同朋友行中環, 見到間格調唔錯的酒吧餐廳,即時入去坐坐休息下先, 正想叫小食同啤酒, 看到此處的餐牌上没有一般酒吧的鷄比薯條, 卻竟有all day breakfast,  價錢$120一份,不便宜, 正在考慮之際,waiter 此時細心介紹,滿有信心的説著他們如何嚴選上乘的材料, 包括来自的美國火雞胸肉,經過冷凍處理的牛肉是95%牛肉5%脂肪, 食落非常Juice的靚 雞肉芝士腸 ;同2/3肉,1/3脂肪的黑毛豬;荷蘭進口的蛋,加車打芝士炒的奄列有流心效果的幼滑.....聽到呢度,我們即時每人叫了一份。見到有 Organic juice, 每瓶由五至六種新鮮有機疏果鲜菜混合而成, 包括紅菜頭, 梨, 青瓜, 薑, 橙, 青萍果, 黄瓜胡蘿蔔菠蘿....太吸引,乾脆叫晒三種!放棄啤酒選擇健康一次吧。口感和味道都非常滿意, 在中環心臟地帶的地舖,坐得舒適, 食品優質, 這個價錢也非常超值!

我們即時每人叫了一份。

放棄啤酒選擇健康一次吧。

2015-11-23 478 瀏覽
炎炎夏日每到午餐時段頭都很痛,一方面不想走離中環太遠,一方面又不想吃太貴! 之前聽到有個同事餐餐都在公司附近的all day breakfast吃,讓我不禁好奇想要試試!在同事的帶路下,我們走到威靈頓街上的Zenon, 因為刻意離開辦公室吃午餐,所以有很多空位可以選擇!裡面的擺設非常的西式,同事說我若第一次來可以四處去走走看看,樓上有驚喜等我!穿過了有藝術氣質的樓梯,樓上突然變成髮廊!因為沒有要剪頭髮,就回到樓下跟同事同坐!不過對這家奇特的咖啡廳留下了深刻的印象!同事說如果想要省錢的話我們可以兩個人分享,她每次來都是吃全日早餐,但是很想試試其他,於是我們點了一個salad還有一個全日早餐!60元的沙律包括了烤火雞肉,各式不同的生菜,蕃茄,還有奶酪,份量其實非常的大,營養也很豐富!火雞肉片非常的好吃,口感很特別,每片火雞肉好像可以一絲一絲的入口,真的捨不得把它吃完!120元全日早餐包括了一個窩夫,三種肉,一種蛋料理,加上咖啡!相對於沙律,全日早餐的份量似乎少了點!我們選了香腸、火雞肉還有牛肉!每種肉的品質都非常的好,又非常的好吃,好像意猶未盡!蛋我選擇了炒蛋!吃完炒蛋跟窩夫只覺得好滿足!
穿過了有藝術氣質的樓梯,樓上突然變成髮廊!
Salad - Grilled Turkey Breakfast
120元全日早餐包括了一個窩夫,三種肉,一種蛋料理,加上咖啡!相對於沙律,全日早餐的份量似乎少了點!我們選了香腸、火雞肉還有牛肉!每種肉的品質都非常的好,又非常的好吃,好像意猶未盡!蛋我選擇了炒蛋!吃完炒蛋跟窩夫只覺得好滿足!完全可以準備回辦公室奮鬥了!

到我們要走的時候,整個Cafe已經坐了滿滿的人,大部分都是外國人,可見全日早餐的道地跟到位~因為跟同事一起分享,所以一個人不到一百塊,又吃得好健康好滿足!如果我自己一個人的話,可能會來外帶他們的沙律,真的好划算!以後中午在中環又多了一個午餐的好地點了!
  • 全日早餐
  • 沙律
有朋友知道莉莉人愛蒲Cafe,便推介了一間位於中環,開業不久的Zenon Cafe。與友人相約到達後才發現,這裡正正是位於 Essensuals By Toni & Guy 的Salon的樓下~樓下是型格的酒吧Cafe~ Zenon Cafe樓上是替人改髮造型的殿堂Salon~ Essensuals By Toni & Guy晚上還會化身為酒吧~ 這樣的Cafe Salon 實在太有型格了吧❤Menu清楚簡潔,雖然沒有我最愛的"圖片真相",不過選擇困難患者(我)今次竟然很爽快俐落^^All Day Breakfast 絕對無誤呀❤All Day Breakfast + House Coffee HK$120Served with baked beans- Blueberry waffle- Bacon, Sausage, Turkey Breast- Scramble Egg非常豐富的All Day Breakfast 呀^^對於莉莉人來說,食早餐必先食雞蛋~對於這個份量的Scramble Egg我非常滿意❤一點也不孤寒啊!這裡用上荷蘭鷄蛋, 我一點鹽或胡椒也沒有加,可以吃到自然的蛋香
樓下是型格的酒吧Cafe~ Zenon Cafe
All Day Breakfast 絕對無誤呀❤
Served with baked beans
- Blueberry waffle
- Scramble Egg
非常豐富的All Day Breakfast 呀^^
對於莉莉人來說,食早餐必先食雞蛋~
All Day Breakfast
Bacon 絕對是魔鬼的一角,最怕就是會過咸或者過肥~
這兩片是黑毛豬做的bacons,味道濃淡適中而且很香脆,咀嚼著滿口甘香肉汁的味道,令人完全忘記了油膩感這回事呢^^
火雞胸肉雖然大大片的,不過口感很軟滑,不會有"乾爭爭、鞋烚烚"的感覺。
All Day Breakfast
芝士雞肉腸不會太咸,清新的雞肉腸口味,每咬一口都滲著半融的芝士,非常有驚喜^^
All Day Breakfast
最後才吃甜味的藍莓窩夫,雖然有點軟掉了,不過仍吃得出充滿蛋香的紮實口感~^^(個人還是比較鍾情港式厚多士>D<)
很滿足的All Day Breakfast,材料豐富而且很講究啊!
這樣的組合還配上咖啡,絕對物超所值呀~!!!
served with house salad $60
Truffles Hunter
Swiss Cheese, pepperoni, salami, bacon, red beer, rocket
朋友點的這個三文治亦是份量不少啊!
Shared了一點來吃,麵包比較硬身,不過面層的穀物碎粒非常香脆。
瑞士芝士加上pepperoni, salami及 bacon感覺惹味濃郁,幸好有清甜紅菜頭及火箭菜balance 一下~
Mocha
Zenon Cafe的咖啡令我眼前一亮啊!
House coffee加錢轉了做Mocha~
味道非常香濃順喉,質感滑溜,原來是意大利的精品咖啡~!!!用上北海道牛乳調製,奶味比平日飲的mocha重一些,但又不至於變成了Latte,口感細緻❤
最令人驚喜的還是它的價錢吧!單買才$48一杯啊^^!!
Cinnamon Mocha
Cinnamon Mocha $48
Dark chocolate, ginger bread, cinnamon
朋友點了個肉桂味Mocha, 香氣四溢~^^
肉桂味雖然香濃,但沒有搶走了咖啡的風頭啊^^❤

