2017-01-12 175 瀏覽
就在中環的橫街小巷,原來也隱藏了一間小Cafe,而樓上更是一間髮型店。食物選擇上不算多,大致都以All Day breakfast為主,另外還有一些三文治類的食物。大食的我當然要叫一份全場最大份的All day吧。感覺上像是兩人份量的All day。因為是你說得出來的配料,它都有。煙三文魚,腸仔,炒蛋自是少不了,但我最驚喜的是當中的火雞柳。沒有想象中的粗糙,後反而帶點點煙香和肉汁。少不免的是嘆上一杯熱咖啡,香濃的咖啡味,濃而不苦,加上淡淡奶香,可以慢慢嘆上一個下午。
2017-01-08 2569 瀏覽
聽朋友說了很多次,中環威靈頓有一間很有特色的咖啡店,和國際知名髮廊 crossover, 開了年多仍然人氣高企,名字叫Zenon Cafe。趁聖誕節期間到中環購物,故意預留時間,抽空朝聖這之人氣之地。走在威靈頓街上你很快便會看到這充滿型格的外牆- Cafe Salon 店面非常開揚,自然光線和微風和店內的人聲音樂交織著。門口的雪櫃,展示以有機果汁做的純手工制雪糕雪條。傳達天然健康、無添加的概念。門頂掛著手寫Menu, 充滿藝術和自由創作的靈感。好一家文藝風Cafe 剛進入店員便親切地迎上 ,帶位並遞上Menu. 在這裡點菜是直接到吧枱order,是鼓勵客人多動動身體吧?其實bar table 位置貼有各種各樣的推廣和新品,果然方便客人在下單時先了解,以免錯過好東西。今天就來一杯Cappuccino 好了。這杯熱騰騰的Cappuccino, 有個很cool的Z字, 泡沫看上去打得非常豐厚幼滑。很綿、很厚實。用匙羹撥動一下,看到成cm 的柔滑泡沫,質感實在,這裡的咖啡師手法很棒,打出非常豐厚的泡沫,喝 Cappuccino, 就是着迷它那道掛唇的泡沫。雙手棒起Zenon 的咖啡,先和暖暖的

店面非常開揚,自然光線和微風和店內的人聲音樂交織著。

剛進入店員便親切地迎上 ,帶位並遞上Menu.

今天就來一杯Cappuccino 好了。

雙手棒起Zenon 的咖啡,先和暖暖的泡沫輕吻一下,奶香而厚實,然後香濃的咖啡會從泡沫底部徐徐送到口腔,混合了奶沫,顯得更順滑,接著咖啡的香氣自然地往鼻腔跑了一圈,引人入勝,好香的豆,心情飄揚起來,再深深吸一口氣,把它嚥下,感覺幸福又滿足。喝 Cappuccino, 就是着迷它那道掛唇的泡沫。

呷一口咖啡,體驗一個優質咖啡豆色、香、味俱備的完美演繹。一杯好的咖啡,不禁令人嘴角一笑,心情也輕鬆起來。怪不得這麼多食客高度評價Zenon 的咖啡,的確很好。

店內這條樓梯,便是通往樓上的Salon, 喝咖啡的同時,看着客人展示最時尚的髮型,還有充滿藝術感的髮型師上上落落,也是不錯的樂事。
綜合來說,現在真的很難找到一間Cafe能如此值得光顧,zenon 是坐得舒服、環境輕鬆愉快、咖啡質素高、食物新鮮健康、服務溫馨友善、地點好、價錢合理、還會回頭再光臨的Cafe ,今午只是叫了一杯咖啡,便不禁愛上這個地方。
因為能感受到經營者的用心和誠意,zenon cafe 各項指標我都給予高評分,希望更多客人能認識此地。
能遇上Zenon 實在喜出望外,我會很快再回來的!
  • Cappuccino
以舊式理髮店做主題既cafe, 樓上係Salon ,樓下就係Cafe. 佈置用心,係懷舊氛圍食早午餐更係味覺享受。夠膽挑戰自己胃口既朋友,同friend子一齊“些牙”JUMBO all day breakfast❗❗ 抵玩超勁份量,土耳其雞胸肉、豬肉腸、蛋🍳、煙鴨胸、沙律、+10蚊仲可以將🍞toast upgrade轉做窩夫❤❤❤好襯假期擦返勁,唔使食放題既,食個早餐都一樣滿足😝 最欣賞係佢既土耳其雞胸,能夠做得嫩滑🍴能夠做到所有野都好味,一D都唔簡單❤最中意既就係佢夠哂吸晴既Rose Strawberry Tea. 灑上玫瑰花碎粉紅色既外表,女生最愛。一啖入口清新既玫瑰花香,味道亦唔會太甜。---------------JUMBO all day breakfast set $208(+$10 upgrade to waffle)All day salad with smoked salmon $78+$40 Special drink

