餐廳: ULURU
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-06-05 290 瀏覽
“鮮三文魚忌廉意大利粉”($108)“鮮蠔芝士青豆茸意大利飯”($118)灣仔呢間ULURU最出名就係佢個裝修用黑色線條貫穿全間舖好似走咗入漫畫世界咁😆之前仲有晚市堂食限制嗰陣就喺呢道食咗個late lunch🤣(睇返最update嘅menu呢2樣都已經下咗架😂)Lunch set會包主食,餐湯,麵包,咖啡/茶🥰我地叫咗當中2款主食而當日嘅是日餐湯係蕃茄湯🍅首先係鮮三文魚忌廉意大利粉🍝三文魚份量都算多,味道鮮甜☺仲落咗啲三色彩椒🫑,菇🍄令味道豐富啲🥰意粉質地算彈牙唔會過腍😙另一個主食係鮮蠔芝士青豆茸意大利飯🦪啲蠔算係大隻,食落鮮味十足😋芝士青豆茸意大利飯夠creamy😚仲有啲車厘茄,紅紅綠綠咁幾靚😝個人就比較鍾意食呢個飯🤣
“鮮三文魚忌廉意大利粉”($108)
“鮮蠔芝士青豆茸意大利飯”($118)

灣仔呢間ULURU最出名就係佢個裝修
用黑色線條貫穿全間舖好似走咗入漫畫世界咁😆
(睇返最update嘅menu呢2樣都已經下咗架😂)

Lunch set會包主食,餐湯,麵包,咖啡/茶🥰
我地叫咗當中2款主食
而當日嘅是日餐湯係蕃茄湯🍅

首先係鮮三文魚忌廉意大利粉🍝
三文魚份量都算多,味道鮮甜☺
仲落咗啲三色彩椒🫑,菇🍄令味道豐富啲🥰
意粉質地算彈牙唔會過腍😙

另一個主食係鮮蠔芝士青豆茸意大利飯🦪
啲蠔算係大隻,食落鮮味十足😋
芝士青豆茸意大利飯夠creamy😚
仲有啲車厘茄,紅紅綠綠咁幾靚😝
個人就比較鍾意食呢個飯🤣
2021-06-01 349 瀏覽
早幾日去灣仔食彩花之里溫室下午茶,用玫瑰花做主題,食物質素都可以,總共有兩款鹹點同埋八款嘅甜點,鹹點嘅泰式炸魚餅我幾鍾意,另外想講吓牛角包口感鬆脆唔會太過油膩,甜品亦唔會過份甜,喜歡食過碎朱古力,下次黎既時候會想試下個意粉😋😋
下次黎既時候會想試下個意粉😋😋
2021-05-26 294 瀏覽
是日約咗朋友去飲下午茶,之前上網已經見過有人喺度打卡,環境唔錯之餘,食物質素好似都幾好咁。所以就約咗朋友喺度食下午茶,我哋係喺星期一嘅下晝大約3:30到達餐廳。餐廳面積比我想像中大,最特別之處就係入面好似個迷宮咁,而且分開咗兩邊。我哋近安排到近窗口位置坐低,環境就每一個地方都係打卡熱點。好彩餐廳地方夠大,而且我哋嗰日唔算太多人,咁所以可以喺食店度周圍打卡,打完卡之後當然要叫嘢食啦,我哋點左個下午茶T set,甜品做得唔錯,唔算太甜,飲品我哋叫咗Rose Tea,同Tiramisu coffee,兩杯飲品都超驚喜,外型可以打卡不在話下,而且味道都唔錯。大家可以嚟試吓呢個T set。影相加埋下午茶都可以消磨一個下午。
2021-05-26 293 瀏覽
和朋友相約來high tea,發現呢間餐廳設計好大膽,市面上好少有呢種以「黑白」為風格,整個餐廳以黑白手繪漫畫為主題,好有個性且充滿創意,估唔到又可以帶出浪漫嘅感覺,而且餐廳裡面好多打卡位。通過樓下入口處,經過樓梯走廊,來到樓上,好似時空隧道咁帶你進入另一個平衡時空。樓上令人眼前一亮,空間好大,座位之間好寬敞,擺設和座位陳設風格千變萬化,提供左好多打卡位,未食已經忍吾住周圍影吓相,個個位都想坐,周圍都係打卡位。下午茶$338(2位)包括2款咸食、8款甜點和2杯自選凍/熱飲品。材料按當天供應有所不同。供應時間:14:30-17:00咸食兩款泰式炸魚餅 及 吉列炸蝦🍤炸魚餅爽口煙韌,開胃又惹味。吉列蝦外脆內軟,蝦肉鮮甜彈牙。兩款都無過多油膩感,咸度適中。可以起到引起食慾和打開味蕾效果。甜點有以下八款:第一款:迷你朱古力糖果溫室,賣相吸睛,玻璃小盆栽裝滿朱古力脆脆和棉花糖,上面種左一朵嬌情小玫瑰🌹,造型別出心裁,讓人感到溫馨浪漫。啱晒拍拖男女。其他七款排列在甜品架上出場上層: 馬卡龍 / Uluru朱古力中層:柚子 / 藍莓乳酪 / 摩卡下層:玫瑰奶凍 / 朱古力牛角包我特別鍾意Uluru

