佬。行到counter order, 朋友叫左杯 Latte, 我就怕入夜飲咖啡會訓唔著, Mocha 穩陣D。由於有點餓, 諗住两個人share 一個sandwic
由於我得翻半個鐘唔會坐好耐,我同朋友決定紙杯上, 方便隨時走佬。行到counter order, 朋友叫左杯 Latte, 我就怕入夜飲咖啡會訓唔著, Mocha 穩陣D。由於有點餓, 諗住两個人share 一個sandwich.... 点知俾我發現一個大優惠- 買咖啡加HK 10 可以買到個 Fresh Croissant!!!! 吓, 中環10蚊個 Croissant 法飽?! 係咪講笑?!! 定係就黎6点discount 促銷?! 問左店員呢個 Croissant幾時整既?! 佢好細心講話係視乎賣既情況, 差唔多賣哂就會焗多批新既, 通常每两三個鐘就會賣晒一批。聽完好放心, 即刻order左個,才10蚊!!
等收錢期間忍唔住問佢地点解人有人師傅係 cafe 裡整餅但係又唔大量生產麵包俾人賣,起碼多選擇? 店員笑住話個師傅唔係cafe 入面, 佢係法國既麵包師傅係當地 (法國) 做完半成品,跟住空運黎香港俾佢地焗, 所以新鮮得黎食得出同本地生產唔同, 咬感好好多, 由於想俾客人食到甘好味既法國 Croissant,所以全日做推廣價 HK 10, 吸引多 d 人黎試。。。聽完唔洗講,即order個!!! 唔洗飛法國都食到法國包!! 10蚊去邊度揾!!??
French Fresh Croissant
呢度有個好處係有食煙位, 係中環鬧市少有唔洗企街食。朋友唔食煙就坐係入面嘆冷氣。店員好細心甘將杯 Mocha 同 Croissant 攞出黎俾我, 我諗住打開蓋攤杯凍咖啡, 点知發現咖啡師用朱古力醬做左個好靚既圖案俾我,真係好surprise... 因為通常用蓋就預左直接開小掩飲, 唔會expect 客人開蓋睇, 呢下真係覺得咖啡店好用心, 好有heart...值得一讚。
Mocha Grande
Latte Tall
Latte Tall size
講下個 Croissant 包先。。個面包焗得好圓皮好脆, 一咬落去裡面係一圈圈既面包肉,sorry 唔係好識形容, 因為平時香港買果d Croissant 係外皮較油,咬落去酥皮跌到一枱都係, 成個包扁晒 。呢個法國造既 Croissant 唔係勁脆但係極有咬口, 包身香口同埋有肉地,入面唔係得空氣, 絕對真材實料! 食完唔夠喉, 厚住臉皮問店員追加两個攞翻屋企當早餐。哈哈, 居然無拒絕。今日趕時間翻去食飯,下次一定會再翻黎。

題外話/補充資料: 第二次黎 Zenon ,感覺一樣好舒服, 見到openrice 有人讚呢間店舖好有 heart ,我都有同感, 咖啡同食品質素性比價高, 員工態度好friend, 值得推薦朋友~
2015-04-18
2 分鐘 (外賣自取)
French Fresh Croissant
Mocha Grande
Latte Tall
Latte Tall size
  • Mocha
  • Latte
  • Croissant
對於中環Office Lady來說,上班,做gym, 減肥,絕對是工作以外的終身事業。 來cafe zenon 純粹睇中環境格調迷人,型格有態度,生活品味之選。正在為香港攝影比賽提供展覽場地,有趣有ART SENSE,感覺不俗。重點是可以在lunch time焗油休息,將午餐時間變得priductive! CAFE ZENON 上層就是國際品牌TONI & GUY 的副線 essensuals london, 座落於香港金融中心地段,焗油質數自然無可比擬,一分錢一分貨,超有心機的焗油把毛燥感大降。 咖啡加cafe,一舉兩得,正合中環人OL 的生活節奏。邊set 頭,邊洗頭,邊吃輕食,生活如斯簡單寫意。 將理髮變成午餐的一部分,將理髮融入生活,實在聰明,省時。逢周三輕食,是對自已的執著,做人的堅持。先點一杯double shot cappucino, (hkd40) 。 店家利用意大利進口的❝聖祖祖❞ 咖啡豆,全香港只此一家。 造出來咖啡油比任何一間cafe 都要捧! 咖啡味香濃,帶枯木乾味,牛奶偷望到是用4.3北海道奶,難怪兩者混合,咖啡味更出眾,奶滑豆香,無比感動!焗油其間我點了。T

