2017-11-06 1937 瀏覽
尖沙咀黃金地段, 繁華熱鬧, 假日晚飯時段, 大部分餐廳總是大排長龍, 忽然想起厚福街H8, 每層都是餐廳, 鬧市中絕對寧靜, 慢慢享受晚餐到達12/F, 打開lift門便是餐廳, 店門已在櫃臺前等候兩個女生點了幾款菜式share食水牛芝士沙律配日本蜜桃, 水牛芝士, 蜜桃與蕃茄相隔著, 大量火箭菜放在上面加上少量黑醋汁, 已經能調味, 最愛的火箭菜, 有人會覺得苦, 但我就是喜它獨特的澀味, 有點瓜子的味道, 至於蜜桃口感爽身, 水牛芝士與蕃茄本身就是絕配, 但夾上蜜桃後, 多一份果香,果甜帶子蟹肉濃湯, 濃湯會用茶壺盛著, 在你眼前倒進碟內超視覺享受, 濃湯深啡色, 未算太杰身, 但味道是超濃郁, 相信是用上大量海鮮煲成, 每一口帶一絲絲蟹肉, 碟中的帶子兩邊帶煎香過, 所以吃起來特別香口, 上餐前, 店員特意提醒小心湯碟熱小小的提醒, 值得讚賞主菜點了一份龍蝦蟹肉天使麵, 如髮絲般的天使麵煮至乾身, 西式的黃瓜青瓜配合, 多一份小清新, 加上的龍蝦及蟹肉已除殼, 吃起來新鮮彈牙, 龍蝦份量也不少差不多吃完的時後, 店員遞上該店的單張, 只要讚好該店的Facebook 或 Inst

兩個女生點了幾款菜式share食

水牛芝士沙律配日本蜜桃

帶子蟹肉濃湯, 濃湯會用茶壺盛著, 在你眼前倒進碟內
小小的提醒, 值得讚賞

龍蝦蟹肉天使麵

差不多吃完的時後, 店員遞上該店的單張, 只要讚好該店的Facebook 或 Instagram , 新張期內至30/11/16 埋單可享85折

在門口位置有一排坐位可以等候入坐

2017-11-05
龍蝦蟹肉天使麵
2017-11-02 1106 瀏覽
This is not just a well decorated and comfy place to eat but also we can see some inspiring wordings all around. What impressed me the most is: Eating is necessity, cooking is art. We come here early that we can at the same time enjoy some quiet moments other than tasty dishes here.Buffalo Mozzarella with Japanese Peach in Mixed Berry Balsamic My first time trying the brand new combination of tomato mozzarella and PEACH. Certainly the richness goes perfect with the rockets and tomato slices, the

My first time trying the brand new combination of tomato mozzarella and PEACH. Certainly the richness goes perfect with the rockets and tomato slices, the peach slices gave the extra sweetness with these.

Mash Potato with Mixed Cauliflower and Bacon

Bits of bacon mixed in the potatoes mashed of course very cheerful to our taste buds but more surprisingly is the addition of some cauliflowers not just ease over richness might have caused, also the crunchiness. It was a enjoyable to taste mashed potato in such way.

Mixed Porcini Risotto

Then we have my favourite dish. Risotto usually comes with creamy sauce to spoil the tastes buds but for this one, among the lovely adequately creamy texture, the taste of the porcini plays an role of enriching the taste of the risotto.

Fruit Garden

For the drink, I had something rather fruity and acidic. This is definitely the best choice to be with the risotto. The very true taste of fruits come from the bits if kiwi and some green apple. Then the acidity hits the fuzziness from the soda base, this is best feelings of all. Very refreshing and fruity. There we found a chilling iced orange juice. That makes it even more “ fruit garden “.

Very interesting experience trying the iced berries with wasabi sauce. It sounds strange but actually they goes really exciting and appetizing together.
2017-11-01
  • Mixed Porcini Risotto
3K
2017-10-29 244 瀏覽
尖沙咀搵食易過借火,各地美食想到都有。得知厚福街一座商廈新開了間西式餐廳,專呈走去試一下。裝潢不算特別,勝在寛敞坐得舒服。午餐由六十多元至一百多元,尖沙咀區非常合理。今日餐湯是蕃茄忌廉,酸酸甜甜的蕃茄湯底好香好濃稠,有質感,正!主菜美國肉眼扒,肉質軟熟,牛味濃厚,達到要求的熟度,相當不錯。野菌汁調味恰到好處,跟牛扒好夾。肉眼扒份量頗大件,抵食。咖啡濃度比一般濃,最重要不帶苦澀,適合昨夜開通宵的我,即時醒神。
尖沙咀搵食易過借火,各地美食想到都有。

午餐由六十多元至一百多元,尖沙咀區非常合理。

今日餐湯是蕃茄忌廉,酸酸甜甜的蕃茄湯底
好香好濃稠,有質感,正!

