2019-07-06 90 瀏覽
同朋友兩個人來,閒日來都幾爆,最好預先訂位。首先,我們叫了個二人套餐,包沙拉、餐湯、飲料、main course,還叫了小食拼盤。前菜沒什麼特別,主食叫了我最愛的黑松露意大利飯和黑毛豬肋骨,味道不錯喔,黑松露飯很creamy,而豬肋骨也很入味,而且份量比想像中多好多!對兩個女孩來說,太飽了!本來想叫甜品也食不下了。總括來說,二人餐價錢相宜,份量夠多,適合情侶來約會,其實見到pizza都很吸引,但兩個人可以食的份量有限,下次再來光顧吧。可惜的是,位置比較擠迫,地方細一點,需要混座。
同朋友兩個人來,閒日來都幾爆,最好預先訂位。

2019-07-05 151 瀏覽
Urban Cafe 已經成為了我最愛的cafe 之一,除了因為這裡能接觸我最喜愛的動物外,還因為這裡的食物好吃。這天放工,同樣選了Urban Cafe 做晚飯的落腳點。預先在網上訂了座位,根據預訂的時間來到,在門外穿上即棄塑膠鞋套,為雙手噴上消毒噴霧,來到了窗邊的位置坐下。兩人共點了三款食物,當中便有逢到必點的薄餅。水牛城雞翼外層沾滿酸辣番茄醬的脆炸雞翼,味道開胃又惹味。厚厚的番茄醬味道很香濃,酸甜的蕃茄味中又突出了辣醬的滋味,味道調配恰到好處。巴馬火腿拉絲水牛芝士手工薄餅這兒的手工薄餅是我的心水之選,薄餅皮的軟硬度適中,鬆軟得來又帶點點脆感。拉絲芝士味道香濃,推薦給愛芝士的人士。蟹籽意式佛羅倫斯牛肋條意大利飯意大利飯的醬汁香濃,味道像牛尾湯,緊緊包圍每一飯粒。醬汁在飯粒之間穿梭,加上蟹籽的點綴,加強了豐富的口感。在我們晚飯途中,亦到了貓咪的晚飯時間。店員把貓糧放在樓面中間一字排開,頓時貓頭踴踴開餐的場面,又壯觀又可愛,謀殺了全場客人不少鏡頭。

巴馬火腿拉絲水牛芝士手工薄餅

巴馬火腿拉絲水牛芝士手工薄餅

蟹籽意式佛羅倫斯牛肋條意大利飯

蟹籽意式佛羅倫斯牛肋條意大利飯

香橙檸檬茉莉花茶

2019-06-20
2019-07-05 72 瀏覽
第二次黎啦!之前同男朋友黎,今次就帶左呀媽黎試下。上一次黎主要食漢堡同小食,今次俾阿媽揀,佢就選擇左啲比較健康的菜式東瀛蟹籽溫泉蛋鮮雜果柑橘醬沙律賣相好靚,顏色鮮豔,份量都好足。係食主食前先食啲新鮮沙律先,好開胃!裏面仲有蟹籽同溫泉蛋,超正。即磨芝士黑松露野菌大啡菇忌廉意大利飯見到隔離枱叫左呢個飯又好吸引咁,我地都跟風叫左果然即磨芝士超濃郁,再配上黑松露,啲飯更為入味。鐘意食芝士的朋友絕對要試下。野生紅足花蝦龍蝦汁忌廉扁意粉首先兩隻蝦好大好新鮮。龍蝦汁配忌廉的扁意粉幾有新意,味道亦好鮮。係其他地方都較少食到呢種味道,媽媽都話好滿意。今次決定再黎的主要原因都係掛住啲貓貓好得意呀!

東瀛蟹籽溫泉蛋鮮雜果柑橘醬沙律

即磨芝士黑松露野菌大啡菇忌廉意大利飯

見到隔離枱叫左呢個飯又好吸引咁,我地都跟風叫左

野生紅足花蝦龍蝦汁忌廉扁意粉

今次決定再黎的主要原因都係掛住啲貓貓
好得意呀!
2019-07-03 55 瀏覽
前幾日經過朋友介紹,就去咗呢間近油麻地嘅樓上Cafe食嘢,果然食物同埋環境都好正,仲有好多貓貓陪我地食嘢,嗰日我哋就叫咗兩個lunch setLunch set跟餐沙津,加咗胡麻醬同埋鴨胸,好味!!!紫菜卡邦尼意粉呢款意粉煮到軟硬度適中,而且都做到好creamy,食完真係令人好滿足蕃茄菠菜意大利飯呢款意大利飯同樣都係做到好creamy,當中嘅菠菜同番茄汁比想像中夾,而且有幾種顏色,感覺好健康Oreo chocolate 呢杯朱古力超級推介,朱古力味好濃之餘,仲有一粒粒嘅oreo碎,口感好正黑糖咖啡呢杯黑糖咖啡,咖啡味雖然比較淡,但黑糖味都算突出,唔錯🙈❤️

Lunch set跟餐沙津,加咗胡麻醬同埋鴨胸,好味!!!

