2017-10-02 264 瀏覽
Daily soup 小龍蝦湯: 有小小龍蝦仔肉。French chicken salad $98: 好大碗,沙拉菜很多, 撈埋隻溫泉蛋、芝士、雞肉絲,沙拉不會乾。同朋友來食brunch, 一起身食多d菜健康d, 真心食這沙拉會飽!'18-year-old' English fish n chips $158: 個名幾得意,卜卜趣, 塊炸魚柳好大塊,點佢個汁幾好食,不會太乾。Iced peach tea: 幾大杯,不會太甜。環境外觀係靚, 卡位好大,其仔中間位有點窄。

Daily soup 小龍蝦湯: 有小小龍蝦仔肉。
Iced peach tea: 幾大杯,不會太甜。

環境外觀係靚, 卡位好大,其仔中間位有點窄。
2017-09-26 162 瀏覽
你都新世紀好容易發現呢一間餐廳嘅存在,因為佢係露天嘅座位亦都好闊,令人坐得好舒服,比起cafe好少少嘅質素但又未到西餐廳的質素,意粉款式都多,叫左一個意大利飯同意粉,其中紅菜頭意粉好fresh,紅紅的,好靚,上面仲加左紅色鞋帶糖黎扮意粉,都幾得意,青口雖然雪藏貨,但好好味,整得好creamy,配上細細碟的薯條,薯條也炸得好好味,點下d青口汁,唔經唔覺就好快食晒,下次會試下佢個燒雞同埋旦糕!!!!!
2017-09-25 13923 瀏覽
位於MOKO新世紀廣場 1/F 中庭的【URBAN Cafe Commune】在商場中非常搶眼。餐廳名字似曾相識,其實是 Urban Bakery 的副線,亦即是美心集團旗下,但走的路線卻是大大不同。餐廳位置open,餐廳用水喉通把餐廳劃分出來,又實用又有特色。裝潢上簡約,用上簡單的單車圖片。牆身上則隨意地貼上一些貼紙。感覺有些美國街頭文化。靠在窗旁有幾個用木做成的小廂房,幾有特色。周末午餐提供ALL DAY MENU ,有 A~N 十多個選擇。套餐包括湯、主菜和一杯凍飲品。同是美心集團旗下,因此 Urban Bakery、 URBAN Cafe Commune、Simplylife、Open kitchen  等美心西餐廳的菜式都是非常相似,只是換上新裝潢而已,驚喜不大。是日餐湯是龍蝦湯,湯內有不少淡水小龍蝦蝦肉。可惜蝦味不夠濃厚,味道偏淡但而且質地比較稀身,如果可以 creamy 一點會更好。這個大型燒雞爐內有雞不停轉動,雖然不見到有 juicy 的雞油滴下,但都相當吸引。大型燒雞爐旁邊是外賣部及 Bakery Counter,正對面就是餐廳接待處及蛋糕櫃。筆者平日不愛西式烤雞,但
位於MOKO新世紀廣場 1/F 中庭的【URBAN Cafe Commune在商場中非常搶眼。餐廳名字似曾相識,其實是 Urban Bakery 的副線,亦即是美心集團旗下,但走的路線卻是大大不同。

靠在窗旁有幾個用木做成的小廂房,幾有特色。

周末午餐提供ALL DAY MENU ,有 A~N 十多個選擇。套餐包括湯、主菜和一杯凍飲品。同是美心集團旗下,因此 Urban Bakery URBAN Cafe CommuneSimplylifeOpen kitchen  等美心西餐廳的菜式都是非常相似,只是換上新裝潢而已,驚喜不大。

