2017-03-31 326 瀏覽
其實我已經好飽喇,因為晚飯食左潮庭,但老公要食雪糕,行過見到enjoy credit card有買一送一(適用於買雙球($49)雪糕),於是明明好飽,我地都食左4球雪糕!!店員好樂意比客人試食,我試左幾款之後揀左:熱情果仲夏雜果雪葩+冧酒提子乾雪糕面頭的雪葩好清新,而雪糕就好香冧酒味,加左提子乾就有口感d老公的選擇係:紅桑子雪葩+椰子雪糕雪葩繼續係清新之選,而雪糕帶有好濃郁的椰子味。結論係$49食到4球,兩口子食到好飽,真係想瘦都幾難
其實我已經好飽喇,因為晚飯食左潮庭,
但老公要食雪糕,
買雙球($49)雪糕),
於是明明好飽,我地都食左4球雪糕!!
店員好樂意比客人試食,我試左幾款之後揀左:
熱情果仲夏雜果雪葩+冧酒提子乾雪糕

面頭的雪葩好清新,而雪糕就好香冧酒味,加左提子乾就有口感d
老公的選擇係:
紅桑子雪葩+椰子雪糕
雪葩繼續係清新之選,而雪糕帶有好濃郁的椰子味。
結論係$49食到4球,兩口子食到好飽,真係想瘦都幾難
2017-03-20 240 瀏覽
第一次試呢個牌子既雪糕,佢有岀筒裝,見過Citysuper有賣,實店會有啲限定得意味,例如薑味, Parmesan cheese 味等等,今次點左雙層。雙層雪糕 $49點左開心果同桃味🍑,質感較冰冇咁實,開心果有好多粒粒咬,而且個味好似,完全唔膩,而桃就好fresh,唔會死甜。味唔錯,但個人中意口感再軟而不覺空氣口咸。不過,店員態度好好!
雙層雪糕 $49
2017-02-21 329 瀏覽
愛吃的我們,吃飽飯後當然少不免來吃個甜品。就一人一球雪糕吧,我點了開心果味道,第一次吃這個味道,想不到開心果味也不錯,混合了碎碎的開心果,點啜了這球甜而不膩的雪糕,感覺很不錯。而你點了朱古力味,濃郁的朱古味,但不會令人覺得太heavy。就讓這球雪糕,為我們在這天畫上完美的句號,把所有不快的事忘掉吧。
愛吃的我們,
吃飽飯後當然少不免來吃個甜品
就一人一球雪糕吧,
我點了開心果味道,
第一次吃這個味道,
想不到開心果味也不錯,
混合了碎碎的開心果,
點啜了這球甜而不膩的雪糕,
感覺很不錯。
而你點了朱古力味,
濃郁的朱古味,
但不會令人覺得太heavy。
就讓這球雪糕,
為我們在這天畫上完美的句號,
把所有不快的事忘掉吧。
2017-02-17 289 瀏覽
2002年當年我仲會同網友見面連個班網友並唔係icq識而係每人都有一個寫文章嘅個人網頁當年約出嚟見面嘅網友,其中一個係今日當紅作家當年原來已是15年前當年的XTC一球雪糕只係$20兩球雪糕好似係25定30第一任老闆好有人情味個個職員都充滿笑容仲記得當年係幫襯蘭桂坊嗰間15年來我每次經過尖沙咀呢間同中環蘭桂坊我都會幫襯最難忘係佢嗰隻辣味嘅朱古力又甜又辣好刺激開心果都好好味好香以我所知而家已經係第三任老闆雖然轉左老闆咁耐但係我依然好鍾意xtc 這是一份情
2002年
當年我仲會同網友見面
連個班網友並唔係icq識
而係每人都有一個寫文章嘅個人網頁
當年約出嚟見面嘅網友,其中一個係今日當紅作家
當年

雖然轉左老闆咁耐
但係我依然好鍾意xtc
這是一份情
2016-11-02 390 瀏覽
今日天氣真係好熱呢! QT直頭有擔心自己會好似雪糕甘溶左😱 都10月尾快11月!明明上年嘅今日嘅13度呀!今年竟然係接近30度呢!!! 所以嘆返cone雙球雪糕係必須的!經過尖沙咀天星碼頭,就入左去「XTC Gelato」睇下~ *QT嘅男朋友表示:佢一睇就代表一家會買黎食🙄*QT要重申一次!我原本真係打算只係睇下!但見到有個期間限定口味叫「班蘭波蘿味」!好好奇係點?係班蘭mix菠蘿?定有種菠蘿叫班蘭呢?買杯試下就知囉😏原來係班蘭mix菠蘿!!(相中黃色個球就係班蘭菠蘿味,下面球係男朋友點嘅綠茶)味道上主力會菠蘿味種d但慢慢會淡淡地走出班蘭味~ 唔錯~ 幾特別!但係好老實一向都覺得XTC嘅正糕溶得比較快~ 今日甘熱就溶到小朋友喊甘=.=

