2019-04-03 254 瀏覽
今日見難得準時收工,就同朋友去咗尖沙咀揾食,順便傾下計,放鬆心情。餐廳嘅燈光偏向昏暗,帶點神秘感,講悄悄話,傾心事就啱哂!因為同朋友都唔係好餓,所以就各自叫咗一個主菜。朋友就叫咗一份芝士漢堡配薯條。卡邦尼意粉我就叫咗卡邦尼意粉,蘑菇、洋蔥同煙肉爆到好香,仲灑咗少少香草做調味。每次食親最想就係拮爆粒半熟既蛋,啲蛋黃流晒出嚟,令到啲意粉更加多汁更幼滑香口,幾creamy !意粉係我鐘意嘅軟硬度,偏硬身,較有口感。

餐廳嘅燈光偏向昏暗,帶點神秘感,講悄悄話,傾心事就啱哂!

卡邦尼意粉
2019-04-03 283 瀏覽
在朋友口中知道這裡有個好吃的熔岩芝士和牛漢堡認識我的都知道是個芝士控怎麼能錯過?在下班後就拉著男友來到位於厚福街H8的Y Show Tasty最先看到daily special雙眼發光,熔岩芝士耶!先再看看還有什麼吃的有一人餐,二人餐什麼的還有其他不要想這麼多了!我還是要吃熔岩芝士呀!反正是share吃,就多order了一客香煎虎蝦配明太子意大利麵嘿嘿...男友應該是記得我喜歡吃明太子!來了來了!整個很吸引!沒想這整塊和牛看起來也很吸引店員先詢問我需不需要他們來淋上芝士,我說不用了我自己來,他們就很貼心的提示動作要快,不能拍太久不然芝士會冷掉變硬好吧,就加快手腳,來來來...快淋上!好治癒最後還有一點拉絲um....雖然不美觀啦熔岩滿滿的呀...我一點也沒有浪費啊肉汁很多,很juice被我們鯨吞了...意粉來了,份量不很多不過驚喜就很多了!明太子跟醬都掛上了意粉上味道很適中,很野味!令我很意外,連虎蝦都頓時成了配角有機會要來試試其他食物!

最先看到daily special
雙眼發光,熔岩芝士耶!

先再看看還有什麼吃的
有一人餐,二人餐什麼的

還有其他

不要想這麼多了!
我還是要吃熔岩芝士呀!
嘿嘿...男友應該是記得我喜歡吃明太子!

來了來了!整個很吸引!
沒想這整塊和牛看起來也很吸引
店員先詢問我需不需要他們來淋上芝士,我說不用了
我自己來,他們就很貼心的提示動作要快,不能拍太久
不然芝士會冷掉變硬

好吧,就加快手腳,來來來...快淋上!好治癒

最後還有一點拉絲

um....雖然不美觀啦
熔岩滿滿的呀...我一點也沒有浪費啊

肉汁很多,很juice
被我們鯨吞了...

意粉來了,份量不很多

不過驚喜就很多了!
明太子跟醬都掛上了意粉上
味道很適中,很野味!
令我很意外,連虎蝦都頓時成了配角

有機會要來試試其他食物!
  • 熔岩芝士和牛漢堡
  • 香煎虎蝦配明太子意大利麵
2019-04-03 224 瀏覽
有日約咗朋友係尖沙咀食lunch,朋友就帶咗我去依間餐廳度食嘢,餐廳lunch嘅時候都幾多人,但係又幾抵食所以我諗都吸引到幾多打工仔黎依度食飯朋友話依度嘅漢堡包非常好食,所以我就叫左一個A5和牛漢堡套餐配脆口薯條,仲有熱熔芝士tim漢堡非常之大份同埋好靚芝士係另外想可以俾我哋自己到熱熔芝士落漢堡上面自己控制芝士嘅份量,漢堡嘅味道非常之入味而且好juicy食落去配埋大量嘅熱熔芝士真係非常之邪惡但係味道非常之好。配埋脆口薯條真係邪惡到極點,食埋依餐真係做返幾次gym唔掂但係味道真係非常之滿足。而朋友就叫咗一個carbonara意粉,意粉嘅味道亦都非常之出色,好香嘅忌廉味道配埋溫泉蛋食落去好開胃意粉嘅質感亦都好爽口。飲品我就叫咗一杯熱檸水,朋友就叫咗一杯熱摩卡。

