餐廳: ULURU
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-10-16 166 瀏覽
打從心底好很佩服這間餐廳,經歷了風風雨雨,社會運動及疫情,依然屹立不倒,靠的不只是美麗的主題裝修,而是店主對食物嚴格的要求。今次是第三次來這間餐廳,經理說剛換了新的Menu,無論是食物的份量,和味道都大有提升。特別推介安格斯牛胸肋骨,豬鞍,還有帶子蟹子意大利飯,經理表示他們特別聘請本地手工甜品師製作甜品,絕非冷藏批發的甜品,有個意大利tiramisu tart,和Apple crumble,一定要試呀。

比佢個餐廳設計吸引左~但真係名過於實一直比佢個裝修吸引左, 因為佢係走黑白漫畫風, 好適合打卡, 但如果論服務同食物質素就好一般, 性價比低最難忘就係佢個冷氣, 因為開到好大, 真係好凍服務唔知係唔係太忙, 等左5-10分鐘先有人幫我地落單, 之後上菜都等左20-25分鐘, 等都算, 但D食物上到黎又唔係超級熱, 難搞!食物美國安格斯牛扒配燒汁焗薯配薯蓉牛油薯溶係幾好食, 牛扒質素不過不失, 醬汁覺得多左小小, 肉味唔夠鴨胸沙律份量係足夠, 但略覺得佢D配菜得凍~鴨胸唔會太肥利, 配埋D菜食岩岩好, 但我覺得唔係幾抵食
比佢個餐廳設計吸引左~但真係名過於實

最難忘就係佢個冷氣, 因為開到好大, 真係好凍

食物

美國安格斯牛扒配燒汁焗薯配薯蓉

鴨胸沙律

2021-10-09 139 瀏覽
是日又係每月嘅business lunch,由於阿姐上次有提及過呢間餐廳,所以都滿足下阿姐要求啦!餐紙都有特別設計效果。都幾靚,我幾欣賞🥰我都係叫左個牛扒食,質素都幾好,不過不失。而餐包和餐湯都唔錯,個湯原來有南瓜,我以冒住皮膚敏感嘅可能情況下飲咗,都唔錯。成個午餐,唯獨係可能坐近露台摺門關係,我係覺得有點熱,食完都仲係成身汗😅😅 簡稱焗冷氣成間餐廳環境設計成黑白畫風真係好特別好靚,好似去左韓國主題特色餐廳甘,係值得一讚嘅!👍🏻

餐紙都有特別設計效果。都幾靚,我幾欣賞🥰

我都係叫左個牛扒食,質素都幾好,不過不失。

2021-08-25
2021-10-04 160 瀏覽
門口係條街度唔係太明顯,一入門口之後已經係一條可以打卡嘅樓梯😂環境好舒服,近睇D牆身真係會睇得出係手繪上去,唔係印出嚟嘅圖案!因為我係5點零鐘去到,而個lunch menu係5:30先停,所以侍應畀我order lunch menu入面嘅食物食物味道不過不失,但份量足夠嘅,都食得好飽🤣我亦幾欣賞佢D甜品,整得幾靚,好有心思😚侍應主要都係D年青人,服務態度好好👍去呢度食飯最緊要記得要留D時間打卡😂影下個咁特別嘅設計

蟹肉卡邦尼意粉
Uluru特色拼盤
玫瑰奶凍配雪糕

侍應主要都係D年青人,服務態度好好👍
去呢度食飯最緊要記得要留D時間打卡😂影下個咁特別嘅設計
2021-05-18
蟹肉卡邦尼意粉
Uluru特色拼盤
玫瑰奶凍配雪糕
2021-09-30 145 瀏覽
未生趙bb 之前成日會同趙生去啲較舒服既 cafe hea 下, 但自從有左趙bb 之後, 好似唔太適合😖 但居然喺灣仔俾我搵到個 📸打咭一流, 環境又舒服, 野又好食, 價錢又唔貴, 仲要有 bb凳既超正 cafe😍 - ULURU餐廳以黑白手繪畫做主題, 入到去好似去左另一個世界咁, 感覺好特別😎 打咭位非常多📸 每一處都可以影影影🤭除左影相, 當然都要食😋 野食都非常有質素, 味道好, 仲好足料添😋 餐牌中有小食, 主菜同好多款飲品, 仲有精緻 tea set架😍

