同屋企人撐枱腳🥳去咗觀塘駱駝漆工業大廈嘅咖啡室~依到平日下晝都好有人氣,目測有八成滿👍🏼呢度防疫同埋衛生做得好足,每個客人入內都需要穿鞋套丶消毒雙手和探熱👍🏼而全店採用QR code落單,好方便快捷~Lunch Set 同Tea Set 都幾吸引💘 價格方面都幾抵食🥳 Lunch set包括餐湯同埋飲品,而Tea Set 亦都會包埋飲品。(如果選擇$38以上價錢的飲品,需要補回差價) 我哋決定每人叫一個lunch set,然後每人點一個甜品 Tea Set 🔸Lunch Set: 百里香牛油肉眼扒 $108牛扒煎得較熟,而肉質亦算嫩,👍🏼入口充滿百里香香氣,很惹味,薯角份量超多,非常香脆。🔸Lunch Set: 青醬忌廉拌挪威煙三文魚班尼迪拼盤 $88水波蛋做得剛好,一切開流心蛋汁溢了出來,很吸引💗拌以沙律菜和薯角,非常豐盛!🔸藍糖乳酸雲朵沙冰$58(跟餐+$20)造型賣相很可愛又充滿夢幻💗藍白色就是雲朵的組合👍🏼下單時點了少甜,甜度對我來說真的剛剛好👍🏼入口有乳酸飲品香氣,好滑溜又清新~🔸400次玫瑰咖啡 $58(跟餐+$20)質地比較濃稠,充滿玫瑰香氣,入口略為甜。咖啡分了3層顏色

百里香牛油肉眼扒

🔸Lunch Set: 百里香牛油肉眼扒 $108

青醬忌廉拌挪威煙三文魚班尼迪拼盤

藍糖乳酸雲朵沙冰
🔸藍糖乳酸雲朵沙冰$58(跟餐+$20)

400次玫瑰咖啡

🔸400次玫瑰咖啡 $58(跟餐+$20)
質地比較濃稠,充滿玫瑰香氣,入口略為甜。咖啡分了3層顏色,粉紅色丶白色丶咖啡色💗上面放了少許玫瑰花,賣相添了點浪漫感~

🔸Tea Set: 自家製香滑奶凍$48
有3種口味(原味丶朱古力同抹茶),揀咗抹茶,入口質地滑溜,唔會太甜,都幾好。

藍莓芝士蛋糕

🔸Tea Set: 精選是日蛋糕配雪糕 $48
選了藍莓芝士蛋糕再加一球雪糕💗芝士蛋糕質地不會太實,綿密香濃。

🔸百香果蜂蜜梳打 $42 (跟餐+$4)
擁有清新的百香果香氣,爆珠帶來獨特的口感,酸酸甜甜非常透心涼

還有一眾貓貓作伴~好滿足的午餐+下午茶!

*入座時間90分鐘
*另有 加一服務費
2021-03-04
百里香牛油肉眼扒
青醬忌廉拌挪威煙三文魚班尼迪拼盤
藍糖乳酸雲朵沙冰
藍莓芝士蛋糕
2021-03-07 38 瀏覽
放寛堂食後同朋友共聚晚飯星期六係牛頭角玩完手工workshop,行過去駱駝漆大廈,路程唔算遠~入店舖之前,所有食客都要著上鞋套同消毒雙手✋🏻十分衛生👍🏻去到啲動物cafe,最怕有異味!但入到去,完全唔需要擔心,亦唔怕有貓貓嘅大小便,環境良好呢度最低消費每人要100蚊,我同朋友無叫set,散叫咗煙三文魚牛油果沙律、日式青蟹籽藍青口芥末忌廉意粉、西冷牛扒同埋巴馬火腿手工薄餅,全程都係手機掃QR Code點餐係等餐期間,可以去同啲貓貓玩,但記得唔好太熱情,嚇親佢地沙律正正常常,好fresh,車厘茄好甜,最喜歡佢嘅柑橘醬,酸酸甜甜好開胃意粉普普通通,薄餅整得好香脆,唔會話好厚,有拉絲感!牛扒嫩口,醬汁唔會好咸,不錯!我地想要杯水,問店員,佢叫我地掃code,落單,搵咗好耐,原來水要收費雖然手機落單方便,但係如果店員都可以協助落車或者講清楚會更好建議如果3個人去食,可以叫個2人餐再加杯水,有埋嘢飲,啱啱好人均$100
放寛堂食後同朋友共聚晚飯
入店舖之前,所有食客都要著上鞋套同消毒雙手✋🏻十分衛生👍🏻