飲品我就叫咗一杯熱檸水,朋友就叫咗一杯熱摩卡。

2019-04-01 1571 瀏覽
有次和朋友去尖沙咀行完街, 想搵一間舒舒服服嘅餐廳食個晚飯 , 吹下水。 朋友就介紹咗呢一間位於尖沙咀厚福街盡頭H8 大廈的西餐廳《Y Show Tasty》,話上次食過坐得幾舒服, 而且靜靜地,唔會太嘈, 適合同閨蜜食個靚飯傾下計。《Carbonara ‘In Our Way’》, 呢間餐廳嘅carbonara忌廉煙肉意粉, 係傳統嘅carbonara上面加上一點小新意, 用相絕大部分人都喜愛的溫泉蛋來代替生蛋黃, 意粉的口感帶點al dente, 和港式意粉有莫大差別。味道方面用上了洋蔥和煙肉帶出香氣, 加上忌廉綿滑的口感, 以及芝士的鹹香, 製成咗呢個美味可口嘅Carbonara 忌廉醬汁, 令人怕肥之餘亦難以抗拒。《特選A5和牛漢堡扒配熔岩芝士》 初時還以為呢個和牛漢堡包平平無奇, 誰知侍應隨之過來, 喺厚厚嘅和牛漢堡扒上面倒上一層剛剛溶化嘅芝士岩漿, 剛剛溶化嘅芝士有如熔岩一樣傾瀉出來, 睇到已經令人垂涎欲滴。和牛漢堡包除咗有極吸引嘅熔岩芝士之外,當然仲有主角A5和牛漢堡啦,漢堡扒嘅牛味極之濃郁, 而且非常juicy, 咬落仍然食到牛肉汁, 而且煎嘅熟度剛剛好,保留到粉嫩嘅紅

和牛漢堡包除咗有極吸引嘅熔岩芝士之外,當然仲有主角A5和牛漢堡啦,漢堡扒嘅牛味極之濃郁, 而且非常juicy, 咬落仍然食到牛肉汁, 而且煎嘅熟度剛剛好,保留到粉嫩嘅紅色,係我最愛嘅 medium熟度。