2021-08-19
🖤呢間想食好耐 每次睇到post 都覺得好靚好靚超級靚 成間鋪嘅長身都係黑白色 唔知大家知唔知❣️重點係全部都係人手畫上去嘅 好犀利❣️真係好啱瘋狂打卡🤍炸香脆粗直薯條配黑松露蛋醬$58薯條好香脆 黑松露醬味道剛剛好唔會極濃 薯條份量好多 好啱等主菜嚟嘅時候食🖤海鮮拿破崙意大利粉 $128海鮮種類好多 青口 蝦 帶子等 而且每樣嘅量都唔少 拿破崙醬好香 微辣🤍煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯 $158意大利飯軟硬度剛剛好 唔會太硬 龍蝦汁加入左芝士 好creamy 上菜嗰陣趁熱仲有少少拉絲嘅效果 配埋蟹籽食口感好好 如果龍蝦汁再濃啲更好🖤粉蝶花之丘 $88呢個甜品真係好似藝術品咁 10級靚 打卡十分鐘後可以品嚐了😂泥土係朱古力crumble, 上面插咗一朵玫瑰 🌹chocolate crumble 好脆 似平時蛋糕脆脆餅底 好想不停放入口 脆脆係佔大部分 唔係好甜😋食到中間會有一舊brownie至於最靚嗰部份係拉糖黎 真係好考功夫 👦🏻表示敲碎佢好治癒拉糖部分就建議大家淺嘗好 畢竟都係一舊糖💕呢個甜品真係好啱慶祝生日同打卡 🤍tiramisu coffee $52Tiramisu coffee 好

🤍炸香脆粗直薯條配黑松露蛋醬
炸香脆粗直薯條配黑松露蛋黃醬

🖤海鮮拿破崙意大利粉 $128
海鮮拿破崙意大利粉

🤍煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯 $158
如果龍蝦汁再濃啲更好
鮮帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯

🖤粉蝶花之丘 $88

泥土係朱古力crumble, 上面插咗一朵玫瑰 🌹

食到中間會有一舊brownie

至於最靚嗰部份係拉糖黎 真係好考功夫 👦🏻表示敲碎佢好治癒
拉糖部分就建議大家淺嘗好 畢竟都係一舊糖

💕呢個甜品真係好啱慶祝生日同打卡
粉碟花之丘

🤍tiramisu coffee $52
Tiramisu coffee 好特別
個咖啡底好飲 本身怕會好甜但完全冇呢個問題 超級大杯 賣相又靚 又好飲
Tiramisu  coffee

🖤🤍💛🖤🤍💛
又靚又特別又好食仲要係黃店💛坐係入面望住全黑白環境 個心情會好平靜好舒服🖤🤍
炸香脆粗直薯條配黑松露蛋黃醬
海鮮拿破崙意大利粉
粉碟花之丘
Tiramisu  coffee
  • Tiramisu coffee
  • 炸薯條配黑松露蛋黃醬
2021-09-28 84 瀏覽
餐廳位於樓上鋪,全間都白色燈,空間感都十足,而且牆上面有好多唔同既繪圖,好多位都好適合打卡,而且晚上人流都不算多,係放鬆既好地方。是次叫左串燒,risotto,牛扒同一款甜品。雞肉串燒幾好食,雞肉嫩滑,比想像中出色。至於帶子risotto普普通通,嚴佢既醬汁又多,搞到食到一半好滯,都唔係太食得落。至於牛扒就不過不失,熟成度係ok既,唔會overcooked, 不過有小小根位就比較難切,同埋如果汁係分開上會比較好。呢間既甜品基本上係必試,叫左brownie, 望落去就幾靚既,食起上嚟就ok啦,無話特別出色,餐廳職員叫我地打碎d糖撈埋食,但個人覺得唔撈仲好食…無咩特別。而打卡黎講係可以一試既,始終佢既食物份量都多,而且質素都算還可以。