係等餐期間,可以去同啲貓貓玩,但記得唔好太熱情,嚇親佢地

2021-03-07 59 瀏覽
位於觀塘的分店,套餐高CP值,蠻抵食的,食物質素不錯,份量絕對不會因價錢而減少,大食朋友都不用怕不飽。更推介給愛貓之人,大量主子寵幸你 陪你食飯。店內環境絕對不會因有貓貓而受影響,本身會很擔心會有陣陣貓味 和 因為sell有貓貓而食物質素跟其他貓cafe 一般差,但出奇的都沒有,餐廳整體都非常不錯。二人套餐 $298包餐湯,沙律,兩道主食,飲品 和 甜品•挪威煙三文魚水煮蛋黃金卡邦尼扁意粉蛋液混合卡邦尼醬,很惹味,扁意粉軟硬度適中,不錯。•西班牙燒烤醬烤大豬肋骨啖啖肉的大豬肋骨,配合燒烤醬很惹味,超級大份,大食的人有福了。+48 滋味二人小食拼盤包括 雞翼 紐西蘭魚寶 爆谷魚塊 脆薯足料,都炸得很香脆,不會感到油溢感。Oreo脆脆朱古力雲朵沙冰朱古力雲朵沙冰

更推介給愛貓之人,大量主子寵幸你 陪你食飯。

二人套餐 $298
包餐湯,沙律,兩道主食,飲品 和 甜品

•挪威煙三文魚水煮蛋黃金卡邦尼扁意粉
蛋液混合卡邦尼醬,很惹味,扁意粉軟硬度適中,不錯。

•西班牙燒烤醬烤大豬肋骨

+48 滋味二人小食拼盤
包括 雞翼 紐西蘭魚寶 爆谷魚塊 脆薯
足料,都炸得很香脆,不會感到油溢感。

Oreo脆脆朱古力雲朵沙冰
朱古力雲朵沙冰
2021-03-05 3651 瀏覽
疫情好不容易稍為緩和,趁着假日出去到處走走吃喝玩樂。假日第一站~來到位於觀塘的Urban Cafe。我已是旺角店的老客人了,可是一直都未曾去過觀塘店。觀塘店面積比旺角店大,可能有三至四倍以上。座位間的空間更大,方便客人到處走動找尋可愛的貓咪。先說這裏的食物,款式跟旺角店的差不多。假日的二人午餐套餐,價錢為$298 ,包括有餐湯、沙律、粉麵一客、主菜一客、飲品兩杯,另可加$28加配小食拼盤和加$18加配甜品。前菜忌廉湯沒甚特別,不過不失。沙律菜頗為新鮮,包含生菜、車厘茄和菠蘿等。三重芝士肉醬意大利麵意大利麵上面滿是芝士碎,香濃的芝士配上香濃的蕃茄肉醬,配搭非常穩陣,味道肯定是不錯的。西班牙燒烤醬烤大豬肋骨豬肋骨長長的三條,烤得外層金金黃黃,賣相很不錯。肋骨醃得入味,肉軟軟嫩嫩的,小朋友亦容易進食。我點了近年的大熱飲品~400次抹茶。香味的鮮奶泡上配上抹茶泡,口感綿密細緻。水牛城雞翼假日心情輕鬆,胃口亦比較大,於是又點了一份水牛城雞翼。被厚厚的紅色醬汁緊緊地包裹的雞翼,外皮保持脆感,味道不算太辣,口味適中,大人小朋友都會愛吃。大快朵頤過後,重頭戲當然是找尋可愛的貓咪了。店裏有超多貓咪,目測