漢堡裏面嘅餡料亦相當新鮮, 有新鮮嘅厚切番茄同埋爽脆嘅生菜。

不能不提嘅係和牛漢堡配有香脆嘅粗薯條, 薯條即叫即炸, 熱辣辣脆卜卜。 而且仲要係厚切,裏面仲帶有薯蓉, 口感相當之好。

呢一間《Y Show Tasty》 地點方便, 食物質素高, 而且坐嘅環境舒適, 最啱就係同朋友聚會, 或者同另一半撐枱腳。 想喺尖沙咀搵間舒服嘅餐廳就啱曬啦。

2019-03-29 226 瀏覽
一家有氣氛的餐廳。餐廳不是太多人平日晚餐去到不用等位!餐廳有套餐及散叫食物,我們點了二人餐價格比較化算,餐廳燈光稍暗氣氛浪漫!二人套餐598😋有餐湯,主食及甜點!不過就不包括飲品,所以點了一柸青蘋果fruit garden 味道清新!現在有promotion無論是walk-in 還是預訂都有每位二款新鮮生蠔送喔!套餐的沙拉蜜桃好甜新鮮配合水牛芝士特別鮮味開胃!點選了medium 的牛扒香嫩而且很juicy、還有要推介一下餐湯帶子蟹肉湯味邊香濃,帶子新鮮!不錯的!
Fruit  garden
  • 香燒美國頂級肉眼配野菌汁
  • 帶子蟹肉濃湯
  • 水牛芝士沙律配日本水蜜桃
2019-03-27 132 瀏覽
朋友介紹之選,呢間餐廳經一個朋友得知,厚福街餐廳好多,平日都留意唔到呢間餐廳。星期二晚,約6點已經到達餐廳,時間尚早朋友還未到!環境有情調,好適合情侶黎慶祝!而且餐廳亦可以包場,可以攪Party!Daily Special Menu熔岩芝士和牛漢堡 $148和牛漢堡超巨型,兩隻手係拎唔哂架!包質好鬆軟帶脆身質地,好多芝士極芝滿足,餐廳將芝士煮到半熔,餐廳職員幫我地淋上和牛漢堡。漢堡滿滿都係芝士,但鹹香亦不太膩,而且唔會浸到腍晒。和牛肉質層次分明,焦香的外表,內裹肉質juicy,和牛肉味濃郁。啖啖都有芝士同和牛,邪惡到極!好在有配番茄同生菜,可平衡味道帶一點清新。還有厚切薯條,可以選擇點芝士或茄汁,完全好邪惡。因為今次只有兩個人食,試唔到太多野,下次可以再同一班朋友黎試多幾款野。餐廳職員好有善,有推介野食俾我地,見我地影相都好主動問要唔要幫我地影。

Daily Special Menu

熔岩芝士和牛漢堡 $148

2019-03-26 78 瀏覽
星期六晚上餐廳不太多人,可以慢慢傾偈👍🏻服務好好,主動幫我們加水、換碟😘環境亦好有情調,浪漫😍食物亦好食,豬胺好爽但蔬菜選擇不多,只有一款沙津和一個烤蔬菜🥬可以繼續進步💪🏻
星期六晚上餐廳不太多人,可以慢慢傾偈👍🏻

服務好好,主動幫我們加水、換碟😘

環境亦好有情調,浪漫😍

食物亦好食,豬胺好爽

但蔬菜選擇不多,只有一款沙津和一個烤蔬菜🥬

可以繼續進步💪🏻
2019-03-18 179 瀏覽
以前日日見既好同事, 而家好難先約到出黎聚下, 不過朋友既野唔keep就冇, 幾難都要約啦…方便大家食完極速返屋企補眠 今次揀左尖沙咀食西餐….一坐低閨蜜就話呢期follow緊生酮飲食法減肥, 除左澱粉質食咩都得….既然係咁我地唔肥唔叫….呵呵首先叫個Carbonara 卡邦尼意大利麵, 碟意粉未放低已經聞到香味…減肥閨蜜忍唔到口, 舐個汁當食左, 意粉味道OK冇野可以挑剔, 再黎香煎帶子配大野菇, 帶子煎得金香大大粒冇縮水, 大野菇有草味夠organic 只係略嫌份量少唔夠分, 跟住係烤乳豬同ribs 一D都唔乾好juicy, 乳豬皮仲好香脆熱辣辣…亮點係要配埋個醬汁, 點黎食可以去左肥膏既油膩感 (中左減肥毒hehe)))) ]]]]]]

))))
  • 香烤乳豬
2019-03-13 205 瀏覽
好耐無見喇!大家都忙著忙著,夾唔到時間。一見面真係雞啄唔斷,平時西餐多數面對面坐,我地兩個人坐坐下就痴埋左一齊坐一邊,一齊坐梳化,勁舒服😌六時半來到餐廳,有兩三枱客。我們坐喺四人枱。我地諗定左之後要去食幸福甜品🍮,所以點了幾樣野食。一個前菜,一個湯和一個意粉香煎帶子大啡菇帶子大粒厚肉,如果再煎香少少重正配菜ok, 醬汁有香香的橄欖油香黑松露蘑菇湯我們叫一碗,貼心地分開兩碗上菜讚👍🏻溫泉蛋卡邦尼意粉意粉彈牙. Ok意粉汁可以忌廉多少少會更吸引😬用了訂位apps優惠,有半價優惠。

