2020-11-17 31 瀏覽
1️⃣芒果雪芭配開心果味芒果雪芭雪糕食落似係食緊細的沙冰,所以幾有口感而且芒果味道幾天然,似係用真芒果整開心果味的口感好好,每一啖都食到開心果碎🤩食落滲出啖啖堅果應有的香澀味.2️⃣百利甜酒士多啤梨配螺旋藻布朗尼百利甜酒雪糕嘅酒味適中,唔會過濃🍸配合埋粒粒士多啤梨真係唔錯螺旋藻布朗尼雪糕係tiffany blue,岩打卡用🌼螺旋藻係無咩味嘅,相信係用嚟增加營養價值而布朗尼嘅味道偏甜,啱晒鍾意食朱古力嘅朋友
1️⃣芒果雪芭配開心果味
芒果雪芭雪糕食落似係食緊細的沙冰,所以幾有口感
而且芒果味道幾天然,似係用真芒果整
開心果味的口感好好,每一啖都食到開心果碎🤩
食落滲出啖啖堅果應有的香澀味
2️⃣百利甜酒士多啤梨配螺旋藻布朗尼
百利甜酒雪糕嘅酒味適中,唔會過濃🍸
配合埋粒粒士多啤梨真係唔錯
螺旋藻布朗尼雪糕係tiffany blue,岩打卡用🌼
螺旋藻係無咩味嘅,相信係用嚟增加營養價值
而布朗尼嘅味道偏甜,啱晒鍾意食朱古力嘅朋友
2020-11-16 26 瀏覽
Natural, Low Fat Gelato made locally in Hong KongIts serves smooth gelato using natural and fresh 😙ingredientsTiny bits of Pistachio could be tasted in every spoonful😜😜 Adding Baileys in ice cream helps keep the gelato softer when frozen than normal😌classic Baileys Original flavor adds sweetness intensity with no doubt!Pistachio Baileys Strawberry🥰Melon Yinyang2 scoops of gelato with Waffle Cone $50+10 ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿. 𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $60 ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞

Pistachio Baileys Strawberry🥰
Melon Yinyang
✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿

. 𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻
𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $60

˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞
☞ ☞

XTC Gelato Tsim Sha Tsui
KP-01 Star Ferry Terminal, Tsim Sha Tsui, Kowloon

Annie係超級鍾意食雪糕🍦😍😍作為雪糕永遠支持者一定要支持下👇每日喺香港新鮮製作既 xtc gelato 啦🤤佢地既雪糕低脂又美味😻一人食4球都無問題啦哈哈😆🙈🙈·🍦雙球雪糕  HKD$50·開心果 X 薄荷碎朱古力🍫開心果味道唔係話好濃郁嗰種,所以食落唔會覺得好甜,雪糕內夾有粒粒開心果🤩 即時加哂分💯而薄荷碎朱古力則好有驚喜❤ 薄荷用上碎薄荷葉🌿 薄荷味道濃郁,碎朱古力有錦上添花既效果😚·芒果柚子雪芭 X 抹茶🍵芒果柚子雪芭係季節限定口味💬 雪芭口感酷似沙冰❄ 由於沒有加入奶製品整成,味道顯得份外清新🍃 喺猛烈陽光下食佢寧舍消暑💦 而抹茶口味雪糕一向係我至愛,味道係較甜嗰種😚 甜中帶點苦澀,香濃細滑絕對係我杯茶😍

Annie係超級鍾意食雪糕🍦😍😍

2020-10-24
下午茶
  • 抹茶味雪糕
2020-10-12 45 瀏覽
搭完船係天星碼頭見到呢間意式雪糕店~ 即刻買返杯消下暑先☀️ Gelato比一般雪糕少50%空氣含量,所以口感會更綿密、層次就更加豐富啦~ 見到有咁多款口味就好興奮😍😍 經過一番掙扎之後,我同朋友就試左螺旋藻布朗尼、百利甜酒士多啤梨四款味🥳🥳雙球雪糕🍦($50) 百利甜酒士多啤梨Bailey同士多啤梨出奇地夾🍓 如果鍾意Bailey嘅話呢款應該會幾岩你🤤食落仲有士多啤梨果肉添,令口感更加豐富!螺旋藻布朗尼呢款嘅顏色好靚,Brownie味較突出,食落啖啖Brownie,適合鍾意食甜野嘅你同埋chocolate lovers🍫奇脆曲奇🍪曲奇味係我平時食親雪糕都一定會叫嘅口味😆 呢款雪糕奶味較重,加埋oreo食落真係甜入心呀🤤 開心果最推薦開心果味👍味道好濃郁,真係濃到好似食緊開你果咁!食落仲有粒粒開心果碎增加口感~-XTC Gelato (尖沙咀)🤓📍尖沙咀天星碼頭KP-01號舖抵食指數:😚😚😚😚/5舔舔脷指數:😚😚😚😚/5