前菜

三重芝士肉醬意大利麵

西班牙燒烤醬烤大豬肋骨

水牛城雞翼

大快朵頤過後,重頭戲當然是找尋可愛的貓咪了。店裏有超多貓咪,目測有近20隻。跟旺角店一樣,這裏的貓咪以名種貓為主。清好檯後,可要求以$18 購買貓罐頭或乾糧餵貓咪,店員還會以特別方式召來貓咪。跟可愛的貓咪互動,非常治癒人心,煩惱都能拋諸腦後。

2021-03-03 69 瀏覽
-🔸日式雞軟骨餃子 $52🔸燒烤風味雞肉芝士墨西哥餅 $58🔸東瀛黑蟹籽鰻魚絲卡邦尼扁意粉 $92🔸日式芥末美乃滋伴台式九層塔鹽酥豬扒 $118-喺觀塘返工最開心係工廈大把好嘢食,好多平靚正選擇之餘又有唔同嘅特色小店,今次又嚟到好大間闊落嘅貓貓cafe食好西啦!雞軟骨餃子煎得外脆內軟,雞軟骨同少少生菜餡料咬落霎霎聲,配沙律醬一啖接一啖呀。雞肉卷餅調味好香帶少少辣,無骨嘅雞肉絲配半溶芝士好正啊!主食揀咗一份好creamy嘅卡邦尼意粉,黑蟹籽特別得嚟又增添咗鮮味。仲有巨大塊嘅鹽酥豬扒,超厚切但又炸得非常鬆軟,啖啖肉一流啊!
🔸日式雞軟骨餃子 $52
🔸燒烤風味雞肉芝士墨西哥餅 $58
🔸東瀛黑蟹籽鰻魚絲卡邦尼扁意粉 $92
🔸日式芥末美乃滋伴台式九層塔鹽酥豬扒 $118

雞肉卷餅調味好香帶少少辣,無骨嘅雞肉絲配半溶芝士好正啊!

2021-03-03 55 瀏覽
因為去過旺角店之後俾Urban啲貓貓融化左所以決定去埋另一間分店食野玩貓今次我地叫左二人set餐真係抵食啲首先會有兩份蕃茄濃湯同沙律前菜先主菜可以揀兩款我地揀左即磨芝士黑松露菠菜大啡菇忌廉意大利飯黑松露味道適中好多菇菇 意大利飯煮得啱啱好幾creamy好食安格斯牛肉手工竹炭漢堡配脆薯漢堡扒又厚又juicy 麵包鬆軟加上兩片蕃茄同生菜 好清新加28就有多個小食拼盤薯角 雞塊 魚條 全部炸野都幾香口但太大份喇 食唔晒觀塘店啲飲野幾啱打卡用朱古力雲朵冰沙 薄荷朱古力偏甜左啲呢度啲貓貓真係好可愛呀但比旺角店嘅貓高冷少少似番印象中貓嘅形象多啲😂
因為去過旺角店之後

