餐廳: UniQue
資訊:

餐廳: UniQue
資訊:

之前食過呢度既brunch,認真唔錯,幾好食朋友更加係對個靚景念念不忘, 近來終於有點涼風,最適合去bbq ; 所以決定再約幾位好姊妹再去呢度食...bbq自助晚餐~~~一去到,大家都二話不說便出動了,今次試的仲大部分係新菜,在準備大快朵頤之前,先食2個沙律,才迎戰接下來的bbq前菜方面,除左沙律菜外,燒南瓜係我至愛之一,好少人會提及。燒南瓜同蒸同南瓜湯的除左口感係完全不同之外,香味都會唔同。燒南瓜,要吃它綿綿中帶爽口的感覺,這裡的合格,而且仲有股果仁香味。朋友認為前菜必食之選係佢地個香脆麵包,每次上檯都係新鮮焗好,熱騰騰的,根本就抗拒不了。再加上佢地既芝士collection真係好多,重點係一定要食Camembert芝士,外表麻麻但吃下去是香香軟軟,獨特的香味。愛芝士者一定要試試!另外個壽司collection都比我想象中豐富~滿足你食壽司的願望!進入正題,呢度既bbq係有專人整既! 必食一定係龍蝦! 龍蝦! 龍蝦!(重要事說3遍!!!)原隻新鮮龍蝦大隻好新鮮, 真係好正呀!牛扒食落味道好香濃, 👍 而雞肉好嫩口, 銀色魚都好好味,真係食過番尋味~~~(講起而家都想食)所有bbq食物
之前食過呢度既brunch,認真唔錯,幾好食
bbq自助晚餐~~~

(重要事說3遍!!!)
原隻新鮮龍蝦大隻好新鮮, 真係好正呀!
牛扒食落味道好香濃, 👍
所有bbq食物都好新鮮,而且醃得just right,唔會太鹹
甜品選擇頗多,大部份都係正常甜品~但個人最愛橙味布甸~~清甜之選~~
啱曬食完bbq嘆! 作為自助晚餐既甜蜜ending~
後記 : 老實講,我覺得正過其他bbq場! 有service 食物又有質素! 係一個食過番尋味之選!
2016-10-21
2016-10-23 5941 瀏覽
三送一自助酒店晚餐,4位平均201/位.估不到科大入面最上有間面海酒店,仲係L Hotel經營,一定唔貴同有水準. 未入門口已經見到餐廳環境,餐廳於地下門口,但房間客人需經過餐廳中央先可進電梯,設計有點怪怪.食物種類不多,但水準不錯,有很多酒店自助餐不常見款式,室外有專人燒烤豬肋排、串燒、蔬菜及扒類.…其中烤粟米及牛油什菌最好吃,對不想食太多肉的我來說些裡的菜式非常多元化,有很多不同煮法的薯仔和菇類,沙律吧的菜亦不是普通貨式.總括來說,這價格的自助晚餐已是超值,只是交通問題,可能只有開車族先可享受!
三送一自助酒店晚餐,4位平均201/位.
燒烤自助晚餐
2016-10-22
燒烤自助晚餐
  • 金莎蓬萊米
2016-10-22 4015 瀏覽
難得一晚全家人齊,到朋友介紹話大學入面都有buffet,咪渣車去試下。前菜凍盤都係個d, 沒乜驚喜但不過不失。主菜就不斷會fill,都幾多選擇。另有專人燒烤,款式都唔少。甜品都唔係太多。總結:想睇住靚景食,唔怕遠,可以考慮。係而家有promote 三送一,同個價抵食,性價比高
2016-10-22
用餐優惠
優惠券
buffet
在openrice搜尋了一會 看到科大裏竟然有間吃自助餐的餐廳 而且價格也不高 立即便決定在科大當一晚大學生😎😎一入餐廳 真的完全不像身處在學校裏貪吃的我當然第一時間巡視一週 隨著人流方向走發現外面露台有一個超級大驚喜竟然有燒烤❤️❤️❤️❤️❤️羊肉我本身不喜歡吃 所以就不作評論了參考同行友人說香料醃得不錯肉類我覺得沒有失望也沒有特別驚喜但那個雜菇燒烤令我非常驚喜👍👍👍香香的鮮菇味令我快速吃了一包 推介來到這裡一定一定要吃這個雜菇燒烤❤️❤️❤️🙆🙆這個海台蒸蛋也十分推介👍👍涼涼滑滑的水蛋拌著大片海台 吃上去非常順口還可以解解膩總結這間餐廳挺值得去 去西貢玩了一天的朋友 挺推介大家到這餐廳😎😎