龍蝦湯

筆者平日不愛西式烤雞,但當見到燒雞爐而且 menu 標示「慢煮+ 法國肥雞」,筆者破例試下這個【URBAN 3小時慢煮烤法國肥雞 $178】。
URBAN 3小時慢煮烤法國肥雞
雞的外皮上灑上香草,因此味道有陣香氣撲來。雖然話用法國肥雞,但是跟印象中食過的法國雞有些分別。可能這個不是法國春雞,除了雞腿位置外,肉質比較嚡口就似美國雞一樣。 叫做肥雞,以為油脂多咬下去有油滴下的效果,結果這個雞非常乾身。如果店方附上烤雞汁,味道不會太孤寡。

【法國鵝肝牛肉漢堡 $168】
麵包是室溫,沒有烤至表面脆皮的效果。鵝肝油脂豐富,味道不錯。牛肉好嚡口又乾完全冇肉汁,每咬一啖都需要飲啖野因為實在又嚡又乾,老實說質素跟麥當勞差不多。
法國鵝肝牛肉漢堡 - 薯條

2017-09-02
2017-09-25 6905 瀏覽
芫茜呢樣野係國內叫香菜, 臭名遠播, 聞風喪胃口, 但果然一國兩制, 我地呢到反而係熱潮. Urban Bakery都響應芫茜熱潮出左加力茜牛 , 即係芫茜x蒜蓉嘅牛角包, 蒜蓉碎mix芫茜鋪面外表似生滿青苔, 但啲碎食落無乜味, 仲要每咬一啖好似落雪咁跌到周圍都係😑好在佢包牛張紙夠大兜得住啲碎. 芫茜個味完全係靠包裡面pat芫茜醬出黎, 個醬都幾邪惡感覺係肥仔野, 不過芫茜味偏弱雞, 同埋佢出名係牛角包, 但我又食唔出有乜過人之處, 而家賣$23一個, 如果賣$16我都會貪佢口味特別再食下. 食完之後上網睇下人地comment, 見到之前真係賣$16, 好多人都話蒜蓉味重過芫茜味, 不過我自己覺得芫茜味係重啲, 但我連芫茜味都覺得唔夠, 所以蒜蓉係弱上一層樓, $23我就真係唔再食喇.先唔講樓買唔起, 就黎包都食唔起......$23太貴喇, 賣返$16啦.之前都有食過Urban Bakery, 但唔係食佢最出名嘅牛角包, 今次第一次食, 但講唔出佢邊一方面高於一般水準, 其實同McCafe嗰啲差無幾, 不過有機會都會畀多次機會佢.見到佢滿佈青苔嘅俊俏模樣的確令芫茜迷興奮, 不過食落
先唔講樓買唔起, 就黎包都食唔起......
$23太貴喇, 賣返$16啦.
加力茜牛
見到佢滿佈青苔嘅俊俏模樣的確令芫茜迷興奮, 不過食落無驚喜呢.
加力茜牛
雖然pat醬唔係好夠芫茜味, 不過類似軟牛油咁嘅質地, 肥仔野食嗰下點都係有啲enjoy.
紙袋入面放左粒薄荷萬樂珠, 食完個包個口有陣除, 劇情需要食返粒, 呢下確實細心🖒
2017-09-15
外賣自取
2017-09-19 377 瀏覽
每一次經過MOKO都好想試呢間聽講Urban Cafe Commune係出名Burger?但望住個Menu又想食其他🤤最後叫左Urban3小時慢烤法國肥雞(1/2)肉質正常 但略嫌味道有點淡🤦🏻‍♀️另外一山不能藏二虎蝦意粉名就夠霸氣 但食落蕃茄味係有啲怪可能佢落左太多香料 意粉量亦太少..不過虎蝦係夠大隻嘅👍🏼最後最滿意係佢嘅龍蝦湯😋_________________________裝修環境:✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨(5個✨為滿分)價錢:$168+148________________________唔信我嘅可以自己去試試😂地址:新世紀廣場1樓121及181號舖
每一次經過MOKO都好想試呢間
但望住個Menu又想食其他🤤
最後叫左Urban3小時慢烤法國肥雞(1/2)
肉質正常 但略嫌味道有點淡🤦🏻‍♀️
另外一山不能藏二虎蝦意粉
名就夠霸氣 但食落蕃茄味係有啲怪
可能佢落左太多香料 意粉量亦太少..
不過虎蝦係夠大隻嘅👍🏼
最後最滿意係佢嘅龍蝦湯😋
_________________________
裝修環境:✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
價錢:$168+148
________________________
唔信我嘅可以自己去試試😂
地址:新世紀廣場1樓121及181號舖
urban3小時慢烤法國肥雞
一山不能藏二虎蝦意粉
2017-09-18 206 瀏覽
行過moko 見有間頗多人既cafe就坐低試試server由我坐低嗰刻開始就催促我地快d落order大佬menu都未睇點知食咩啊佢就企足係隔離等你order最後同佢講聲要d時間諗下 先轉身離去佢地會不停想收走你d碟亦要求指定時間內離開我都明白要趕做dinner 嗰round但未至於咁趕啊嘛野食都唔算差 份量頗大嗌左個allday breakfast都幾飽肚 食唔晒而飲品就要左佢地既特飲係$100內既budget泥講都算抵食但服務質素還是有待加強~~~
行過moko 見有間頗多人既cafe就坐低試試