紫菜卡邦尼意粉

蕃茄菠菜意大利飯

Oreo chocolate

黑糖咖啡

2019-07-02 48 瀏覽
對住旺角街景食飯,個感覺都幾舒服。太餓啦,我地就叫左個二人套餐,打算慢慢食,再同貓貓玩!如果散叫都有選擇,價錢中等,唔會因為係貓cafe就收高價!如果想飲野,飲品選擇都多!養生有花茶果茶,但天氣太熱啦,我叫左個Oreo脆脆特濃朱古力,野飲唔會好甜,口感幾好,冰都唔會太多。沙律同湯都一齊上,個湯好特別,食到係用薯仔打成蓉整出黎,成個口感勁濃厚!Pizza做到拉絲既效果,批邊好脆,好香口,火腿同芝士搭配比例剛好,好食。再黎就係水牛芝士肉醬意粉,肉醬味道濃郁,加埋少少香草同小蕃茄,又fresh又開胃,我地好快就清晒了。最後仲叫多左個芭菲杯,下面係泡泡奶油加脆片,個雪糕並唔膩,好快就食完。貓貓真係好可愛,眼碌碌咁!呢檯仲要勁幸福,被寵幸咁!
對住旺角街景食飯,個感覺都幾舒服。
太餓啦,我地就叫左個二人套餐,打算慢慢食,再同貓貓玩!

如果散叫都有選擇,價錢中等,唔會因為係貓cafe就收高價!

貓貓真係好可愛,眼碌碌咁!呢檯仲要勁幸福,被寵幸咁!
  • 巴馬火腿拉絲水牛芝士手工薄餅
  • 是日餐湯
  • 是日沙律
2019-06-28 65 瀏覽
今日同朋友出旺角諗唔到食咩,最後又黎左urban Cafe。鍾意呢一度嘅原因係因為佢環境好似真係好舒服、而且夠衛生,最重要嘅係有我最鍾意嘅小動物——貓貓。 另一方面,佢有冇限時,傾計聚腳真係一流。今次叫咗煙鴨胸青醬忌廉意大利飯,通宵紐西蘭牛肉眼扒配薯菜(黑松露燒汁)。本身諗住加個芝士薯球,點知賣晒,唯有下次黎再試過。煙鴨胸青醬忌廉意大利飯$55成個飯好creamy,青醬味濃,已蘑菇同紅椒粒做配菜,不過煙鴨胸只係得三片,略嫌份量有d少。燒紐西蘭牛肉眼扒配薯菜(黑松露燒汁) $69牛肉眼扒雖然唔係厚切,但係都大大塊,而且牛味好重,同黑松露燒汁好夾,肉質腍嫰、薯角份量多,$69呢個價錢真心抵食。飲品方面,除咗洛神紅莓乾花茶同藍花皇家荔枝紅茶。因為感覺上花茶相對地較健康。兩款口味既花茶,一開始嘅味道都係清清淡淡,不過越煲越濃,可以睇到洛神紅莓乾花茶由淺紅色煲到深紅色。總括黎講,性價比高,會再回頭。