2016-10-24
2016-09-08 836 瀏覽
回到熟悉的小店面,XTC Gelato分店依然是一隻手數得哂。作為連鎖店,若不計以盒裝在各超市寄賣,曝光率確實不能與其他連鎖牌子相比。不過上次吃過的菠蘿包特色口味還未忘懷,眨眼已過一年。  今個秋季,沒有偷懶,店方再接再厲推出幾款全新口味。晚飯後的即興相約,等到去到碼頭分店之時,已是十點十一點之夜。想嚐的玫瑰荔枝味早早售罄,唯有向其他新口味埋手。試完又試,還是未有最終決定,最後,竟然是以雪糕的色調去選擇。  $59三球去盡,卻發現原來三球只有杯裝,不禁惋惜嘆氣。食雪糕就是要筒裝才夠過癮嘛,無他的,三球筒裝不只是舀時困難,食時也會狼狽麻煩。喜歡有真正薑味香氣的清薑,不至於太辣嗆。甜度不高而還原度高,冰感不重而奶味不過膩,平衡各點的出品。蜜瓜豆奶就是蜜瓜豆奶,不會太似藥水,跟小時候不時喝的陽光蜜瓜豆奶味道相似。港式奶茶讓人不自覺跟早前吃過Grand Hyatt的版本相比。XTC的奶茶味濃得多,十分突出原版;Grand Hyatt的則來得溫和,不會太甜。當兩家都可以做出甜潤奶茶味,要濃還是清,倒得看個人口味。  很多時候我們會覺得誰抄襲誰,然而個人認為終究還得看誰做得比較出色合心水。那才是大
清薑
蜜瓜豆奶
港式奶茶
  很多時候我們會覺得誰抄襲誰,然而個人認為終究還得看誰做得比較出色合心水。那才是大眾的標準,不管哪個才是原祖,結果成績來得更為重要。那是好還是壞?久而久之,已經難以判斷……
$20 (宵夜)
清薑
港式奶茶
2016-08-24 326 瀏覽
黎到天星碼頭,只係行海傍欣賞海景好似略有所失!有美景怎可能沒有美食呢?加上熱辣辣既天氣,食住雪糕行海傍就完美了!Xtc雪糕店都係第一次光顧,聲稱係意式雪糕店,但其實唔明點意式呢??點選了石板街雪糕...入口朱古力味唔算非常濃郁,沒有半點朱古力既苦...雪糕加入了nuts同綿花糖,同一般雪糕店既石板街雪糕冇分別!但vtc既石板街餡料唔算多,唔係每啖都能嚐到nuts 同綿花糖,令人有啲失望!
加上熱辣辣既天氣,食住雪糕行海傍就完美了!
2015-06-25 1614 瀏覽
真開心,開了戶囗那麼多年,從來沒有寫過食評,都只因自己不懂打字,現在發現open rice有了這個用電話都能寫食評的功能,真的不得不讚夏天天氣真的令人汗流不止,吃過午飯後,專誠過來一試這家店的抹茶產品,普通小小一球,索價38元,接過我的雪糕後,想先拍過照,但已經很快的溶到我一手也是,趕著連忙嚐一囗,抹茶味不太濃郁,口感是那種冰冰的,也許這是溶得快的原因吧!不過不失之作,卻未能滿足我這個綠茶控喔!在尖沙咀來說也算合理,店鋪雖少,出品種類不少!看到有種較特別的口味:奶茶,感覺是吸引的,不知好不好吃呢?!