下午茶

下午茶$338(2位)
包括2款咸食、8款甜點和2杯自選凍/熱飲品。
材料按當天供應有所不同。
供應時間:14:30-17:00

其他七款排列在甜品架上出場
上層: 馬卡龍 / Uluru朱古力
中層:柚子 / 藍莓乳酪 / 摩卡
下層:玫瑰奶凍 / 朱古力牛角包

我特別鍾意Uluru朱古力,口感綿密,入口即融,帶來濃郁嘅朱古力味,有初戀嘅感覺。
馬卡龍口味隨機,外皮脆脆香香,甜度適中。柚子味蛋糕酸酸甜甜好開胃。藍莓乳酪蛋糕奶香味十足。朱古力蛋糕甜而不膩。奶凍口感好creamy,有濃厚的玖瑰清香。朱古力和牛角包香香甜甜,味道好夾。
Lavender    Dream
Rose  tea

自選飲品
Lavender dream
呢杯茶賣相好靚,好有心思,飲落味道清甜,有薰衣草嘅淡香,解渴得來又醒神。
Uluru rose tea(hot)熱玫瑰花茶嘅杯碟上灑有玫瑰花辫,飲落味道清新又帶有好香玫瑰花味。

泰式蝦餅+吉列蝦
迷你朱古力糖果溫室
Lavender    Dream
Rose  tea
2021-05-25 221 瀏覽
好網紅嘅餐廳但啲食物就一般湯同麵包中下質素😂蟹肉卡邦尼意粉 $108份量都幾多啖啖都有汁包住唔錯嘅~Rib Eye Steak $148唔係話好好食😂係好普通好普嘅西餐質素薯條配咗啲調味粉 幾高質Mixed Platter $168有豬有魚有鵝肝係高級版嘅雜扒餐鵝肝唔係好掂🤫有啲苦有啲澀魚同豬都正常質素啦~牛肉漢堡配薯條 $128失望嘅個包係極唔討好嘅芝麻包🥲所有配料都好散 唔係好夾咁凍朱古力唔係好夠濃郁🤔仲嗌咗兩個甜品~但都係好普通🙁overall: 普通cafe唔係好好食🤭
好網紅嘅餐廳

Mixed Platter $168
有豬有魚有鵝肝
係高級版嘅雜扒餐
鵝肝唔係好掂🤫有啲苦有啲澀
魚同豬都正常質素啦~

牛肉漢堡配薯條 $128
失望嘅
個包係極唔討好嘅芝麻包🥲所有配料都好散 唔係好夾咁
凍朱古力
唔係好夠濃郁🤔
仲嗌咗兩個甜品~但都係好普通🙁
overall: 普通cafe唔係好好食🤭
2021-05-18
呢間又係雷聲大雨點小的餐廳,服務同食物質素都實在好一般,可以話係差👎🏿👎🏿😓環境:欣賞佢哋嘅環境係用手繪作主題,黑色白色咁樣,不過實在太恐怖,呢度白色長身,已經好反光,佢哋仲要開到盞燈鬼咁大,好燦眼,食得好辛苦👎🏿👎🏿👎🏿👎🏿👎🏿另外佢哋嘅梳化,超級恐怖,好矮,誠拓力好低,坐得好辛苦,太劣質👎🏿👎🏿👎🏿👎🏿👎🏿😓服務:已經坐得咁辛苦,但係佢哋仲要落咗單之後等咗半個鐘都冇人送食物,大概半個鐘先至攞啲水同碟過來,紙巾都冇一張👎🏿👎🏿👎🏿之後大概40分鐘先有食物,明明呢啲食物已經係預先準備好晒,唔明白點解要40分鐘,唔通係佢哋唔夠下午茶嘅架,要等人哋食完離開,先可以俾我?👎🏿👎🏿👎🏿👎🏿食物:靚就靚啦,不過我叫餐牌上嘅下午茶餐,不過嚟到變咗第二樣嘢!完全唔符合商品說明條例!👎🏿👎🏿錢我就比齊晒,不過藍莓乳酪,見唔到有,我姑且當佢變咗做藍妹蛋糕,但係蘋果金寶,完全見唔到,林明頓蛋糕,完全見唔到!!!冇!👎🏿👎🏿咁點解仲要比原價?佢都減走晒我啲食物!事前都冇講清楚!!如果冇貨都起碼轉第二樣嘢呀,點會完全冇晒呢?👎🏿👎🏿同埋佢上面寫住嘅甜品是推介食物去咗邊度?👎🏿👎🏿

