「Vie-Won-won 」一聽個名,就估到呢間餐廳唔會走一般既定路線😎 餐廳中文名仲叫「鬼混」添,真係玩味十足!餐廳門口被綠色植物所環繞🌳,帶有一種探店神秘感。餐廳樓高兩層,提供室內同室外座位,環境典雅又有格調,令人彷彿置身於古堡中,每個角落都係影相打卡嘅好地方,連廁所都設計精美🚾 樓梯兩旁嘅牆上懸掛著畫風古怪嘅畫作🖼️,並擺放著多款拜神神壇裝飾品,營造出一種奇幻嘅感覺。Drink List & Menu更係精心設計,只係睇介紹,已經令人滿心期待💖⚜️Pink Lady🍹($98):西柚同石榴為主要成分,搭配著伏特加同一絲Rosemary嘅幽香,杯邊仲沾滿爆炸糖,味道清新又新奇,容易入口,少女色彩🈵️🈵️⚜️熱帶水果烏龍茶🍹($52):綜合熱情果、柑及蘋果等水果,再混合烏龍茶,充滿夏日風情🌴,酸酸甜甜又解膩。⚜️雙色焗蠔(4隻$128):大隻飽滿嘅生蠔🦪身為主角,分為兩種不同嘅味道同賣相。首先係芝士菠菜焗蠔,蠔身上鋪滿芝士同菠菜混合物,經過烘焗後,芝士呈現金黃色💛跟住係蒜蓉香草焗蠔,蠔身上鋪滿蒜蓉同香草,經過烘焗後,蒜蓉同香草散發出誘人嘅香氣🌿⚜️酸辣凍的蜆🦪($118):擺盤精美,砌到好似一朵盛

⚜️酸辣凍的蜆🦪($118):擺盤精美,砌到好似一朵盛開嘅花一樣,蜆肉飽滿,配上麻辣汁🌶️同脆爽嘅涼拌魚皮,好滋味。

⚜️九州和牛吞拿魚他他🐟($178):吞拿魚腩粒,混合和牛,鋪喺牛油果🥑上面。最頂仲有一個生蛋黃🍳,用刀輕輕一鎅,蛋黃緩緩流下,非常療瘉。將他他搽喺烘脆嘅麵包片上🍞可以食到和牛嘅脂香、吞拿魚嘅鮮甜同牛油果嘅綿滑,夢幻嘅組合。

⚜️香煎鴨肝配封門牛柳🥩($298):打卡一流嘅擺盤,牛柳呈粉嫩色,口感軟嫩,仲有兩大件,份量超乎想像。搭配香煎嘅鴨肝同特製嘅朱古力八角醬汁,味道新奇又非常match!

⚜️迷幻蘑菇🍄($98):可愛嘅甜品菜式,形狀像蘑菇,上面有煙霧處理效果,蘑菇頂部係Raspberry 雪芭,蘑菇底層係白桃🍑同荔枝味嘅雪芭,口感creamy,好似食緊雪糕一樣🍨

鬼混餐廳嘅地址係西環南里。香港大學地鐵站出口行2-3分鐘就到,地點方便。如果你喜歡玩味十足且別具特色嘅餐廳,不妨去鬼混一下!