一入餐廳 真的完全不像身處在學校裏
涼涼滑滑的水蛋拌著大片海台 吃上去非常順口
還可以解解膩
2016-10-14
2016-10-11 3158 瀏覽
BOOK左枱先知做特價,每位$201,原價$268,食物質素都唔錯,選擇不太多。但還好。不太多。反而樣樣都可以試下。沙律方面:沙律菜,鮮蘆筍,鷹咀豆,等等。有幾款撈好嘅沙律。前菜有日式玉子豆腐,ham,煙三文魚,芝士。壽司有希靈魚, 鯖魚, 煙三文魚同埋一款唔知咩但有吞拿魚既熱食都好似有7-8款,其中燒排骨同燒茄子幾好食。仲有炒雜菇,芝士焗薯蓉,炒麵,螺,麵包。第一次試自助餐形式嘅BBQ,估唔到意外地好,起初以為自助餐嘅食物素質唔方會好得去邊,但食物一黎到係出奇地滿意,而且樣樣都好足料,好正,冇偷工減料之餘味道仲VERY GOOD!俾10個LIKE呀~~~牛肉夠厚、而且雞肉好入味,豬又非常之好食青口同魚都好大隻!無論牛肉或者係雞肉都好好~味道亦都非常好。甜品有好多款。因為我係朱古力控。所以必食朱古力cake...但有啲失望。muffin唔錯,可以一食。麵包布甸,OK幾香。木糠布甸,都幾好。但略嫌唔夠實。整體嚟講 食物質素都幾好 選擇又多 而且又可以BBQ,作為一班人嘅party 真是唔錯
選擇不太多。但還好。不太多。反而樣樣都可以試下。

沙律方面:
沙律菜,鮮蘆筍,鷹咀豆,等等。
有幾款撈好嘅沙律。
前菜有日式玉子豆腐,ham,煙三文魚,芝士。
壽司有希靈魚, 鯖魚, 煙三文魚同埋一款唔知咩但有吞拿魚既
熱食都好似有7-8款,其中燒排骨同燒茄子幾好食。
仲有炒雜菇,芝士焗薯蓉,炒麵,螺,麵包。
牛肉夠厚、而且雞肉好入味,豬又非常之好食
青口同魚都好大隻!
無論牛肉或者係雞肉都好好~味道亦都非常好。

甜品有好多款。
因為我係朱古力控。所以必食朱古力cake...
但有啲失望。
muffin唔錯,可以一食。
麵包布甸,OK幾香。
木糠布甸,都幾好。但略嫌唔夠實。
2016-10-06
2016-10-07 1966 瀏覽
沒想到科大有這麼一個好地方!友人生日,一行6人決定到這悠閒餐廳吃自助晚餐!😎未食先興奮靚景超正餐廳不算多人,環境舒適優美餐廳服務員很好的安排我們坐在近窗的位置那裡風景好開揚,心情頓時變好。店員親自介紹今晚嘅自助晚餐,選擇非常簡單,前菜;主菜;餐飲和甜品四部曲全放在自助餐桌上任吃。首先食左佢熱辣辣嘅自家製的麵包。黑色的墨汁包做得唔錯,又脆又夠熱,搽上牛油即溶在面包,yum yum!朋友推介必選食品 - DIY 冷麵我們最喜愛冷麵且有一定要求,呢個見到以為一般般,但加埋配料和調味料,味道都算ok。我們都是愛吃沙律菜的人!這裡的沙律全都是我們喜愛的!而且真的很新鮮清甜!而個人最喜歡的是那個薯仔沙律!熱食也有,我們投票一致認為燒排骨最好吃!6個人食咁多都真係好飽,但都要食埋個甜品先滿足!美中不足是沒有壽星仔最愛吃的tiramisu!不過我們都很滿足!定會再回來!
沒想到科大有這麼一個好地方!
友人生日,一行6人決定到這悠閒餐廳吃自助晚餐!😎
未食先興奮
靚景超正