😓環境:

😓服務:

食物:

同埋佢上面寫住嘅甜品是推介食物去咗邊度?👎🏿👎🏿

終於同朋友去了ULURU afternoon tea,餐廳由外到內都係打卡位,每一個角落都是黑白手繪,漫畫悠閒花園風🌈💯📸️📸️📸️🌸彩花之里·溫室下午茶 🫖 $338/ 2位⚪️鹹點泰式炸魚餅🐟吉列炸蝦🍤⚪️甜點馬卡龍🥠Uluru朱古力🍫藍莓乳酪蛋糕🫐Uluru Mocha蛋糕☕️柚子蛋糕🍊迷你玫瑰奶凍🌹🥛朱古力牛角包🥐迷你朱古力糖果溫室🍫⚪️飲品Lavender Dream💐🍹Rose Tea🌹🍸✨全部食物都相當精緻好吃,迷你玫瑰奶凍,淡淡玫瑰幽香,奶相當細緻順滑😋😋👍🏻👍🏻✨馬卡龍隨機兩款口味,我們派中了紅桑子味和朱古力味,外層脆,內裏濃,質素不錯🤤👍🏻✨迷你朱古力糖果溫室,相當精緻可愛,像真度極高,睇落同真嘅盆栽冇分別‼️🤩入面係由朱古力曲奇餅🍪、朱古力小蛋糕和軟心朱古力組成🌸😋👍🏻

🌸彩花之里·溫室下午茶 🫖 $338/ 2位

⚪️飲品
Lavender Dream💐🍹
Rose Tea🌹🍸

2021-05-23 207 瀏覽
下午茶唔得😥今日行街去灣仔,試吓在此的下午茶,點知中伏⋯⋯我們一行二人本身想去另一餐廳下午茶點知冇位,之後打電話嚟呢間餐廳話下午三點有位,所以就打算試吓啦!入去此餐廳的牆壁有黑白花紋及一條長樓梯很適合打卡,原來以為餐廳食物應該可以才有咁多人來打卡,點知叫咗個下午茶都等到同行人仕面黑黑😡又係嘅,等咗半個鐘頭連食物及一杯飲品都冇上菜,人手不足, 服務員的經驗不足,客人多 服務員做到慌亂。之後要三催四請先至有一杯嘢飲😥......薰衣草茶嘅味道都可以😌我們的下午茶終於有得食,可是食物就不太合格。本身應該熱的小食, 上菜時冷冰冰...還油油的, 好像放在廚房太久, 上菜前沒有加熱一樣Tea set 的食物像是沒有人去上菜, 如果不是我們去問服務員, 他們完全不知道我們久久的桌上是什麼都沒有, 我等到肚子也叫苦連天當我們吃完了桌上的食物和飲品, 叫走人之時, 服務員才說我們還有一樣食物未上. 食物外型美, 可是什麼心情都冇, 飲料都冇加, 只有用清水送花泥.........食物質數和上菜時間是決定一間餐廳的成功與否,這間餐廳我應該不會再來
下午茶唔得😥
今日行街去灣仔,試吓在此的下午茶,點知中伏⋯⋯
薰衣草茶