酸辣凍的蜆  及  熱帶水果烏龍茶
雙色焗蠔
香煎鴨肝配風門牛柳
  • 酸辣凍的蜆
  • 香煎鴨肝配封門牛柳
這個週末我和好朋友去一家兩層高的咖啡廳,室內和室外環境超級精美🌳,主菜、小食、飲品及甜品的賣相都很棒!🪞地下一層角落的打卡位超級美!大家要把握機會去試試哦!非常適合大家約閨蜜、朋友過去享受一頓週末午餐,享受悠閒時光~/ 食物 Food /🗿Steak & Everything $246端上桌的封門牛柳全日早餐賣相精緻,材料豐富。珍寶蘑菇釀了煙肉🥓和芝士🧀️,味道非常入味;英式廚師腸的外皮烤得剛剛好香脆;炒日本蛋十份嫩滑,中間有少許流心🍳;車厘茄酸酸甜甜的,配沙律菜非常開胃;兩塊薯餅烤得超級酥香焦脆,實在太好吃了!我更加了$48 將麵包轉為焙茶麻糬貝果🥯,果然沒有選錯!貝果的焙茶味道非常突出濃郁,口感煙韌,帶著淡淡的巧克力香味!🍫🗿Crab Meat Risotto $198蟹膏蟹肉燉飯完美吸收到蟹膏煮成的香濃醬汁,滿滿都是蟹肉的鮮香味!米飯燉煮得恰好有咬口而不會太硬,軟糯度非常適中,新鮮蟹肉鮮甜濃郁,整體配搭很有心思,超級好看好吃!😋🗿Sea-Salted Caramel Comb $58這杯海鹽焦糖脆脆咖啡☕️的賣相非常精美,咖啡香味醇厚,配上焦糖脆脆很好喝!🍫🍪🍯🗿Basque Che

/ 食物 Food /

🗿Steak & Everything $246

🗿Crab Meat Risotto $198

🗿Sea-Salted Caramel Comb $58

🗿Basque Cheesecake $42
幫朋友慶祝生日,當然少不得生日蛋糕的驚喜!我選擇了原味的巴斯克芝士蛋糕🎂 其實另外也有抹茶味,不過詢問店員,店員比較推薦原味,所以我就乖乖跟着點了~ 店員很貼心,會默默留意我們的用餐進度,在上完所有主菜之後才上蛋糕!在送上餐桌前還會跟我悄悄地打個眼色👀,「確認過眼神」後才把蛋糕送到我們席前~非常識做!重點是 蛋糕碟上的生日字體寫得非常漂亮,無敵加分加分再加分!!!🥰🥰🥰

/ 環境 Environment /

餐廳佈局巧妙,分了三個部分,室內裝潢設計優雅,樓底很高,空間感十足,非常舒適。

餐廳樓高兩層,樓上和樓下的格局截然不同。🚪樓下窗邊一隅放了藝術雕塑和植物,充滿文青氣息🗿🌿;樓上的環境則盡顯華麗,擺放多國風情裝飾,懸掛了土耳其式馬賽克吊燈,梳化卡座後面更加擺放了不同的佛像,整體風格迴異,創造出一份玩味感!🪩
門外也設有環境清幽的半露天花園,擺放了幾把太陽傘,種植了綠色盆栽和大樹,充滿放鬆的渡假氣氛~🪴🛋️⛱️

/ 服務 Service /

餐廳收取加一服務費。點菜時主要以廣東話溝通。這裡的服務十分親切,店員非常積極,待客人坐下後會仔細介紹餐廳特色食物,也會不時過來檢查水杯中的水量,適時refill!店員更不會催趕離桌,態度超級友善。😆