餐廳不算多人,環境舒適優美
餐廳服務員很好的安排我們坐在近窗的位置
那裡風景好開揚,心情頓時變好。
朋友推介必選食品 - DIY 冷麵
熱食也有,我們投票一致認為燒排骨最好吃!
生日
2016-07-18 3692 瀏覽
呢間餐廳係屬於科大入面一間小酒店,環境非常好,有無敵嘅海景,不過只係收大眾化嘅價錢。唯獨是位置比較偏遠,如果冇揸車朋友要我去確係有啲難度卡邦尼意粉,味道濃郁意粉彈牙炸魚薯條,炸粉薄而鬆脆,魚肉嫩滑香腸拼盤,味道不錯
卡邦尼意粉,味道濃郁意粉彈牙
炸魚薯條,炸粉薄而鬆脆,魚肉嫩滑
香腸拼盤,味道不錯
2016-07-02
2016-07-04 3384 瀏覽
朋友之前食過話好正,結果今日我哋一行五人再黎。一去到已經比個環境吸引,佢差唔多係科大最高嘅位置,佢有個大露台,飽覽180度海景,食物方面,可能由於係酒店既關係,選擇都算多,首先沙律感覺好 fresh, 個汁酸酸甜甜好開胃另外仲叫左個小食德國腸拼盤,份量算多,配埋芥末醬好醒胃,但我最欣賞佢用左紫薯做底,感覺無咁 heavyFish and chips 係另一個我自己都好鍾意,佢個炸漿好薄,魚好滑,薯條亦炸得岩岩好,好快就俾大家掃晒最後主菜係卡邦尼意粉同意式雜匯 Pizza, 意粉個汁好香濃,亦都好多配料,另外 Pizza 個餅底都厚薄岩岩好,個 pizza 汁都好惹味,整體感覺好滿意呢間餐廳俾我既感覺係人唔算太多,可能位置比較偏僻,但價錢一D都唔貴,我覺得值得一試
2016-05-25 3163 瀏覽
沒想到學校裡的餐廳也可以這麼好吃!之前吃過一次不過覺得不太好。這次點菜很成功!覺得貴也值啦!這家餐廳絕對是請外校朋友體現高檔次的首選強烈推薦幾道菜給大家!第一道,必食!三素薄餅!雖然看起來很普通,但是真的有驚喜呀!第二道 韓國石鍋窩蛋泡菜牛肉飯這個有些過於貴。但是牛肉質素不錯,可以嘗試最後一定是甜品啦!不過這個疏乎厘做得很普通。別人說一家餐廳可以把疏乎厘做好是很難的。這個疏乎厘我沒有吃太多。

強烈推薦幾道菜給大家!
第一道,必食!三素薄餅!
雖然看起來很普通,但是真的有驚喜呀!
三素薄餅
第二道 韓國石鍋窩蛋泡菜牛肉飯
這個有些過於貴。但是牛肉質素不錯,可以嘗試
朱古力疏乎厘
2016-05-20
三素薄餅
2016-04-19 3190 瀏覽
剛好有機會來到科大,天氣又放晴,就想去坐低食下嘢睇下境。突然記得朋友提過嘅呢間餐廳,就邊同friend傾住偈行上斜坡。上到頂,voila...有山有水。 入去Conference Lodge 坐低,影番幾張相就叫嘢食。lunch 有soup, 自助 salad bar & dessert 及一個 main course. 攞salad bar 時已經唔敢眼闊肚窄,每樣只係攞一兩件,未到食main course 已飽咗大半。 我最鍾意個日本soba,有兩款麵(蕎麥麵,另一款不記得)三款醬(原味,柚子,日式胡麻醬)。重點係唔同麵配同一種醬感覺都好大分別。原味配邊種麵都好食、柚子醬配蕎麥麵最好,唔會太酸,有一種清新開胃嘅感覺...配另一種麵我就覺得稍嫌酸咗啲、胡麻醬配白麵好似比較好。 食完 salad 食 main course, 叫咗個 ribs。叫嘅時後完全無諗過佢碟菜咁巨...鹹味適中,肉身有彈性亦有肉味,加埋一堆salad,唔算太滯。 未食甜品個肚已經頂到上心口,但難得來到,無理由唔試埋個甜品㗎嘛。 每樣都試啲。可能啱啱食完味道比較重嘅嘢係會想