一個前菜,一個湯和一個意粉

香煎帶子大啡菇

帶子大粒厚肉,如果再煎香少少重正
配菜ok, 醬汁有香香的橄欖油香

黑松露蘑菇湯
我們叫一碗,貼心地分開兩碗上菜
讚👍🏻

溫泉蛋卡邦尼意粉
意粉彈牙. Ok
意粉汁可以忌廉多少少
會更吸引😬

用了訂位apps優惠,有半價優惠。
2019-03-11
2019-03-11 206 瀏覽
星期一,一般餐廳都冇乜人。不過基本上係包場。餐牌價錢嚇親我,如果可以有特價一定係好。例如買一送一,我相信生意會更好。望咗個餐牌好耐都唔夠膽叫,開得咁嘅價應該會大份點。因慶生日,最後諗住死就死啦!服務基本上好好,好有禮貌,起菜好快。食物擺放同上菜觀感都好好。味道都屬於中上。叫咗嘅菜都好味。不過可能我孤寒所以覺得貴。我最鍾意個牛肋骨,值得推薦。其實每樣菜都好味,只係份量細或者係價錢高。整體來講,裝修好好,環境安靜,四圍好乾淨。值得一讚。最後埋單,如果分量大少少(20%), 價錢其實可以接受😀
Porcini    Risotto
Baked  Alaska
Beef  short  rin
Scallop portobello
埋單
2019-03-11
生日
2019-03-04 2594 瀏覽
繼續慶祝我的生日篇,姊妹一早已經選擇了幾間餐廳給我揀,最後我們一致揀咗Y Show Tasty, 因為大家都喜歡嘗試新餐廳, 響openrice的食評見到都唔錯, 之後就訂了枱。 餐廳入面的環境充滿浪漫氣氛, 這裏的情調都很適合節日慶祝和飲酒談心的好地方。 首先我們點了一個Dinner Set for 2 $598, 因為姊妹一早已經在openrice 訂了枱,所以餐廳送半打生蠔,真係好開心啊! 二人餐包括有水牛芝士日本水蜜桃沙律, 蟹肉帶子湯,香燒美國頂級肉眼配野菌汁,卡邦尼意大利麵,特濃朱古力蛋糕,還點了另一個甜品火焰雪山$68和 一支紅酒$328。半打生蠔 ~ 雖然是送的,但質素非常好,又新鮮,味道又鮮甜,不用點海鮮醬已經很好吃了。蟹肉帶子湯 ~ 很濃郁的蟹肉湯, 有一大粒 鮮甜爽口的帶子!水牛芝士日本水蜜桃沙律 ~ 很喜歡吃水牛芝士的,日本水蜜桃好甜美,與水牛芝士的味道非常夾, 還有新鮮沙律菜, 又開胃又清新。卡邦尼意大利麵 ~ 意粉的質感煙韌,烹調得剛剛好, 配上濃厚的卡邦尼汁和溫泉蛋, 味道一百分!香燒美國頂級肉眼配野菌汁~ 我們點了五成熟, 牛肉的味道鮮甜但比較多筋。 R

Set Oyster

Set Crab Soup

Set Carbonara

Set Rib Eye Steak

Red Wine ~ 店員介紹我們這一支比較甜美的紅酒, 容易入口,啱女士飲用。

Red Wine

火焰雪山 ~ 多謝我的好姐妹精心安排,實在太驚喜了,店員送上火焰雪山之後,我們當然不停影相啦。 雖然這個甜品味道算一般, 但這精心的祝賀生日字句, 實在令我太感動了。

Alaska

特濃朱古力蛋糕 ~ 喜歡吃朱古力的朋友一定要試下, 超濃郁朱古力味道,帶有點黑朱古力香濃, 啱曬我這個朱古力控!