2015-10-31
2015-11-22 819 瀏覽
心情大好的一日,吃好的、看好的、聽好的,就要好好分享難得放假,晚上在中環看「港樂」表演前,和熱愛All day breakfast 的朋友到中環的特色cafe來一個休閒的下午茶。Openrice找到了Zenon Café,感覺不錯就試試。由中環站C出口步行5分鐘左右,經過活化的中環街巿,到威靈頓街,一條很多食肆的街道,前行兩三間店舖就到。到步才知是髮型屋 crossover café,店內的設計好特別,上舖髮型屋下舖café, 難怪設計帶有髮型屋的味道,有好多關於髮型屋的油畫,但同時有酒吧的感覺,有點異地風情。餐牌的選擇不多,非常適合如我有選擇障礙的人。點了一個All day breakfast, sandwich和兩杯specialty coffee. 要嘗最多的味道當然是開心share.All day breakfast 只是120元,包餐飲。相比很多地方如Simply Life都便宜,還要是位於中環的餐廳。我選了藍莓味Waffles、煙肉、腸仔、牛肉和芝士omelette。外觀相當吸引,職員有提到煙肉是用黑毛豬的腩肉、不經加工,牛肉是上肩位置比較少脂肪,美國雞肉腸內有芝士,而om
心情大好的一日,吃好的、看好的、聽好的,就要好好分享

餐牌的選擇不多,非常適合如我有選擇障礙的人。
All day breakfast 只是120元,包餐飲。相比很多地方如Simply Life都便宜,還要是位於中環的餐廳。我選了藍莓味Waffles、煙肉、腸仔、牛肉和芝士omelette。外觀相當吸引,職員有提到煙肉是用黑毛豬的腩肉、不經加工,牛肉是上肩位置比較少脂肪,美國雞肉腸內有芝士,而omelette是用了兩粒荷蘭雞蛋。來源好像很利害,但要嘗過才知。
ALL DAY BREAKFAST
腸仔真的有芝士,比平常的德國腸好味,牛肉看似很瘦,但一點也不韌。的確比一般餐廳有heart。
我們另外加了兩杯,加了24元,一試推介的意大利精品咖啡。
salted caramel latte
cinnamon mocha
職員指是與一般咖啡不同,規格比一般咖啡高,還用了高質素的磨豆機,所以就叫了兩杯咖啡,salted caramel latte, cinnamon mocha. 咖啡拉花很美麗,而且非常滑,一點渣也沒有,跟starbucks 有分別,個人覺得salted caramel latte比較好喝。但後悔沒有點凍飲,後來發現是用cocktail的方式制作,好特別。

最後上的三文治才是驚喜
,我們點了truffle hunter,60元,但不包餐飲。起初感覺貴了一點,但食後覺得非常值得。
truffle hunter
職員見我們一同分享,主動提議分成兩份,好體貼。三文治的層次分明,醬汁和配料配撘一流。由於太好吃,問了是用什麼醬汁。原來是黑松露配白汁加黑椒,自己調配的醬汁,是餐廳的代表作之一!
我是不愛吃法包類的人,但都覺得好好吃,朋友望着我吃最後一口,似想把它吃掉,哈哈!

為了滿足我的好奇,我上了樓上的髮型屋看看,竟然有coffee corner。我不是愛打扮的人,不知價錢是否貴,相對地樓下的cafe 食物的價錢吸引很多
 愛吃之人,重點還是吃吃吃!