煙鴨胸青醬忌廉意大利飯$55

燒紐西蘭牛肉眼扒配薯菜(黑松露燒汁) $69

總括黎講,性價比高,會再回頭。
2019-06-28 78 瀏覽
Urban cafe🐈旺角好多樓上cafe 要突圍而出有一定嘅難度當食物質素差不多的時間 就要靠獨特性友人係正宗貓奴 所以揀左呢間cafe.入店前要先穿上鞋套同消毒雙手用餐期間都不時見到店員打掃/抹走貓毛所以唔會怕環境衛生唔好👍🏻冇乜異味雖然貓貓會跳上枱 但唔會搞人類啲食物 好乖.最低消費同一般cafe相同🍹係一杯飲料揀左2人套餐$268 好抵食🍲忌廉薯仔湯 料好多 煮得夠淋🥗特別在於加左菠蘿 好清新☕️精選特調咖啡 賣相幾靚 有奶泡係表面🥛奶茶就正常發揮 冇加糖飲都不錯.🍔安格斯牛肉手工竹炭漢堡牛味都重嘅 口感幾嫩滑 芝士呈半溶狀態黑色嘅漢堡好吸睛 但原來味道同一般的分別不大值得一讚係包烘得好脆 影完相都未變淋.🍝溫泉蛋煙肉野菌配黃金卡邦尼扁意粉食落除左忌廉味外 仲有濃濃嘅蛋香意粉煮得剛好 軟硬度適中 溫泉蛋令口感更滑可能因為煙肉野菌好多 顯得意粉有少許咸.小食拼盤🍟才$28 好值得加份量好多好抵食 最特別係芝士雞球肉汁同芝士係口腔爆發 小食都炸得好香脆.😺真係好多貓啊 全部都好乖 每隻都掛有名牌就算唔中意貓嘅我都覺得佢地可愛 忍唔住摸佢地店員好好人 教我地點樣抱貓😽抱上手好暖好舒服可
Urban cafe🐈
玩夠120分鐘就走 臨走前不忘用除塵轆痴走貓毛
  • 小食拼盤
  • 安格斯牛肉手工芝麻漢堡配薯角
2019-06-28 46 瀏覽
今次同朋友去呢間樓上cafe進店前需要先穿著鞋套,      一踏進機器內膠袋很快速套到鞋子上,及消毒雙手。 餐廳裡每隻貓會自由地走來走去,每隻貓都唔怕人,唔會亂叫亂爪人,好溫順比人任摸我與朋友點了二人套餐食物質素方面好滿意南瓜湯很香,濃郁,南瓜打茸而成,口感豐富帶纖維沙律,配上日式芝麻醬,美味的芝麻醬和生菜、粟米等西班牙黑毛豬肋骨配薯條 ,  份量足,豬肋骨好入味好淋,熱辣辣好食薯條香脆可口!粉紅胡椒大蜆配忌廉青醬扁意粉,好多大蜆,新鮮。扁意粉醬汁特別。叫左兩杯唔駛補差價野飲,檸檬茶
今次同朋友去呢間樓上cafe

進店前需要先穿著鞋套,
      一踏進機器內膠袋很快速套到鞋子上,及消毒雙手。

我與朋友點了二人套餐

食物質素方面好滿意
南瓜湯很香
,濃郁,南瓜打茸而成,口感豐富帶纖維
沙律,
配上日式芝麻醬,美味的芝麻醬和生菜、粟米等

西班牙黑毛豬肋骨配薯條 ,
 份量足,
豬肋骨好入味好淋,熱辣辣好食
薯條香脆可口!

粉紅胡椒大蜆配忌廉青醬扁意粉,
好多大蜆,新鮮。
扁意粉醬汁特別。

叫左兩杯唔駛補差價野飲,
檸檬茶
今晚放工諗住同男友去間特別D既cafe放下星期一厭惡工作後遺症呢間🐱cafe既booking都好爆好彩已經預早係OpenRice訂左位入餐廳前 每位客人都需要先穿上鞋套先可以入去入到去 左手邊已經有隻🐱迎接我地喇😆摸佢地之前 我地都需要消毒對手先呢度好多貓貓🐱都唔怕人 成日都係我地身邊行黎行去我地安排坐到 “貓貓休息室”附近睇住唔同既🐱不停係呢個窿出出入入等野食黎之前 有佢陪伴住我地 好乖的主子😆溫泉蛋煙肉野菌 配 黃金卡邦尼扁意粉🍝🍳不錯👍🏻好creamy🍎蘋果醋荔枝伯爵茶帆立貝香辣蒜香橄欖油炒意大麵好濃味 又夠辣
今晚放工諗住同男友去間特別D既cafe

🍎蘋果醋荔枝伯爵茶

帆立貝香辣蒜香橄欖油炒意大麵
好濃味 又夠辣

2019-06-27 55 瀏覽
最初嚟到就係為咗睇貓貓 估唔到呢間Cafe連食物質素都幾高質 係一間好有心經營嘅Cafe 值得推介香煎魚柳加薯角 凍咖啡魚柳煎得外皮香脆可口 薯角好厚身食落好有滿足感 凍咖啡好香好滑韓式柚子雞翼炸到脆卜卜嘅雞翼 外皮好酥脆 配合特製韓式柚子醬汁好清新香草芝士蒜蓉多士濃厚芝士配上蒜蓉嘅多士 個底烘到金黃色啱啱好 好香口東瀛蟹籽卡邦尼煙肉意大利麵Creamy Carbonara 汁 煙肉好足料 意粉炒得乾身爽口雜莓梳打好正 健康版氣水今日見到好多可愛的貓貓 好治癒