---------------
(+$10 upgrade to waffle)
+$40 Special drink

• ALL DAY BREAKFAST
  • Roseberry Zen Tea
2017-01-04 154 瀏覽
漫無目的的一個下午,走到累了就在附近找了間cafe坐坐看書。剛好經過了這家,被門口菜單上的紫色飲料給吸引了,看到店有小貓幾隻(下午3點多4點,有人應該是ok吧),店裡的裝飾也蠻文青,偏寧願的就進去試看看。點了被吸精的Butterfly Tea,來的時候以為點錯了,因為送來的飲料是藍色的,店員說加了檸檬汁後會蠻紫色。實在是太酷了!雖然味道就跟普通的凍檸茶差不多,可是變色的飲料有讓我開了一下。要是單純想拍照或影片的很ok,可要再點一杯應該就不會了。下午茶時段當然點了甜食囉!點了個chocolate cream strawberry crepe,味道還非常的普遍。。。。

Butterfly  Tea
Chocolate  Cream  Strawberry  Crepe
Butterfly  Tea
2016-12-30 112 瀏覽
Funky little cafe in SOHO with a barbershop above. Clean, nicely appointed and the coffee is good. Meals served as well although we didn't have one. The couple next to us seem to enjoy their breakfast though. It's about a 7-10 minute walk from Central MTR station but there's some interesting laneways with stalls to see on the way
Coffee
2016-12-30
Coffee
2016-12-27 231 瀏覽
今日同老公行開中環,心血來潮,想食pancake 頂下肚,於是隨便 search 到呢間裝潢都Ok 既餐廳。我地試左一份all day breakfast、叫左份pancake 同凍朱古力& coffee..坦白說,份pancake 真係厚皮到呢...😞 其他野食都係好一般...真係又貴又唔好食。
Pancake
2016-11-26
2 分鐘 (堂食)
2016.12.13【12.13 漫遊懷舊理髮室Café】 成日行上半山扶手電梯, 總會向左望, 果幾麵店好似每次都呼喚我食, 可惜時間永遠撞唔啱。 好啦,今日終於的起心肝同中環OL去食, 偏偏又被另一間店吸引咗, 係佢啦! 入去之前OPENRICE咗一下, 又係有主題嘅Café, 一於試試。 開始有聖誕裝飾。 懷舊理髮室就係呢間Café嘅主題, 紅白藍又點少得, 啲鏡都係向懷舊理髮室「借鏡」, Poster都說明主題。 初初以為懷舊理髮室主題只係gimmick, 原來上面真係Salon。 開始睇MENU 今日我想食Salad, 見12noon-2pm時段可以加$40就可以飲價值$55嘅Speciality Drink, 梗係要試。 中環OL就因為Lunch之前食咗塊餅, 所以暫時先叫嘢飲。 話咁快,我嘅Salad同Speciality Drink到咗。 Grilled Turkey Breast Salad 真心講,呢個土耳其, 呀!唔係,係火雞胸, 呢個燒過嘅火雞胸唔乾, 配搭好多沙律菜、蓄茄, 加上黑椒、芝士同酸汁調味, 覺得自己選擇幾好。 同
2016.12.13【12.13 漫遊懷舊理髮室Café】

成日行上半山扶手電梯,

總會向左望,

果幾麵店好似每次都呼喚我食,

可惜時間永遠撞唔啱。

好啦,今日終於的起心肝同中環OL去食,

偏偏又被另一間店吸引咗,

係佢啦!