將理髮變成午餐的一部分,將理髮融入生活,實在聰明,省時。

焗油其間我點了。Truffle Hunter( hkd80)

Zenon 推介空運法包,法包由麵粉,水,酵母,製作過程空氣水土,法國人地道造法包,整個包都是法國原創的,法包吸收了法國香榭麗舍大道的氣息,法包除了烤得香脆,口感實實在在,只有法國人才做到。

同平時的空氣法包不同,zenon 私人空運的法包,麵包內空氣不多,但口感鬆軟, 外表脆而不韌,清新誘人,這樣的法包,輕抹cream cheese 已經很好吃。 請問有沒有打包外購服務,肯定火!

法包配合鮮紅菜頭,火箭菜,煙肉,沙律醬,辣肉腸pepperoni, salami 腸, 鮮番茄。 紅菜頭最吸引,新鮮香脆似薯片,口感清新爽甜,配合煙肉沙拉醬,鹹香搭上香甜火箭菜,又蘊釀出另一種層次!

總的來說,以平民價錢,吃soho 式輕食,真心抵食,我的輕食星期三焗油午餐,完美成功。

題外話/補充資料: nice coffee guy, polite and smart
2 分鐘 (堂食)
  • truffe hunter
  • coffee
  • french bread
  • croissant
2015-04-14 632 瀏覽
今晚約了朋友去中環豚王, 佢要整頭髮,所以1個人行完街想揾地方hea住等, 朋叫我去salon 樓下新裝修既cafe 飲住咖啡等, 佢極力推介佢salon 既 cafe 裝修到成間salon 博物館甘, 咖啡好香濃好好味。。。心諗salon 會做到咩好咖啡?不過salon博物館呢個裝修, 反而有興趣, 何況係正salon 樓下, 唔洗四周等,就上去試下。一去到間salon樓下, 就有點驚喜, 個名叫Zenon, 大Z logo好eye catching, 牆上两個好似上海髮廊既紅白藍燈箱好得意,好想影相又唔好意思, 直接上去朋友間essensuals salon 打個招呼, 就落返去坐低(曄,d髮型師好有型吖).返落去坐,發現張古董髮型椅, 即刻影相, 其實呢度既一枱一椅都好有特色, 令人好奇又想影相, 好彩店員勁nice, 無對我呢d 少去高級地方既客人唔耐煩啫 。去到 counter order, 睇到menu 又忍唔住想影,因為menu 上有個好型既髮型師畫像 。店員見我係甘睇住menu, 耐心地問我中意咩口味, 我話唔要苦的, 他們介紹左呢度既咖啡豆係意大利烘焙,直接飛機到港,
去到 counter order, 睇到menu 又忍唔住想影,因為menu 上有個好型既髮型師畫像 。店員見我係甘睇住menu, 耐心地問我中意咩口味, 我話唔要苦的, 他們介紹左呢度既咖啡豆係意大利烘焙,直接飛機到港, 仲要全港唯一可以攞到既premium 豆 , 最後叫左2杯latte, , 因為中意奶香既咖啡, 無甘苦。
第一口,好正!!真係好香滑。泡沫好綿好挺身, 唔似飲開果d 泡好快就謝。哎, 下次真係要上去整個頭,再落黎嘆杯咖啡,人生先夠perfect! 下次會再黎!
Latte
Latte
今日喺中環見客完後有空檔時間,一路由石板街上睇野, 行到最上, 見到斜對面有間幾得意既鋪頭, 就入去坐下, 間野叫ZENON CAFE, 感覺似係行LIFESTYLE 既CAFE。客人多數都係講英文人仕,可能因為近中環番工區雖然地方吾大, 但感覺舒適入面既陳設都別具心思, 就好似下面圖嗰盞燈, 係用幾十年前剪髮店入面既藍白紅燈光為主, 後尾我先得知, 原來呢間ZENON CAFE 係由TONI&GUY 呢間歐州有400 多間分店既髮型店開既, 而估吾到係,髮型點就喺CAFE入面樓梯上去(有人剪緊髮吾方便影髮型屋既相)其實髮型屋同CAFE 一齊開係幾好, 因為客人可以邊COFFEE 邊剪頭髮,又或者等人剪髮時亦都可以喺樓下食下野。 