2017-10-29
午餐
2017-10-29 194 瀏覽
每逢有一些新食店開張,都會相約友人去品嚐。是晚就幫襯了”Y Show Tasty” 這間樓上食店。我比較喜歡樓上店,相對較為寧靜,環境更好。食物種類很多,而店員在忙中也抽些時間介紹食物給我們,十分低讚。帶子蟹肉濃湯        ($88)放到我們面前,只有一隻帶子,初時覺得很奇怪呢。原來這個湯是有客人面前才淋上的,應該是為了保留溫度的。這個濃湯味道很濃,每啖都是蟹肉味道,而帶子鮮甜,味道不錯。鮮海膽配鰹魚汁蜆肉意大利麵       ($198)意大利粉軟硬適中,口感很好,配上海膽和其它材料調味,味道很配搭。蜆肉的數量很多,鮮甜美味。香燒荷蘭黑啤豬手配酸椰菜及自家制醋汁      ($288)主菜我們點了一份豬手,豬手燒得很香,外皮少少香脆,而肉質是嫩滑的,味道很好,每口都有少少啤酒味道,很特別。而配菜是一些德國酸菜,口道酸酸的,很開胃。座位舒適,食物味道又好,這裹是一個傾計食飯的好的地方。

帶子蟹肉濃湯        ($88)

鮮海膽配鰹魚汁蜆肉意大利麵       ($198)

座位舒適,食物味道又好,這裹是一個傾計食飯的好的地方。
2017-10-24
  • 香燒荷蘭黑啤豬手配酸椰菜及自家制醋汁
一直喜歡到H8吃飯, 因為總可在這裡找到落腳地, 日式中菜西菜火鍋各式其式的選擇, 就像今晚原本 target的餐廳太多人了, 就到 H8看看有沒有其他的選擇, 就發現了這間新開業的 Y Show Tasty 餐廳開業一個月左右,  走的是高中格調西餐 style, 一進門便見窗邊貼上 poster 熱句  "Life is too short for fake butter, cheese or people" , 看來是間對自己有要求的餐廳 ;  這裡大約有三十多個座位, 空間感足夠, , 我們很早到, 所以客人未算多, 坐下來可以靜靜享受一下餐廳環境;  它們的座位比起 H8其他的餐廳較寬敞, 最特別是牆上有一幅真苔蘚植物的裝飾, 望上去很舒服, 印像中 Hotel Icon的 Green 也有一幅植物牆身, 在石屎森林中可以看到一片青蔥, 讓人感覺 relax朋友是素食者, 看到餐牌有 Vegtarian 選擇特別高興, 其他 menu 內 main course 或 appetizer & soup 也有多樣素食的選擇, 平日到西餐廳素菜的選擇不多, 今晚這個 menu 令我
朋友是素食者, 看到餐牌有 Vegtarian 選擇特別高興, 其他 menu 內 main course 或 appetizer & soup 也有多樣素食的選擇, 平日到西餐廳素菜的選擇不多, 今晚這個 menu 令我們對它加分不少  ; 而 menu 內main course 還有很多其他的選擇, 不只是普遍的雞牛羊豬, 還有比目魚, 及很少見的香燒北海道八爪魚鬚,  下次可以再跟食肉獸的朋友來品嚐;  這裡的酒類也多, 即使不是食飯上來飲杯酒吹吹水也很不錯
因為預算要吃甜品, 所以只簡單的點了兩個菜, 加上湯及飲品就剛好了, 先來的是兩杯飲品, 朋友的是 Signature Cocktail - Passion ($98), 以 Vodka + 菠蘿汁 + 荔枝及熱情果糖漿 + 提子梳打製成, 伴碟有冷藏過的新鮮熱情果及多種 berry, 朋友說frozen 後的生果甜味更突出;  而自己點的 Fruit Garden ($68) - 用新鮮青蘋果, 奇異果, 菠蘿汁 +  多種糖漿(青蘋果 + 奇異果 + 荔枝) + 提子梳打, 而這款的伴碟又不同, 用蘋果及水晶梨 汁製成冰球, 一口冰球一啖 fruit drink, 在口中都是青甜的生果味道 ;
再來的是兩個湯 - 朋友的黑松露野菌忌廉湯 ($68), 及自己的帶子蟹肉濃湯 ($88) ; 新鮮帶子與蟹肉先放在碟內準備, 上桌時才灌入濃湯, 不會讓帶子浸在湯裡影響質感, 時間上安排得很好 ; 入口時帶子很彈牙爽口, 充滿鮮味; 而且濃湯真的非常香濃, 個人非常喜歡, 很有驚喜 ;
湯過後就是兩個菜 - 意式千層茄子 ($168) - 是傳統的澳洲家鄉菜, 以茄子, 蕃茄及芝士相間疊起, 層次與口感豐富, 芝士吃來還有拉絲效果; 伴碟的薯仔也是用香草先燴製才焗, 怪不得比一般薯仔香口 ;  另外一個菜炒露荀 ($68) - 簡單以牛油及黑椒炒兩種露荀, 上桌時熱騰騰的, 吃來爽口清脆而且清甜, 炒的時間掌握得很好