雙球雪糕🍦($50)

百利甜酒士多啤梨

螺旋藻布朗尼

奇脆曲奇🍪

開心果

XTC Gelato (尖沙咀)🤓
📍尖沙咀天星碼頭KP-01號舖

抵食指數:😚😚😚😚/5
舔舔脷指數:😚😚😚😚/5
今日同男朋友出尖沙咀行街,天氣好熱,經過XTC Gelato就即刻想買黎食解暑。原來佢屬於本地既手工低脂意式雪糕,食完可以減輕罪惡感。佢提供好多種口味,普通味至特別味都有,可以揀杯裝或者筒裝。雙球雪糕$50,我地都揀左兩隻味黎食。 我揀左螺旋藻布朗尼同百利甜酒士多啤梨;男朋友就食雲尼拿同朱古力,都要筒裝既。螺旋藻布朗尼每啖都食到布朗尼,有得咬下,螺旋藻本身無乜味,全靠布朗尼帶味,好味。百利甜酒士多啤梨香甜幼滑,食得到百利甜酒味,同士多啤梨味幾夾,士多啤梨味唔假又唔會好甜,正。雲尼拿同朱古力味雖然係大眾化既味道,但基本款實無死,兩款都好食。雲尼拿有雲尼拿籽,朱古力唔係死甜個種,抵讚。
原來佢屬於本地既手工低脂意式雪糕,食完可以減輕罪惡感。

佢提供好多種口味,普通味至特別味都有,可以揀杯裝或者筒裝。

雙球雪糕$50,我地都揀左兩隻味黎食。

2020-09-06
下午茶
2020-08-25 69 瀏覽
// Every day is a good day for Gelato 🍨 //.Whether you are a fan of gelato, soft serve, ice-cream, or fro-yo, it’s always a pleasure to cool off the hot summer days in a delectable way!🍨😋.▪️Gelato Double Scoops▪️[$50]We came across this gelato store and decided to grab ourselves a scoop before heading back home.🙈We’ve chosen pistachio flavor and raspberry flavor and we had no regrets on our decision!😋 The thick and creamy pistachio gelato had a slight bit of pistachio chunks for a better delight;
▪️Gelato Double Scoops▪️[$50]
We’ve chosen pistachio flavor and raspberry flavor and we had no regrets on our decision!😋 The thick and creamy pistachio gelato had a slight bit of pistachio chunks for a better delight; while the raspberry flavor was actually a sorbet that comes with a hint of natural sweetness.👻🍨
Gelato Double Scoops Pistachio Gelato & Raspberry Sorbet
  • Raspberry Sorbet
  • Pistachio Gelato
  • Gelato Double Scoops
2020-08-23 42 瀏覽
食完晚飯梗係要追加甜品先夠滿足啦😂夏日炎炎最啱就係隊杯雪糕降溫🥶所以我地去左最鐘意但又好耐無去嘅XTC Gelato😋🍨開心果Gelato ($40)Gelato對我嚟講開心果係必食嘅味道😋XTC嘅gelato以往一向高質,但今次食真係有啲失望😔開心果味都算濃,而且帶有少少開心果碎增加口感👍🏻但奈何甜度太高,gelato質感亦比以前稀,水準大不如前😪希望佢地會再調整下配方,始終喺香港搵到好味嘅Gelato實在好難🙂

開心果Gelato

🍨開心果Gelato ($40)