/ 價錢 Price /
餐廳午市過後主要提供à la carte,價錢偏貴,不過份量還好,建議與同行朋友分享不同菜式。

/ 其他 Others /

餐廳洗手間位於餐廳門口入面,男女各一格,清潔程度良好。

鬼混

2023-09-13 37 瀏覽
一進入呢間餐廳就有種行入魔幻世界的感覺餐廳裝飾好有特色有西洋大宅Feel切合餐廳嘅名又有混合本土嘅特色元素餐廳主打好有特色嘅Fusion菜式但味道普通 過得好唔可以唔講Magic Mushroom 🍄 !個樣好得意打卡一流全晚最期待呢個甜品蘋果配上紅莓嘅雪芭調味好清爽唔會太甜
一進入呢間餐廳就有種行入魔幻世界的感覺
餐廳裝飾好有特色
有西洋大宅Feel
切合餐廳嘅名
又有混合本土嘅特色元素
餐廳主打好有特色嘅Fusion菜式
但味道普通 過得好
唔可以唔講Magic Mushroom 🍄 !
個樣好得意
打卡一流
全晚最期待呢個甜品
蘋果配上紅莓嘅雪芭調味好清爽
唔會太甜
每逢週末都鍾意去有𝚏𝚎𝚎𝚕既地方𝚌𝚑𝚒𝚕𝚕下🥰今次介紹西環呢間餐廳俾大家🫶🏻餐廳有兩層高,充滿復古古堡嘅感覺🥰好多打卡位坐低店員會先上小食,同埋會問你飲普通水/氣泡水哩𝚍,不過建議大家問下要吾要收費先🤣我地個陣要左氣泡水後尾先知要要收錢~餐廳裏面擺放好多復古既裝飾品,加上燈光暗淡,營造出一種既奇幻又神秘的感覺💡🍲𝙵𝚘𝚒𝚎 𝙶𝚛𝚊𝚜 𝙼𝚊𝚛𝚒𝚗𝚊𝚝𝚎𝚍 𝚁𝚒𝚜𝚘𝚝𝚝𝚘 $𝟷𝟽𝟾哩個係鵝肝意大利飯~超好食✨飯粒粒分明,味道好惹味,鵝肝咬下去啖啖油香🥰推薦👍🏻🍝𝙸𝚗𝚍𝚒𝚊𝚗 𝙲𝚞𝚛𝚛𝚢 𝙻𝚊𝚜𝚊𝚐𝚗𝚎 $𝟷𝟻𝟾哩個千層麵黎~味道有驚喜✨成個調味都好高級,好少見千層麵唔係一份而係分開一舊舊✨都推薦👍🏻🍄迷幻蘑菇 $𝟿𝟾這道甜品好得意✨上面紅色其實是草莓同乳酪味的雪糕,下面黃色係芝士蛋糕🍰侍應會係客人面前打開甜品碟上的蓋,煙霧隨即四散👀感覺好迷幻~🍷𝚃𝚑𝚎 𝚃𝚊𝚜𝚝𝚎 𝙾𝚏 𝙻𝚒𝚏𝚎 $𝟿𝟾呢杯嘅名好得意😆正如佢個名一樣,杯嘢飲嘅味道有酸有甜,再帶少少苦,味道有層次,酒精味唔係好濃,幾𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑幾好飲👍🏻水果味偏多,上面個杯插咗舊苦瓜好搞笑😂🍹𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚂𝚝𝚛𝚊𝚠𝚋𝚎𝚛𝚛𝚢 𝚂𝚘𝚍𝚊 $𝟺𝟾

🍝𝙸𝚗𝚍𝚒𝚊𝚗 𝙲𝚞𝚛𝚛𝚢 𝙻𝚊𝚜𝚊𝚐𝚗𝚎 $𝟷𝟻𝟾

🍄迷幻蘑菇 $𝟿𝟾

🍷𝚃𝚑𝚎 𝚃𝚊𝚜𝚝𝚎 𝙾𝚏 𝙻𝚒𝚏𝚎 $𝟿𝟾

🍹𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚂𝚝𝚛𝚊𝚠𝚋𝚎𝚛𝚛𝚢 𝚂𝚘𝚍𝚊 $𝟺𝟾
第一次見抹茶配梳打✨再加埋士多啤梨🍓意外地味道好融合✨幾𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑幾好飲👍🏻

2023-09-11 41 瀏覽
今日朋友帶我去*鬼混Lunch餐廳設計新穎 門口全落地玻璃店內分有兩層 周圍佈滿精心擺設 充滿復古風格 好多靚靚嘅打卡位食物質素很不錯 甜品亦見驚喜Lunch Set Garden salad/Daily soup & Main course & DrinkSoup:Pumpkin Soup南瓜湯南瓜湯口感夠濃郁Main:Baked Lobater bread with cheese & mixed seafood芝士焗海鮮龍蝦法包 $188香脆芝士法包 配上新鮮爽口龍蝦 配上沙律菜 好滋味Drink :iced lemon black tea with honeyMagic Mushroom $98 迷幻蘑菇迷幻蘑菇甜品非常有特色,侍應揭開蓋時 飄出白霧煙 打卡一流 。造型亦可愛到不得了蘑菇上層是野莓雪葩 帶點微辣下層是芒果冰凍 味道清新 絕對値得推介Cheese cake $42 芝士蛋糕本身是芝士蛋糕控,所以一入門口,就被蛋糕吸引住 好濃郁芝士 夠柔軟 食落吾會太膩 Cappuccino $44 泡沫咖啡香濃咖啡拉花好靚 好啱我口味添整體來說,環境佈置滿分,食物水準高,值得推薦
今日朋友帶我去*鬼混Lunch