講番食野, CAFE 最前面有個水吧,除左咖啡外, 聽講老板仲申請緊酒牌。第時會更多元化。食物既種類吾多, 但都係用心制作,主力係一D意式法式既BURGER 類, 或者一D意大利COFFEE, 無論BURGER 類既包,或者係咖啡豆既粉,兩者都係從外地運來,同一般貨式不同,食落去後覺得性價比高!雖然小弟我好少飲咖啡,不過見水吧姐姐好似好用心整得甘正甘,我就叫左
雖然地方吾大, 但感覺舒適
雖然小弟我好少飲咖啡,不過見水吧姐姐好似好用心整得甘正甘,我就叫左杯意大利既AMERICANO(好似吾係甘串)HKD35, 原來正宗地飲歐州類咖啡 好多都係不落糖同奶,甘先可以試到咖啡豆既原味, 所以客人可以要求糖奶分開上。 只有新鮮既咖啡豆沖出黎,杯咖啡先會有一層薄膜喺上面,飲落去比較滑,而且膜下面雖然睇落去好濃好黑,但其實口味不苦,濃度適中帶甘,只要慢慢細味其實幾好飲。當試左原味,水吧姐姐教我。可以慢慢加多D糖同奶去試吾同層次,隋住加越多奶,COFFEE 既口味越黎越甘香,或者可以加多D奶泡令到COFFEE 更滑。 我又學到野,HAHA
之後點左個TRUFFLE(黑松露) HUNTER HKD80 係一個由法國包造成既類以BURGER黎, 聽DIRECTOR FION 講,其實法國包吾係得好硬嗰款,原來仲有好軟身(大家睇圖,平時既TRUFFLE HUNTER係用一種長型ITALIAN ROLL整,叫PANE DI CASA ROLL, 不過今次小弟好彩,有幸試到佢一個SPECIAL OFFER 既圓型BRIOCHE ROLL ,無論邊款都係軟身)首先講包,出面有層皮,咬入去軟身外仲有牛油同甜味,而且同一般超市買到既包不同,密度好高,意味住制造包時落足料,入面既材料都幾新穎,有煙肉,芝士,紅菜頭,ROCKET 菜,當然仲有TRUFFLE SAUCE, 正。!!鍾意食BURGER 既朋友一定要試
最後, 點左一枝雜果汁(MADE IN HK)$42 佢有好多款, 我點左紅菜頭,蘿白同富士平果味, 同一般雜果汁吾同,你可以好鮮明甘飲到佢講嗰D雜果味, 例如你會飲到平果既酸甜,蘿白既清,就好似試味COCKTAIL 甘。
總括而言 環境舒適,適合優閒吹水。食物吾錯,可以感受到老板用心搵外國食材。 店員有禮。 所以下次經過我都會再去!
2015-04-13
2015-04-07 580 瀏覽
同朋友想找個位傾計,咁啱經過呢間新開cafa,裝修幾特別有啲髮型屋的裝飾,有音樂又感覺舒服,就入去坐低試下。坐低無耐,應該係新開張無耐,老闆娘親自過黎介紹有咩特色食物。老闆娘好熱情,每款食物飲品都係她精挑細選選擇食材,她說盡量會選用有機食材,等食客食得放心。講到咁吸引,原本只係諗住飲杯咖啡,咁就叫多2個面包黎試。咖啡豆係意大利咖啡豆,我朋友點了杯Americano,佢覺得比好香濃,下次會黎返叮。我就點了杯fresh juice, 佢有好幾款fresh juice,我點了青蘋果青檸蜜瓜的混合果汁,黎到見個樽寫著100% cold pressed,感覺立即覺得好有營養!Eggplant grilled cheese Sandwich,餡料好足,好充實,唔會好似出面食果啲咁浮誇得個樣,面包烘過黎,好香口。食半分都已經好夠飽。一直都好鐘意食法國面包,去歐洲食過唔停,但係香港好難找到一些外面硬內面煙韌的法國面包,通常出面食到的都係內外都硬。老闆娘既然推薦我地食法國面包,佢話由法國空運返黎,保證內煙靭外硬,咁就試個Truffle hunter,不負所望,真係好好食!依家諗返起都想去再食!😋好有he