嗌左個allday breakfast
都幾飽肚 食唔晒

而飲品就要左佢地既特飲

係$100內既budget泥講都算抵食

但服務質素還是有待加強~~~
10 分鐘 (堂食)
2017-09-11 424 瀏覽
星期六出旺角 多人到暈呀 天氣又熱同朋友頂唔順 入去MOKO搵食朋友想食好味既意粉 行行下見到Urban Cafe Commune!因為仲早,6點幾!排隊既人唔多,就試下次次經過呢間都一定坐左大半人/排哂隊,同埋啲蛋糕好似好吸引好大件,今次終於有機會試叫了兩份「63度溫泉蛋卡邦尼意粉!」餐湯好快送上,係龍蝦湯送既冰桃茶勁好飲好解渴 唔捨得飲哂最後到主菜望落去啲意粉好黃,應該是雞蛋味意粉食落去果然超香蛋味吉穿埋隻留心蛋 一齊食 意粉既口感係一流呀 好好咬佢啲野都幾大份 眼見左右有人食燒雞同炸魚都好大呀!我地一人一個意粉食完都好飽了,食唔落蛋糕總(out of 5):龍蝦湯*同一般飲既差不多,唔算太咸------------------------------卡邦尼煙肉意粉*意粉好香蛋味,口感一流------------------------------冰桃茶*冰凍解渴,不會太甜,再大杯啲就正
星期六出旺角 多人到暈呀 天氣又熱
同朋友頂唔順 入去MOKO搵食

