2016-12-05
今日同朋友一齊去Essensuals by TONI&GUY剪頭髮同修甲,想趁聖誕節換過新造型,呢間好出名既 salon 就係Zenon cafe 樓上果間,所以今日嘅行程除左扮靚外,當然會包括埋係Zenon Lunch ,一條龍玩曬啦!上次黎係Zenon 食sandwich,原本諗住 Encore ,喜見佢地有新menu - Eggs Benedict 同hot soup!! 我覺得一間有風格、有特色嘅Cafe總要有自己獨特醬汁嘅Eggs Benedict,因為Eggs Benedicts 唔單止好食,全日幾時想食都得,仲好適合影相,哈哈。Eggs Benedict HK 98貫徹 Zenon Cafe健康新鮮嘅作風,呢個Eggs Benefict 依然係配答左大量新鮮嘅沙律。有菜、有蛋、有煙肉同多士,唔單止造型夠靚,影左唔少相上網曬命。而且整體上睇上去營養均衡,感覺健康。甘粒蛋係咪流心既先?切一下,果然流心!金黃色,濃濃既蛋汁流出,正好滋潤下脆脆既多士。呢個有機既全麥多士,唔單止健康,我最中意佢雖然外皮焗得脆脆,麵包心仲係綿綿嘅,係新鮮麵包先會焗咗唔乾唔硬。點埋流心蛋黃汁,入口好滋
甘粒蛋係咪流心既先?
呢個有機既全麥多士,唔單止健康,我最中意佢雖然外皮焗得脆脆,麵包心仲係綿綿嘅,係新鮮麵包先會焗咗唔乾唔硬。點埋流心蛋黃汁,入口好滋味!
黃色濃濃既醬汁出奇地 refresh,主要係酸酸地既檸檬味,非常醒胃。第一啖感覺新奇新鮮,好突出,再夾埋其他食材,先食到和諧感。又幾特別喎。
今日嘅新鮮熱湯,係周打魚湯。我太鍾意佢哋既咖啡,唔飲唔安樂。所以skip 熱湯。今日order左 Latte with slim milk. (跟餐 HK 30)
Slim milk 脂質少,不易拉花。咖啡師仲係好細心甘俾個心我,嘻嘻。。。
整完個靚髮型,食完餐健康美味嘅午餐,再飲埋杯靚咖啡,飲完最後一啖,睇住咖啡泡沫仲掛杯滿杯既滿足感,無可匹敵!正!