2015-11-21
truffle hunter
有朋友知道莉莉人愛蒲Cafe,便推介了一間位於中環,開業不久的Zenon Cafe。與友人相約到達後才發現,這裡正正是位於 Essensuals By Toni & Guy 的Salon的樓下~為了帶給客人不一樣的剪髮品味體驗,Essensuals salon 開展了髮廊以外的cafe領域,Zenon Cafe就這樣誕生了差不多半年喇^^Menu清楚簡潔,雖然沒有我最愛的"圖片真相",不過選擇困難患者(我)今次竟然很爽快俐落^^All Day Breakfast 絕對無誤呀❤All Day Breakfast + House Coffee  HK$120Served with baked beans- Blueberry waffle- Bacon, Sausage, Turkey Breast- Scramble Egg非常豐富的All Day Breakfast 呀^^對於莉莉人來說,食早餐必先食雞蛋~對於這個份量的Scramble Egg我非常滿意❤一點也不孤寒啊!這裡用上荷蘭鷄蛋, 我一點鹽或胡椒也沒有加,可以吃到自然的蛋香味~ 炒得很嫩滑而且滲著蛋汁,口感很好呢!!Bacon
All Day Breakfast 絕對無誤呀❤
HK$120
Served with baked beans
- Blueberry waffle
- Scramble Egg

非常豐富的All Day Breakfast 呀^^
對於莉莉人來說,食早餐必先食雞蛋~
All Day Breakfast
Bacon 絕對是魔鬼的一角,最怕就是會過咸或者過肥~
All Day Breakfast
超豐富的All Day Breakfast,材料豐富而且很講究啊!
這樣的組合還配上咖啡,絕對物超所值呀~!!!
served with house salad $60
Truffles Hunter
朋友點的這個三文治亦是份量不少啊!
Mocha
Zenon Cafe的咖啡令我眼前一亮啊!
House coffee加錢轉了做Mocha~
最令人驚喜的還是它的價錢吧!單買才$48一杯啊^^!!
Cinnamon Mocha
Cinnamon Mocha $48
朋友點了個肉桂味Mocha, 香氣四溢~^^
肉桂味雖然香濃,但沒有搶走了咖啡的風頭啊^^❤

題外話/補充資料: 樓下是型格的酒吧Cafe~ Zenon Cafe 樓上是替人改髮造型的殿堂Salon~ Essensuals By Toni & Guy 晚上還會化身為酒吧~ 這樣的Cafe Salon 實在太有型格了吧❤
2015-10-31
2015-11-15 640 瀏覽
係中環返工平常也只好帶飯盒,因為平價的食來食去也是一樣就係前幾日同事突然話想試下成日都會經過的CAFE SALON就係咁我地黎左呢到輕鬆下公司食飯時間冇規定所以我地多數會揀少人D的時間2:30pm後就最好一來平,二來唔使等位MENU雖然唔多選擇,對兩個女生來說絕對係岩晒第一次見有ALL DAY DESSERTS,唔知會係點樣架呢主打: ALL DAY BREAKFAST絕對有誠意,大家可揀自已想食的配料焗豆或沙律,窩夫配生果,肉類三款,蛋一碟份量如果唔叫甜品完全夠晒我地兩個揀左沙律,香蕉窩夫,煙肉,香腸,牛肉及芝士奄列沙律新鮮香蕉窩夫外脆內軟煙肉唔咸且有口感,唔會係薄脆片咁香腸有芝士係入面,食開就知係貴個隻牌子牛肉岩岩好芝士奄列新鮮即整見到芝士嗎如果多D芝士我會更喜歡ALL DAY BREAKFAST後到ALL DAY DESSERTS了第一次食咁配搭的waffle有macaroon, cheese cake, blueberry waffle唔會太漏,岩岩好COFFEE我地每人叫左一款新野綠色:cinnamon mocha (同事的)紅色:salted caramel latte (
係中環返工平常也只好帶飯盒,因為平價的食來食去也是一樣