叫了兩份「63度溫泉蛋卡邦尼意粉!」
餐湯好快送上,係龍蝦湯

送既冰桃茶勁好飲好解渴 唔捨得飲哂

最後到主菜

望落去啲意粉好黃,應該是雞蛋味意粉
食落去果然超香蛋味

吉穿埋隻留心蛋 一齊食

意粉既口感係一流呀 好好咬

總(out of 5):
龍蝦湯

*同一般飲既差不多,唔算太咸

卡邦尼煙肉意粉

*意粉好香蛋味,口感一流
63c  卡邦尼煙肉意粉

冰桃茶

*冰凍解渴,不會太甜,再大杯啲就正

2017-09-09
63c  卡邦尼煙肉意粉
  • 凍桃茶
  • 63度溫泉蛋卡邦尼煙肉意粉
2017-09-07 449 瀏覽
每次看到排隊等候的人,為什麼他們願意等這麼久呢?看看餐牌,也是合理價錢。再看到對面有外帶包點甜品、重點是烤焗燒雞賣相吸引,也想試試,今次見到大概8人排隊,估計等候時間可能快點,即管排肚子餓了,被一張tent card 介紹吸引了「加力茜牛」什麼東東來的?原來是牛角包,加入芫茜醬很切合的名字,便試吃. 嘩,真的頂呱呱芫茜充滿包內香氣濃郁,非常好吃😋愛芫茜、蔥的你,就一定要試入座後叫了晚餐「黑啤青口配薯條」、「慢烤法國肥雞」餐湯是龍蝦湯。烤雞香濃,皮脆,味道適中相反青口不新鮮,放下已經聞到腥味,不妨試試,果然不可以便叫經理反映,轉換慢烤牛肉,牛肉不太滑,可能時間煮得耐了,味道還可以。總括來說,試過便可
很切合的名字,便試吃. 嘩,真的頂呱呱
芫茜充滿包內香氣濃郁,非常好吃😋愛芫茜、蔥的你,就一定要試

烤雞香濃,皮脆,味道適中
相反青口不新鮮,放下已經聞到腥味,不妨試試,果然不可以
總括來說,試過便可
3小時慢烤法國肥雞
健力士黑啤青口
慢烤牛肉
凍桃茶
2017-09-01
20 分鐘 (堂食)
3小時慢烤法國肥雞
凍桃茶
  • Urban3小時慢烤法國肥雞(1/2)
2017-09-04 336 瀏覽
午餐和晚餐時段都一定要排隊的一間餐廳,之前只是外賣試了它的牛角包,覺得不錯,這天早放工來到,不用排隊,所以決定一試這間餐廳。我們點了Urban 3小時慢烤法國肥雞,和法國鵝肝牛肉漢堡。Urban 3小時慢烤法國肥的賣相很好,份量算是多,果然是慢煮的緣故,肉質比較鮮嫩。雖然寫的是「肥雞」但也不算太肥,可以接受,簿簿的皮下脂肪,令雞吃起來更香口,皮烤得很香,最好味~ 配上沙律菜和薯條,味道也不錯~ 法國鵝肝牛肉漢堡的賣相也不錯,鵝肝的份量適中,不算少,煎得很香,油份充足,牛肉漢堡夠厚,充滿肉汁,整個配搭非常美味,示是配上薯條,絕對夠飽~

2017-09-02 210 瀏覽
成日經過都想食呢個龍蝦包,今次有時間入去坐低食就叫啦大大個嘅牛角包,包生菜,椰菜,同埋份量中等嘅龍蝦肉,幾fresh嘅感覺食完少少飽,而且唔會太肥,係輕食之選利申:同行嘅朋友叫咗烤雞食唔哂,我先幫佢食少少
成日經過都想食呢個龍蝦包,今次有時間入去坐低食就叫啦

食完少少飽,而且唔會太肥,係輕食之選

利申:同行嘅朋友叫咗烤雞食唔哂,我先幫佢食少少
2017-08-30 153 瀏覽
food was horrible. I ordered a fish burger and a lobster soup but it ended up with prawns as lobsters. It totally costs $15, it was totally not reasonable. The fish of the burger was terrible, and when I get the fish up, the meat wasn't even sticked to the crisp thing. Look forward to seeing URBAN shut down and leave.

