bad
2011-09-07 46 瀏覽
同事生日慶生我地好乖, 一早問佢攞左個 lunch menu,仲一早fax 左 order 過去諗住可以比佢地掌握好d時間其實我地係絕對係多嚿魚1:00 到,上沙律/湯,麵包夠熱夠脆, ok可是...之後 等等等 ~~~~1:35 先上主菜, 牛扒...medium rare 變左 ~120% 完全 over cooked又乾又0鞋,真的吃不下了, 可是已經冇時間換唯有食配菜算數...可是所有野都係暖暖和和的...好難受向經理反映, of course,佢是旦應下你就算啦well 全部南亞裔waiter & waitress 都神遊太空,歎慢版我地都費事有失斯文同佢再講, 埋單走人.black list. that's it.
同事生日慶生
我地好乖, 一早問佢攞左個 lunch menu,
仲一早fax 左 order 過去
諗住可以比佢地掌握好d時間

其實我地係絕對係多嚿魚
1:00 到,上沙律/湯,麵包夠熱夠脆, ok
可是...之後 等等等 ~~~~
1:35 先上主菜,
又乾又0鞋,真的吃不下了, 可是已經冇時間換
唯有食配菜算數...可是所有野都係暖暖和和的...好難受
向經理反映, of course,佢是旦應下你就算啦
我地都費事有失斯文同佢再講, 埋單走人.

black list. that's it.
2011-09-07
生日
2011-08-17 24 瀏覽
友人極力推薦SOHO新開既ZGRILL好好食好抵食BLAHBLAHBLAH 上黎OPENRICE睇睇 一致好評! 訂左LUNCH TIME 1點, 由於本人2點半見客, 一入去已經話希望佢地上菜可以快少少 希望一個鐘意內食完。去到 佢話張台未SET好 要等陣... 一等 OPPS 就等左10分鐘喇而且佢鋪面好細冇位企 烈日當空要企冇冷氣咁等位.. 我真係懷疑其實我BOOK台黎做咩.. =.=4個人都叫左SET LUNCH 都唔貴幾抵 100蚊有找沙律的確好新鮮 而家包好香,但MAIN COURSE, 都只不過係一舊係WELCOME都可以買到既$10雞扒+一PAT薯蓉.. 而家雞勁"鞋" 薯蓉完全係用粉開既FEEL, 好似BB食果D糊仔咁..十分失望! 服務方面 除左等位事件之外.. 人手都唔足! 叫極都冇人理我想要多少少水姐.. 都等左勁耐 上菜又慢 .. 佢都話 1個鐘內可以食晒, 我地食完沙律仲等左差唔多20分鐘先黎MAIN, 計埋計埋 等10分鐘位 20分鐘等MAINCOUSE 都 等得黎1點50分. 差唔多遲到想叫佢快D幫我埋單 .. 等左勁勁耐!!重點係credit card
set lunch 沙律.. 唯一好食既一樣
一pat C....

4個人都叫左SET LUNCH 都唔貴幾抵 100蚊有找
沙律的確好新鮮 而家包好香,
十分失望!

想叫佢快D幫我埋單 .. 等左勁勁耐!!