就係咁我地黎左呢到輕鬆下

公司食飯時間冇規定

所以我地多數會揀少人D的時間2:30pm後就最好

一來平,二來唔使等位
MENU雖然唔多選擇,對兩個女生來說絕對係岩晒
主打: ALL DAY BREAKFAST

一碟份量如果唔叫甜品完全夠晒

我地兩個揀左沙律,香蕉窩夫,煙肉,香腸,牛肉及芝士奄列

沙律新鮮

香蕉窩夫外脆內軟

煙肉唔咸且有口感,唔會係薄脆片咁

香腸有芝士係入面,食開就知係貴個隻牌子

牛肉岩岩好

第一次食咁配搭的waffle

唔會太漏,岩岩好
HOT COFFEE
COFFEE我地每人叫左一款新野

綠色:cinnamon mocha (同事的)
紅色:salted caramel latte (入口重焦糖味,但完全唔係漏個隻,慢慢會感覺到salt的出現

呢一個TEA+LUNCH好滿足

另外原來樓上是一間SALSON
題外話/補充資料: 材料即叫即新鮮整,可能等候時間會長少少,建議如果趕時間可以下次至試,絕對要試的有誠意中環CAFE之選
2015-11-10
ALL DAY DESSERTS
HOT COFFEE
2015-11-08 786 瀏覽
吃過立食串燒,兩口子沿著威靈頓街往中環方向走,想找個地方 hea 吓,喝杯茶、吃點輕食。途經一間咖啡室,探頭內望,見地方型格雅緻;咦,這間不就是早前食友介紹過,以 Coffee Shop X Hair Salon 的《Zenon Café》?原來店子連舊招牌 Café Salon 都仍然未拆走,見門口易拉架上的 All Day Breakfast 相片好似幾吸引,就一於在這裡坐坐,順便吃頓 light lunch。選了個靠牆的單邊座位,雖然硬板木櫈坐得不算太舒服,但細看四周,椅桌擺放得一點也不密麻,配上中間寬敞闊落的通道,空間感十足。可能是時間尚早,店內食客還不算太多,寧靜的環境讓人感覺特別悠閒寫意。原來這裡的餐牌很簡單,一眼睇曬、只得一頁紙;除了 All Day Breakfast + House Coffee 之外,就只得三款沙律和四款三文治,另加 All Day Desserts。其實選擇少有時候也是一件好事,不用大家傷腦筋,就簡簡單單點客全日早餐加份 Truffle Hunter 好了。由於筆者對咖啡興趣不大,所以跟餐飲品點了茉莉花茶,而老公則散點咗杯 Double Espre
由於筆者對咖啡興趣不大,所以跟餐飲品點了茉莉花茶,而老公則散點咗杯 Double Espresso ($33)。先放上檯的 Jasmine Tea,端上來時仍不斷冒著輕煙,入口味道清雅幽香。也呷了一口老公點的 double espresso,味道既濃郁又苦澀,絕對不是我杯茶,但見他喝得甘之如飴,相信只有愛喝咖啡的人才懂得欣賞吧!
首先出場的 Truffle Hunter ($60) 以木砧板盛載,全麥法包夾上瑞士芝士、意大利辣肉腸、沙樂美腸、煙肉、紅菜頭及火箭菜,用料豐富。切開一試,法包經烤烘後,入口外層硬身香脆,咬下煙韌得來更帶陣陣麵粉香味,配上內裡鹹香的肉腸和脆口的煙肉,啖啖濃郁惹味。
緊接的 All Day Breakfast ($120),無論賣相和味道都看得出是用心之作,而且用料亦同樣豐富,除了可選配焗豆或沙律外,拼搭窩夫的生果就可於香蕉、草莓或藍莓當中,任擇其一。肉類方面則分別有煙肉、香腸、醃牛肉和火雞胸,四款任揀三樣;而蛋的製法就可選炒蛋、太陽蛋、反蛋或芝士奄列,配搭非常多樣化。至於這天我倆點選的全日早餐,整體來說,其實水準頗不俗,尤其是當中的芝士腸,據說是來自美國,咬下不但腸衣薄脆、而且入口富肉香和芝香,簡直是芝味爆燈。另外反蛋亦是另一叫人回味之作,切開後不但內裡流心、而且色澤金黃,以鹹香的煙肉沾著半熟的蛋汁吃,入口惹味香甜;再配埋餅邊微脆煙韌、但內裡卻質感柔軟的窩夫,和甜美的切片香蕉,啖啖濃郁滋味,讓人吃得非常滿意。
據說樓上髮廊顧客,不用落樓亦可以點吃這 Café 的食物,而且仲有 discount,邊理髮邊用餐,想起來真有點不可思議,有機會的話,倒想一試。
2015-11-07
2015-11-08 891 瀏覽
呢個weekend, 我呢個二四孝女朋友係中環等男朋友收工, 佢呢D番工收工唔定時既人, 食飯時間癩倒....有鑑依家時間只係五點多, 食Tea又唔係, 食Dinner又未到, 就係我好煩惱既時候, 行行下俾我見到間Zenon Cafe, 佢地有All Day Breakfast食, 而且格局裝修走輕鬆酒吧cafe風格, 最特別樓上原來係salon 敢於嘗試既我, 就入去食我呢餐霸氣all day breakfast!入面播著輕快而不吵耳的音樂, 燈光柔和, 蠻有氣氛的, 我們坐在最入面的二人位, 貪佢靜靜地可以傾下計0麻當然餐牌是少不了, 一早鎮定all day breakfast, 還有其他選擇既, 例如salad, 三文治etc, all day breakfast有waffle, 肉, 蛋可揀, 跟餐會有coffee, 唔好coffee既男人, 由staff提議下叫左佢地最新既果汁 (其實來貨源頭是由對面的果汁店)有三款咁多, 全部都係100% organic果汁, 點指兵兵點著誰人做大兵, 揀左中間既purple haze成份有蘿蔔, 梨, 紅菜頭, 檸檬, 同薑, 紫色果汁
Catch Juice
Purple Haze
成份有蘿蔔, 梨, 紅菜頭, 檸檬, 同薑, 紫色果汁, 飲落有微辣薑味, 幾有趣丫~btw有機既野代表健康D, 都市人成日食埋食埋咁多junk food, 飲左呢個juice就當健康左lol
Latte
我杯Latte都來左, 飲落奶味唔重, 反而多左重咖啡既回甘, 實在係意料之外, 細問之下原來佢地既咖啡屬精品咖啡, 咖啡豆絕非與連鎖店相提並論, 單點$48, 抵飲吧! 當然跟餐叫就更加抵啦
All Day Breakfast