香煎魚柳加薯角 凍咖啡

雜莓梳打
好正 健康版氣水

今日見到好多可愛的貓貓 好治癒
2019-06-26 72 瀏覽
位於旺角僑建大廈2樓「Urban Cafe」 除左有好多特色食物之外,仲有一大群貓貓🐱陪你一齊玩住食。小編一直都想抽空黎呢度放鬆下,同貓貓玩下,今日終於有機會喇😍。~~~~~午餐組合1️⃣ 主食🍽+沙律🥗+飲品🍹🍽夏威夷拉絲水牛芝士手工薄餅 💰59 薄餅上面芝士厚厚,蕃茄膏既份量好足,個人好中意番茄醬😍。薄餅都幾有水準,外層少少脆,內裡帶點鬆軟,口感一流👍🏻。🥗呑拿魚粟米野菜沙律雜菜沙律很新鮮,醋汁酸酸甜甜很醒胃。 🍹藍花皇家伯爵荔枝紅茶 跟餐 +💰31個人好中意食Cafe歎花茶,可以慢慢飲,再同貓貓玩。呢度好貼心,仲會有個蠟燭小爐係個茶壺下面烘熱,驚個茶會好快涼。伯爵荔枝清清地,帶點花香🌺,不錯👍🏻~~~~~午餐組合2️⃣ 主食🍽+沙律🥗+飲品🍹🍽泰式冬陰公大蝦海鮮忌廉長通粉 💰52本身見得個名幾得意就嗌左,點失原來都幾好食。長通粉索哂個冬陰公味,再帶上creamy既忌廉,味道認真唔錯。🍹蘋果玫瑰普洱茶(加蜜糖)跟餐 +💰31 呢個茶好有消脂解膩感覺,淡淡既蘋果玫瑰芳草,加埋普洱茶,健康到一個點。~~~~~🍰甜品🍔雪糕提拉米蘇竹炭漢堡 💰58 個名好吸引,賣相亦同樣吸引😍。d cream 好
午餐組合1️⃣ 主食🍽+沙律🥗+飲品🍹
🍽夏威夷拉絲水牛芝士手工薄餅 💰59

🥗呑拿魚粟米野菜沙律
雜菜沙律很新鮮,醋汁酸酸甜甜很醒胃。

🍹藍花皇家伯爵荔枝紅茶 跟餐 +💰31

🍹蘋果玫瑰普洱茶(加蜜糖)跟餐 +💰31
🍰甜品
🍔雪糕提拉米蘇竹炭漢堡 💰58
個名好吸引,賣相亦同樣吸引😍。
d cream 好多,但又唔會覺得話好膩。雖然冇乜tiramisu 既口味,但入面有種元素令但竹炭漢堡好香🤣,加上d cream同脆脆,仲有綿花糖,口感確係唔錯,但包都整得好香脆可口👍🏻👍🏻

P.S 我地仲係餐廳買左罐貓糧 💰18 餵貓貓。如果想有一堆貓湧住你,貓糧就係最好既餌。佢地真係好食同好訓😂😂😂,但係真係好可愛❤️

2019-06-26 60 瀏覽
幾個朋友出旺角想上樓上cafe慢慢傾計坐下見到呢間Cafe幾就腳就一於想去試吓去到門口見到入邊都幾多人都有返咁上下質素 啲午餐10分抵食同茶餐廳差唔多價錢服務質素環境都一流職員全部後生仔服務態度好好沙律10分唔錯上邊啲煙肉好好味卡邦尼意粉個汁好香濃煮得岩岩好 無過熟唔錯紐西蘭肉眼牛扒配黑松露汁超級抵食薯菜好好味份量好多牛扒超級大塊 而且唔會過熟又唔會好硬醬汁好濃黑松露味水牛城雞翼酸辣 炸得好香口等左10幾分鐘證明真係即刻炸一流呀花茶係朋友點嘅一大煲可以幾個朋友一齊飲咖啡就略嫌奶太多冇乜咖啡味下次要叫Double shot先夠