Set Dessert

整體來說第一次來到這間餐廳,留意到餐廳上的餐具擺設得很精緻和店員們的細心招待, 是一間值得推介又有質素的西餐廳。

2019-03-02
  • SetCarbonara
  • SetCrabSoup
  • SetOyster
2019-02-24 387 瀏覽
Really top notch flavouring. My favourite was actually the humble carbonara done properly with eggs, and not with cream, even I do love a cream sauce. Th fish and meat were good also. Risotto was hard. Not s huge fan of the peach (too unrippen and hard) salad as I felt that the money could be spent on another ingredient. Desserts were cute but not filling. I would focus on the savoury dishes to be honest.
2019-02-16 530 瀏覽
適逢情人節, 最好就去食西餐慶祝。 咁岩女朋友喜歡鋸扒, 就打算搵一間地方舒服且優雅嘅西餐廳。 早一日喺網上見到呢間餐廳嘅菜式加裝潢就被深深吸引了, 二話不說就預約了。 裏面的環境好有情調, 最適合情侶 進餐。卡邦尼意大利麵 $138卡邦尼汁濃厚, 食落好滋味。意粉煮得剛剛好, 口感很煙韌。 份量都算多兩個人食都夠 , 加埋溫泉蛋非常惹味。香燒美國頂級肉眼配野菌汁 $328點了一份七成熟嘅牛扒, 肉質鮮味, 再配野菌汁非常滋味。 雖然點了七成熟但肉質依然保持幼嫩有口感。香煎帶子配大野菇 $88賣相很好帶子彈口鮮甜, 大野菇很軟身。朱古力心太軟配軟雪糕 $58需時大概15分鐘很香甜的心太軟, 雪糕是用有曲奇嘅oreo口味, 口感非常同香滑。用餐時點了兩杯沒有酒精的mocktail, 非常開胃。Berry Punch $78開始時味道有點像Fruit punch, 上面有一個Berry冰球, 當冰球溶掉了就會溶入香香的Berry味, 非常特別。Sunset Island $78芒果沙冰帶有非常香嘅芒果味, 香芒嘅甜略帶少酸非常開胃。餐廳的氣氛最適合情侶及朋友聚會不過。 食物總算不過不失,

卡邦尼意大利麵 $138
卡邦尼意大利麵

香燒美國頂級肉眼配野菌汁 $328
香燒美國頂級肉眼配野菌汁

香煎帶子配大野菇 $88
賣相很好帶子彈口鮮甜, 大野菇很軟身。
香煎帶子配大野菇

朱古力心太軟配軟雪糕 $58
需時大概15分鐘
朱古力心太軟配軟雪糕

用餐時點了兩杯沒有酒精的mocktail, 非常開胃。
Berry Punch $78

Sunset Island $78
芒果沙冰帶有非常香嘅芒果味, 香芒嘅甜略帶少酸非常開胃。
Berry Punch and Sunset Island

餐廳的氣氛最適合情侶及朋友聚會不過。 食物總算不過不失, 但氣氛搭夠非常值得一試!

