2017-03-02 654 瀏覽
其實早前曾為此店寫過食評,但不知為何總是不給登出。 最近在與朋友相約到此飯聚, 其實真的很欣賞這餐廳的創意先講環境,餐廳分兩邊,一邊是吧枱為主,地方夠大可以見到調酒師為客人調酒,另一邊則較為鬆動,但座位較少,這次我們坐在較細的那邊,較為清靜,但卻因沒有們的關係,有冷風吹來都幾凍的食過兩次,以下係我的推介:Ball and law齋看杯的外型,而覺得相當趣怪,香甜的菠蘿汁配上伏特加,其實酒味不太重但香甜易入口。白酒藍青口$98絕非行貨,藍青口比本地青口細隻,但鮮甜得多,加上白酒帶出鮮味,點麵包一流,雖然碟仔細細,但隻數不少Portobello mushrooms $58最愛的菜式,厚肉多汁的大蘑菇釀入忌廉薯蓉,好惹味開胃,我自己食晒一隻都得Fusion 白汁蘑菇煙肉狗仔粉$98太心急食的關係,忘了拍照,名字聽落有點奇怪,但味道相當驚喜!白汁調得幼滑得來不太膩,煙肉增加了口感及提鮮,狗仔粉與白汁又出奇地夾,回想辣菜脯,相當醒神而且侍應們也相當玩得,很喜歡這種有本地色彩的餐廳,下次也會再光臨的

食過兩次,以下係我的推介:
Ball and law

白酒藍青口$98

Portobello mushrooms $58

Fusion 白汁蘑菇煙肉狗仔粉$98

2017-02-27 6673 瀏覽
星期一blue Monday💼...為左唔好甘blue 加上要共商國是,所以約左好友黎到呢度進行高峰會議👨🏼‍🍳👨🏼‍🍳👨🏼‍🍳由8點食到12點!!😝😝-----------------------1. 泰式生蝦配WOFT 秘製醬汁🦐($98)好新鮮,雖然小女子唔中意食生蒜(之前食到嘔🤢🤢後來患上恐懼症),但都試左一粒連蒜片食既,絕對係值得👍👍好好食!Rating💁🏻:7.5/102. 黑松露芝士火鍋🍡($198)配料有新薯、西蘭花、長通粉同面包粒🥔🍞沾上熱辣辣的黑松露芝士醬,完全係極品🤤醬汁好夠濃稠,唯獨配料唔夠多亦無得加,所以只好食到最尾齋飲汁😓Rating💁🏻: 8.5/103. 五重天鵝肝、黑松露、海膽、鮑汁、三重芝士焗黃金飯🏵 ($148)呢個稍微有點言過其實,呢幾種配料加埋係會令人流口水既🙈但飯粒稍微太乾,鮑汁唔算太match,鵝肝亦略嫌煎過火候🤔但呢個組合幾有特色,可以一試Rating💁🏻: 6.5/10-------------------再介紹下兩杯野飲🍹:1. PanLan Yeung🍸($68)上台果時係好誇張既~因爲超大一個貝殼🐚仲識飄煙架~襯埋藍藍既底層就好似
-----------------------
1. 泰式生蝦配WOFT 秘製醬汁🦐($98)
Rating💁🏻:7.5/10

2. 黑松露芝士火鍋🍡($198)
Rating💁🏻: 8.5/10

Rating💁🏻: 6.5/10

-------------------
再介紹下兩杯野飲🍹:
1. PanLan Yeung🍸($68)
上台果時係好誇張既~因爲超大一個貝殼🐚仲識飄煙架~襯埋藍藍既底層就好似海上飄流的小貝🤠而且甜甜的味道好fresh
Rating💁🏻:8/10