呢度啲貓貓真係好可愛呀
但比旺角店嘅貓高冷少少
似番印象中貓嘅形象多啲😂
2021-03-03 57 瀏覽
情人節book左呢間貓咪主題餐廳❤️✔️場內大約十隻貓🐱🐱🐱🐱🐱揀左個278$ - 2人套餐西班牙🇪🇸黑毛豬肋骨(配薯菜)外脆內軟!絕對性價比高!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻佢d薯仔有濃濃芝士同薯仔粒😍😍食到舔舔脷~日式青蟹籽大蜆大蔥忌廉扁意粉🍝呢隻扁意粉比我好大驚喜,同啲忌廉汁好夾又唔會硬身又唔會太淋,岩岩好,口感佳!至於嗰兩隻蜆就一般啦,哈哈總括嚟講值得推薦⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️400次咖啡呢排好hit,第一次飲上面個層好濃厚好‘’潔‘’咖啡撈一撈埋,掂👍🏻南瓜濃湯,撞正至愛南瓜🎃,飲哂!😋沙律🥗,普通無特別,有D苦😥😥😥
情人節book左呢間貓咪主題餐廳❤️

✔️場內大約十隻貓🐱🐱🐱🐱🐱

揀左個278$ - 2人套餐

西班牙🇪🇸黑毛豬肋骨(配薯菜)
外脆內軟!絕對性價比高!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
佢d薯仔有濃濃芝士同薯仔粒😍😍食到舔舔脷~

日式青蟹籽大蜆大蔥忌廉扁意粉🍝
呢隻扁意粉比我好大驚喜,同啲忌廉汁好夾
又唔會硬身又唔會太淋,岩岩好,口感佳!
至於嗰兩隻蜆就一般啦,哈哈
總括嚟講值得推薦⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

400次咖啡
呢排好hit,第一次飲
上面個層好濃厚好‘’潔‘’咖啡
撈一撈埋,掂👍🏻

南瓜濃湯,撞正至愛南瓜🎃,飲哂!😋
沙律🥗,普通無特別,有D苦😥😥😥

2021-02-14
慶祝紀念
情人節
  • 西班牙燒烤醬烤大豬肋骨
  • 南瓜忌廉湯
2021-03-02 84 瀏覽
呢間係間😳 想一黎再黎既cafe啊😳野食好味,啲貓貓又可愛😩今日同fd兩個人去食,由於選擇太多樣樣都好吸引既關係😂我地揀佐二人餐~每份二人餐都會有兩份是日餐湯同埋沙律,今日係忌廉湯😳感覺味道好似比其他餐廳更西式😂都幾好飲想飲多幾碗tim😳另外沙律唔係用大量沙律醬而係甜醋,更開胃~主食方面我地揀佐日式青蟹籽藍青口芥末忌廉扁意粉同埋巴馬火腿拉斯水牛芝士手工薄餅,兩份都夠兩個人share黎食,好滿足啊😍意粉上面有兩隻大青口好新鮮,搭配醬汁好和味🥰意粉醬汁濃郁,但唔會食到好膩,仲有粒粒青蟹籽 有啲芥末味😳時不時有d芥末味又唔會衝鼻😋增加了味覺既層次享受,唔錯👍pizza啱啱焗出熱辣辣😍餅皮唔會過厚~有彈力🥰邊緣位焗到脆bobo😍唔會好硬!上面d番茄醬汁、煙肉、菠蘿份量恰到好處,想讚表面落左好多水牛芝士!!😍食到拉絲好滿足啊!另外有樣抵食就係加多少少錢有一份二人份小食😋入面有爆谷雞柳條、魚寶、同埋薯塊🍠份量好多食唔嗮😂全部都係啱啱炸出,外脆內軟!飲品方面嗌佐oreo脆脆朱古力雲朵冰沙同菠蘿雲朵冰沙🍍呢兩杯野飲帶到驚喜俾我地😳尤其係oreo沙冰值得一試!入口有濃厚既朱古力味同咬到粒粒冰同oreo碎

小食拼盤

飲品方面嗌佐oreo脆脆朱古力雲朵冰沙同菠蘿雲朵冰沙🍍呢兩杯野飲帶到驚喜俾我地😳尤其係oreo沙冰值得一試!入口有濃厚既朱古力味同咬到粒粒冰同oreo碎🤩好好飲好邪惡!菠蘿沙冰好綿密~都飲到菠蘿香味同埋乳酪🥰兩者既配搭好match!