講到咁吸引,原本只係諗住飲杯咖啡,咁就叫多2個面包黎試。

好有heart亦好有質素的小店,一定會再黎食過👍
2015-04-01
5 分鐘 (堂食)
  • Truffle hunter
假日的中環,比平日的還要多人,想找杯咖啡悠閒一下也蠻困難,不停往中半山走,現在中半山有扶手行人電梯,不用再行長命斜,我也樂意往山上走,本來打算一直走至太平山街,行了一個街口,就遇上了她 --Zenon Cafe!吸引我停下來的是這個婆婆,在一條已不太悠閒的街上,竟然有一份難得的悠閒感,原來是一間裝修似酒吧的咖啡室,我也決定留下來咖啡主打的是意式咖啡,House Blend Coffee Beans 是從意大利運來,店中放了一個經典的舊式剪髮椅子,除了咖啡外,也有冷壓(Cold Pressed)的果汁,一來我是有咖啡醉的,飲完會很想睡覺,二來我是很喜歡"紅菜頭"的獨特味道,見今天的口味,竟然有紅菜頭入饌,立即二話不說選了它~紅菜頭汁有點鐵銹的味道,加入了清甜的富士蘋果,兩者立即平衡過來除了咖啡豆是由意大利來,咖啡室的食物材料都是在每日從法國空郵過來,所以飽類是要視乎當天的來貨,點同一個麵包,今天可以是長身法包,也可以是三文治的樣子,就算每天點同一個餐點,也會有一點點的不同,驚喜!我今日點了 Truffle Hunter $80餡料是辣肉腸,煙肉,紅菜頭,瑞士芝士,黑松露,芝麻菜,Sala
假日的中環,比平日的還要多人,想找杯咖啡悠閒一下也蠻困難,

吸引我停下來的是這個婆婆,在一條已不太悠閒的街上,
竟然有一份難得的悠閒感,原來是一間裝修似酒吧的咖啡室,
我也決定留下來
見今天的口味,竟然有紅菜頭入饌,立即二話不說選了它~
所以飽類是要視乎當天的來貨,
點同一個麵包,今天可以是長身法包,也可以是三文治的樣子,
就算每天點同一個餐點,也會有一點點的不同,驚喜!

我今日點了 Truffle Hunter $80
餡料是辣肉腸,煙肉,紅菜頭,瑞士芝士,黑松露,芝麻菜,Salami,蛋黃醬等
是日來貨是類似漢堡包的,烘至外脆內軟,不乾....
餡料看到紅菜頭,也害怕是一件件的,
打開看看,原來所有材料都"片"到薄薄的,一點也不Heavy!!
黑松露好香,最近愛上了它,我也怕自己吃太多好野.....