最後兩人一人一份甜品, 朋友的是朱古力心太軟 ($48), 我的則是法式焦糖燉蛋 ($48), 燉蛋夠滑溜, 比較喜歡是上面的焦糖沒有過多, 可以吃到更多的蛋味

今晚雖然點的食物不多, 但每碟由side dishes 到味道都叫人滿意甚至驚喜,  吃東西其實質感比份量更重要, 吃到好東西叫人開心又滿足
題外話/補充資料: * 每上一道菜/飲品, 餐廳 的manager 都會細心為我們講解菜式 (我們也問了很多問題, manager 很有耐性呢) , 其他侍應亦貼心, 不需開聲已經為客人加水或收拾; 另一枱客人慶生, 餐廳準備了大大個精緻的亮燈生日牌子, 加上蛋糕, 就是影相搶 Fou 的最佳道具
  • 帶子蟹肉濃湯
  • 意式千層茄子
  • Fruit Garden
2017-10-26 150 瀏覽
今日約了好朋友去試新野呢度環景幾好,裝飾都靚,環境安靜。我地7點幾到,唔算多人,食物都快上,待應的服務很好!常常幫我們斟水😂我地叫左1個main course,1個意大利飯,2個甜品。先介紹個「香草帶子意大利飯」份量都算多,味道很fresh! 又帶點有少香滑。可以一試Main course 點了比目魚扒, 煎得好香,魚肉也很滑,點埋佢啲薯蓉👍🏻👍🏻,重口味嘅可以加多少少鹽同黑椒^_^ 食到Nana我Lamlam 脷🤣一人叫了一個甜品。我叫左焦糖布丁,個皮很脆,布丁很重蛋味。朋友仔點了焦糖朱古力三重奏。啲慕絲很滑,朱古力味亦算濃厚。都不錯架!我地很左4樣野,每人都係$300左右! 與食物質素相乎。我地仲坐左好耐,係度傾計都冇人催!加分加分!
今日約了好朋友去試新野

呢度環景幾好,裝飾都靚,環境安靜。

我地叫左1個main course,1個意大利飯,2個甜品

一人叫了一個甜品
我叫左焦糖布丁,個皮很脆,布丁很重蛋味。

2017-10-26 58 瀏覽
尖沙咀食飯真係很多不同的選擇,所以我鎖定了目標厚福街的H8,整橦大廈都是食食食的餐廳。知道朋友鍾意食西餐,於是我便選擇了一間食西餐的新餐廳試一試。到了餐廳感覺環境很舒服以綠色和木為主,餐廳周圍的玻璃窗上寫了有意思的句子,還有最特別有一幅真苔蘚植物牆身,是新鮮的植物。 再睇下餐牌見到有cocktail 飲品,於是點了一杯Signature Cocktail 既 Passion $98,除了杯飲品之外還有一些Frozen 了的生果在旁 (有熱情果, 青蘋果, 藍莓, 紅桑子, 藍桑子及熱情果汁), Frozen 了的生果可以鎖住生果的水份,食落口感好甜好新鮮很醒神。黑松露野菌忌廉湯 $68 黑松露味道很香濃, 湯的質感濃度夠, 入口好滑, 仲有野菌鮮甜。炒露筍 $68 露筍用牛油黑椒蒜片一齊炒香味慢慢滲上味蕾上,食到陣陣鮮露筍味, 咬口很爽口。意式千層茄子 $168  焗得很香的意式千層茄子裡面芝士可以拉出一絲一絲,下面薄薄的一層茄子片一層芝士粒梅花間竹加埋蕃茄蓉,味道濃郁, 真的回味無窮。伴有沙律及薯仔,薯仔燴有香草味很入味。 同場加映甜品朱古力心太軟 $58 朱古力醬慢慢滲出甜味剛剛好