2021-09-11
2021-09-27 99 瀏覽
由地下轉角位打開大門,我就闖進了一個黑白手繪世界,也像由三維空間進入了二維國度。整家店的壁畫由美術系的專才一手包辦,以外國古典大宅為概念,由樓梯至屋外內風景都十分相似🏡加上以白色為主調強化空間感,十分寬敞。 餐廳主要分兩部份,樓梯上去進門就是一個卧室畫作為主的空間,場內有矮身的梳化位🛋加上有廚房和水吧。另一部份就是穿過走廊後的花園畫作空間,有著各種細緻的植物畫🏕用眼看已覺得花了不少心機,有相當豐富藝文氣息。 🌸彩花之里。溫室下午茶🌸 $338/2ppl傳統英式下午茶是由3至4點開始,食用順序由下至上,由鹹而甜,由風味淡逸去到濃厚。當然來到主打fusion的cafe就有了自家變奏的版本,在保持原則下疊加了味覺的享受🍽 🍤鹹點:炸蝦、麥樂雞首先送上的是用木托盤盛放的鹹點,有吉烈炸蝦和炸雞塊,灑上了可食用的細碎花瓣,炸蝦口感酥脆,蝦肉彈牙感覺🍫甜點:馬卡龍、玫瑰奶凍、牛角包、朱古力接著奉上花路三層架,最底層的是玫瑰奶凍和朱古力牛角包🍧奶凍仍保持半凝固順滑口感,淡淡的奶香如綠葉般伴隨霸道的玫瑰花香。 頂層的是馬卡龍和松露朱古力🍫馬卡龍每日不同,看餅廚當天的最佳發揮,今天試得到榛子味和香橙味,榛

🌸彩花之里。溫室下午茶🌸 $338/2ppl

🍤鹹點:炸蝦、麥樂雞

🍫甜點:馬卡龍、玫瑰奶凍、牛角包、朱古力

頂層的是馬卡龍和松露朱古力🍫馬卡龍每日不同,看餅廚當天的最佳發揮,今天試得到榛子味和香橙味,榛子味小勝一籌,堅果的油脂香夠出色。

🍰蛋糕:柚子、摩卡、藍莓乳酪
同一層蛋糕卻給予客人3種不同側重的味覺感受,以酸甜甘為主軸去令黑白世界添上色彩。

🍬其他:迷你朱古力糖果溫室
造型小巧玲瓏,泥土上有一朵美豔的玫瑰花和不少鮮嫩綠芽。泥土原來是朱古力餅碎,牛油香濃郁,餅碎帶來的cruncy口感令人上癮😋內裏更深藏了朱古力mousse和brownie,細滑漿口粘上了脆餅帶來多重味覺體驗

🍸飲品:玫瑰花茶和Tiramisu coffee
杯身有點sticky,因為貼上了不少可食用裝飾,將飲品的表現得有藝術感,飲品的味道恰當
2021-08-20
2021-09-22 93 瀏覽
最近經常見到foodie們推薦一間黑白Cafe,所以想去朝聖一下😎~餐廳環境以黑白手繪畫做主題,仲會播放經典動畫主題音樂,例如宮崎駿《天空之城🏰》,真係好似入左童話世界咁樣,而且地方好大,瘋狂打卡都冇問題🤣⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 🤍煎帶子龍蝦汁意大利飯👉🏻$158本身打算叫酥炸軟殼蟹意大利飯,可惜賣曬😞,但估唔到呢款都唔錯,煎帶子爽口鮮甜,意大利飯係偏軟身但係都一粒粒咁,龍蝦汁我最怕就係腥,但佢唔會而且醬汁份量岩岩好😙 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀🖤香煎美國有骨豬鞍扒配蘋果燒汁👉🏻$258豬鞍肉結實而且唔會嚡,夠淋身好易切得開,配蘋果燒汁食更加𝖿𝗋𝖾𝗌𝗁🌱 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 🤍花見👉🏻$78擺盤效果似一盤花🌹打卡一流~周圍鋪滿消化餅碎,中間蛋糕上層係玫瑰味啫喱,下層係檸檬芝士🍋蛋糕,味道清新,配搭幾好🥰 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀我地一人叫咗一杯𝗌𝗂𝗀𝗇𝖺𝗍𝗎𝗋𝖾 𝖽𝗋𝗂𝗇𝗄𝗌⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀🖤𝖱𝗈𝗌𝖾 𝖳𝖾𝖺 👉🏻$52𝗋𝗈𝗌𝖾 𝗍𝖾𝖺賣相超靚,充滿少女💁🏻‍♀️嘅味道,杯邊沾滿玫瑰花🌹碎,入口好重玫瑰味,配上草莓🍓茶味道幾夾,不過對我嚟講甜咗啲⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀🤍𝖳𝗂𝗋𝖺𝗆𝗂𝗌𝗎 𝖢

🤍煎帶子龍蝦汁意大利飯👉🏻$158

🖤香煎美國有骨豬鞍扒配蘋果燒汁👉🏻$258

🤍花見👉🏻$78

我地一人叫咗一杯𝗌𝗂𝗀𝗇𝖺𝗍𝗎𝗋𝖾 𝖽𝗋𝗂𝗇𝗄𝗌
🖤𝖱𝗈𝗌𝖾 𝖳𝖾𝖺 👉🏻$52
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🤍𝖳𝗂𝗋𝖺𝗆𝗂𝗌𝗎 𝖢𝗈𝖿𝖿𝖾𝖾 👉🏻$52
呢杯咖啡夠曬特別😚!多數咖啡都係latte同 cappuccino☕️但係Tiramisu Coffee都係第一次見😍不過Tiramisu味唔算好濃,似𝗆𝗈𝖼𝖼𝖺多🤣