總括而言呢間餐廳野食質素唔錯,而且有好多可愛既貓貓係周圍令人目不暇接😍好適合家人朋友或情侶聚餐~都感受到啲員工對啲貓貓好有愛,啲貓貓都唔驚佢地甚至非常高竇😂😂😂,相信日常啲職員一定善待啲貓貓啦🥰經過要幫襯下啦~
2021-02-28
5 分鐘 (堂食)
午餐
小食拼盤
  • 滋味二人小食拼盤
  • 巴馬火腿拉絲水牛芝士手工薄餅
2021-03-02 61 瀏覽
呢日我同朋友去觀塘呢間貓cafe到食dinner,雖然屋企已經有養貓,不過去cafe同其他貓貓玩都好開心,仲要呢間cafe既野食好高質!我地點左慢煮三文魚配蜜糖芥末醬,大大塊既三文魚扒,煎到好香口,三文魚肉好juicy,配埋啲烤蔬菜同埋脆薯格真係好正。另外仲點左美國豬鞍扒配青檸蘋果醬,豬鞍扒煮到幾軟腍,青檸蘋果醬酸酸甜甜,好開胃!飲品方面,我地點左藍花皇家伯爵荔枝紅茶,呢個茶幾清幾好飲。呢度既貓都好friendly,好易同佢地玩得埋。

飲品方面,我地點左藍花皇家伯爵荔枝紅茶,呢個茶幾清幾好飲。
呢度既貓都好friendly,好易同佢地玩得埋。
2021-03-02 75 瀏覽
之前去過旺角嘅Urban Café 後一直念念不忘果度嘅牛扒同貓貓!中午去過快閃食lunch 都可以開心半日!今次客人喺觀塘所以我又可以順便去試埋觀塘嘅Urban Café ! 地點係十分就腳嘅駱駝漆大廈!入門口前當然要穿一次性鞋套,消毒同埋量體温就入得!店內裝潢簡潔光猛,空間感十足,非常濶落仲有一個大嘅貓貓床角落比佢地休息同玩!🧈百里香牛油🧈伴牛肉眼扒🥩 $108 配意粉/薯菜 ,牛油多士條及餐湯🥣百里香牛油真係好香口,配埋有質數嘅牛肉眼扒超好夾!剛剛溶嘅牛油,拼埋牛肉眼扒食,味道香濃,生熟適中,肉質軟唔韌仲有肉汁!份量好足, 順條一提,跟餐嘅牛油多士超好味!香甜鬆脆又有牛油味! 🥬日式芥末美乃滋伴🍖台式九層塔鹽酥豬扒  $98,牛油多士條及餐湯🥣豬扒又係驚喜之作!一向鐘意食鹽酥雞嘅我,冇諗過鹽酥豬扒都整得咁好食!豬扒好厚但炸到好鬆化同保留肉質嫩滑,唔太油又唔會好乾,好味!日式芥末美乃滋醬小小辣味增添小小刺激感, 唔錯!最後梗係要同可愛嘅貓貓玩左一陣先返公司啦!
百里香牛油🧈伴牛肉眼扒🥩