2. Wet Dog Lemon Peach 🍑 ($68)
雖然無第一杯甘好飲,wolka 有些梗口,但有勁多passion fruit 🍉 & peach 🍑 果肉,仲有兩粒lychee 所以都值得推介
Rating 💁🏻: 7/10

同埋重頭戲的脆焗棉花糖榛子朱古力夾心批👨🏼‍🍳($45)
呢個係必叫嘅甜品😌因爲實在太好食👾棉花糖焗得好香脆,配消化餅食可以中和棉花糖太甜嘅感覺,啱晒怕太甜嘅朋友👍🙂🙂不過呢個甜品一定要趁熱食,凍左啲棉花糖就會夾唔起😂😂而且味道都會差咗

好味指數😋:7.5/10
翻啅指數🙆🏻:8/10
人均消費💰:$201-499

因為呢間餐廳嘅員工態度實在太好(又睇得又玩得🙈🙈),加上有數十款手工啤同埋Shisha 可以揀,所以好味同翻啅指數絕對要加分😇😇
2017-02-22 492 瀏覽
如果有人問起旺角有咩餐廳可推介?我會建議佢試woft.位於旺角染布房街地下鋪,容易搵,而且店面非常型格.可以一試"WOFT醬汁烤焗法國春雞":店鋪用的是黃雞,味較濃,將香草和牛油釀在皮與肉之間,香草也不會烤焦,味道更易滲入雞肉,亦能鎖住香味與肉汁,故肉嫩鮮味,連雞胸也滑溜無比,正.另一推介"香菇牛肉漢堡"單睇賣相就已經覺得好夠份量,麵包帶有麥香味,好鬆身, 生菜、蕃茄等配料亦很新鮮, 大大塊厚切牛肉見到已垂涎三呎,肉質好JUICY惹味,加埋香氣四溢的磨菇,味道一流。食得有少少乾,點埋佢嘅HK STYLE COCKTAILS, 款式都幾多,夠地道,單點一杯dell melon,檸檬與薄荷葉的結合,一減肉類的肥膩感,更感fresh.
如果有人問起旺角有咩餐廳可推介?我會建議佢試woft.
位於旺角染布房街地下鋪,容易搵,而且店面非常型格.
可以一試"WOFT醬汁烤焗法國春雞":
另一推介"香菇牛肉漢堡"
2017-02-18 394 瀏覽
睇餐牌一見到有黑松露芝士火鍋,淨係見到個名都覺得吸引。兩個人叫左一個鍋再加啲小食 ,本身個黑松露芝士火鍋包嘅配料款式得好少,主要都係麵包粒,薯仔,長通粉,芝士汁都幾濃黑松露味,兩個人食差唔多,食到最尾啱啱好冇晒啲汁。我相信鍾意食芝士嘅朋友應該都會幾鍾意食呢個黑松露芝士火鍋👍🏼
WOFT有超多款手工啤可以選擇,而我揀既荔枝啤酒酒精濃度只有5%,飲落幾香甜,好易入口,一啲都唔覺得苦澀,雖然個人覺得荔枝味唔係好重。-雖然話係香辣雞翼,但我覺得唔算好辣,反而係好熱嗰個辣應該真係即整!雞翼幾惹味,不過其中一隻個皮有啲位我嫌佢有啲焦,少少我都仲ok。-望落有啲似我之前介紹過既泡菜蘑菇,呢個一咬就feel到好多汁,一啲都唔乾淨淨,同埋見到面頭個啲芝士就好開心!但食落菇既味道稍為淡左少少,反而白汁芝士既味道比較出,白汁夠creamy,芝士夠香濃,又唔太漏。-全餐最欣賞就係呢個芝士軟殼蟹窩夫漢堡!窩夫好軟熟!軟殼蟹好大件,炸得好香脆,唔會太油膩,仲有個堆芝士!正!但由於佢太大份,我個口冇可能一啖咬哂,最後都係要分開續層續層食。而薯條就炸得啱啱好!完全食唔停口,但如果係粗薯條就更開心!-甜品黎喇!個樣幾靚!上面係焗過既棉花糖,面頭焗到少少金黃色,一叉起棉花糖呈半溶狀態,而棉花糖底下有朱古力榛子醬。夠哂甜,將佢地塗上旁邊既餅乾一齊食,外脆內軟,口感豐富!但由於當時太飽,得兩個人真係食唔哂,多啲人share會好啲。

