餐廳: UniQue
資訊:

餐廳: UniQue
資訊:

2016-04-19 3193 瀏覽
剛好有機會來到科大,天氣又放晴,就想去坐低食下嘢睇下境。突然記得朋友提過嘅呢間餐廳,就邊同friend傾住偈行上斜坡。上到頂,voila...有山有水。 入去Conference Lodge 坐低,影番幾張相就叫嘢食。lunch 有soup, 自助 salad bar & dessert 及一個 main course. 攞salad bar 時已經唔敢眼闊肚窄,每樣只係攞一兩件,未到食main course 已飽咗大半。 我最鍾意個日本soba,有兩款麵(蕎麥麵,另一款不記得)三款醬(原味,柚子,日式胡麻醬)。重點係唔同麵配同一種醬感覺都好大分別。原味配邊種麵都好食、柚子醬配蕎麥麵最好,唔會太酸,有一種清新開胃嘅感覺...配另一種麵我就覺得稍嫌酸咗啲、胡麻醬配白麵好似比較好。 食完 salad 食 main course, 叫咗個 ribs。叫嘅時後完全無諗過佢碟菜咁巨...鹹味適中,肉身有彈性亦有肉味,加埋一堆salad,唔算太滯。 未食甜品個肚已經頂到上心口,但難得來到,無理由唔試埋個甜品㗎嘛。 每樣都試啲。可能啱啱食完味道比較重嘅嘢係會想

我最鍾意個日本soba,有兩款麵(蕎麥麵,另一款不記得
配另一種麵我就覺得稍嫌酸咗啲、胡麻醬配白麵好似比較好。

每樣都試啲。可能啱啱食完味道比較重嘅嘢係會想食番啲淡啲嘅嘢啦,我自己就最鍾意個蘆薈jelly
。甜度適中,剛好同之前個 ribs balance 番下。

侍應友善,味道好,環境舒適,而且埋單每人只係要百幾蚊,捧住個肚走,超抵

真是UniQue嘅享受
2016-04-18
  • 日式Soba
  • ribs
  • 蘆薈jelly
  • Salad  bar  嘅矮瓜、番茄、蛋salad  等