2021-05-22
Floral Afternoon tea time🌸..ll $338 for twoULURU Afternoon Tea (@14:30 - 17:00)✨Savories✨泰式炸魚蛋、吉列炸蝦✨Sweets✨Uluru 朱古力、迷李玫瑰奶凍迷李朱古力糖果溫室、朱古力牛角包馬卡龍、摩卡、柚子、藍莓乳酪CakesThai Fish Cake 彈牙惹味;Katsu Shrimp🍤 香脆;Truffle Chocolate🍫 味道濃郁;Panna Cotta 滿有淡淡玫瑰🌹 香又滑;Mini Croissant🥐 香脆充滿牛油香;Chocolate Greenhouse 溫室造型美美呢。呢度仲有好多黑白手繪畫可以打卡,白色燈光舒服。無論係度聊天、吃飯、飲野都唔錯。而2杯Special drinks:Rose Tea🌹 玫瑰特飲 & Tiramisu Coffee☕️,同樣美美的又好岩打卡。..×××××ש灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓..
Floral Afternoon tea time🌸

l[彩花之里.溫室下午茶]l $338 for two

✨Savories✨
泰式炸魚蛋、吉列炸蝦

✨Sweets✨
Uluru 朱古力、迷李玫瑰奶凍
迷李朱古力糖果溫室、朱古力牛角包
馬卡龍、摩卡、柚子、藍莓乳酪Cakes

Thai Fish Cake 彈牙惹味;
Katsu Shrimp🍤 香脆;
Truffle Chocolate🍫 味道濃郁;

Panna Cotta 滿有淡淡玫瑰🌹 香又滑;
Mini Croissant🥐 香脆充滿牛油香;
Chocolate Greenhouse 溫室造型美美呢。

×××[ULURU]×××
©灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓

看見這餐廳的設計很特別,很想試一試.所以之前一日book了餐廳. 門口很多人在排隊,知道我們book了枱,先給我們進入. 職員服務態度一流. 我最滿意是他們的服務態度. 香港十分之少見. 餐廳內比我想像中大. OpenRice介紹的甜品好像很好吃. 由於人太多,職員說等候時間比較長. 我說沒關係. 叫了一個all day breakfast, green tea latte, 薰衣草荔枝特飲. 最滿意早餐,比其他餐廳好吃很多,而且又很快送上. 其他飲品和甜品就等得太耐了. 甜品等咗超過一個半小時. 希望人手方面可增加解決這問題. 建議叫lunch set 比較快,其他a la cart menu 不要叫了,因為等太久. Overall 很喜歡,會再回來!😊
2021-05-22
10 分鐘 (堂食)
  • all day breakfast
2021-05-20 133 瀏覽
🍟薯條配黑松露蛋黃醬🍟冇得輸的配搭🤩薯條外脆內軟🤤松露駑又香又滑🥩紐西蘭肉眼扒配燒新薯🥩肉眼扒叫左五成熟但黎到熟咗少少🤏🏻不過不失🤔冇乜特別驚喜🦀酥炸軟殼蟹意大利飯🦀意大利飯個汁好好食😋係軟殼蟹略嫌細隻少少🤏🏻同淡咗少少🤏🏻但係整體來講係正嘅👍🏻————————————————————星期日5點幾諗住佢一定full晒🤫搏一搏打去問吓有冇得Walk in點知估唔到weekend 繁忙時間都唔full😵嚴格黎講有啲冷清各位香港人都去幫襯下啦唔想咁有心嘅小店消失啊
🍟薯條配黑松露蛋黃醬

各位香港人都去幫襯下啦

唔想咁有心嘅小店消失啊
2021-05-02
2021-05-20 115 瀏覽
呢間餐廳都幾得意,因為只有黑色和白色,而且裝修都好似一本書咁,感覺好似置身於童話世界咁,食物方面比預期之中好,賣相都好靚,整體好好,唯獨覺得比較嘈😅因為係其他食客🤭好大聲😂Lunch sets 包餐湯、麵包、主菜、飲品價錢合理
2021-05-20
  • Tiramisu coffee
2021-05-20 70 瀏覽
《💛打卡之選下午茶☕️》同朋友去high tea ,無諗過環境同野食都好有驚喜,餐廳周圍都有打卡位影相都影唔停。————————————————————————#彩花之里。溫室下午茶 💰338/2位咸點有兩款,泰式炸魚蛋同埋吉列炸蝦🍤,覺得先甜後咸會滿足啲。食物加咗啲花瓣碎點綴,即刻靚咗好多。甜點有8款,當中覺得迷你朱古力糖果溫室好特別😎外型都特別吸引,入面有一堆既餅乾碎同有細既朱古力蛋糕仔。啲cake仔好多都唔會係死甜味,甜度岩岩好,整體都好滿意。飲品方面,有3款飲品揀。試咗rose tea 同埋tiramisu coffee ,rose tea非常香,tiramisu coffee杯既側面痴咗啲朱古力碎,好夠特別。抵食指數:8/10 好味指數:8/10回頭指數:8/10————————————————————————📍 ULURU (灣仔)灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓
《💛打卡之選下午茶☕️》
————————————————————————
#彩花之里。溫室下午茶 💰338/2位