Magic Mushroom $98 迷幻蘑菇

Cheese cake $42 芝士蛋糕

Cappuccino $44 泡沫咖啡
香濃咖啡拉花好靚 好啱我口味添

整體來說,環境佈置滿分,食物水準高,值得推薦

2023-09-04
  • 迷幻蘑菇
  • 巴斯克芝士蛋糕
2023-09-10 141 瀏覽
🇭🇰Vie Won Won·呢間我上次食過覺得野食一般 今次試左其他野食就覺得有驚喜啲 所以建議大家都睇下其他人既評價再嗌🤣🤣·酸辣凍的蜆$118 l 千杯不醉單骨雞翼$88佢個蜆都上次一樣咁好食 佢個汁真係調得好好 超級惹味 配埋啲好脆身好爽口既魚皮好好味 啲蜆都好大隻🤤🤤之後個單骨雞翼係即炸既 所以都唔錯 佢本體係得好微好微既醉雞味 不過佢個黑松露醬就出乎意料地幾好味 佢個黑松露味好出 好夾個雞翼🐤·蟹膏蟹肉燉飯$198 l 烤穀飼牛骨髓配麵包片$168之後佢個蟹肉燉飯係我地見openrice多人推介 跟住嗌既 佢呢個個risotto質地煮得好好 而且入面都真係好多蟹肉 唔錯🦀個牛骨髓都好味 佢係牛味好出 而且份量好多 不過佢就係好純水既牛骨髓 無撈其他野 我自己覺得偏油膩少少 但係我朋友就好中意🐮😂😂·迷幻蘑菇$98最後甜品我地就嗌左封面個個蘑菇 佢真係好可愛🍄佢上面係雜莓sorbet同芒果sorbet 佢個芒果sorbet食落都正常既 不過個雜莓就真係有啲怪 所以我地食左幾啖就無食 不過呢個影相真係幾靚🤭🤭·#rbyeat#rbycafe#rby西環·📍西環南里8號地舖
🇭🇰Vie Won Won

酸辣凍的蜆
千杯不醉單骨雞翼
蟹膏蟹肉燉飯
2023-09-10 53 瀏覽
每逢週末都鍾意去遠啲chill下,今次嚟到西環呢間餐廳,香港大學地鐵站行2-3分鐘就到,位置好方便。餐廳樓高兩層,設有室內同室外位置,環境靚到好似去咗旅行咁😍裝修好復古充滿古堡嘅感覺,每一個角落都有打卡位,連個廁所都勁靚🙈 (可以睇最後一張相)一坐低店員就先上小食,係鹹蛋黃味嘅粟米片,之前淨係食過鹹蛋黃配魚皮同薯片,第一次係配甜甜哋嘅粟米片,幾特別😮▫️️龍蝦沾麵 ($128) 4/5以為係普通拉麵店嘅沾麵?點會咁簡單!😆廚師用日式拉麵做成意粉嘅形態,而醬汁就好似沾麵湯底咁濃郁,龍蝦汁打到微微起泡,每一條麵都掛滿creamy嘅龍蝦汁🤤面頭仲有半邊龍蝦尾,肉質彈牙,但係食落就冇乜味。▫️桂花糯米釀烤野雞 ($258) 4/5烤雞原隻上🍗外皮烤得脆口,入面釀咗糯米飯,結合咗桂花嘅芳香同糯米嘅黏稠口感,好有特色。雞肉肉質結實冇乜肥肉,成隻雞都帶有陣陣桂花香味🥰配菜嘅薯仔都好好食,烤得啱啱好唔會乾,食完真係好飽🤣▫️Elephant Dance ($98) 4/5用4種基酒混合而成,類似 long island但係加咗青檸而唔係可樂,平時鐘意酒味重嘅cocktail的話可以試下🤓呢度環境靚食物水平又高