百里香牛油🧈伴牛肉眼扒🥩
  • 百里香牛油伴牛肉眼扒
URBAN Cafe有旺角同觀塘鋪,其實我哋兩間都去過,而今次分享嘅係觀塘店,文末可以再分別評論一吓兩間店嘅分別。我哋今次就叫咗個2人套餐,價錢$298包兩份餐湯同沙律,一份粉麵,一份主食同埋兩杯$38以下嘅飲品。🍝 挪威煙三文魚水煮蛋黃金卡邦尼扁意粉呢個carbonara都放咗幾多材料,有煙肉🥓、蘑菇、煙三文魚同埋蛋🥚。但偏乾身欠缺蛋汁,食落無咩味,carbonara嘅黑椒味完全食唔出,只係覺得好乾好乾。雖然菜式名已經寫名係水煮蛋,但係都估唔到係好熟好熟嘅水煮蛋。唔好好似我哋咁期望督開隻蛋會有流心嘅狀態,因為佢只係隻完全全熟嘅普通水煮蛋🥚。整體覺得麻麻地😥,下次應該會揀其他粉麵。👅評分:5.5/10🍖 西班牙燒烤醬烤大豬肋骨呢個main dish有燒烤醬嘅加持就無咁乾,啲豬肋骨都算多肉,而且肉質軟嫩而不肥膩,其實算幾好食。但問題就係越食越鹹,去到後面真係要一啖肉一啖嘢飲,或者連埋啲菜食,包括有茄子、翠肉瓜同紅蘿蔔。Side dish仲有薯蓉,都打得幾順滑,但無咩牛油香🧈。👅評分:6/10而飲品方面叫咗蜂蜜柚子茶同朱古力🍫,仲有餐湯🥣同沙律🥗都係中規中矩。食物質素算中等,不過去貓caf

🍝 挪威煙三文魚水煮蛋黃金卡邦尼扁意粉
👅評分:5.5/10

🍖 西班牙燒烤醬烤大豬肋骨
👅評分:6/10

而飲品方面叫咗蜂蜜柚子茶同朱古力🍫,仲有餐湯🥣同沙律🥗都係中規中矩。食物質素算中等,不過去貓cafe都係以睇貓貓🐱為大前提。

兩間店比較嚟講,個人覺得旺角店嘅食物質素比較高,整體係好食啲。而旺角店嘅貓貓都好似更親人同埋更有活力,觀塘店嘅貓貓好多都係瞓緊覺,同埋佢哋會避鏡頭哈哈哈🤣。不過今次都有隻貓咪瞓咗喺我大髀到超過半粒鐘呀🥰,佢叫做大虎,搞到我完全行唔到,只能夠坐定定俾佢禁錮哈哈🤣。而且觀塘店嘅好處係大好多,地方闊落,可以有多啲空間行嚟行去同貓貓玩,而且比較少人去,唔使同人爭貓貓。上次係旺角店超級多人,完全無位搵遠啲嘅貓貓玩。總結嚟講,URBAN Cafe好啱啲需要舒壓同治癒嘅人去!
2021-03-01 53 瀏覽
Urban Cafe出咗名環境舒適,食物又高質,之前去過旺角分店,今次嚟到觀塘都特登嚟食多次,哈哈。觀塘分店空間比起旺角分店仲要大,坐落都好舒服,食物依然保持到好高嘅水準,賣相好得來之餘味道亦都令人非常滿意。午餐係最抵食嘅,除咗Main course,仲配埋牛油多士條,餐湯同飲品。牛油多士條趣卜卜,而且加左少少糖甜甜地。餐湯係羅宋湯,微辣,想當開胃法式三色胡椒汁半牛肉眼扒配意粉牛扒夠大塊 生熟程度剛好 入口軟淋 冇乜筋 亦唔會好肥 不錯🐂 配埋意粉 份量十足男仔食都夠飽挪威三文魚凱撒田園野菜沙律野菜沙律非常新鮮,配埋凱撤汁相當清新,絕對係健康之選400次玫瑰咖啡用糖同奶打成後後嘅泡沫 口感豐盈 配埋微微嘅玫瑰香味 好啱女士 分開斷層 或者攪拌嚟飲都好滿足🥰🥰Urban Cafe精選特調咖啡咖啡味香濃,而且口感又滑,幾適合對咖啡有要求嘅人飲。為咗同主子玩多陣我哋仲嗌埋甜品😊 焦糖布甸 同埋鮮奶凍🍮🥛 配埋咖啡啱啱好埋單都係$200左右,呢個質素來講算係超值。