再次近廚得食了,送了一點炸薯條讓我試試!
我最喜歡香口野,義不容辭,哈哈!
黑松露薯條 (原價$45, 這是試食) , 粗身的薯條一點也脆身不油膩,
淋上自家製的黑松露醬汁 及 松蓉, 香氣四飄, 很喜歡很喜歡!
覺得味道都足夠,沒有沾點旁邊的青色自家製的黑松露醬 (我本身就不愛沙律醬的東西)
Truffle Hunter
吃著呆著,竟然遇到同是Openrice User, 因為她見我為了拍照差不多"訓地".....
相請不如偶遇,既然咁橋就一齊食啦,佢點了Eggplant Grilled Cheese $70
是比較素食的選擇,餡料有茄子,洋蔥,Mozzarella,Basil 及 Pesto.....
Presentation 是用了厚身多穀包,類似多士的麵包,烘得好香脆,不過感覺略油膩,
可能茄子都是吸油的食物,加上芝士....有點膩就是了,
我也倒覺得以茄子入饌,的確有點新意!值得介紹,只是自己口味不合,沒辦法!
Eggplant Grilled Cheese
新朋友仔點了 Ginger Latte, 好像是40多元吧!
我怕醉及奶敏感,沒有試飲,不過在Bar 台,見到是用來價比較高的meiji 牛奶,落本!
另外仲有soya ,slim milk 選擇,即是我下次都可以試飲下了!
沒有試飲,索價同連鎖咖啡店差不多,只是$35左右,
House Blend 咖啡豆由意大利運來,單看這個價位,喝慣連鎖咖啡店的朋友,不妨試試~
Ginger Latte
看到旁邊有條樓梯,我以為有樓上雅座,
老闆告訴我,原來樓上是Hair Salon,我也上去八卦一下,
難怪整間咖啡室也裝滿了髮型屋的轉轉燈,也有舊式的剪髮椅子作裝飾,
原來呢度間中的都會有Party,兒童節又有活動,
開這店的原因是就是推廣意左的 Lifestyle~
雖然 飲咖啡 同 剪頭髮 是風馬牛不相及,但生活總是需要創意的!對嗎?
就是這樣,我坐在望街的位置,
看著人家排隊吃豚王,我也落得清閒,看看書,自得其樂的過了一個下午~
2015-04-05 916 瀏覽
閒時最愛走到不同的咖啡室, 不論相約朋友或獨個兒, 同樣樂在其中, 趁着假期, 決意實行《假期遊走咖啡室》, 今次遊走中環, 發現位於威靈頓街前身的Pacific Coffee 已不見了, 換上一間名為 “Zenon” 的咖啡室, 那便有新意, 一於試試。開放式的大門, 門面以啡銅色為主調, 近門位置設有兩張小圓枱和一張高身圓枱。黑色方粒圖案地板配上磚泥的牆身, 掛上黑木紋的店名招牌, 感覺時尚年青, 的確與中環飲野聚點很匹配。內裏一邊是沖調飲品區, 吧枱上放了一些飲品和食物的sample, 亦有一些綠色的小盆栽, 還有一個寫上 “Play with me”木製小玩意, 擺設隨心。 另一邊是用餐位置, 設有五至六張枱子, 特別放了一兩個歐陸式的儲存箱作為座椅, 還有一張大型的理髮椅和理髮店的旋轉燈, 添點新意。餐牌設計簡單, 只有一張紙, 所提供的食物和飲品種類不多, 明白剛開業不久, 是很需要時間慢慢揣摩和經營。先看看飲品欄, 共有五款, 包括咖啡類、朱古力、茶類、水和果汁, 而每項選擇不多。******************************友人擇選現時掀起的冷壓果汁 Fr