▫️️龍蝦沾麵 ($128) 4/5

▫️桂花糯米釀烤野雞 ($258) 4/5

▫️Elephant Dance ($98) 4/5

呢度環境靚食物水平又高,好推薦大家放假可以過嚟飲酒食嘢同影下相💖

✨想睇更多食評就記得follow - hk_holidaydiary
  • 龍蝦沾麵
  • 桂花糯米釀烤野雞
這絕對是小編到訪過的所有餐廳中,主題最特別的餐廳!從它的名字,到室內裝潢,到食物味道,都充滿著神秘古怪的感覺。它就是位於香港大學站的fusion cafe———鬼混Vie Won Won👍🏼🌟餐廳擁有令人驚嘆的古堡大宅裝潢。餐廳一共有兩層,樓梯兩旁的牆上有大量畫風古怪的畫作,餐廳內還擺放著多款拜神神壇裝飾品,加上燈光暗淡,營造出一種既奇幻又神秘的感覺,讓你彷彿置身於另一個世界。💁🏻‍♀️龍蝦沾麵 $218龍蝦尾巴有好多肉,肉質彈牙,肥美多汁。而沾麵是烏冬,與日式沾麵有點不同,上菜時已經是與醬汁拌勻的樣子,其濕潤程度恰到好處,口感偏硬有咬感,沾上龍蝦醬汁,味道甜甜鹹鹹的,挺有趣!大力推薦!💁🏻‍♀️辣凍的蜆 $118Menu上寫的是酸辣辣的蜆,但由於當天酸辣的已售罄,所以店員給我們試麻辣的。蜆的份量很多,每一粒都肉質豐滿,還有很多爽脆彈牙的迷你魚皮卷,搭配著香辣的麻辣汁,越食越過癮,喜歡吃辣的朋友一定要試。💁🏻‍♀️迷幻蘑菇 $98這道甜品有驚喜!蘑菇其實是草莓和乳酪味的雪芭,吃到一半時發現內部還有水果餡料,有點驚喜。上菜時,侍應會在客人面前打開甜品碟上的蓋,煙霧隨即四散,還帶著一陣檀香味,呼

💁🏻‍♀️龍蝦沾麵 $218

💁🏻‍♀️辣凍的蜆 $118

💁🏻‍♀️迷幻蘑菇 $98
這道甜品有驚喜!蘑菇其實是草莓和乳酪味的雪芭,吃到一半時發現內部還有水果餡料,有點驚喜。上菜時,侍應會在客人面前打開甜品碟上的蓋,煙霧隨即四散,還帶著一陣檀香味,呼應著餐廳的鬼怪主題,感覺非常迷幻,這個體驗非常特別。

🍸Pink Lady $98
這款雞尾酒以Vodka作為基地,再結合新鮮的葡萄柚和石榴汁,味道酸酸甜甜的,感覺較清新。此外,杯邊黏著許多爆炸糖,喝Cocktail時感覺到爆炸糖在嘴裡不停爆開,感覺很有趣!

😍整體評分
味道:🌟🌟🌟🌟🌟
價錢:🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟🌟
服務態度:🌟🌟🌟🌟
instagrammable:🌟🌟🌟🌟🌟
  • 龍蝦沾麵
  • 迷幻蘑菇
一進入呢間餐廳就有種奇幻世界既感覺🔮 各種特色嘅裝飾營造出西洋古舊大宅既Feel🏰但係又有啲本土嘅特色元素🪭味道方面同樣係好有特色嘅Fusion菜🗺️ 除咗味道出色上碟嘅時候都好有視覺效果🎨 黎到食個晚餐特別有Feel🌙⭐️ Foie Gras Marinated Risotto 🍛用滷水煮過既鵝肝非常入味而充滿油香🦢面頭有點似燒味脆卜卜嘅燒肉🥓有創意咁做出中式嘅Bacon 鵝肝既油香融入了燴飯同芝士充滿香濃🧀️⭐️ Chicken Stuffed with Glutinous Rice 🍗原隻嘅烤雞用咗桂花蜜調味🌼滲入曬濃濃嘅桂花香氣💛中間釀咗充滿香料調味嘅糯米😋 Fusion既做法好有層次⭐️ Magic Mushroom 🍄 全晚最期待呢道好有玩味嘅甜品🪄蘋果配上紅莓嘅雪芭調味好清爽而自然🍓 特別係煙燻過既香氣好獨特🪵⭐️ Lion Rock 🦁呢款好有本土風味嘅手工啤酒入口比較清😊 混合左桃同埋雜莓嘅味道🍑Fruity又易入口
Foie Gras Marinated Risotto
Magic Mushroom
⭐️ Magic Mushroom 🍄
Lion Rock
⭐️ Lion Rock 🦁