法式三色胡椒汁半牛肉眼扒配意粉

挪威三文魚凱撒田園野菜沙律
野菜沙律非常新鮮,配埋凱撤汁相當清新,絕對係健康之選

Urban Cafe精選特調咖啡
咖啡味香濃,而且口感又滑,幾適合對咖啡有要求嘅人飲。

埋單都係$200左右,呢個質素來講算係超值。
2021-03-01 241 瀏覽
家陣有番晚市堂食出來食飯簡直太方便,唔駛再買外賣回家吃,可以坐喺度慢慢享受一餐美食,真係等左好耐一於約埋朋友到觀塘開源道一帶覓食,就去了其中一棟工廈裏面嘅特色cafe店開飯係入去之前先將鞋套上膠套才進店,一進店會見到多隻可愛又得意嘅貓貓走來走去氣氛熱鬧,鐘意動物嘅朋友又多一個聚餐地方選擇,而且地方闊落俾貓貓咁自由活動一邊玩一邊食,當然仲有各款滋味美食提供,我哋點了幾款菜式逐一品嚐前奏有是日沙律入口清爽開胃,再飲啖香滑味濃是日餐湯緊接有小食水牛城雞翼,雞翼肉質香脆內嫩再沾滿酸甜醬汁,食落特別惹味襯返杯特色飲品400次抹茶,一邊飲啖甘香抹茶又一邊食再來係日式青蟹籽藍青口芥末忌廉扁意粉,食到飽滿又鮮甜藍青口肉,再食啖香滑濃郁蟹籽扁意粉,更加口感十足輪到另一款主菜有西班牙燒烤醬烤大豬肋骨,賣相吸精香味俱全豬肋骨烤得皮脆肉嫩,切開骨肉分離,保證每口品嚐到啖啖肉汁夠晒滋味繼續享用餘下美食同時間陪貓貓玩耍渡過一個晚上。
前奏有是日沙律入口清爽開胃,再飲啖香滑味濃是日餐湯
襯返杯特色飲品400次抹茶,一邊飲啖甘香抹茶又一邊食
輪到另一款主菜有西班牙燒烤醬烤大豬肋骨,賣相吸精香味俱全
繼續享用餘下美食同時間陪貓貓玩耍渡過一個晚上。
  • 西班牙燒烤醬烤大豬肋骨
  • 400次抹茶
  • 水牛城雞翼
2021-02-28 3319 瀏覽
聽朋友介紹呢間係比較少見食物質素不錯,又可以同貓貓玩下嘅Cafe小店🤗難得星期日放假,就嚟朝聖一下食lunch🤗好彩今次早嚟,唔使排隊就有得入☺️餐牌款式幾多,每一款嘅配搭都幾吸引,選擇困難症又發作😝挪威煙三文魚牛油果柑橘醬田園野菜沙律~前菜揀咗野菜沙律,估唔到都幾大碟,適合兩個人share,整碟色彩好繽紛,就好似一個花園一樣😝煙三文魚嘅鹹香配搭牛油果味道好夾,而沙律菜亦夠爽脆多汁,加入酸酸甜甜嘅車厘茄味道十分醒胃~沙律醬嘅份量不會過多,不會搶了Focus,亦都適合on diet人士☺️慢烤美國嫩雞胸配蜜糖芥茉醬~驚喜之作,雞胸煮得出色,最欣賞能夠鎖住肉汁,食落去沒有乾身的感覺,反而像雞柳般嫩滑,外皮煎得香脆,卻不會感到油膩,沾上少少蜜糖芥茉醬更為開胃~配菜加入少量胡椒烘烤,使調味剛剛好~薯蓉亦夠綿密,帶有淡淡薯香 ,整體配搭不錯🥰西班牙海鮮燉飯~好少見Cafe提供西班牙海鮮炒飯,作為炒飯愛好者當然要試一下😌分量足夠兩個人share,每粒飯粒都沾滿了醬汁,粒粒飽滿,調味亦夠充足,海鮮份量亦夠多,有不少蜆肉,蝦肉和青口肉質亦夠鮮甜,個人認為海鮮如果沾多點醬汁味道會更濃郁~洛神紅莓莓乾花茶~食
好彩今次早嚟,唔使排隊就有得入☺️
餐牌款式幾多,每一款嘅配搭都幾吸引,選擇困難症又發作😝