入去之前OPENRICE咗一下,

又係有主題嘅Café,

一於試試。

開始有聖誕裝飾。

懷舊理髮室就係呢間Café嘅主題,

紅白藍又點少得,

啲鏡都係向懷舊理髮室「借鏡」,

Poster都說明主題。

初初以為懷舊理髮室主題只係gimmick,

原來上面真係Salon。

開始睇MENU

今日我想食Salad,

梗係要試。

中環OL就因為Lunch之前食咗塊餅,

所以暫時先叫嘢飲。

Grilled Turkey Breast Salad

真心講,呢個土耳其,

呀!唔係,係火雞胸,

呢個燒過嘅火雞胸唔乾,

配搭好多沙律菜、蓄茄,

加上黑椒、芝士同酸汁調味,

覺得自己選擇幾好。

同埋,份量幾大,

好適合兩個女仔Share。

好彩中環OL未嗌嘢食,幫我手食。

Cinnamon Chocolate

肉桂同朱古力夾得啱啱好,

鮮奶增加厚度,

拉花係我喜歡嘅龍貓,

捧喺手心,

幸福滿瀉。

Strawberry Delight

望落好似酒,佢連Mocktail都唔係,

講笑話Lunch飲酒,唔知有冇人信呢。

其實係好香嘅士多啤梨同橙味加梳打水。

開呢間Café嘅目的,

原來係為咗俾陪人理髮嘅人可以HEA下,

食吓飲吓,

又真係幾有諗頭噃。
2016-12-13
  • Grilled Turkey Breast Salad
  • Cinnamon Chocolate
  • Strawberry Delight
2016-12-13 2030 瀏覽
走在中環,大大小小不同風格的餐廳.這間Cafe Salon ,都很有創意,樓下是Cafe,樓上就是Salon.Bar 枱就對住門口,可以好親切第一時間留意到客人,裏面環境好舒服,燈光比較温和。餐廳內的環境很好,很有格調.但這間cafe 食物的選擇可能比一般餐廳少.我和友人嘆一個悠閒下午茶友人揀了all day breakfast set B,友人話夠多嘢食,果然嚟到個樣都好吸引.麵包 是有燕麥的比較健康.蛋炒得好嫩滑,應該有兩隻的份量,鴨胸好林,而煙肉亦迫了油脂出來,所以唔覺肥。我不喜歡分開食。將蛋,鴨胸,蕃茄放在面包上一起吃,又有另一番滋味,好好味友人加20元餐轉了涷檸茶,都好大杯,抵飲而我有點包,所以只叫了regular Reuben 有牛肉,芝士,酦菜,和秘製醬汁.這個包很好吃,大小剛好,很脆口。 包了牛肉,牛肉是大件過麵包的。芝士,秘製醬汁,雖然夾在一起不是太厚身,但咬下去,好有滿足感,加埋蕃茄和沙律菜,份量啱啱好門口原來還有很多雪糕,雪條。可以滿足埋另一個胃的需要。
走在中環,大大小小不同風格的餐廳.
餐廳內的環境很好,很有格調.
但這間cafe 食物的選擇可能比一般餐廳少.
我和友人嘆一個悠閒下午茶

友人加20元餐轉了涷檸茶,都好大杯,抵飲
涷檸茶

regular Reuben
門口原來還有很多雪糕,雪條。可以滿足埋另一個胃的需要。
2016-12-09 1402 瀏覽
是日放半日假Long Weekend於是休閒地自己黎左中環食lunch Enjoy my Happy Friday今日揀左Zenon Cafe門口望入去格調幾好,坐位唔算好多,1點半去到既時候,餐廳滿座,唯有坐門口位睇住餐牌先不都好舒服好快店員安排我坐番入面慢慢享受我既食物同時都享受個環境一過左兩點,少左人,即刻趁機會影番張相😂😂餐牌簡簡單單,但好快就揀到我想食既野下次可以試下呢個今日簡簡單單叫個sandwich 是日午餐Strawberry Delight由新鮮士多啤梨、橙汁、soda water 同lime 混合而成❤️️ 外觀靚不在講,味道好fresh! 很不錯的飲品truffle hunter:意想不到個包咁鬆脆上台時暖暖的!切落好鬆脆,食落好軟不一樣的體驗!包既裏面擦上了自家制既truffle sauce,咬落好香但醬唔會太多,所以無蓋過其他材料既味道 其他材料有新鮮既火箭菜,爽口既口菜頭,仲有pepperoni. 同芝士口感好豐富值得一提既係爽口紅菜頭同呢個包好合襯,咬落脆脆的最緊要係健康整體黎講,很滿意的一餐一個人的浪漫自己好Relax 咁enjoy my late lunc
是日放半日假
Long Weekend