2021-09-22 91 瀏覽
自從睇過韓劇W-兩個世界就愛上咗哩種二次元風,估唔到香港食依家都有哩種風格嘅Cafe,即刻去朝聖先👯‍♀️由門口開始就已經係一個強烈嘅二次元風格嘅設計,再黎係樓梯已經可以瘋狂打卡影相,去到門口,職員就帶咗我地入坐,仲好友善咁同我地講「哩d時間冇咩人,可以隨便坐同周圍影相📸️」(我又係揀平日2-3點去🙈)不過我地都坐低嗌嘢食先,我地嗌兩個Set lunch ,紐西蘭肉眼扒配燒新薯 ($148)同埋加洲燒雞扒漢堡配薯條 ($128)配餐湯同埋蒜茸包❤️肉眼扒tender又juicy 😋 雞扒漢堡大份又好食😋 薯條香脆❤️ 食物質素超高👍🏻食完嘢就開始周圍影相,職員仲主動叫我地一定要出露台影,原來露台上面有隻貓貓圖案😼 好得意架🥰整體黎講,食物質素好,環境又靚又特別,值得一去再去,鐘意二次元嘅你都唔好錯過啦!

2021-09-20 96 瀏覽
平日2:00去到,上班一族剛剛埋單,等咗唔使5分鐘就有位,仲安排到坐梳化位。原來佢2:30有afternoon tea set, 但因為我好肚餓所以都係叫咗個lunch set. $118 有starter, main course仲有嘢飲。揀咗個湯好好飲,個 Risotto都好creamy,杯咖啡都好香。
砵酒芝士鮮忌廉意大利飯
2021-09-01
午餐
砵酒芝士鮮忌廉意大利飯
2021-09-19 100 瀏覽
1. 食物相當有水準 a. All Day Breakfast with Freedom: 每樣餸都好精準,有雞蛋仔作為bread, 好有個性。牛扒一口但表現優勝,入口即溶。龍蝦汁酥皮盒味道恰到好處。 b. 蠔意大利飯 蠔 c. Pizza (蝦,Parma Ham) 蝦好新鮮,好大塊Parma Ham d. 飲品:Rose tea, Lavender Dream, Macha Latte, 普通奶茶,Lemon Tea, all is good👍魂不附體全部員工眼見都是非常年青,但有禮,積極主動serve, 我們枱有5個小朋友,都好主動細心服侍,尤其是帶位的男職員,他好似身兼數職,又要煮,又要清潔,又要收碗。。。美中不足是有位女職員跌食物跌左3次,她完全係。。。工作能力比較。。。老闆再看看!
1. 食物相當有水準
b. 蠔意大利飯

c. Pizza (蝦,Parma Ham)
蝦好新鮮,好大塊Parma Ham

2021-09-19 93 瀏覽
ULURU灣仔黑白主題Cafe主打中西Fusion菜。色彩豐富的精緻菜式與黑白色裝修形成強烈對比環境真係幾特別 黑白畫做背景!食物方面有甜品茶架或漢堡麵包,另有意粉煎扒 呢度見打卡既多數食甜品為主特盛漢堡套餐 烘到好脆口既麵包夾住原片鳳梨,煙肉 芝士,漢堡扒 生菜!配沙律薯條單係份量已經勁爆量級別!麵包口感鬆軟漢堡扒肉汁豐富好滋味! 口感豐富味道唔錯!仲要咁大份薯條, 早知一份漢堡加甜品就食!美國安格斯牛扒配燒汁焗薯配薯蓉墊底係牛油薯溶,上面係連筋位既牛扒 食個陣切開條筋就得牛肉5成熟你見到佢肉面滲緊少少血水就知唔會太熟切開仍然好粉嫩有肉汁 配埋燒汁味道唔錯 肉質夠軟淋同埋肉味濃香甜品係士多啤梨慕絲杯 夠香甜口感幼滑1/F, Chun Fai Building, 1-11 Spring Garden Lane, Wan Chai消費$555
ULURU灣仔黑白主題Cafe
環境真係幾特別 黑白畫做背景!
仲要咁大份薯條, 早知一份漢堡加甜品就食!
美國安格斯牛扒配燒汁焗薯配薯蓉
墊底係牛油薯溶,上面係連筋位既牛扒 食個陣切開條筋就得
牛肉5成熟你見到佢肉面滲緊少少血水就知唔會太熟
甜品係士多啤梨慕絲杯 夠香甜口感幼滑