抹茶雪糕
2015-04-28 1083 瀏覽
雙球雪糕 香蕉焦糖/真正菠蘿包味$49 (3/5)香蕉味自然, 焦糖味多返啲仲好, 雪糕整得好夠㘣, 好似畫公仔咁哈哈, 另一款雪糕有啲菠蘿蓉, 加上雪糕啲口感就覺得似鳳梨酥多啲, 我諗菠蘿包味要有脆脆感先岩推介此餐廳 3.5/5 推介朱古力味^^又濃好有奶感 平均消費 單球$39 雙球$49 #mohkcfood50belowXTC Gelato #xtcgelato星期一至日: 11:00-0:00#尖沙咀 天星碼頭KP-01號舖Tel : 2368 3602
雙球雪糕 香蕉焦糖/真正菠蘿包味$49 (3/5)
推介此餐廳 3.5/5 推介朱古力味^^又濃好有奶感

XTC Gelato #xtcgelato
星期一至日: 11:00-0:00
#尖沙咀 天星碼頭KP-01號舖
Tel : 2368 3602
2015-04-26
2015-04-01 913 瀏覽
I grabbed an ice cream from XTC after hopping off of the ferry on a hot day. They had a range of enticing flavours, but for me chocolate looked the best so I went for that one. It was sweet, soft and cool- just what I needed to battle through HK's humidity! I always trust XTC for their ice creams and gelato, as another favourite of mine is their sea salt caramel ice cream- salty, sweet, and soft. Perfect!
題外話/補充資料: English menu: yes Air con: yes
  • Chocolate Ice Cream
  • Sea Salt Caramel Ice Cream
2015-03-31 1705 瀏覽
  說起尖沙咀碼頭,你想到的只是那飄著淡雅清香的茶葉蛋嗎?富豪雪糕車響著叮叮的音樂聲,耳熟能詳。那麼這家雪糕店呢?你又有沒有曾經踏足過,品嚐過?  原來XTC始於2001年,但現在就只有三個店面:尖沙咀、中環及銅鑼灣  店面小小的,有吧枱位可以企兩三人左右。環境清潔,沒有黏笠的雪糕漬,站在裏頭吃也無不可。店小,但雪糕口味多得叫人驚訝,分兩個櫃,還有雪芭出售。不時又有新口味,今次我們買的都是新推出的特別款式。真正菠蘿包配芒果椰子西米雪糕 $46  兩款雪糕註明了是本季新出,充滿香港本土特色的口味。既然有如斯特別的新品,我們不可能不試了!  杯裝或甜筒均是同價,但總覺得食雪糕要配甜筒才有感覺吧。看著店員熟手技工,挖著又圓又大又紥實的兩球雪糕。心裏就已經覺得好抵食,同時擔心兩球如此厚重的會不會讓我們狼狽至極,幸好可以在店內立食。  真正菠蘿包雪糕色澤是淡橙微啡的,有點像菠蘿包的外層。細看之下,可以看到是真的有菠蘿包表面甜香的細碎。用上了自家烘焙的菠蘿包,冇花冇假。雪糕部分是甜香細滑,不時嚐到菠蘿皮。不過就跟平日脆香的有出入,添入雪糕製作後吸收到水氣,變軟變淋。但微微粗糙的質感及味道仍是名符其

原來XTC始於2001年,但現在就只有三個店面:尖沙咀中環銅鑼灣
真正菠蘿包雪糕
芒果椰子西米雪糕
真正菠蘿包配芒果椰子西米雪糕 $46

杯裝甜筒均是同價,但總覺得食雪糕要配甜筒才有感覺吧。看著店員熟手技工,挖著又圓又大又紥實的兩球雪糕。心裏就已經覺得好抵食,同時擔心兩球如此厚重的會不會讓我們狼狽至極,幸好可以在店內立食。

真正菠蘿包雪糕色澤是淡橙微啡的,有點像菠蘿包的外層。細看之下,可以看到是真的有菠蘿包表面甜香的細碎。用上了自家烘焙菠蘿包,冇花冇假。雪糕部分是甜香細滑,不時嚐到菠蘿皮。不過就跟平日脆香的有出入,添入雪糕製作後吸收到水氣,變軟變淋。但微微粗糙的質感及味道仍是名符其實,就是在吃菠蘿包一樣。

上面疊上的一球是芒果椰子西米雪糕,淡黃色的。味道其實跟芒果西米露是同出一轍,不是芒果雪芭的清新酸味。西米雪藏後呈雪白,咬下去是硬硬脆脆的。友人說讓它待在口中一會,溫感軟化之後就會重復那綿密細膩。只是雪糕在溶化,還是儘快吃掉算了。
  服務則是合格的,沒有太多交流,但對答之下個態度都係可以既。同埋可以試雪糕,我們試了開心果及清薑。開心果是粒粒果仁碎充斥口腔每一分,味濃香重;清薑則是突出又帶清香,兩款都是自然得教我們愛不惜手。

比起外面其他更大規模的連鎖店,我和友人反而會想再吃這家。總覺得世上很多事情需要自行發掘的。並非別人選出來說最好的,就真的是無人能及。不單只是食物這一環,生活周邊各方面都需要你的細心,用心去體會。找到自己的心頭好,不是比跟隨別人的喜好更舒心嗎?