經典烤焗香辣雞中翼

白汁烤焗大蘑菇

芝士軟殼蟹窩夫漢堡

脆焗棉花糖榛子朱古力夾心批 (小)
白汁烤焗大蘑菇
芝士軟殼蟹窩夫漢堡
脆焗棉花糖榛子朱古力夾心批 (小)
2017-02-14 405 瀏覽
打電話book了4位枱同朋友慶祝生日,但聽錯左2位,去到焗住只可以坐門口吸塵位,我地話咁等有位就轉返我地入去,fine~諗住照飲住野先,一個多小時見到有人埋單同黑衫既職員講想調位,佢唔出聲走左去,跟住叫左個初級職員埋黎話我地就夠鐘交枱下!!!!!兩個鐘要交枱點解book枱時唔話我知呀?我同朋友慶祝生日咁短時間就唔會揀呢度今時今日咁既服務態度我地呆左跟住埋單走人,去第二間cafe食飯,真係尷尬到暈,以後唔會再幫襯!極之不愉快
,跟住叫左個初級職員埋黎話我地就夠鐘交枱

今時今日咁既服務態度

極之不愉快
2017-02-08 6607 瀏覽
朋友介紹去喝人氣手工啤酒,去到店員表示大部分座位已是reserved,稍等了一下終於能入座。這次被安排坐另一邊較少人的位置,沒冷氣,面向馬路,可欣賞不少經過的跑車XD 加上冬天有微風吹過,幾舒服。(不過偶爾會被路人眼望望😂)-手機版受限制,只能提供部分餐牌作參考:旁邊位置放滿了手工啤酒,令我十分期待-其實每款啤酒都相當吸引,幾經考慮後決定這兩款,小酌一下。左)Feral Hop Hog IPA ($75)右)Feral Sly Fox Summer Ale ($75)左邊被譽為全澳洲最佳手工啤酒,包含石榴,熱情果和菠蘿的香氣,入口偏甘,但味道較苦。右邊同樣出產自澳洲,是澳洲40大啤酒之一,帶有菠蘿和青檸味,入口偏甜,但味道較清淡。個人還是喜歡後者💙當然啤酒要配食物,兩個人點了三項。黑松露芝士薯條 ($63)喜歡粗薯條外微脆內軟,芝士味勁濃,略咸,杰撻撻的,條條都能沾上,正!雖然黑松露份量不多,但微微點一下,都能吃出其濃郁口感,會令人欲罷不能黑松露肉醬千層麵 ($128) 這個黑松露更少得不覺,甚至被肉醬味覆蓋掉,不過焗得出色,幾好吃,可是份量少,不算抵食。忌廉菠菜煙三文魚水牛芝士墨汁P

手機版受限制,只能提供部分餐牌作參考:
旁邊位置放滿了手工啤酒,令我十分期待
其實每款啤酒都相當吸引,幾經考慮後決定這兩款,小酌一下。

左)Feral Hop Hog IPA ($75)

(Left) Feral Hop Hog IPA  ;  (Right)  Feral  Sly  Fox  Summer  Ale
當然啤酒要配食物,兩個人點了三項。

黑松露芝士薯條 ($63)
黑松露芝士薯條
黑松露肉醬千層面
忌廉菠菜煙三文魚水牛芝士墨汁Pizza 9" ($118)