2020-08-20 34 瀏覽
咁熱嘅日子,最正嘅就係可以食返杯冰凍嘅雪糕🍦我特別鐘情Gelato 同 Sorbet 😋 XTC Gelato 主打天然無添加,仲有低脂同不含奶製既sorbet ,食得更健康更安心😉仲要係香港製造㗎🥳味道方面有多達20款,真係心大心細。最後揀咗四隻味,我想自家製窩夫筒,yum 😋Lemons Fresco Sorbetto - 香檸味嘅 sorbet 真係好清新好 fresh ,因為我好鍾意食酸野,所以覺得好正,唔會太甜,好天然嘅檸檬味😌Passion fruit Sorbetto - 果香味好濃,甜甜酸酸,好易入口,令人想keep 住食Chocolate Gelato - 特濃朱古力味,但又唔會太甜,可可味重,雪糕又夠滑Coconut Gelato - 出面好多椰子味嘅雪糕味道比較假 , 呢個椰子味好香好天然❤️

2020-08-19 42 瀏覽
夏日炎炎,最想吃杯透心涼的雪糕消消暑過過口癮,但同時又擔心雪糕卡路里太高會致肥!要吃當然選擇意式雪糕,以全天然材料製成,低脂低糖和更健康!每次到來都會發現新口味,帶給無窮驚喜!雙球雪糕 ($50)清薑 + 杏仁薑味突出,還吃到微細的薑粒,味道有點像薑汁撞奶,有驚喜!杏仁味香甜軟滑,而且裡面有粒粒杏仁碎,富有口感。咖啡 + 豆腐口感綿密幼滑,咖啡味道得宜,不會太濃亦又不會太淡,而且甜度剛好,容易入口。豆腐味道濃郁清爽,口感絲滑,感覺清新。

每次到來都會發現新口味,帶給無窮驚喜!

雙球雪糕 ($50)

清薑 + 杏仁
薑味突出,還吃到微細的薑粒,味道有點像薑汁撞奶,有驚喜!
杏仁味香甜軟滑,而且裡面有粒粒杏仁碎,富有口感。

咖啡 + 豆腐
豆腐味道濃郁清爽,口感絲滑,感覺清新。
2020-05-26 201 瀏覽
天氣愈嚟愈熱,最啱就係食冰涼嘅雪糕降下溫!XTC Gelato主打天然低脂意式雪糕,以全天然材料製成,比起美式雪糕低脂低糖同健康啲,啱晒怕肥嘅女士們,食多少少都唔怕!味道方面都好多選擇,除咗雪糕,仲有雪葩!三球雪糕 ($60)(爆谷、開心果、豆腐)開心果味道幾濃,食落好似有啲花生醬味,甜度適中,有開心果碎,有咬口!質地綿密黏稠,爆谷有少少焦糖味,仲有埋爆谷嘅依,好傳神!豆腐味香濃,味道好清新,口感好幼滑!

味道方面都好多選擇,除咗雪糕,仲有雪葩!

三球雪糕 ($60)

(爆谷、開心果、豆腐)

質地綿密黏稠,爆谷有少少焦糖味,仲有埋爆谷嘅依,好傳神!

豆腐味香濃,味道好清新,口感好幼滑!
平時食雪糕就食得多,但食黎食去通常都係個幾個牌子,而依間Gelato係香港本地製作嫁,同埋佢地嘅賣點係天然低脂意式雪糕🍦雪糕店有提供雪糕同埋雪葩,而且味道都有好多款,佢地最受歡迎嘅係朱古力同埋開心果味,另外每季都有期間限定口味,啲味道都幾搞鬼例如菠蘿包味、楊枝甘露味⋯⋯**********<雙球雪糕> $50今次揀左開心果味同埋港式奶茶味,個開心果味真係好濃郁,裏面仲有開心果粒,令到成個雪糕有啲咬口😬港式奶茶係近排成日都見到嘅口味,依度嘅奶茶味係香港茶記個種,好似飲緊杯濃縮奶茶咁,真係幾正😂不過雪糕嘅質地比較易溶,食到最後已經差啲舀唔到😣