真正菠蘿包雪糕
芒果椰子西米雪糕
2015-03-07 591 瀏覽
呢幾日珠寶展,忙到暈,坐船番尖沙咀時,未行到門口已經想食XTC,唔知由幾時開始,食過Gelato之後,已經唔再鐘意食「輕飄飄」好似食風既果種雪糕。我食過咁多間,包括去意大利食都好,XTC既出品真係好有水準,每次去都有好多口味揀,但最後都係揀我至愛既「朱古力+芒果」,不過今次想試下新口味,揀左「焦糖」同芒果(冇錯,真係好難唔叫芒果味😅所謂既焦糖,其實係「可力」味,好濃好正,至於芒果,我真係未食過咁接近真芒果味既雪糕,我真係大力推介的,行過一定一定要叫芒果👍其實朱古力都好正,下次食左再寫👏

其實朱古力都好正,下次食左再寫👏
2015-03-06
5 分鐘 (外賣自取)
2015-02-25 626 瀏覽
見最近天氣暖返少少 決定去天星碼頭既XTC Gelato整杯雙球雪糕($38)食下筆者要左個紅莓芝士蛋糕同海鹽焦糖前者聞落香食落甜打入空氣令雪糕口感更綿密後者食落有濃郁拖肥味味道豐富滋味不過可能因為天氣問題令雪糕好快出現融化情況影響左賣相但味道依然吸引

見最近天氣暖返少少
不過可能因為天氣問題
令雪糕好快出現融化情況
影響左賣相但味道依然吸引
2014-11-30 574 瀏覽
上回提到,難得大胃王陪我這個宅宅家姐去逛街,今日無論如何都要填飽他的胃呀~~在沙田食飽飽,又出發到了尖沙咀剛好行到天星碼頭,大胃王又喜歡食Gelato,就跟他食杯XTC geleto再行吧!店員很好,讓我們試了又試~最後用了Entertainer 的buy 1 get 1 free優惠卷,買了兩球Gelato點了一球薑味以及一球開心果味大胃王愛食開心果,見到開心果味一定會點~Gelato 奶香十足,滲有陣陣濃郁的開心果味,食得大胃王很開心呀!!薑是我其中一樣很愛的味道! 見到又是必點呀!這球薑味的,令我一試愛上了呀!!微辣而濃郁的薑味配著冰涼雪糕的口感,正呀!!Part 2 就這樣囉~~
在沙田食飽飽,又出發到了尖沙咀

店員很好,讓我們試了又試~
點了一球薑味以及一球開心果味
大胃王愛食開心果,見到開心果味一定會點~
是我其中一樣很愛的味道! 見到又是必點呀!
這球薑味的,令我一試愛上了呀!!
微辣而濃郁的薑味配著冰涼雪糕的口感,正呀!!
薑及開心果味
Part 2 就這樣囉~~
題外話/補充資料: 用了Entertainer buy 1 get 1 free的優惠卷,兩球Gelato 只是$36
2014-06-21
用餐優惠
優惠券
2014-11-29 569 瀏覽
自+10年前朋友帶去銅鑼灣店開始, 要去舖頭買雪糕, 都冇再去H字頭店了...(Fro. Yo 勁流行時例外).定期都有唔同味道, 選擇好多, 但我反而唔係食傳統Gelato, 而係揀Sorbetto, 因為想連少少FAT 都唔要...(業內人士話, Gelato 係比較難Mass Production, 因為Fat content, air, 乳品法規, 所以一般係Homemade 同埋小店型式, 相比其他大牌子, 較難見超市有用Gelato呢個字)今次見出埋雪糕旦糕, 下次試.先講佢水果系列.揀左Pink Guava 同Mango Sorbetto.以下是我的descriptors, Pink GuavaFresh pink guava top note, juicy body but fresh, clean aftertaste.MangoFresh, Juicy Mango, low in typical mango sulphur note and not very pulpy.好味, 買走可以加錢買多個冰袋或自備.(猶豫的話可以叫店員俾你試味)

今次見出埋雪糕旦糕, 下次試.

先講佢水果系列.
揀左Pink Guava 同Mango Sorbetto.

以下是我的descriptors,

Pink Guava

Mango

好味, 買走可以加錢買多個冰袋或自備.
(猶豫的話可以叫店員俾你試味)

2014-11-28
$46 (宵夜)