友人擇選現時掀起的冷壓果汁 Fresh Natural Cold Press Juice, 大家知道什麼是冷壓果汁嗎? 經網上資料所得, 其又名排毒果汁, 是採用冷壓技術, 萃取蔬果中的營養成分及酵素, 連繼飲數天有助排出體內毒素, 對皮膚、肝、腎及抵抗力等都有好處, 但事實是否如此, 還是留待大家自行判斷。巿面一般一支350毫升的冷壓果汁售價約$50-70, 價格偏高。
店子所提供的並非自家製, 而是購入, 一支270ml的Hyaku Fresh Juice ($42), 共有三款口味可供選擇, 包括翠青色的, 內有Kale、Pear、Cucumber和Green Apple; 另一款泥黃色的, 內有Ginger、Pear和Apple; 最後一款鮮紅色的, 內有Beet、Fuji Apple Carrot。
冷壓果汁
友人最愛紅菜頭, 故選了這支鮮紅色的冷壓果汁, 因加入了富士蘋果, 故味道清甜, 而甘荀 味比紅菜頭 味突出一點, 但亦能嚐出淡淡的紅菜頭獨有的味道, 挺不錯! 其實我都很喜歡, 還很想試試翠青色的那支。

薑餅鮮奶咖啡
本來還心大心細, 又想喝咖啡又想試冷壓果汁, 但既然友人選了冷壓果汁, 即是我有機會試少少啦, 為食妹, 哈! 那我便決意點一杯店員極力推介採用意大利咖啡豆的咖啡。看見餐牌上意式風味咖啡的選擇不多, 故大膽問問咖啡師有沒有其他口味可選擇, 原來除了餐牌上的莫卡外, 還有榛子、雲尼拿味和薑餅味, 愛薑的我, 薑餅鮮奶咖啡Gingerbread Latte ($43)便是我的首選。
雖用上脫脂奶 沖調, 但奶打製的時間掌握得剛好, 即使放了一段時間, 面層亦毫無泡粗, 多瓣心形的拉花挺身而清晰, 久久仍存, 入口幼滑而存有奶香。薑餅 的味道剛好, 不會過於甜膩, 啖啖均能嚐出薑味, 但可惜咖啡味不算香濃, 始終採用糖水所沖調的咖啡有失咖啡的獨有味道, 建議一試以鮮薑沖調, 相信味道會更天然, 更美味!

下午茶時段應只是輕食, 故點了一客以羅勒Basil、洋蔥Onion、蕃茄Tomato、矮瓜Eggplant、芝士Mozzarella及香蒜Pesto 所製作的Eggplant Grilled Cheese Sandwiches ($70)素三文治, 但當店員把其端上枱時, 份量不少啊!
以一塊木板盛載, 底層墊了一張隔油紙, 其已預先分半, 看見內裏挾着豐富的饀料、半溶化的芝士 和流出的醬汁, 馬上令人垂涎三尺。旁邊還放了三文治內的食材作點綴及劃上一個店名 “Z”的醬汁, 錦上添花, 單單擺設已感受到店子的用心, 看着那麼吸引的賣相, 真的胃口大開。
還是趁熱快快品嚐, 忍不住張開我的大口, 一啖把三層的三文治咬下去, 以蕃茄、羅勒、香蒜等材料自製的醬汁 馬上沾滿嘴巴, 吃得有點失儀…… 算吧! 大啖大啖才吃得滋味, 可必計較呢?
清新的蕃茄 矮瓜、爽甜的洋蔥絲 拌上酸咪咪的醬汁及鹹香的半溶芝士, 味道挺不錯, 可惜略嫌蕃茄和矮瓜弄得有點過時, 兩者較為腍身, 未能做到半腍半爽之間。
麵包並非採用普通的麥方包, 而是意大利的多穀包, 包皮沾滿粒粒穀麥, 口感豐富, 但烤得有點乾硬, 而包身卻較為濕淋, 相信是因眾蔬菜弄得過時, 包身吸盡菜汁所致, 故有失口感, 其實大廚已巧妙地先將麵包塗上牛油 輕烤, 但可惜牛油份量略多, 雖多了一份牛油香, 但卻感覺油膩, 對選擇素三文治的食客來說, 應是想吃得輕盈一點, 故還是輕手吧!
反而放在三文治旁的洋蔥絲、蕃茄片矮瓜片 雖只是點綴, 但卻弄得剛好, 款款清爽且保存着原有味道, 吃時蘸上 “Z”醬汁, 本以為是意大利醋, 一試之下, 竟是黑松露醬汁, 驚喜萬分! 芳香的黑松露醬令蔬菜更添美味, 一個 “Z” 真的不夠, 哈!