2019-02-14
情人節
卡邦尼意大利麵
香燒美國頂級肉眼配野菌汁
香煎帶子配大野菇
朱古力心太軟配軟雪糕
Berry Punch and Sunset Island
同友人去尖沙咀shopping左全日 想揾個舒服既地方食dinner經過呢條街 見到距既廣告牌 上網search覺得唔差 就上去試下一入去 環境好有情調🥰啱曬情侶or朋友談心見到有dinner set for 2, total $599 (未計加一)唸住廢是煩 又見到有黑松露意大利飯 所以叫咗先係前菜—‼️有驚喜💯‼️👉🏻水牛芝士日本水蜜桃沙律🥗見到有用芝麻葉‼️夾落蕃茄同水蜜桃同水牛芝士,十分match‼️‼️分量剛剛好,一人一半好開胃👏🏻👏🏻👏🏻然後係餐湯🥰點單時同waiter講自己唔食得海鮮🦞所以個set既蟹湯我唔飲得 距地好好咁幫我轉咗黑松露湯 友人就keep翻蟹肉帶子湯蟹湯👉🏻友人表示好鮮好正黑松露湯👉🏻味道唔太濃,但飲落都好香,反正前湯,唔太濃都接受到跟住等左陣,主菜出來了!我地揀左 肉眼扒(7成熟)🤔 評分一般唔知係我地叫得太熟定點 有一部分牛扒有少少燶 但都容易切 咬得爛 有汁唔會太乾身味道方面 要落左salt同Black pepper 調味先無咁淡 反而燶燶地個part食落有幸福既味道配菜既薯仔係原隻上 食落好軟 粒蕃茄仔不得了 好juicy好得第2個主菜係 黑松露野菌意大利飯
同友人去尖沙咀shopping左全日

然後係餐湯🥰

蟹湯👉🏻友人表示好鮮好正

蟹肉帶子湯

黑松露湯

跟住等左陣,主菜出來了!

我地揀左 肉眼扒(7成熟)🤔 評分一般

反而燶燶地個part食落有幸福既味道

配菜既薯仔係原隻上 食落好軟

粒蕃茄仔不得了 好juicy好得

第2個主菜係 黑松露野菌意大利飯👉🏻好食‼️

首先距好真材實料 粒粒黑松露出曬來😍
然後個汁恰到好處 質感唔會太creamy又唔會太乾 好香好香
每一啖都有種令人好滿足既感覺

黑松露野菌意大利飯

最後,起有驚喜甜品出場‼️‼️‼️👏🏻💯

👉🏻特濃朱古力蛋糕🥰🥰🍫
嘩呢個係要親身來食先可以感受到咩叫唔捨得食曬距‼️‼️‼️‼️
個朱古力味好正 係黑力 唔會苦又唔會太甜 有成個手掌咁長 食曬都唔會溜‼️
每一層既朱古力都好用心 個味超級夾‼️
好好好食!要比世界級榮譽💯👏🏻👏🏻👏🏻

特濃朱古力蛋糕

野好食,心靈仲好治療,一入去就有卡仔送,我收到既係,U CANT FIND THE RAINBOW IF U AWAYS LOOKING DOWN。

真係好完美既一餐
會再來!一定!

2019-01-19
水牛芝士日本水蜜桃沙律
蟹肉帶子湯
特濃朱古力蛋糕
  • 水牛芝士沙律配日本水蜜桃
  • 帶子蟹肉濃湯
😡非常中伏的一間西餐廳,樓面服務👎🏻👎🏻👎🏻話說1/6日下午的午餐,好朋友介紹一間西餐廳Y Show Tasty, 環境及周邊的裝潢也不錯,坐下來,我點了安格斯牛扒一份,並表示medium rare, 要求帶點生紅肉效果。好失望,來到面前的牛扒已煮至7-8成熟,見附圖!我跟經理反映後,對方竟認定我攪錯,又一直不同意我說牛排太熟太硬,又話我切到塊牛扒爛蓉蓉,我認為他在不查問廚師情況下,一直同我爭議,我當然不服氣的同他舌劍唇槍一番,未食已經一肚氣,最後我取消order離開。雖然,我不是什麼食家,但是本人對食物有一定要求及對出品有一定執著,就算間餐廳幾有格調都好,廚師偶爾失手也可原諒,可以再補救,但作為招呼人客嘅餐飲經理,冇理由咁失態同客人爭拗。樓面經理咁嘅服務態度,真的令客人咋舌,冇諗過去一間餐廳消費會受呢啲咁嘅冤屈氣,一次也嫌多,冇下次!
😡非常中伏的一間西餐廳,樓面服務👎🏻👎🏻👎🏻

好失望,來到面前的牛扒已煮至7-8成熟,見附圖!

安格斯牛排午餐
2019-01-06