幾個朋友出旺角

咖啡就略嫌奶太多
冇乜咖啡味
下次要叫Double shot先夠

2019-06-25 45 瀏覽
慢烤美國嫩雞胸配檸檬蘋果醬($128)慢烤我估類似慢煮,但佢係烤,除左嫩滑多汁之外重有烤焗既香味。重點係,份薯菜原來係我至愛既炸薯餅,薯餅熱辣辣本身無得輸,再沾上綠色既蘋果醬,酸酸甜甜,我食到1件不漏。大啡菇安格斯牛肉手工竹炭漢堡配-----薯角(薯餅)($98)上碟果下比佢嚇親,相當大份,唔可以當漢堡包就咁一口咬咁食,一定要用刀叉。烤大啡菇,配包原來咁夾,烤焗風味配上本身菇原汁,口味獨特。然後成吋厚竹炭牛肉配包,一樣juicy好味。重點當然又係個炸香脆薯餅,juicy菇配薯餅,juicy牛配薯餅,我同朋友全部ko晒d薯餅,滿足度爆標。蘋果醋簿荷梳打($58)蘋果醋排毒清新,簿荷梳打片片新鮮原片簿荷葉,化油解熱氣。雜梅梳打($58)酸酸甜甜新鮮士多啤梨,藍梅紅梅之類。慶幸誤打誤撞揀呢2杯梳打。所有炸焗油膩全消。當然重有好多可愛貓貓同可愛少女琴高扒底同貓貓打卡,相當之好玩既餐廳。

慢烤美國嫩雞胸配檸檬蘋果醬($128)

蘋果醋簿荷梳打($58)
蘋果醋排毒清新,簿荷梳打片片新鮮原片簿荷葉,化油解熱氣。

雜梅梳打($58)

2019-06-25 49 瀏覽
難得今日有得早少少收工,就想對自己好啲,食好啲。喺旺角,想搵間餐廳坐耐啲﹑舒服啲都難,所以上openrice 見到呢間樓上CAFE多推薦,又多可愛貓貓一齊食,咁就試一試啦!URBAN CAFE 位於一座舊式商廈裡面,從外表睇唔出裡面有咁少女心嘅餐廳啊!去到門口,為左保持地方乾淨,入去前都要著鞋套。都幾得意啊!估唔到,只不過係六點鐘,大半的座位都坐滿,大部份都係少女。我諗多數少女都喜歡貓吧~睇暈成個餐牌,發現價錢都唔算貴,合理。我嗌左個「美國豬鞍扖配檸檬蘋果醬配薯菜」同埋「洛神紅莓荔枝梳打」。等食物來期間,一邊可以欣賞下窗外彌敦道嘅車來車往的風景,一邊同貓仔玩。每隻貓仔都有名。發現旁邊有熟客一來到就已經叫得出貓仔的名,好有愛啊~好難得,仲可以捕捉到小貓打喊露個樣~呵呵飲品方面,呢杯梳打唔算甜,少少酸甜,夠哂清新,喺外面行到過來熱辣辣,飲杯凍飲真係透心涼~食物方面,豬排煎得好香,入面仲有好多肉汁,肉質好淋,唔會痴牙或者好柴皮。旁邊的粗薯條真是我的最愛,夠哂香口!呢餐真係食得好滿足!下次我會帶多幾個朋友上來玩貓仔,試埋其他食物!走嘅時候記得除番個鞋套啊!

好難得,仲可以捕捉到小貓打喊露個樣~呵呵

2019-06-25 36 瀏覽
朋友仔去完旅行回來,所以相約我食飯同比手信,她帶我去樓上cafe因為可以坐得舒服啲又可以慢慢傾下計。我們點了二人套餐,有是日餐湯同沙律,主菜可以選兩款同餐飲兩杯。今日餐湯是紅腰豆湯,這款湯幾特別首先將紅腰豆攪碎再加入忌廉煮蓉,口感特別香滑。主菜西班牙黑毛豬肋骨配薯菜 兩件豬肋骨鋪滿著香濃醬汁。豬肋骨好腍身啖啖肉。另外一款是日式青蟹籽大蜆芥末忌廉扁意粉,這碟意粉放著滿滿大蜆,真的真材實料呀!青蟹籽食落卜卜聲,大蜆鮮甜意粉入味。Urban Cafe - House Blend暖暖的特調咖啡,奶味幼滑咖啡香濃。精選特調咖啡,凍飲一樣香甜。
朋友仔去完旅行回來,所以相約我食飯同比手信
,她帶我去樓上cafe因為可以坐得舒服啲又可以慢慢傾下計。

主菜西班牙黑毛豬肋骨配薯菜

兩件豬肋骨鋪滿著香濃醬汁。

豬肋骨好腍身啖啖肉。

青蟹籽食落卜卜聲,大蜆鮮甜意粉入味。

Urban Cafe - House Blend
暖暖的特調咖啡,奶味幼滑咖啡香濃。

精選特調咖啡,凍飲一樣香甜。