Foie Gras Marinated Risotto
Magic Mushroom
Lion Rock
最近係香港大學站附近發現左一間隱世特色西餐廳,餐廳名仲好特別叫做《Vie Won Won》!餐廳樓高兩層,而且樓底非常高,空間感非常充足,予人一種好悠閒愜意嘅感覺室內好多充滿藝術氣息既裝飾品,處處可見店主嘅心思👍‣ Tuna Wagyu Beef Tartare ($178)呢款他他同普通吞拿魚/牛肉他他好唔同,混合左和牛同埋吞拿魚,食落口感軟滑得黎又有好香嘅油脂味,配合埋底部嘅牛油果🥑無論係口感定味道都係好豐富,值得推介😍‣ Crab Meat Risotto($198)呢款risotto賣相好精緻,蟹肉好新鮮、份量好多,啖啖都食到蟹肉☺️表面仲有好多晶瑩剔透既蟹子Risotto聞落好香,食落口感幾煙韌,味道啱啱好😋‣ Candle Light ($94)呢款雞尾酒飲落好refresh,包括芒果汁、檸檬汁、石榴、Vodka、Rum味道黎講偏甜,酒味唔會好重,幾易入口😊‣ Our Pastry Chef Special ($68)今日既蛋糕係朱古力蛋糕,整體都幾有驚喜😍朱古力味道好濃厚,食落有芝士蛋糕嘅綿滑口感🥰甜度亦啱啱好,鐘意朱古力嘅朋友唔好錯過!💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟無論係餐廳環
室內好多充滿藝術氣息既裝飾品,處處可見店主嘅心思👍

食落口感軟滑得黎又有好香嘅油脂味,配合埋底部嘅牛油果🥑
無論係口感定味道都係好豐富,值得推介😍

‣ Crab Meat Risotto($198)
呢款risotto賣相好精緻,
蟹肉好新鮮、份量好多,啖啖都食到蟹肉☺️
表面仲有好多晶瑩剔透既蟹子
Risotto聞落好香,食落口感幾煙韌,味道啱啱好😋

‣ Candle Light ($94)
呢款雞尾酒飲落好refresh,
包括芒果汁、檸檬汁、石榴、Vodka、Rum
味道黎講偏甜,酒味唔會好重,幾易入口😊

今日既蛋糕係朱古力蛋糕,整體都幾有驚喜😍
朱古力味道好濃厚,食落有芝士蛋糕嘅綿滑口感🥰
甜度亦啱啱好,鐘意朱古力嘅朋友唔好錯過!

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
無論係餐廳環境、食物質素、服務態度都唔錯,
平日夜晚都坐滿客人,推薦各位過黎試下!

💰Total: $592 ($296pp 已包括10%服務費)
📍Vie-won-won

2023-09-07 40 瀏覽
Vie Won Won剛開業時已到訪過一次,記得當時因其極高質的食物和超用心裝修的環境留下深刻的印象!一年後回訪食物質素仍然保持到水準,而首試的芝士蛋糕亦非常有驚喜呢🍰✨🐟味噌鱈魚配芥末薯泥 $268這道菜是上次到訪時心目中的MVP🥇鱈魚充滿魚油香,加上味噌調味整體更香甜!餐廳將伴碟由以往的紅蘿蔔轉為白蘿蔔,清甜好吃,而wasabi薯泥無得輸呢~🦀蟹膏蟹肉燉飯 $198味道濃郁creamy的燉飯,加上半透明蟹籽和蒜片,口感超棒!🍰Cheese cake $42上次已點了吸睛系甜品迷幻蘑菇和爆谷火山,今次就試個subtle一點的吧🤣 Cheese cake有原味和抹茶口味選擇,我全都要!蛋糕是軟身的類型,原味更有流心的效果,每啖都吃到濃郁芝士香,讚!🧀️🥰☕️Tropical Black $52夏日好選擇☀️ 在nutty houseblend base上加上菠蘿和柚子,超清爽又不會太甜🍍