意式千層茄子

同場加映甜品
朱古力心太軟 $58 朱古力醬慢慢滲出甜味剛剛好, 可以話中規中矩。

整體來說每道菜式的味道都不錯,這個價錢可以食到意大利菜都很難得。
意式千層茄子
2017-10-26 83 瀏覽
新開既旺區餐廳,人唔多,好岩傾計👍🏻厚福街12樓,意想唔到又幾好食👍🏻👍🏻店面係西式既餐廳格局Lift位附近有椅子位,比等待既客人坐下個氣氛好舒服,新餐廳人唔多,可以一路食一路傾計,2個女人傾左成2個幾鐘好爽👍🏻👍🏻餐牌設計有心思帶子意大利飯,帶子有口感,飯間有d荀,味道好夾,份量都算多比目魚好滑,同個汁好好味👍🏻👍🏻焦糖燉蛋,個賣相幾靚👍🏻朱古力三重奏,甜得黎有三重口感,最底個層閃蛋糕最後埋單每人300,好滿足又傾到好開心,waiter仲會不時refill水,好細心👍🏻
新開既旺區餐廳,人唔多,好岩傾計👍🏻
厚福街12樓,意想唔到又幾好食👍🏻👍🏻
店面係西式既餐廳格局

Lift位附近有椅子位,比等待既客人坐下

餐牌設計有心思

帶子意大利飯,帶子有口感,飯間有d荀,味道好夾,份量都算多

比目魚好滑,同個汁好好味👍🏻👍🏻

焦糖燉蛋,個賣相幾靚👍🏻

朱古力三重奏,甜得黎有三重口感,最底個層閃蛋糕

2017-10-26 98 瀏覽
今日Lunch唔知食咩好,咁就行去最易搵到好野既H8睇下有咩食啦依?!12樓左間更新野wor,試下先原來係西餐廳,睇裝修好似唔錯wor叫左Lunch Set 食,香燒春雞,侍應先上個餐湯,嘩,勁好飲,好有平時食高級西餐既味道主菜非常得,食物擺放得好靚,好似法國菜咁,個春雞仲要好嫩,調味得好好下次同埋女友黎食晚餐先!H8搵食電梯12樓新到Menu都好食物選擇都幾多,下次要黎食下晚餐先Lunch Set $68起,西餐黎講都算抵新派裝修Set Lunch 附送既餐湯,好用心別緻香燒春雞,賣相糸得,味道仲得, $78竟然有高級西餐廳水準

依?!12樓左間更新野wor,試下先

原來係西餐廳,睇裝修好似唔錯wor

下次同埋女友黎食晚餐先!