於是休閒地自己黎左中環食lunch

Enjoy my Happy Friday

今日揀左Zenon Cafe

不都好舒服
好快店員安排我坐番入面

慢慢享受我既食物同時都享受個環境

一過左兩點,少左人,即刻趁機會影番張相😂😂

餐牌簡簡單單,但好快就揀到我想食既野
下次可以試下呢個

今日簡簡單單叫個sandwich
是日午餐
Strawberry Delight
很不錯的飲品
truffle hunter:
意想不到個包咁鬆脆
上台時暖暖的!切落好鬆脆,食落好軟
不一樣的體驗!

包既裏面擦上了自家制既truffle sauce,咬落好香
但醬唔會太多,所以無蓋過其他材料既味道
口感好豐富

值得一提既係爽口紅菜頭同呢個包好合襯,咬落脆脆的

最緊要係健康

整體黎講,很滿意的一餐
一個人的浪漫

自己好Relax 咁enjoy my late lunch

2016-12-09
  • Truffle Hunter
2016-12-08 271 瀏覽
今日經過中環一間咖啡店,見到入面人客不多,正好可以悠閒一日。蜜糖薑汁咖啡。輕輕薑味入口有一番暖意,蜜蜂味不重薑味較濃。班尼迪蛋。兩隻水煮蛋、煙肉、香脆多士。水煮蛋流心度極高,蛋黃醬咸香,煙肉油香重不膩口。多士帶點麥香,蛋漿流入麵包份外滋味。
蜜糖薑汁咖啡。
輕輕薑味入口有一番暖意,蜜蜂味不重薑味較濃。
班尼迪蛋。
兩隻水煮蛋、煙肉、香脆多士。
2016-12-08 218 瀏覽
下午茶時間吃個tea,經過一間咖啡店,環境幾舒服,原來樓上是剪髮店。mocha。朱古力味淡淡的不會太膩,咖啡味不太突出。cookies and cream 。班戟皮薄薄的,包上豐富幼滑的忌廉,入口滿是甜甜的忌廉非常滋味。曲奇脆口香甜,甜度不高可以接受。
mocha。
朱古力味淡淡的不會太膩,咖啡味不太突出。
cookies and cream 。
2016-12-05 1332 瀏覽
今日同朋友一齊去Essensuals by TONI&GUY剪頭髮同修甲,想趁聖誕節換過新造型,呢間好出名既 salon 就係Zenon cafe 樓上果間,所以今日嘅行程除左扮靚外,當然會包括埋係Zenon Lunch ,一條龍玩曬啦!上次黎係Zenon 食sandwich,原本諗住 Encore ,喜見佢地有新menu - Eggs Benedict 同hot soup!! 我覺得一間有風格、有特色嘅Cafe總要有自己獨特醬汁嘅Eggs Benedict,因為Eggs Benedicts 唔單止好食,全日幾時想食都得,仲好適合影相,哈哈。Eggs Benedict HK 98貫徹 Zenon Cafe健康新鮮嘅作風,呢個Eggs Benefict 依然係配答左大量新鮮嘅沙律。有菜、有蛋、有煙肉同多士,唔單止造型夠靚,影左唔少相上網曬命。而且整體上睇上去營養均衡,感覺健康。甘粒蛋係咪流心既先?切一下,果然流心!金黃色,濃濃既蛋汁流出,正好滋潤下脆脆既多士。呢個有機既全麥多士,唔單止健康,我最中意佢雖然外皮焗得脆脆,麵包心仲係綿綿嘅,係新鮮麵包先會焗咗唔乾唔硬。點埋流心蛋黃汁,入口好滋
Eggs Benedict HK 98

甘粒蛋係咪流心既先?
切一下,果然流心!
金黃色,濃濃既蛋汁流出,正好滋潤下脆脆既多士。

呢個有機既全麥多士,唔單止健康,我最中意佢雖然外皮焗得脆脆,麵包心仲係綿綿嘅,係新鮮麵包先會焗咗唔乾唔硬。點埋流心蛋黃汁,入口好滋味!