先來一份all day breakfast, 雞肉腸, 煙肉, 雞胸肉, 沙津同炒蛋配以藍莓waffle, 雖則話腸仔係一級致癌物, 但食all day breakfast點可以冇腸仔先, 條雞肉腸入面有芝士架! 同埋食落去唔會有好多肥肉, 煙肉就肥瘦適中, 雞胸肉幸好唔係乾憎憎唔鞋口, 沙津有個檸檬汁, 都幾fresh! 最like佢係佢地炒蛋, 夠哂滑又唔會油淋淋~可能係慢慢食哂d永咸點先食藍莓waffle, 個waffle變淋, 另外d忌廉分開放會減慢個waffle變淋既速度
All Day Breakfast
另外一份all day breakfast, 係男人order的, 無蛋不歡的他, 深深愛上蛋奄列, 平昤食開奄列入面九成九係火腿絲, 當然佢收得$120一份餐, 斷估唔會俾番茶餐廳質數我!
All Day Breakfast
呢個係芝士奄列, 一切開, 非同少可, 車打芝士緩緩流出, 而奄列蛋煮得剛剛好, 兩隻配合起上來, 只係令佢一口接一口密密食, 不過趁熱食會就更加perfect啦
就係一邊聽著音樂, 一邊嘆住呢份全日早餐既同時, 由天光食到天黑, 食完之後佢地都冇趕客咁催我地走, 在場更有不少來happy hour的外國人飲佢地既手工啤酒, 無他既! 環境絕對會令一頓飯加分, 係走個時, 先發覺佢地仲有all day desserts, 岩哂一眾愛甜女士
題外話/補充資料: 洗手間置於上層salon, 想去toilet既, 就要行多幾步喇!
Latte
  • Coffee Latte
Cafe Solon裡的Zenon Cafe,今天在中環石板街附近想找間餐廳吃個下午茶。經過威靈頓街,看見大大的招牌Cafe Solon,又cafe又solon嗎?於是行過去看看,看見入面的客人都在吃All day breakfast,賣相好像很吸引,決定試試這間Cafe。店前有一張二人枱,後面就是放滿了各種酒的酒吧。店內的裝修好有英國倫敦感覺,牆上都掛著相架,有些真的是關於髮型的,所以就好奇的問問店員:你們是有solon嗎? 他們說咖啡店二樓就是一間solon,他們概念就是想客人又享受服務同時又享受到Cafe的美食。知道了Zenon Cafe的背景,就開始點他們最受歡迎的All Day Breakfast ! 看餐牌就的All Day Breakfast Set就已經很心急想吃,第一次可以自選All day breakfast 的食物配撘。我選的是香蕉窩夫,窩夫也取代了平日all day breakfast 的多士,肉類選了bacon、sausage、corned beef ,蛋選了配上cheese omelette!最後還配了All day breakfast 必有的 baked
店前有一張二人枱,後面就是放滿了各種酒的酒吧。
我選的是香蕉窩夫,窩夫也取代了平日all day breakfast 的多士,肉類選了bacon、sausage、corned beef ,蛋選了配上cheese omelette!最後還配了All day breakfast 必有的 baked beans! 店員說所有食物都是即做的,不同一般的 all day breakfast都是全部一早煮好的,新鮮的東西當然等候時亦會長小小。
一邊等一邊享受著我的熱朱古力,拉花圖案很美,不會很甜,濃郁朱古力味道!
等了約二十分鐘,店員送上我的all day breakfast!香噴噴的!
首先吃的就是cheese omelett egg,店鋪選用的是荷蘭蛋,裡面夾著溶化著的芝士,蛋和芝士的味道很撘,不會太漏!
香腸也做得非常新穎!咬開後竟然有流心芝士流出來,芝士味道很濃郁,香腸煎得外脆内嫰。真的很回味!
煙肉也是選用了黑毛豬的肉,口感非常棒!煎得肉質通透,味道調味得宜。整個All day breakfast 的感覺就是比一般的英國all day breakfast 更用心,更多配撘還有更健康,因為平日外面得真的太多油了。
不得不提的就是店裏的Reuben,份量很大!還吃得出混合了多種醬料夾在麵包中,店員說有七種不同醬料,當然不告訴我他們的秘方啦^.^ 味道豐厚味濃!非常滿足!
Reuben
總括而言,我們真的過了一餐完美的下午茶!雖然$120吃一個下午茶有點貴,但Zenon Cafe的這個All Day breakfast真的很值這個價錢,因為所有食材都很新鮮。咖啡豆也是意大利空運過來。我們兩人吃了大約$200^.^
Cafe 晚上亦會變做酒吧,有時會有DJ來打碟,下次我一定要夜晚來感受一下氣氛~~
2015-11-02
Reuben
2015-11-08 453 瀏覽
今日約咗朋友去中環行街,早咗少少到,諗住問朋友到未,點知佢話佢仲剪緊頭髮,叫我上去Salon到等佢。根據佢嘅指示咁去搵間Salon,先發現原來呢間Salon好得意,樓上Salon,樓下Cafe。見朋友都仲未得,無理由呆坐嘛,咁梗係食住嘢等佢。不過因為已經食咗lunch,所以就點咗個All day desserts。朋友話呢間Cafe嘅精品咖啡好有質素,係用由意大利空運到港嘅咖啡豆。難得嚟到,咁就加埋錢轉杯mocha。Blueberry Waffles用上新鮮嘅藍莓,配上極為幼滑嘅忌廉,襯上外脆內軟嘅Waffles,真係非常美味。個人真係好鐘意食忌廉,覺得佢個忌廉真係打得好幼滑!放入口,真係滑到好似食緊空氣咁,質地好正!唯一覺得美中不足嘅係忌廉奶味唔夠濃。而Waffles好香脆,一啲都唔會林,好明顯係即叫即整嘅。而內裡又出奇地鬆軟,整體感覺令人好滿意。Cheesecake嘅topping我揀咗chocolate,淡淡嘅朱古力香,配上濃郁嘅芝士蛋糕,真係有畫龍點睛之效。而且,芝士味除咗濃厚之外,質地亦同忌廉一樣咁柔軟幼滑,真係令人讚嘆!而vanilla ice cream ,用上Dreye