🐟味噌鱈魚配芥末薯泥 $268

🦀蟹膏蟹肉燉飯 $198

🍰Cheese cake $42

☕️Tropical Black $52
午餐
2023-09-05 43 瀏覽
鬼混 Vie Won Won之前已經聽過好多人介紹依間餐廳😚所以專程過來試試依間餐廳既fusion菜😍😍依間餐廳有兩層😆所有裝修風格每個角落都係打卡位🥰🥰連樓梯都可以好有心機禁裝修😍😍氣氛亦都非常之神秘同有一種高貴感🤪😚香煎鴨肝配封門牛柳牛柳口感鮮嫩新鮮😍七成熟口感岩岩好😆而且配菜好靚😆😁擺盤超靚好有fusion菜特色🥰😍又好食又可以打卡😆😆大蝦🍤桂花卡邦尼佢係主要適合小朋友既口味😍卡邦尼意粉汁較甜🥰🥰而且大蝦新鮮鮮甜好食🤤仲要大大隻好彈牙😋😆令小朋友都非常開胃食慾大增🤩☺️☺️Lady girl 飲品🍸設計粉紅色🥰優雅高貴🥰🥰😝唔好睇少依杯野飲,酒精濃度都幾重😍🥰而且佢有大大陣既士多啤梨🍓味道都好易入口而且賣相very good😍🥰青瓜青檸薄荷沙冰嘢飲非常清新fresh🥗真係用青瓜打出來🥒🥒最岩健康人士😂😂清新可口☺️☺️📍 鬼混 (西環)西環南里8號地舖❤️‍🔥價錢:8/10❤️‍🔥味道:8.5/10❤️‍🔥服務:8/10#鬼混 #西環美食 #美食 #香港美食 #鬼混 #viewonwon #牛扒 #fusion #fusion美食
鬼混 Vie Won Won

香煎鴨肝配封門牛柳

大蝦🍤桂花卡邦尼

Lady girl

青瓜青檸薄荷沙冰

📍 鬼混 (西環)

❤️‍🔥價錢:8/10
❤️‍🔥味道:8.5/10
❤️‍🔥服務:8/10

2023-09-05 44 瀏覽
樓高兩層嘅餐廳,上樓梯嘅時候已經覺得裝修好靚,有好多雕像可以打卡。小食先嚟單骨雞翼,估唔嚟遊戲係呀,小食到點咗雞翼,單骨對懶人黎講係恩物😛 史拉差醬加沙律醬估5到又夾喎。蟹🦀膏蟹肉意大利飯蟹膏蟹肉落得一啲都唔手軟,每一啖都係爆漿😍另一個主菜桂花糯米雞,用桂花代替左蜜糖,一上碟已經好香,入邊塞咗糯米飯,包你夠飽!好少推介飲酒,但呢間真係正,飲品手工啤即場有個燒咗嘅鐵支,打熱杯啤酒🍻令到麥味十足。飲落甜甜地,好啱女仔飲。꧁☬小編食左咩☬꧂✅ 史拉差醬單骨雞翼✅ 蟹膏蟹肉意大利飯✅ 桂花糯米雞✅ 手工啤酒(◔◡◔) ♥ 人均傷害💰: $300♥