**********
<雙球雪糕> $50

雙球雪糕
2019-10-24 497 瀏覽
今天放假,輕輕鬆鬆由中環搭船去尖沙咀, 享受美麗嘅維港。 落船去到尖沙咀之後, 見到 呢間買雪糕嘅甜品店。諗起之前喺app嗰度, promotion買單球雪糕有特價。 原本40蚊嘅雪糕, 係app嗰度網上付款, 只係變成10蚊就可以買到一個單球雪糕😎😎😎今日仲要係最後一日嘅promotion, app嗰度得番最後一個quota, 我當然唔可以錯過。雪糕店主打純天然無添加, 我揀咗開心果味😊😊😊。質感比平時嗰啲雪糕軟身, 而且溶得比較快, 但係開心果 味好香濃, 而且有超多嘅開心果粒粒。 非常滿足 我這個 開心果控✌✌。平時就會貴咗少少,但係10蚊呢個價錢就非常抵食😋😋😋
雪糕店主打純天然無添加, 我揀咗開心果味😊😊😊。
平時就會貴咗少少,但係10蚊呢個價錢就非常抵食😋😋😋

2019-10-23
用餐優惠
優惠券
2019-08-10 442 瀏覽
Everyday is a good day for Gelato 🍨 炎炎夏日走列尖沙咀碼頭,突然聽到大媽大叔唱歌🙉🙈🙊不禁令人想躲進店中休息😌店裡售賣天然低脂的意式雪糕Gelato🍨比雪糕質感更幼郁,味道更濃厚,不含奶製類的雪葩,最重點是香港新鮮製造🇭🇰Natural, low fat gelato, the most important is Made in Hong Kong!🇭🇰.店內雪糕款式多達20款,色彩繽紛而且花多眼亂🌈店裡更可以試味!選了藍莓乳酪味道和杏仁花生味道🤪藍莓乳酪酸酸地中帶點甜,好開胃🥰杏仁雪糕有驚喜!雪糕中花生味道十足,質感濃厚,當中帶滿滿的花生顆粒,帶有驚喜的雪糕☺️There are over 20 different taste of ice cream in the store, which are colourful🌈And you can taste it in the store! I chose blueberry yogurt and almond peanut flavor 🤪Blueberry yogurt is between sou

藍莓乳酪+杏仁花生

藍莓乳酪酸酸地中帶點甜,好開胃🥰
Blueberry yogurt is between sour and sweet☺️ Almond ice cream is a surprise! There are some minced peanuts in the ice cream which provide more texture ☺️

❤️mylittle score:7
❣️Will I be back? 80%
➰➰➰➰➰
📍XTC Gelato (尖沙咀) @xtc.gelato
尖沙咀天星碼頭KP-01號舖
📍XTC Gelato (Tsim Sha Tsui)
Shop KP 01, Star Ferry, Tsim Sha Tsui
〰️〰️〰️〰️〰️
2019-07-24
宵夜
藍莓乳酪+杏仁花生
  • 杏仁花生
  • 藍莓乳酪
2019-06-13 434 瀏覽
係尖沙咀附近食完飯打算同男朋友由尖沙咀搭天星小輪去中環摩天輪到拍拖。行過天星碼頭就見到呢間雪糕店,男朋友話信用卡有折,所以就過咗去睇下,最後原來CWB分店先有折,不過都俾佢嘅雪糕吸引到。雪糕有好多唔同嘅口味,最後我哋揀咗番石榴同埋芒果椰子,兩種味道都好清新,,好啱食完飯之後食。呢個雪糕溶得好快,我食嘅速度都趕唔上佢溶嘅速度!另外呢度嘅雪糕係標榜低脂,所以就算食完飯食都唔驚太過heavy! overall highly recommend!

2019-06-07 329 瀏覽
朋友帶我去食尖沙咀碼頭嘅意大利雪糕!一食真係返唔到轉頭!意大利雪糕由於空氣含量較低,一向都是比較口感豐富幼滑,味道濃郁。XTC的雪糕有接近二十款味道,而且款款新奇,令我好難抉擇。最後,我和朋友決定要開心果,薑味,石榴sorbet,朱古力,每人兩球!天氣漸漸暖和,在海滂邊散步邊食雪糕真的很寫意!每款雪糕味道都很濃厚,薑味有微微辛辣又帶點奶香,我個人十分推薦!開心果果仁味十足,水平極佳。朱古力甜度適中,配上石榴sorbet的酸味,達到完美水平!
朋友帶我去食尖沙咀碼頭嘅意大利雪糕!一食真係返唔到轉頭!
2019-05-22
外賣自取