All day desserts

而vanilla ice cream ,用上Dreyer's 雪糕,絕不欺場!
Mocha

最後嘅精品咖啡,果然係水準之作!賣相吸引之外,咖啡味亦香濃、幼滑、甘醇,一試就知係認真、比貨嘅咖啡。
雖然呢間公司做開Salon,但估唔到做埋Cafe都做得咁有誠意,咁認真去製作食物同飲品,下次真係要再嚟試埋其他嘢食呢!
All day desserts
  • mocha
2015-11-05 670 瀏覽
在中環為了避開午飯時間的人潮,今日中午12時便和同事外出吃飯,走過威靈頓街便被一個大大的招牌吸引著-Cafe Salon。究竟這是cafe還是salon呢?在好奇心驅使下便上前查看餐牌。餐廳主打是近期大熱的All Day Breakfast和精品咖啡,而服務員亦非常主動地為我們介紹菜式,並說二樓是他們的髮型屋!甚麼? Cafe crossover salon? 這是非常嶄新的概念,而我亦毫不客氣地提出了想上去二樓參觀一下再點餐。二樓的環境十分寬敞,大部分地方是salon,主要以白和黑色為主調, 但仍有一小角落配上充滿外國風的佈置,可供客人用餐。我們坐下來便急不及待點餐,服務員非常熱情地為我們介紹每樣食物的來源,令我們吃得放心及更加期待!Grilled Turkey Breast Salad HK$60我深深感受到這cafe對食材的認真和熱誠,吃沙律最怕遇到霉霉爛爛的沙律菜,但這餐廳的沙律菜新鮮爽脆,色彩繽紛。好奇細問下知道餐廳選用來自美國和澳洲的蔬菜,有質素保證。火雞肉亦做的十分出色,很嫩滑並帶咸香。All Day Breakfast $120這份all day breakfast可以
Grilled Turkey Breast Salad
Turkey Breast
All Day Breakfast $120
這份all day breakfast可以隨你選擇自己喜歡的配搭, 每款都是心思之作:
煙肉-黑毛豬煙肉, 咬落爽口帶咸香,沒有肥膩的感覺
芝士雞肉腸-外層香脆,一切開便看到中間半溶的車打芝士,非常有口感
薄切牛肉+鹽- 牛肉味道香濃,因此只是在製作是加上鹽花便已能帶出鮮味
車打芝士蛋- 店家選用荷蘭雞蛋,因此蛋帶有濃郁蛋味, 緊記要趁熱吃!
Waffle
香蕉窩夫- 以窩夫代替多士真是明智的決定,平日我對多士毫無興趣,相信店家發現很多人都不愛沒有味道的多士,因此用多女孩子喜歡的窩夫代替,既飽肚又美味。窩夫外脆內軟, 充滿蛋香而不過甜!
Latte and Mocha
我和同事選了Latte 和 Mocha: 奶亦可以從3.8北海道牛奶,skimmed milk和 有機豆奶中選擇, 有機豆奶是為了牛奶敏感人士飲用,非常細心! 精品咖啡的重點是選用優質咖啡豆,不像連鎖咖啡店一樣只用大量生產的咖啡豆,因此飲用時感到份外香濃。

我和同事都很滿意這餐健康又美味的午餐,下次會再來試試他們的三文治和果汁!
Grilled Turkey Breast Salad
Latte and Mocha
平時常常到openrice搵餐廳/睇食評想不到第一次寫的食評 是由這家餐廳的惡劣服務所觸發的  我在中環上班 某天約了朋友到zenon cafe午膳位子我估計是自己等自己搵的閒站在一旁的侍應沒太注意到各位客人幸好等候時間不算久 (店內庭位很少 所以覺得自己幾幸運的)可是這是惡夢的開始自點餐起 我們一直等了50分鐘 係50分鐘才等到兩份all day breakfast他們給我們的咖啡都早就喝光了而且在這50分鐘的過程中店員從來沒有嘗試幫助我們 每一次 (3次)都是我們問佢先會heahea地走入廚房又走番出黎其實鋪面3個staff都不是在忙他們或者應該重新分配下人手那麼空閒就請你到廚房幫幫手吧而且 all day breakfast 是非常易整的菜色現在不是叫你煮九大簋 反正腸一起煎便是了蛋一併炒便是了所有人都只不過係點 all day breakfast/salad/sandwich都係d唔係好駛煮既野50分鐘是為何呢?其實也不只是我們面對這個問題整間餐廳的人都等了非常久大家正常都只有一個小時食飯時間如果zenon cafe應付不了rush hour就請你們縮減食物的種類 集中一點 少
平時常常到openrice搵餐廳/睇食評
想不到第一次寫的食評
是由這家餐廳的惡劣服務所觸發的

我在中環上班
某天約了朋友到zenon cafe午膳
位子我估計是自己等自己搵的
閒站在一旁的侍應沒太注意到各位客人
幸好等候時間不算久 (店內庭位很少 所以覺得自己幾幸運的)

可是這是惡夢的開始

現在不是叫你煮九大簋
反正腸一起煎便是了
蛋一併炒便是了
都係d唔係好駛煮既野
50分鐘是為何呢?

其實也不只是我們面對這個問題

而係我希望店主 職員都可以看到
在以後的日子有所改善
同時想會提醒各位中環番工既朋友要三思/預留足夠時間
2015-10-16
5 分鐘 (堂食)
2015-10-19 774 瀏覽
歐美早已盛行salon和coffee shop共存.set頭扮靚靚之餘又可輕鬆自在嘆咖啡, 一樂也.得知中環有一間來自英國過江龍salon兼經營coffee shop, 好奇心驅使下, 又去看看咩東東!!上層salon, 下層是coffee shop. 今天是星期六, 扮靚靚的客人比較多. 可惜最近剛剪短頭髮, 如果不是就可幫襯下, 眼見髮型師們, 有型有款, 應該手勢不錯吧!Coffee shop装潢型格, 有吧枱, 有普通席, 燈光調較氣氛非常好.菜牌選擇不多, 有salad, all day breakfast, sandwiches和all day desserts.All Day Breakfast + House CoffeeWaffles – banana/strawberry/blueberryMeat – bacon/sausage/corned beef/turkey breastEggs – scramble/sunny side up/over easy/cheese omelette一個英式早餐在眼前, 唾涎了…. 快快拿刀义動手了.雞疍採用了荷蘭品種比較味甜
歐美早已盛行salon和coffee shop共存.

set頭扮靚靚之餘又可輕鬆自在嘆咖啡, 一樂也.