꧁☬小編食左咩☬꧂
✅ 史拉差醬單骨雞翼
✅ 蟹膏蟹肉意大利飯
✅ 桂花糯米雞
✅ 手工啤酒

(◔◡◔) ♥ 人均傷害💰: $300♥
2023-09-05 34 瀏覽
一家位於香港大學站B2出口附近的餐廳,三兩分鐘步程就到。食物整體不錯,當中蟹膏蟹肉燉飯賣相美觀、足料creamy,滿分!雙色焗蠔的蠔身大隻飽滿,分別以芝士菠菜和蒜蓉香草烘焗,兩種味道各具特色,都是美味的。賣相則以芝士菠菜更勝一籌,因芝士被焗至金黃色,較吸引眼球。甜品迷幻磨菇要貫徹其名稱迷幻,因此是以玻璃罩罩著乾冰氣體上枱的,非常ig-able,它由莓和芒果味雪葩組成。丸久小山圓玄米柚子梳打,顧名思義是使用丸久小山圓的玄米茶,混合柚子梳打,梳打的氣泡很持久,玄米和柚子的味道分庭抗禮,平衡得相當好,而且不算甜,合個人口味。獅子山下是香港釀造的手工啤酒,有豐富的氣泡、酒精度低,朋友說味道不錯。室內裝修陳設適合愛打卡拍照的,懷舊得來結合中、西元素,既奢華又有玩味感。環境、餐具及菜牌皆獨特,看得出餐廳老闆花了不少心思。
一家位於香港大學站B2出口附近的餐廳,三兩分鐘步程就到。

環境、餐具及菜牌皆獨特,看得出餐廳老闆花了不少心思。

• 蟹膏蟹肉燉飯
完全被佢嘅環境吸引,正如鬧市中嘅螢火蟲🫶🏻 門口被好多綠色植物圍繞,好似外國嘅餐廳✨ 餐廳有兩層,下層行 chill chill 自然 relax風🌿 上層係有少少復古特色嘅風格,環境滿分❤️ 好啱同朋友聚會👭🏻・ 龍蝦沾麵🦞 ($218)好惹味嘅龍蝦沾麵😋 每一條麵都沾滿左濃郁嘅龍蝦膏,十分有鮮味💯 麵之間仲夾雜左炒蘑菇、煙肉,煙肉煎到金黃脆卜卜🥓 充滿油香,好味道😍 麵上面仲有一條龍蝦身,啖啖肉,好正😝・ 紐西蘭腐皮鱸魚配比目魚海膽湯 ($248)好似法國料理😍 因為擺盤實在太靚!腐皮就好似一個布袋,裝住鱸魚、豆腐、波菜🤩 而底下就係比目魚海膽湯🥰 湯頭十分香甜且有鮮味,係一個好特別嘅 dish🤩・ mocha☕️ ($48)咖啡味道濃郁且豐富,不但有咖啡嘅苦澀,也有朱古力的香味🍫 同出面嘅mocha唔同,佢嘅朱古力味唔會搶左咖啡味,邊飲邊同朋友傾偈好 relax😙・ 牛油果奶昔🥑 ($62)口感十分綿密順滑嘅牛油果奶昔😍 真係落足料,一大杯,飲完都好飽肚😂😂牛油果本身含有豐富嘅營養素,唔單止好味,仲可以提供營養,好推薦😘・ 抹茶芝士蛋糕🍰 ($42)結合左濃烈嘅抹茶味同芝士嘅香味🍵

・ 龍蝦沾麵🦞 ($218)

・ 紐西蘭腐皮鱸魚配比目魚海膽湯 ($248)

・ mocha☕️ ($48)

・ 牛油果奶昔🥑 ($62)

・ 抹茶芝士蛋糕🍰 ($42)
結合左濃烈嘅抹茶味同芝士嘅香味🍵 抹茶嘅苦澀同芝士嘅濃郁融合一齊🧀 超級好味!口感非常滑順,入口即化,蛋糕中間有少少融,營造到令一種唔同層次嘅口感😍

・ 迷幻蘑菇🍄 ($98)
打卡勁勁勁靚嘅迷幻蘑菇,可以稱得上係藝術品☺️ 打開個蓋,仲有少少煙出🤩 原來迷幻蘑菇係用雪葩整,上面嗰層有少少似雜苺味嘅雪葩,下面就係雲呢拿味嘅雪葩,菇菇隔離係一啲乾果脆脆,撈埋啲雪葩一齊食,口感好豐富😝