H8搵食電梯12樓
新到Menu都好

食物選擇都幾多,下次要黎食下晚餐先

Lunch Set $68起,西餐黎講都算抵

新派裝修

Set Lunch 附送既餐湯,好用心別緻

香燒春雞,賣相糸得,味道仲得, $78竟然有高級西餐廳水準
2017-10-25
  • 香燒春雞
2017-10-25 942 瀏覽
尖沙嘴食廈H8, 一向多餐廳選擇。最近見到一家西餐廳新開張,單看餐牌都挺有看頭,特別想食那個海膽意粉呢!帶子蟹肉濃湯($88)侍應即席將龍蝦湯從湯壺中倒至湯碗中,避免在傳菜的過程中令龍蝦湯冷掉變腥。蟹肉濃湯湯口感濃稠,更有無數蟹肉在湯中"漂浮". 味道鮮甜濃厚,像是無數隻蟹的精華濃縮在一碗湯中。帶子鮮甜爽口,配上蟹湯同吃,鮮上加鮮。鮮海膽配鰹魚汁蜆肉意大利麵($198)是一道西式日式的fusion 菜啊!除了有大大瓣的海膽躺在意粉上外,意粉醬汁都混入了海膽,吃每一啖都有海膽鮮甜而濃厚的味道。特別欣賞廚師不採用大路的忌廉汁作意粉醬汁,簡簡單單用海膽,鰹魚汁,蕃茜等作意粉醬汁,令海膽味道不會被遮蓋,而且口感清爽。蜆仔大大隻,蜆肉大到差點跑到蜆殼外了!蜆肉非常飽滿,更有點海水的鮮味,有點像吃著生蠔般。意粉亦煮得剛好,口感彈牙。香燒荷蘭黑啤豬手配酸椰菜及自家製醋汁($288)又是另一道fusion 菜啊!竅妙在於自家製醋汁。先講回豬手部份。豬手好大隻,切開有八至九件,適合三五知己齊齊分享。豬手外皮香脆非常,卻沒有油膩感。外皮底下有一層豬手特有的骨膠原,口感帶點煙韌,吃完嘴巴有點黏黏的。瘦肉部份

帶子蟹肉濃湯($88)
帶子鮮甜爽口,配上蟹湯同吃,鮮上加鮮。

鮮海膽配鰹魚汁蜆肉意大利麵($198)
是一道西式日式的fusion 菜啊!
香燒荷蘭黑啤豬手配酸椰菜及自家製醋汁($288)
又是另一道fusion 菜啊!竅妙在於自家製醋汁。

瘦肉部份做得軟腍和入味。有黑啤醇厚的味道,卻不苦澀。相當有水準呢!
豬手特別配上兩種醬汁,一款是帶籽的芥末醬,另一款是自製醋汁。芥末醬辣度適中又惹味。而自製醋汁更有驚喜!味道像拌越南檬粉的魚露,味道酸酸辣辣,非常醒胃,並有解膩之效。想不到跟豬手的味道異常匹配!
食德國豬手不可不配酸椰菜,酸椰菜應該是餐廳自制的,鹹度酸度適中,口感爽口,而且略帶微溫,好有誠意。
另外還有田園沙律,黑醋汁有點蜜糖的甜,酸中帶甜很討好。
不可不提的是餐廳有五星級的服務水準啊!侍應主動有禮不在話下,而且擺盤,擺餐具都一絲不苟,讓人有在酒店用餐之感呢!
2017-10-24
  • 香燒荷蘭黑啤豬手配酸椰菜及自家製醋汁
2017-10-25 98 瀏覽
Y Show Tasty是新餐廳。我最喜歡試新野。餐廳在尖沙咀H8易搵。一入到餐廳,裝修乾淨企理,令人舒服。餐廳播放著音樂,把一天工作的疲累一掃而空。餐牌沒有set dinner,全部散叫。前菜,湯,意粉,燴飯,扒類,甜品,樣樣都有。我點了海鮮膽配鏗魚汁蜆肉意大利麵$198這個意大利麵有蜆肉和蕃茄,蜆肉都不少,有成十隻咁多。意大利麵用蜆煮,配上鏗魚汁,辣辣地,清甜惹味。麵條煙韌彈牙有嚼勁,又吾會過硬或過軟。好好味另叫了法式焦糖燉蛋$48燉蛋好綿滑,是不錯的飯後甜品
Y Show Tasty是新餐廳。我最喜歡試新野。

我點了海鮮膽配鏗魚汁蜆肉意大利麵$198

另叫了法式焦糖燉蛋$48

燉蛋好綿滑,是不錯的飯後甜品
2017-10-23 116 瀏覽
第一次寫食評,真忍唔住要寫一寫. 由朋友口中的得知有此食店,咁啱响尖沙咀,所以提議去試試.  餐廳地方不大,一般餐廳格局,但感覺都舒服嘅,但要一讚嘅係服務,因很久未試過有那麼好招待的食店,員工好有禮貌及helpful.  餐牌每日有好幾款午餐可供選擇, 前菜有湯或沙律,碟沙律仲出奇大碟,主菜有西班牙飯/牛柳/黑毛豬扒,每款味道也不錯.跟住仲有杯餐飲,  加上有7折,所以那個午餐食得大家都好開心. 一定會再去.  希望唔係新開張先係咁,要keep住.
. 一定會再去.  希望唔係新開張先係咁,要keep住.
2017-10-06
用餐優惠