Meatbacon/sausage/corned beef/turkey breast

一個英式早餐在眼前, 唾涎了…. 快快拿刀义動手了.
雞疍採用了荷蘭品種比較味甜

黑豚的煙肉肥瘦剛半, 煎得香口, 不油不膩

sausage好滋味, 咬落啖啖肉香兼有芝味, 口感豐腴

corned beef味道濃厚, 不錯

一般的all day breakfast並沒有甜品, 但這裡有一片Waffles, 雖然只一片, 但足以另甜品迷過口癮, good idea ! Waffles蛋味香濃, 鬆化

咖啡選了cappuccino, 味道比較强, 香濃甘醇品質好. 採用來自意大利品牌, 品質保證.
Cappuccino
Coffee shop永遠另人放鬆的好地方.

優閒的一個下午就在這裡渡過了.
2015-10-17
Cappuccino
2015-10-16 824 瀏覽
記得幾個月前,去過Zenon Cafe 食下午茶,最近朋友同我講,而家開始有all day breakfast 供應!其實自己骨子裡都鐘意食呢種食物,只係坊間啲餐廳都做得好馬虎,而且又唔係平,動輒近百元,真係寧願自己整好過!一去到就見到大大個易拉架,$120 連飲品也是差不多吧!這個就是我的組合!不要看多元化的每款少少,加起來後份量也絕對不輕,先說香蕉窩夫(可改配草莓,藍莓),雖然份量只有半塊,好像有點不夠喉,但窩天比多士的功序多,加上香蕉及忌廉,份量剛好又不會太漏!火雞胸不會好瘦如柴皮,入口有柔韌度高,一改火雞胸係鞋的觀感飲品我揀左Roseberry Zen Tea,成份有新鮮的草莓同玫瑰花茶底,用 cocktail 杯上都幾吸晴,味道就係清清地,唔會太甜都算順喉!原來女士飲仲會加送壯男杯緣子做裝飾,當然係唔可以拎走,但都令到大家好開心,隔離枱啲男仔客又會問點解自己嗰杯無,哈!不過咁,我個杯緣子俾某粗魯大意的男同事,一野飛左落我個all day breakfast 度,我知應該係妒忌,一定係,除非唔係!笑!另外我都幾鐘意個芝士腸,外皮煎到脆身,咬下會見到芝士湧出,味道不會好濃,食到芝

一去到就見到大大個易拉架,$120 連飲品也是差不多吧!
Roseberry Zen Tea
另外我都幾鐘意個芝士腸,外皮煎到脆身,咬下會見到芝士湧出,味道不會好濃,食到芝士香,唔係超市的平貨!
另外茄汁豆都係店員推介,本來想Drop 左佢,因為屋企大把罐頭啦,不過食落真係好味,口感粉糯,不會被茄味遮晒,都食到豆香!唔錯唔錯!
all day breakfast
雖然窩夫得半塊,食嗰時都覺得唔夠喉,因為我愛澱粉質,不過食到一半已覺得好飽肚!
整個ADB 我推介火雞扒,茄汁豆,芝士腸同窩夫!

2015-09-22
all day breakfast
最近日日都落雨落足兩個星期,加上工作唔多順利,真係搞到心情都麻麻地,約朋友去街,落雨濕濕行多兩行,又要搵地方避雨,好麻煩。其實都無咩心情見朋友,反而想揾間 Cafe避下世,好好招待自己,透下氣。我決定搵一間食 all day breakfast 既 Cafe,慢慢嘆番兩個鐘,消磨下時間。上左一輪open rice, 發覺Zenon Cafe 既 all day breakfast 評價好高,呢一間Cafe我之前黎飲過咖啡,對佢哋用既精品咖啡一試難忘,果種帶一點低沉既咖啡濃香,輕輕呷一口混合新鮮咖啡油的奶泡,嗰種滋味,真係無得輸。星期六落豪雨既中環,天陰陰,夾雜打雷聲,條條街都好冷靜,橫風橫雨係地鐵行上威靈頓街去食 All Day Breakfast,我真係覺得自己有點瘋狂,唉,無計啦,要尋找鬧市中名不虛傳嘅咖啡同 All Day Breakfast 嘛。。。出地鐵行左十幾步路已雙腳全濕,呢種天氣真係令人感到進退两難。唔通又折翻地鐵翻屋企咩?唯有頂硬上,希望Zenon Cafe 照常營業,俾我呢個傻人好好避下世!原本以為落雨會冇乜人出街,下晝三點幾行入Zenon Cafe嘅時候,當堂呆左
原本以為落雨會冇乜人出街,下晝三點幾行入Zenon Cafe嘅時候,當堂呆左…..裏面已經聚集咗唔少同我一人來嘆下午茶嘅朋友,輕快嘅音樂、好cool嘅裝修、熱鬧嘅氣氛,同店員親切既笑容,一點都無變!大家似乎都無受到出面天雨嘅影響,帶住愉快既心情係度傾計同食野,,Sound good, 打風一個人走左出黎坐 Cafe,一點都唔孤單。
企係門口影左張相,店員已經熱情咁過黎同我打招呼,好感恩今日居然俾我揾到一片樂土。
坐低之後,我睇一睇個餐牌,有於一心係黎食 All Day Breakfast所以直接落單,呢度既 All Day Breakfast好人性化,每項細節都可以有選擇自己中意既食材,教我如何不愛它!
先係蔬菜類--
二選一 : 沙律同焗茄汁豆
蛋白類--
四選三 : 黑豚煙肉,咸牛肉,芝心雞腸,火雞扒
碳水化合物
窩芙三選一 : 香蕉,藍莓,草莓
雞蛋
選一種做法 : 芝士奄列,炒蛋,太陽蛋,煎双面蛋
淨係呢個多彩多姿嘅選擇,都用咗我好多時間思考,好彩耐心既店員係我落單嘅時候,都詳細地同我說明左每樣食材嘅特色同口味,令我呢個有選擇困難症嘅性格,可以作出自己最滿意既組合!