黃色濃濃既醬汁出奇地 refresh,主要係酸酸地既檸檬味,非常醒胃。第一啖感覺新奇新鮮,好突出,再夾埋其他食材,先食到和諧感。又幾特別喎。
另外嘅亮點係呢個黑毛豬煙肉,煎得乾身,煙肉肥瘦啱啱好,由於係高質素嘅煙肉,煎左都唔會變硬,可以嘆到黑毛豬既肉香。再有蔬菜打底,清爽!

今日嘅新鮮熱湯,係周打魚湯。我太鍾意佢哋既咖啡,唔飲唔安樂。所以skip 熱湯。今日order左 Latte with slim milk. (跟餐 HK 30)

Slim milk 脂質少,不易拉花。咖啡師仲係好細心甘俾個心我,嘻嘻。。。
一如往常既高水平既香濃咖啡,泡沫豐富。

整完個靚髮型,食完餐健康美味嘅午餐,再飲埋杯靚咖啡,飲完最後一啖,睇住咖啡泡沫仲掛杯滿杯既滿足感,無可匹敵!正!
2016-12-01
  • Latte
  • Eggs  Benedict
2016-11-25 464 瀏覽
來到星期天,又是好好享受的時間了!是日來到中環,看到一間頗有特色的餐廳!特色在餐廳二樓是Salon, 地下是Cafe。這麼大個女,還是第一次看到這種餐廳。好吧。試一試好了!叫了一個all day breakfast!,份量頗多的。但每款食物都只是中規中矩,沒有一樣特別驚艷...或許最有特色是它的熱朱古力!看!上面畫上了可愛的花紋,很漂亮。但亦因為畫花需要時間,來到的時候,已經不太熱了!正所謂魚與熊掌,不能兼得。呼!我這些是人是追求內在美的,我還是偏愛喝熱騰騰朱古力的感覺,畫花?下次不用了!
來到星期天,又是好好享受的時間了!
或許最有特色是它的熱朱古力!
午餐
2016-11-24 471 瀏覽
Went to Zenon Cafe to have brunch with my friend. I was tempted by this beautiful representation of Rose strawberry tea (fresh strawberry x English breakfast tea x rose syrup). It was indeed so refreshing and wouldn't be too sweet. For the Honey rose latte (espresso x honey x rose syrup x fresh milk) • my friend said it was too sweet but usually I'm not the kind of people who like drinking espresso or Americano. A little bit of sweetness would be my cup of ☕️ btw very nice latte art! For All day
Rose  strawberry  tea
Honey  rose  latte
For All day breakfast (waffle x sausage x smoked duck breast x scrambled eggs $98+$10) • it was just average, nothing so special about it except the smoked duck breast. The scrambled eggs and waffles were disappointing. The scrambled eggs 🍳 were tasteless and the waffles aren't fluffy.
All  day  breakfast  w/  waffles
Well, I would say the drinks are really good so perhaps I will be only back for the drinks

20 分鐘 (堂食)
Rose  strawberry  tea
Honey  rose  latte
2016-11-19 451 瀏覽
星期六放假當然遲啲起身,諗住係中環揾間café食啲嘢,但又想食甜品,見呢間野幾多好評啲相又靚就黎試下,點知失望而回⋯⋯兩個人share左一個all day breakfast 同一個crêpe...外觀幾好,啱曬一眾相機食先人士,但食物質素同價錢不成正比,首先breakfast: 香腸、鴨胸、菜都只係普通貨,份量不大Crêpe: 大厚,感覺唔係新鮮整,似係現成買就咁加啲生果,但士多啤梨新鮮直得一讚(但要食生果唔洗咁食啦)咖啡餐飲都要加錢,而它不是好喝。。。我地飲左flat white & mocha,flat white淡又唔香,而mocha唔熱,入一間Café 當然對咖啡有啲要求,佢比好多coffee shop都要差⋯⋯Overall 雖然服務好,但食物選擇不多,質素不高,冇乜intension 再去

外觀幾好,啱曬一眾相機食先人士,但食物質素同價錢不成正比,