抵食指數:8/10
好味指數:8/10
回頭指數:8/10
————————————————————————
📍 ULURU (灣仔)
灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓
2021-05-15
2021-05-19 133 瀏覽
超靚😻😽 終於都去到哩間bookmark左好耐既靚靚cafe💕由門口到café內每一個角落都係打卡位📸 手繪既黑白牆身猶如走進一個童話世界,自己就成為左裡面既公主咁👸🏻 沈醉於夢幻國度…·💐採花之里.溫馨下午茶  HKD$388 for 2 persons******************************🔸️鹹點有2款泰式炸魚餅🐟 & 吉列炸蝦🍤.🔹️甜品有8款馬卡龍🍬// Uluru朱古力🍫// 迷你玫瑰奶凍⚘//朱古力牛角包🥐// Mocha蛋糕🍰// 柚子蛋糕🎂//藍莓乳酪蛋糕🥧//迷你朱古力糖果溫室🌱款款都好精緻😍 當中Annie最鍾意💖Uluru朱古力及💖迷你玫瑰奶凍,Uluru朱古力口感好似生朱古力🍫 硬中帶軟口感特別😚 唔係好甜好好食。而🌷迷你玫瑰奶凍質地好幼滑,面頭仲鋪左玫瑰花瓣🤩 好靚靚💕·講到最吸引眼球👀嘅一定係玫瑰小盆栽🌱唔講真係以為係真既盆栽裝飾😽 扮泥既朱古力餅碎像真度好高,中間既軟心朱古力好creamy😻 微甜且帶點點可可苦澀,好喜歡啊!·🔸️Drinks🍹 Lavender Dream🌹 Rose Tea2杯粉色系特飲都好吸睛😍 微甜飲落好清新,簡直嚐

🔸️鹹點有2款
泰式炸魚餅🐟 & 吉列炸蝦🍤

🔹️甜品有8款

而🌷迷你玫瑰奶凍質地好幼滑,面頭仲鋪左玫瑰花瓣🤩 好靚靚💕

講到最吸引眼球👀嘅一定係玫瑰小盆栽🌱

🔸️Drinks

🍹 Lavender Dream
🌹 Rose Tea
2杯粉色系特飲都好吸睛😍 微甜飲落好清新,簡直嚐心閱目💖
2021-04-06
  • 彩花之里.溫室下午茶
2021-05-16 90 瀏覽
ULURU+ 西式+ 多國菜+ 咖啡店🏠overall/環境/ 服務:+ 黑白手繪畫 為主題 配合埋輕快純音樂嘅音樂 仲要左穿右插先去到食飯嘅地方 係入咗去童話世界咁‼️ Uluru 唐揚雞蛋包飯 $138好食指數:⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️✅ 蛋就煮得有D普通 冇果種嫩 冇蛋汁果種效果 似茶記常餐D炒蛋質素✅ 飯就係炒飯底咁 不過隻炒飯隻味 淡咗少少✅ 炸雞都okay 皮脆肉嫩 ‼️ Hope for freedom $ 138好食指數:⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️✅ 好有趣 有唔同本港特色嘅食物 雞蛋仔 日式螺肉 不過味道就有待改善 日式螺肉似爭鮮feel 雞蛋仔唔脆 似擺咗陣✅ D 沙津菜似擺耐咗 少少生銹咁 $1xx 接受唔到‼️跟餐咖啡 $好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 好得意咁分咗兩杯 咖啡同鮮奶 一黑一白咁 再加一條黑白飲管 配合主題✅ 味道正正常常 打卡為主📍灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓1/F, Chun Fai Building, 1-11 Sprin

ULURU

大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ 味道正正常常 打卡為主

📍灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓
1/F, Chun Fai Building, 1-11 Spring Garden Lane, Wan Chai

⏰ 星期一至日
12:00 - 23:00

☎️ 電話號碼 23666448

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