原本呢個餐係包左一杯黑咖啡,就係因為我唔覺意望到佢有一個新既 Special Drink Menu,於是又開始三心兩意,想試吓佢哋呢度特調嘅花茶。
店員見到我又婆婆媽媽,笑住提議我不如杯咖啡臨走嘅時候用外賣杯比我帶走,係呢度就試吓佢哋最有人氣嘅 Roseberry Zen Tea,我都開心接受。
all day breakfast
杯Roseberry Zen Tea好靚吖,灑上玫瑰花瓣,Strawberry打到起泡既粉紅情調,高雅脫俗,唔知真係以為係一杯cocktail,係女仔都中意~!
Roseberry Zen Tea
將花茶放係嘴邊準備飲第一啖既時候,磨碎左既玫瑰花瓣,散發陣陣玫瑰香氣,令人精神非常放鬆自在,甜甜帶微酸的果香,彷彿帶刺的玫瑰,它不是只有漂亮既外表,仲有層次既口感,好中意,好驚喜!旁邊掛住既大隻佬隻公仔,搞到我心花怒放。佢好似杯邊頭偷偷地咁偷望我杯花茶,好得意!好野,今日有大隻佬陪我飲野,哈哈!
掛住欣賞呢杯花茶,差啲冷落左放埋一邊嘅 All Day Breakfast
先試下呢個煙肉先~
出面食開果有硬又乾又熱氣,呢個煙肉係我食過最好食嘅煙肉。首先煙肉煎得啱啱好,柔軟而容易切開,豚肉味濃而油脂分布平均,豬煙肉有肉味,好正!
襯托著煙肉既係新鮮嘅沙律同蕃茄。蔬菜非常新鮮,由幾款唔同既鬼佬蔬菜組成,沙律配上佢地獨特嘅沙律醬,清新可口,沙律醬食得出有檸檬汁橄欖油黑椒同香草等,我對鬼佬蔬菜名認識唔深,只認為其中一款係火箭菜。
跟住再食呢個脆皮嘅芝士雞肉腸,脆脆皮煎香左之後會咬一啖都拍拍聲,一切開個芝心已經急不及待咁流露出來,雞肉味濃,唔怪得之前嘅食評都重點大贊呢個芝士雞肉腸啦!一條真係唔夠食!
原本係個行牛肉同火雞扒之間作唔出決定。店員同我講既火雞好健康,係外面比較少有,而且所以就試下。
原本對火雞嘅印象麻麻地,所以都冇乜期望。於是放喺最後先食。點知食咗第一啖即刻忍唔住望真啲,呢個火雞既肉味好特別,肉汁豐富,肉質好滑好juice,肉邊帶有少少雞皮令火雞肉更香口。
火雞肉嘅纖維豐富,係四種容裏面最健康,最低脂既。
一路食一路無法想像呢塊佢係切割自火雞既美食,真係食過翻尋味,依家寫緊呢篇食評嘅時候睇返啲相,已經好想快啲返去再食多次。

呢個奄烈真係冇叫錯,一切開奄烈,蛋汁同芝士除除流出,雞蛋非常香滑,裏面嘅車打芝士用料非常大方,令人感動。
問店員想點解個奄列甘好食,佢哋話係選用左蛋味最香濃嘅荷蘭雞蛋,荷蘭雞蛋本身帶有少少甜味,所以唔需要添加任何調味,已經可以做出一個美味嘅炒蛋或奄列。
芝士奄列,流心,美味!
係蛋度加 d北海道牛奶黎係增加奄列嘅柔滑度。omg...真係好好食。

呢個 All Day Breakfast最得意就係呢一個窩芙。可能佢哋知道香港人鍾意食甜品,所以用窩芙代替左傳統既多士。
 好開心
我暫時係香港未揾到一間質素高又令人念念不忘既餐廳,Zenon Cafe 係一間令我食完All Day Breakfast成日都諗起既 Cafe,Café 環境入型入格又舒適,無論一個人,一班人都可以輕鬆自在,坐耐左都完全唔記得自己身在何處。
佢哋認真追求食材質素,一個咁豐富既 All Day Breakfast又包埋甜品同黑咖啡,HK 128,非常之滿足抵食, 我甚至覺得係物超所值。

終於明白點解咁多人盛讚 Zenon Cafe嘅 All Day Breakfast,懇請呢個週末再落雨,俾我機會 (藉口) 再黎過!

題外話/補充資料: 幾個月前黎既時候,佢地仲未有 All Day Breakfast,估唔到佢地將對咖啡既執著已延伸到食物上,食完之後幾日,仲好掛住佢地既奄列,芝心雞腸同火雞扒,香港可以有甘高質素既,大家有口福了。
Roseberry Zen Tea
芝士奄列,流心,美味!