消費$555
難以置信Cafe嘅裝飾係人手畫上去👩🏻‍🎨 ,真係好佩服🙏🏻由樓梯至到店內全部都係手繪畫🎨,每個地方都可以打卡📸**********彩花之里 · 溫室下午茶($388/2位)—————鹹點:泰式魚餅、吉列炸蝦🍤—————甜點係三層架😆,有啲似港女Tea喎!甜點:底層有迷你玫瑰奶凍🌹、朱古力牛角包🍫🥐玫瑰奶凍入口香滑,濃濃奶味,配上少許玫瑰乾花,帶點清新朱古力牛角包則鬆軟👍🏻-中層有迷你蛋糕🍰:柚子、藍莓乳酪🫐、摩卡🍫3款慕絲蛋糕軟滑,柚子同藍莓乳酪酸微微,非常開胃😆-頂層有馬卡龍、Uluru朱古力🍫Macaron非常鬆脆,🍊橙味勁到好似食咗成舊橙咁👍🏻Uluru朱古力🍫濃郁—————🌺迷你朱古力糖果溫室🌺賣相非常適合打卡📸,真係好靚甜品以小盤栽呈現眼前,其實係朱古力餅乾碎配上軟身朱古力🍫,放上玫瑰花🌹裝飾,配合溫室呢個主題😍—————飲品揀咗Tiramisu Coffee同Lavender DreamTiramisu Coffee☕️:咖啡味較為突出,雖然係凍飲,但係冇冰嘅...唔會因為冰而溝淡杯咖啡杯邊仲有朱古力針,好有心思❣️Lavender Dream:薰衣草味濃郁,清甜可解膩店員係
由樓梯至到店內全部都係手繪畫🎨,每個地方都可以打卡📸

**********
彩花之里 · 溫室下午茶($388/2位)

—————
鹹點:泰式魚餅、吉列炸蝦🍤

—————
甜點係三層架😆,有啲似港女Tea喎!
甜點:
底層有迷你玫瑰奶凍🌹、朱古力牛角包🍫🥐
玫瑰奶凍入口香滑,濃濃奶味,配上少許玫瑰乾花,帶點清新
朱古力牛角包則鬆軟👍🏻

中層有迷你蛋糕🍰:柚子、藍莓乳酪🫐、摩卡🍫
3款慕絲蛋糕軟滑,柚子同藍莓乳酪酸微微,非常開胃😆
頂層有馬卡龍、Uluru朱古力🍫
Macaron非常鬆脆,🍊橙味勁到好似食咗成舊橙咁👍🏻
Uluru朱古力🍫濃郁

🌺迷你朱古力糖果溫室🌺

賣相非常適合打卡📸,真係好靚
—————
杯邊仲有朱古力針,好有心思❣️

Lavender Dream:薰衣草味濃郁,清甜可解膩
店員係碟上噴上colour spray,即刻冇咁單調😆

**********
同朋友喺度食野傾吓偈係個唔錯嘅選擇✅
2021-07-15
下午茶
2021-09-18 58 瀏覽
裝修全部以黑白手繪畫為設計,主打中西Fusion菜色彩豐富的精緻菜式與黑白色裝修形成強烈對比,拍照效果一流香煎豬扒配蔬菜煎焗薯仔 燒汁, 煙三文魚凱撒沙律,餐湯,法包 特飲厚切西班牙豬扒煎香淋燒汁 燒汁甜香惹味, 厚切豬扒肉鬆軟味香濃 煙三文魚三大片咸香滋味,加埋爽脆沙律菜果仁粒麵包粒 大碟豐富新鮮好食跟餐包忌廉湯同法包 忌廉湯飲到粟米粒粒蓉,入口順滑柚子梳打,檸茶,玫瑰花茶 用酒杯放特飲幾靚仔 唔知仲以為係酒黎既檸茶用冷泡茶特別清香平均消費$200評分8/10灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓
裝修全部以黑白手繪畫為設計,主打中西Fusion菜
色彩豐富的精緻菜式與黑白色裝修形成強烈對比,拍照效果一流
跟餐包忌廉湯同法包 忌廉湯飲到粟米粒粒蓉,入口順滑
檸茶用冷泡茶特別清香
平均消費$200