Truffle Hunter
友人決意晚餐輕食, 故選了一客包含多款肉類的Truffle Hunter ($80)。用樣以木板盛載上枱, 其外表猶如一個漢堡包, 估不到店員所推介的獨有法包是這樣子, 果然很有特色。法包在我心目中一向又乾又硬, 主要拌湯吃的, 但這個獨特的法包 卻外皮微脆, 包身鬆軟, 口感不錯!
別看它內饀薄薄的, 其實用料眾多, 真的不能逐一細數, 唯有看看餐牌, 原來挾了意大利辣味香腸Pepperoni、煙肉Bacon、意大利臘腸Salami、紅甜菜Red Beet、芝麻菜Arugula、瑞士芝士Swiss Cheese、黑松露醬Black Truffle 蛋黃醬Mayonnaise
片片的食材厚度平均, 薄薄的堆疊一起, 一口咬下去, 口感平衡, 特別讚賞鹹香的煙肉, 不會弄至乾巴巴, 質感柔軟, 還有經輕烤的紅甜菜, 片片帶點脆身, 亦能嚐到其清甜的味道, 很討我喜歡。而所混入的醬汁 份量剛好, 不會令人吃得漏滯, 但黑松露醬味略為薄弱。估不到這個Truffle Hunter比前者的味道和口感更勝一籌, 幸好友人點選了它讓我一嚐它的美味。

黑松露薯條
咦…… 為何有黑松露薯條 Fries Truffle相伴? 原來店子會將想推介的食物讓食客淺嚐, 這個不怕蝕底的宣傳方法挺不錯, 既可給客人驚喜, 亦可看到店子對自己菜式滿有信心。條條金黃的薯條 大小相若, 厚度適中, 不會厚至令人吃得飽滯, 亦不會幼至吃得毫無口感, 不錯!
炸至金黃, 色澤均勻, 稍稍微脆, 內裏粉綿, 滿有薯香, 最欣賞是在薯條上加了一些幽香的黑松露醬 和唧上黑松露醬汁, 其實已很美味, 再蘸上旁邊所配備的黑松露白醬汁, 美味指數進一步提升, 正! 的確混入黑松露的白醬汁令人愛不擇手, 我還用麵包蘸上它, 原來亦很匹配呀!
黑松露薯條Truffle Fries 果然不錯, 原來價格為($45, Combo $30), 還有另一款椒鹽薯條Standard Fries ($40, Combo $25), 看來一次再來時可點一客與友人共享。