2017-07-30 742 瀏覽
這間餐廳開了很久,每次見到也要排隊等入座,因為今次覺得moko的food court無咩冷氣好熱,所以選擇試下這間。等了大約30至45分,上菜速度可以接受,最平118至約188我選擇了橄欖油三文魚扒意大利飯,好味有濃厚的芝士味,但是食幾口已經好飽了,另外有叫漢堡和著條,漢堡內肉汗十分多。凍桃茶也十分清新的感覺,可惜無熱的。
凍桃茶也十分清新的感覺,可惜無熱的。
45 分鐘 (堂食)
2017-07-27 834 瀏覽
每次係新世紀(moko) 行街都會見到呢一間係半空中既餐廳,係一定會見到,因為佢餐廳個位置係凸左出黎,好顯眼。加上又成日排長龍,令人想試下佢到底有咩歡迎吸引。今日放工即刻過去,都要排十五分鐘隊,係排既過程已經簡好食物啦。首先係龍蝦湯,味道幾鮮甜,上面加左筆忌廉,中和反個咸味,仲有一,兩舊既龍蝦食。慢烤3小時法國肥雞慢烤 雞 真係第一次試,以為會好"鞋"點知唔係,好嫩口,仲keep到個肉質同水份,唔會話好乾身。食落唔熱氣,啖啖肉好野味。薯條係底同沙拉伴碟。幾好幾好溫泉蛋卡邦尼煙肉意粉其實係好食既,但係太「濟」,大家都知本身carbonara個汁已經好濟胃,仲要上面加個溫泉蛋,雖然係好食同濃味,但係一個人食實在食唔哂,如果2個人share一個就岩岩好啦。總括,整體上係高水準既。唯一美中不足既係比人望住黎食野。其他都ok不錯。

慢烤3小時法國肥雞

慢烤 雞 真係第一次試,以為會好"鞋"

溫泉蛋卡邦尼煙肉意粉

2017-07-25
2017-07-24 575 瀏覽
星期六是一個很難找地方吃晚飯的日子,所以我們六時多已經到達這間我一直想試的餐廳,幸好不用排隊!這是露天的餐廳,十分開揚,幸好座位闊落。餐牌上有不同菜式是日餐湯龍蝦湯雖然賣相一般,勝在質地幼滑,而且有一兩粒龍蝦肉,帶有鮮甜味。法國鵝肝牛肉漢堡沒想到份量頗大的,而且又是我最愛的粗薯條!薯條十分香脆,而且不會太多油份,令人食不停口!鵝肝牛肉漢堡用了火箭菜,由於我不太喜歡這種菜的味道,所以我的漢堡沒有蔬菜。原來這個漢堡沒有醬汁,我想是不想蓋過鵝肝的味道吧!略嫌鵝肝煎得不夠香,而牛肉漢堡煎得有點過火,肉質偏乾身。三文魚籽蟹肉蕃紅花汁意粉其實我是被它這個醬汁吸引着,因為很想試試這個蕃紅花汁是什麼味道。這個賣相很特別,是橙色加黃色。三文魚籽實在太吸引,而且每一口都吃到蟹肉味,這個醬汁的味道有一點蛋黃醬的味,但不會太濃,不會蓋過蟹肉的味道。只是覺得意粉的烹調感不夠,偏硬身,有點像未熟透的樣子。冰桃茶一開始我以為這是很甜的冰茶, 沒想到味道也不錯,桃味及茶味很搭配,不會太膩。總括來說覺得這間餐廳價錢偏貴,應該要有更好的服務。

這是露天的餐廳,十分開揚,幸好座位闊落。

餐牌上有不同菜式
是日餐湯-龍蝦湯

是日餐湯龍蝦湯

冰桃茶

總括來說覺得這間餐廳價錢偏貴,應該要有更好的服務。
2017-07-22
2017-07-16 464 瀏覽
已經黎過呢間餐廳幾次,每次都幾滿意。今次一行四人,好彩七左右就到左,都唔算排左好耐隊。平時黎都要排隊,所以建議早啲去。雖然限時食個半鐘,但係夠嘅。其實我去過幾次都係嗌同一樣野,因為我通常試左樣覺得好食嘅野,又唔捨得嗌其他野。我係嗌 dinner set E: 卡邦尼煙肉意粉。$118一黎價錢算係咁多樣之中唔高,二黎又真係幾好味。份量方面,對我黎講係好多,女仔實夠食,而且啲醬濟所以幾快飽。最後我好鐘意佢個果茶,但試過嗌走冰就難飲好多嘅。

一黎價錢算係咁多樣之中唔高,二黎又真係幾好味。

最後我好鐘意佢個果茶,但試過嗌走冰就難飲好多嘅。