上桌時夠熱,由廚房師傅直接拿出來,都幾大size,是薄批,pizza外圍實在太脆,因此不停掉落黑粉,牙齒也容易沾上。菠菜,三文魚和芝士味較搶,送啤酒一流!
忌廉菠菜煙三文魚水牛芝士墨汁Pizza
今餐食物味道不錯,地點旺中帶靜,想約三五知己聚聚都不失為一個好選擇。
2017-02-05
有幾樣食材,每次睇menu見到都會好想叫,就係海膽、黑松露、鵝/鴨肝、芝士(全部都好邪惡),早前見旺角染布房街的Woft有道菜式有齊我的最愛,就好期待試下。呢道意大利飯除左有齊以上配料,仲淋上鮑魚汁,咁嘅陣容都只係百幾蚊,都算抵。最搶味當然係黑松露同鴨肝,海膽味被掩蓋了,半溶芝士加鮑魚汁混埋意大利飯一齊食,又中又西好有新鮮感,味道都幾夾。Woft幾鍾意玩fusion,連芝士火鍋都加入呢個元素。腐乳芝士火鍋($178)細細個,芝士係幾香,但唔太感覺到腐乳味。食材有麵包、薯仔、長通粉、西蘭花,講真除左麵包之外,其他都唔太夾芝士。Woft的格局似酒吧,實在佢主打各式本地同入口手工啤酒,花款甚多,Coedo Shiro($70)來自日本,酒精度5.5%,menu上寫住帶有好似香蕉咁嘅香甜水果味,呢層我就唔太覺,只覺得同一般啤酒無異,但佢味道唔霸道幾清新,配濃味菜式係唔錯嘅。下次幾想試試另一fusion菜:菜甫午餐肉太陽蛋pizza。
Woft幾鍾意玩fusion,連芝士火鍋都加入呢個元素。
2017-02-05 10879 瀏覽
早前工作關係常到旺角,自以為對該區食肆頗為熟悉,原來大錯特錯!近年不少有個性的食店紛紛開立,因租金所限,有些上樓,有些則選擇在非主流區域開出一片天地。旺角向東行,有黑布街和白布街,如果就此便滿足,你便走寶了,因為無聊而瀏覽開飯地圖,發現再遠少少的染布房街有家特式店,就是今日的主角 Woft 了。看介紹,餐廳有很多手工啤酒 (craft beer) 以供選擇,到了門口,也能見到裝滿啤酒的飾櫃和充滿性子的裝潢。餐廳面積不大,以高身檯櫈為主,餐牌中有多款小食,下酒一流 。平日8:30pm人流都不少,建議先訂檯。9. Feral Sly Fox Summer Ale ($75)澳洲出產,說是40大的手工啤酒,散發熱帶果實香味,可嚐到青檸青新味道。此酒不澀,也不甜,對我來說有點「兩頭唔到岸」,不過夏天飲確是合適,青爽解暑。廿梅薯條 ($53)在台灣可算是流行的作法,番薯切成一條條後炸透,灑上梅子粉和鹽。番薯味道甘甜,鹽能襯出其味,而梅子酸味則中和膩感而且帶起食欲,非常好下酒。牛三味-牛舌,牛肩肉,牛肋條 ($178)一次過盡嚐牛的三個部位,滿足三個願望,調味功夫不錯,鹹味剛好,襯出牛肉本身的鮮味

平日8:30pm人流都不少,建議先訂檯。

廿梅薯條 ($53)

牛三味-牛舌,牛肩肉,牛肋條 ($178)
一次過盡嚐牛的三個部位,滿足三個願望,調味功夫不錯,鹹味剛好,襯出牛肉本身的鮮味,外層煎得香口,內裡多汁,搭一點炸蒜,倍增香味。

配菜也不錯,有番茄和秋葵。

餐廳環境適合三五知己飲飲食食,高談闊論,地點雖然距離港鐵站有點遠,卻換來了一點空間。
2017-02-03 502 瀏覽
見open rice食評話唔錯, 就約埋朋友預早booking黎試下。黎到店內較細, D位都幾迫下, 坐得唔係咁舒服。D野又貴又唔好食。忌廉菠菜煙三文魚水牛芝士墨汁pizza, pizza好薄似餅乾多D, 完全食唔到墨魚味, 菠菜得幾條又乾身, 芝士又無咩, 真係好似齋食餅乾。三文魚普普通通。Portobello Mushroom, 味道倘可, 香濃芝士味。藍青口配白酒汁, 藍青口好細隻, 無味的, 唔似新鮮青口有海水味。英式班尼迪蛋, 無之前係其他地方咁好食, 好似食緊普通煎蛋咁。
三文魚普普通通。