我最鍾意個日本soba,有兩款麵(蕎麥麵,另一款不記得
配另一種麵我就覺得稍嫌酸咗啲、胡麻醬配白麵好似比較好。

每樣都試啲。可能啱啱食完味道比較重嘅嘢係會想食番啲淡啲嘅嘢啦,我自己就最鍾意個蘆薈jelly
。甜度適中,剛好同之前個 ribs balance 番下。

侍應友善,味道好,環境舒適,而且埋單每人只係要百幾蚊,捧住個肚走,超抵

真是UniQue嘅享受
2016-04-18
  • 日式Soba
  • ribs
  • 蘆薈jelly
  • Salad  bar  嘅矮瓜、番茄、蛋salad  等
2016-03-07 1905 瀏覽
餐廳位處科大Conference Lodge,湊巧到科大探望朋友,朋友就帶我到來食晚飯,算是一盡地主之誼。原來Conference Lodge是科大新落成的酒店,用作招呼外賓之用,酒店和一樓的餐廳UniQue都交由H Hotel如心酒店管理和營運,所以順利成章地,無論用膳環境和質素都要比大學其它餐廳要來得好。餐廳環境一流,裝修走現代時尚風格,只看門面已覺得不錯。侍應都很專業熱情,會主動介紹各種餐牌上的item。餐廳以ipad顯示菜單,但點菜時仍需向侍應直接下單。餐廳主打多國菜,主要是Burger、Pizza、Pasta、及一些亞洲菜等等。但餐廳會定期更換餐牌上的菜式,所以老友告訴我餐單跟佢幾個月前來的時候已經差不多完全不一樣了。正好我們想食西方菜,所以就點了62度溫泉蛋忌廉汁意粉($78)及12吋Pepperoni辣肉腸薄餅($118)各一客。意粉絕對是一個驚喜,軟硬合適,裡面有蛋、蘑菇、芝士和煙用。 最欣賞溫泉蛋蛋味極香濃,先戳破溫泉蛋外,沾滿蛋汁的意粉每一口都嘗到濃濃蛋香。而且忌廉汁的奶香味濃而不膩,混和蛋汁後覺得滋味十足。味道比較輕盈,我加了一點table salt,伴著鋪面的香
餐廳環境一流,裝修走現代時尚風格,只看門面已覺得不錯。
餐廳主打多國菜,主要是Burger、Pizza、Pasta、及一些亞洲菜等等。但餐廳會定期更換餐牌上的菜式,所以老友告訴我餐單跟佢幾個月前來的時候已經差不多完全不一樣了。正好我們想食西方菜,所以就點了62度溫泉蛋忌廉汁意粉($78)及12吋Pepperoni辣肉腸薄餅($118)各一客。意粉絕對是一個驚喜,軟硬合適,裡面有蛋、蘑菇、芝士和煙用。 最欣賞溫泉蛋蛋味極香濃,先戳破溫泉蛋外,沾滿蛋汁的意粉每一口都嘗到濃濃蛋香。而且忌廉汁的奶香味濃而不膩,混和蛋汁後覺得滋味十足。味道比較輕盈,我加了一點table salt,伴著鋪面的香草,更能帶出食材的香味。

Pepperoni辣肉腸薄餅是偏脆的薄批,烤得微焦,十分香口。只是稍嫌乾身。批面有橄欖,水牛芝士、辣肉腸和蕃茄,簡單配搭卻十分惹味!餐牌上寫薄餅上過有生菜和芝麻菜,但食時卻失了縱,不知道為甚麼。

總括而言超值,價錢合理,只是地點偏僻,不是科大生很少機會會到科大,有緣再來食吧!

2016-02-25
  • 62度溫泉蛋忌廉汁意粉