重點係credit card 入錯銀碼..
新餐廳唔代表可以犯咁多錯囉!! 仲要搞左成日都搞唔到 又話CREDIT CARD要返返去OFFICE 果邊先VOID到
又話已經過左數簽左名, 我認我係因為太趕冇睇清楚就簽左名! 但我真係唔EXPECT會有咁既情況發生囉!
最後搞左2日先退到錢! 我唔明佢地做D咩 做咩都慢過人!! 以後唔會幫襯!
2011-07-28
set lunch 沙律.. 唯一好食既一樣
2011-07-04 11 瀏覽
The meat came off the bone SO easily, and tasted wonderful (too bad the potatoes were over-fried). However, the fish was a bit dry, but luckily that was compensated by the rich and flavorful vegetables that came with it.
2011-07-02
2011-06-28 13 瀏覽
又是週末,又是 SoHo,經過伊利近街,見有新店 Z Grill, 決定進內一試說 Z Grill 是新店可能不太對,事關除了店名從 Pacific Grill 改了為 Z Grill 外,冇論裝修、menu、价錢、連 waiters 都好像是原班人馬,有点新瓶舊酒的感覺。Set lunch 是 3-course at $88, typical SoHo lunch 价先來的麵包烘得煖煖的,100% 外脆內軟,抹上牛油,超好味,是完美的開始Soup 是 fish chowder,有 D 期望,但湯偏稀,不夠 creamy, 亦欠魚的甜香,失望了主菜分別是:我冇試到,presentation 不吸引,同行說 ok lal!Penne 夠 al dente, steak strips 亦燒得香,唔錯。Menu 有char-grilled beef tenderloin,記得店子前身 Pacific Grill 做這菜不錯,於是 order 了,但冇問我要幾成熟,奇怪但上碟切開,正是我喜歡的 medium-well, 粉紅色,嫩嫩的但不會 too bloody,size 很 generous
小店風味
Open to Elgin St -- cosy & relaxing
正 - bread basket marks a super start
稀稀的 fish chowder 要扣分
主菜分別是:
Half-chicken
Penne & strips of steak

但上碟切開,正是我喜歡的 medium-well, 粉紅色,嫩嫩的但不會 too bloody,size 很 generous,夠晒食,最正是外層燒得夠香,少少焦,帶炭香,好
Medium-well tenderloin on a mashed potato bed
配菜亦很豐富,mash potato 香口幼滑,tomato, squash & broccoli 都 grill 得香 but still fleshy,又叫好!

結尾見 menu 上的 dessert 是 jelly,冇興趣,但順口問問 "What's for dessert?" ,才知是 Apple crumble,差点走鷄!
Vanilla ice-cream and apple crumble
Apple crumble 上枱時仍是熱熱的,配上凍凍的 vanilla ice-cream,口感豐富,apple content 不過甜,可惜 crumble 的脆脆太少了,扣了少少分,但肯定比 menu 上的 jello 正得多!

店子環境是 typical 的 SoHo 風味,店子小小,但趟開大玻璃摺門,像個 side-walk cafe,蠻寫意的,就此談談、吃吃、又渡過一個懶详洋的 So 好下午,Will come back again.

2011-06-18
小店風味
2011-06-11 4 瀏覽
$88 +10%,,雖然要上山但咁既質數算係超值3個COURSE,, SOUP OR SALAD,, MAIN有3,4個選擇最後甜品 OR 茶幾欣賞係佢D餐包,,細細隻岩岩好,,,沙津OK啦牛扒GRILL得5錯,,係來貨差少少,,但$88蚊你仲想點,,,雞做得幾好,,CHICKEN BREAST STUFF左D菜入去,,多左肉汁,,,APPLE TART,,賣相OK味道未試過5清楚總括梨講,,$88蚊加10%,,可以ENCORE,,但係夏天要改善下空調既問題
$88 +10%,,雖然要上山但咁既質數算係超值
最後甜品 OR 茶
幾欣賞係佢D餐包,,細細隻岩岩好,,,
沙津OK啦
APPLE TART,,賣相OK味道未試過5清楚

2011-05-18 4 瀏覽
這陣子意粉癮起,故看完飄色後便鎖定中環的Al Dente為晚餐的first choice...怎料又是滿座說起來不知為何最近到訪都是吃閉門羹不是午後休就是裝修中...大概我跟它太無緣了...正值失望時, 卻被店員帶到附近的店去細問下原來是姊妹店呢雖然menu上的東東都不盡相同 (因為這兒是主打grill的), 不過有我最喜愛的aglio e olio吃過後果然是 Al Dente~~姐姐叫的grilled salmon(實際名字忘了)也很好吃呢賣相更是一流
說起來不知為何最近到訪都是吃閉門羹

不是午後休就是裝修中...大概我跟它太無緣了...
正值失望時, 卻被店員帶到附近的店去
細問下原來是姊妹店呢
不過有我最喜愛的aglio e olio
吃過後果然是 Al Dente~~
姐姐叫的grilled salmon(實際名字忘了
)也很好吃呢