2017-01-17
2017-01-26 577 瀏覽
今晚同朋友黎到旺角呢間半酒吧形式既餐廳食野,因為我地黎晚膳,所以職員安排入內就坐,如果一心黎飲酒既話,係門口企住邊傾計邊飲酒會比較有feelPork ribs, BBQ sauce熱辣辣新鮮出爐既豬肋骨,焗起冇耐香噴噴,近骨位既肉脂肪少肉質較嫩,加埋個鹹甜均勻既秘製BBQ醬,入味之餘咬落仲好juicy,仲有薯條做伴菜不過份量好似少左d,薯條可以再多d會更好芝士肉醬千層麵呢個亦係焗的關係,所以會等得比較耐,份量同樣好細,麵層偏腍,硬返少少有D咬口會比較好食,肉醬好多味道唔錯,如果D芝士再多D會更好。呢D整體味道一般脆焗棉花糖朱古力夾心批淨係聽個名都夠哂吸引,見到個賣相未食都流哂口水,上層既棉花糖焗到表面香脆,下層係流心朱古力,半溶狀態又暖笠笠,味道好甜夾埋餅乾一齊食就perfect!!趁熱要快手食,凍左變硬就唔好味

Pork ribs, BBQ sauce

芝士肉醬千層麵

脆焗棉花糖朱古力夾心批
一間半bar半西餐廳既食店 有cocktail 啤酒 西餐 主打一d fusion食物 而且仲有過百種手工啤酒 喺menu手工啤酒眼花撩亂 最後選左14 號Brew dog pumkin king 77 蚊好香燈同南瓜香味 入口又有綿花糖 焦糖香味 好得意!26 號Coedo bemiaka 73 蚊日本攞獎既啤酒 以地瓜 仲要長時間發烤 味道偏濃 酒精濃度偏高 十分芳香 配以濃味食物極佳梅菜和牛漢堡 83 蚊用中式既梅菜 磨菇 芝士 生菜 蕃茄 沙律醬整作既burger, 首先 和牛肉汁juicy夠味 配以中式梅菜 有少少咸辣又夠爽口 十分match再加上芝士又多又香軟林林溶落去牛肉上面 配以其它新鮮既配菜 值得一試!而另外加15 蚊加左個香芒薯波 大大個炸薯波 出面皮脆 入面充滿熱辣辣既薯蓉 再加上好多香芒既果蓉一齊食 甜芒果味 配以 薯蓉 口味獨特!避風塘薯條 53 蚊薯條新鮮炸起 又香 又脆熱辣辣 再用避風塘既配料炒過 香料少辣同夠鑊氣 連埋薯條食 配以啤酒既佳品!辣菜莆雞蛋仔 43 蚊呢個勁別 一板雞蛋仔入面每粒都有一大粒辣菜莆喺入面 菜莆爽口加辣, 而雞蛋仔 軟熟而甜 估唔
喺menu手工啤酒眼花撩亂 最後選左

14 號Brew dog pumkin king 77 蚊

好香燈同南瓜香味 入口又有綿花糖 焦糖香味 好得意!

26 號Coedo bemiaka 73 蚊

梅菜和牛漢堡 83 蚊

避風塘薯條 53 蚊

辣菜莆雞蛋仔 43 蚊

呢個勁別 一板雞蛋仔入面每粒都有一大粒辣菜莆喺入面 菜莆爽口加辣, 而雞蛋仔 軟熟而甜 估唔到兩個食落去口感會甘match必試 !