臨走時, 店員送上一張折扣理髮優惠劵, 原來咖啡室與上層的Salon 是有關聯, 怪不得店內有理髮店旋轉燈和理髮椅作擺設, 而門面亦掛了一大牌 “CafeSalon” , 但記得以前雖有此塊大名牌, 但與Pacific Coffee好像沒有關係, 現在便提供一站式服務。走住上層看看, 亦設有數張枱子可供客人一邊歎咖啡一邊等候。
今次假期遊走咖啡室有新發現, 不知明日、後日和大後日會遇上什麼咖啡室呢? 但不論普通或獨特, 我也樂在其中, 生活就只需簡簡單單。
2015-04-03
$117.5 (下午茶)
冷壓果汁
黑松露薯條
70年代的懷舊感,我留意到有小時理髮店轉的紅藍光管及一張殘舊的理髮椅(有似上海理髮店的椅子),好奇問店員原來二樓是理髮店,概念是把不同時間空間連貫起來,由70年代走上MODERN,也方便理髮客人在弄髮時喝杯咖啡。Zenon Cafe賣三文治咖啡等輕食, 每到LUNCH TIME就很多人,人潮唔多可以舒服係店入面食, 晚上可是會變身成酒吧呢,由OL換妝做性感女郎一樣的反差感。點了份三文治同咖啡, 不要吃太飽才不會飯氣攻心打瞌睡,zenon cafe menu很禪, 食品是多菜少肉,怕肥的OL或是奉行健康素食green Monday都好適合來。Reuben $80Rye bread, Swiss cheese, Russian sauce, paprika, parsley, chili, sauerkraut麵包都抱住新鮮即做的精神, 我這吃貨當然不介意等一陣,邊看邊等看店入面的畫及攏設也是種節目。包到滿滿的材料,麵包有經烘底表層略帶脆口,紅椒、德國酸泡菜, 加上辣汁同融化的芝士,喜歡辣汁同德國泡菜這組合, 入面酸酸辣辣在悶熱日子有助回復食慾,兩層餡料大口哎下好實在。炸著條有SALT A
70年代的懷舊感,
我留意到有小時理髮店轉的紅藍光管及一張殘舊的理髮椅
(有似上海理髮店的椅子),
好奇問店員原來二樓是理髮店,
概念是把不同時間空間連貫起來,由70年代走上MODERN,
也方便理髮客人在弄髮時喝杯咖啡。
人潮唔多可以舒服係店入面食, 晚上可是會變身成酒吧呢,
由OL換妝做性感女郎一樣的反差感。
點了份三文治同咖啡, 不要吃太飽才不會飯氣攻心打瞌睡,
zenon cafe menu很禪, 食品是多菜少肉,
Reuben $80
麵包都抱住新鮮即做的精神, 我這吃貨當然不介意等一陣,
邊看邊等看店入面的畫及攏設也是種節目。
包到滿滿的材料,麵包有經烘底表層略帶脆口,
紅椒、德國酸泡菜, 加上辣汁同融化的芝士,
兩層餡料大口哎下好實在。
炸著條有SALT AND PEPPER 同TRUFFLE 味兩款,
因為想食SALAD順便問有沒有供應,但我早來了一星期,
SALAD 還有研發中, 那下次來我一定要試著條同沙律。
咖啡是即磨, 咖啡豆是意大利, 還有花茶果汁供應,
點了杯熱LATTE, 落單時會詢問要全脂/脫脂定豆奶的。
coffee size Tall有355ml, Grande有470ml,
價錢定在三,四十元在中環區是合理價,
堂食咖啡有拉花的 ^0^ 咖啡喝下很順喉,
不會有苦澀味而是有淡淡咖啡甘味,
  • coffee
2015-03-30 392 瀏覽
今日午後之輕食,嚟到中環區!其實只喺做完嘢,想搵個地方飲杯咖啡休息一吓,提提神就繼續工作!咁啱去行去老蘭方向,見到間咖啡小店,就走入去休息吓!依間小店非常有城市色彩,又率性,間唔中仲喺有幾多個外國人入嚟幫襯,其實我鍾意依種優閒西式文化!環境上,我自己最欣賞喺差唔多每一枱,都會擺放一杯植物,真喺鬧市中一塊小綠洲!依間小店主打法式麵包同三文治,各種特色咖啡!但外於小弟唔飲得奶類產品,所以只叫咗杯 Double Espresso!依杯Espresso 比較熱身,第一啖真喺試唔到咩味,但凍咗少少之後,開始飲到啖啖苦澀咖啡味!都幾正!35 蚊左右,喺中環依個價錢真喺算幾抵!唔錯唔錯!
Double Espresso

35 蚊左右,喺中環依個價錢真喺算幾抵!唔錯唔錯!
Double Espresso