挪威煙三文魚牛油果柑橘醬田園野菜沙律~
挪威煙三文魚牛油果柑橘醬田園野菜沙律

慢烤美國嫩雞胸配蜜糖芥茉醬~
慢烤美國嫩雞胸配蜜糖芥茉醬

西班牙海鮮燉飯~
西班牙海鮮燉飯

洛神紅莓莓乾花茶~
食完大餐飲杯茶relax一下,淡淡的紅莓香氣滲透在花茶當中,味道帶有少少清甜,亦有減膩的感覺,最欣賞茶壺底有蠟燭不斷助熱,即使午餐去到尾聲花茶仍然保持熱度,不知不覺就享受左一個悠閒的下午~
洛神紅莓莓乾花茶
2021-02-21
挪威煙三文魚牛油果柑橘醬田園野菜沙律
慢烤美國嫩雞胸配蜜糖芥茉醬
西班牙海鮮燉飯
洛神紅莓莓乾花茶
新年逗到利是又係去洗錢嘅時候,觀塘 駱駝漆大廈 香水開倉我就最喜歡啦!有戰利品之後同姊妹一齊食返個晚飯,佢哋揀咗 URBAN CAFE 。一入門口就有肥嘟嘟嘅貓歡迎我哋,果然未食就已經感覺很放鬆,而且這裏抗疫措施做得很完善,空間感又夠闊落,食得安心又舒服。至於點餐 scan QR code 自助落單很方便,有套餐又可以散叫,我哋精明嘅核數師計過套餐比較抵食。套餐已經包括了餐湯、沙律、頭盤、主食、意大利飯/麵 & 飲品.滋味4人小食拼盤一邊落單一邊肚餓,一見到雞翼即刻流晒口水,炸得很香,皮脆肉滑又多汁。紐西蘭魚寶的口感很特別,有點像麥樂雞和炸魚柳的混合體。爆谷雞塊點解食唔出有爆谷味嘅?脆薯惹味到不得了。餐湯、沙律蘑菇湯味道濃郁,是日鮮果沙律夠晒清新。挪威煙三文魚水煮蛋黃金卡邦尼扁意粉挪威煙三文魚卷成玫瑰花圖案很浪漫,入口柔軟充滿鹹香。水煮蛋的口感比較結實,黃金色的卡邦尼醬汁掛滿每一條扁意粉,口感彈牙又好味。挪威煙三文魚拉絲水牛芝士手工薄餅另一款主食必選手工薄餅,是我們喜歡的厚底批,薄餅上面鋪滿了挪威煙三文魚和甜美的菠蘿,千島醬美味而且有口感,拉絲水牛芝士令整體層次更加豐富。自家製香滑奶凍

滋味4人小食拼盤

餐湯、沙律
蘑菇湯味道濃郁,是日鮮果沙律夠晒清新。

挪威煙三文魚水煮蛋黃金卡邦尼扁意粉

挪威煙三文魚拉絲水牛芝士手工薄餅

自家製香滑奶凍
加配了甜品,抹茶香味濃郁,奶凍的味道就好似生活一樣,苦中一點甜。

URBAN CAFE 精選特調咖啡 (凍)
是這裏的招牌咖啡,果然入口芳香順滑,回味無窮。

朱古力咖啡雲朵冰沙
朱古力跟咖啡的比例恰到好處,沒有誰搶了誰的風頭,Mocha Smoothie 口感幼滑。

環境很適合情侶或者一大班朋友歡聚一下,食物質素好價錢又唔貴可以再encore。
慶祝紀念
生日