食店食物勝左除左傳統野點外 仲有fusion 野夠特別, 而且手工啤酒種類極多 可以食完一次又一次 !
2016-11-07
5 分鐘 (堂食)
2017-01-24 509 瀏覽
旺角染布房街附近呢幾年加入了很多新食店,所以在週末不少食店外都會有排隊人流,而這間woft亦不例外,是旺角少有的半酒吧式餐廳,第一次經過就比呢個特色吸引住。不過呢間餐廳好好,可以上openrice book個app book位,超方便,晚上有2個時段可挑選。講反食物同布置先,可以見到店主放了很多心思,有不少fusion同酒吧風格。食物不少都是白汁、忌廉、芝士、泰式為主,不過亦有較清新沙律。重點係這裏有很多很多手工啤酒、Cocktails 。手工啤酒來源有不少本地同外國貨,可根據自己鐘意果汁味多D定麥味多D,今次試咗三支咋,可能要黎試多幾次

焗綿花糖
手工啤酒
焗綿花糖
手工啤酒
2017-01-20 360 瀏覽
最近來到Woft與朋友共晚飯, 食物挺是不錯的。一於等我分享一下果晚食左D咩,漢堡超級之大,食物好正好好食偶爾來到這兒也不錯的,頭盤/冷盤,這是泰國虎蝦,一隻隻排到,呈卷曲型點上酸汁簡直是一流,味道好正虎蝦外表有少少黏液吧,帶著微爽口的質感,挺是吸引到我的。另名點了特大蘑菇芝士漢堡。面包面上有著小量麥香味特大蘑菇個大小唔知有無嚇親你,由於十分大,索左唔少汁,一咬,整個漢堡一咬開,個味變得充滿香菇味水份得很,滿口都是芝士香。牛肉漢堡微油,十分惹味。薯條炸得金黃好看~~保持到薯條的硬度,又夠脆,味道是充滿鹽味,又OK!
最近來到Woft與朋友共晚飯, 食物挺是不錯的。
一於等我分享一下果晚食左D咩,
漢堡超級之大,食物好正好好食
點上酸汁簡直是一流,味道好正
虎蝦外表有少少黏液吧,帶著微爽口的質感,挺是吸引到我的。
另名點了特大蘑菇芝士漢堡。
面包面上有著小量麥香味
特大蘑菇個大小唔知有無嚇親你,由於十分大,
索左唔少汁,一咬,整個漢堡一咬開,個味變得充滿香菇味
水份得很,滿口都是芝士香。
牛肉漢堡微油,十分惹味。
2017-01-17 390 瀏覽
晚上10時多找吃的,不難,但又想懶係有FEEL,有個地方坐底正正經經食個飯旺角雖然好多餐廳,但好多10點幾已經last order左~於是openrice左呢間叫 WOFT~其實之前已經食過,但果時係8點前食印象中 食物味道不差, drink menu 名字特別~於是,再食多次WOFT!由於已經10點幾唔洗食得太FULL, 所以2個人叫左3款~~~~~主食先黎個鴛鴦PIZZA一邊係seafood, 一邊係smoked salmon~seafood果邊比較重口味smoked salmon味道清新整體也不錯蒜青口哈哈其實本身冇打算叫但見到人地叫,侍應拎住經過見到好吸引就叫埋吃了覺得還可以,而且份量也滿多絕對不是那種只有外殼而沒有肉的那一種令人期待的蘑菇流芝士汁出來只係$48定$58,超好味好JUICY仲叫左枝手工啤

於是openrice左呢間叫 WOFT~

其實之前已經食過,但果時係8點前食

印象中 食物味道不差, drink menu 名字特別~

主食先黎個鴛鴦PIZZA
PIZZA
青口
大蘑菇
令人期待的蘑菇流芝士汁出來

只係$48定$58,超好味好JUICY
仲叫左枝手工啤
2017-01-14
$200 (宵夜)
PIZZA
青口