餐廳: ULURU
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-09-18 81 瀏覽
Uluru主打High Tea同餐廳布置。是日星期六下午,全日早餐價錢$138+13.8(8款食物),有松露忌廉炒蛋,雜菜田園沙律,肉眼扒開邊三文治,煙肉,龍蝦汁海鮮酥盒,日式螺肉,港式雞蛋仔,煎香草腸,平均每款$18.97,午餐時段包餐湯和凍飲一杯,特飲另外加錢。總結早餐配搭有心思,雞蛋仔加螺肉好地道,環境優美,打卡一流,海鮮酥盒好味。不過雞蛋仔唔脆好淋,唔好味,肉眼扒開邊三文治變肉眼扒法包。期待下次再去試下午茶。

ULURU沙律
2021-09-16 47 瀏覽
Semi-hidden cafe at wanchai with a spacious and comfortable atmosphere. It had a front and back portion so I never have to worry about waiting for seats 😆 This huge cafe has simplistic furniture and Instagramable decor, while I was there I saw a group of girls taking pictures with flowers along the corridors of the cafe! 😂 Not only is the decor camera-worthy, their food presentation doesn’t lose in this aspect as well! For our mains we got white cream sauce mussels and carbonara. The mussels wer

For our mains we got white cream sauce mussels and carbonara. The mussels were fresh and with the white sauce was just enough to enhance the flavour without covering the taste of the mussels. The carbonara was bigger than I expected and had plenty of mushrooms!

For our desserts and drinks we got a Hanami, Nemophila No Oka, Rose Sangaria, Rose tea and lavender dream. Actually we didn’t order the Rose sangaria but it was on the house due to a little hiccup and we were so glad we got to try it as it was amazing! It was citrusy but not sour and mildly sweet due to the Rose syrup. Hanami is a Rose jelly top, lemon cheesecake bottom with biscoff bits all over. It was the perfect combination of flavours and texture! The other dessert was basically a brownie with sugar decoration. The brownie was abit small but very dense and heavy. 😋
"𝑃𝑎𝑖𝑛𝑡𝑖𝑛𝑔 𝑖𝑠 𝑗𝑢𝑠𝑡 𝑎𝑛𝑜𝑡ℎ𝑒𝑟 𝑤𝑎𝑦 𝑜𝑓 𝑘𝑒𝑒𝑝𝑖𝑛𝑔 𝑎 𝑑𝑖𝑎𝑟𝑦."話說大家中學VA攞咩grade? 利申每次都係fail☺️ 去到而家都淨係識畫火柴人🥲 可唔可以搵人教我畫畫今次就去左灣仔一間黑白唯美西餐廳成間餐廳都用咗黑白手繪畫做裝修牆上面啲畫都係親自畫嘅❤️好似去咗另一個平行時空咁💕而且畫得好靚添🔫🔫啱晒想食嘢又想影吓靚相嘅人😚打卡一一一流😜港女come on📸️店舖好有空間感✨ 啲位都好闊落 好舒服餐廳仲有梳化 對住牆身咁唯美嘅黑白畫睇住啲畫真係飯都唔洗食 想影多幾張相唔係趕時間嘅不妨食完可以坐耐啲😆而且食物擺盤真係好靚🤤平時仲有lunch menu同埋afternoon tea我見有啲tea set 好得意好靚好想試吓🤪喺港島返工嘅記得放工過來試吓啦 💆🏽‍♀️💆🏽——————————————————————〖香煎三文魚柳配檸檬牛油忌廉汁🐟〗$198好掛住外國嘅三文魚 好有鮮味✨呢間三文魚煎得幾嫩 外脆內軟🤪煎到成塊皮係金黃色㗎🥰而且塊皮都有海鹽調味個cream sauce味道調得啱啱好帶點檸檬🍋既酸味 口感更豐富想奶晒個碟啲汁😚啲配菜都唔輸蝕 煎得j

話說大家中學VA攞咩grade?
今次就去左灣仔一間黑白唯美西餐廳

飯粒分明 唔會煮到成pat野咁
帶子大粒之餘 個飯面仲要舖滿蟹子🤩
食到一粒粒咁好有口感😋口感十足
仲有好多菇擺埋去個飯度一齊煮
個飯頓時香咗一倍!

〖ULURU Rose Tea🍹〗$52
好靚啊✨💕少女心大爆發
即刻拎起部電話影相📸️
見到杯嘢飲插咗條草上去好搞笑😚
咁嗰條草其實就係薰衣草嚟嘅
玫瑰味再加埋淡淡嘅薰衣草味
再帶陣陣茶香
最緊要係唔會太甜😆

☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎

#eatwithnous_灣仔
#eatwithnous_西式
#eatwithnous_黃店

評分🌟(10分最高)
價錢💰: 7.5/10

🥂𝗨𝗟𝗨𝗥𝗨 𝗖𝘂𝗶𝘀𝗶𝗻𝗲
📍灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓

⏰𝗢𝗽𝗲𝗻𝗶𝗻𝗴 𝗛𝗼𝘂𝗿𝘀⏰
𝗠𝗼𝗻-𝗦𝘂𝗻: 𝟭𝟮:𝟬𝟬-𝟮𝟯:𝟬𝟬

#foodie #hkfoodie #hkig #hkfood #instafood #foodstagram #globaleats #hkgirl #hkfoodielife #photography #hongkong #western #foodoftheday #pasta #risotto #rose #西式 #美食 #小食 #相機食先 #香港美食 #意大利飯 #吃貨 #酒 #打卡 #手機食先 #灣仔美食

• Uluru Rose Tea
2021-09-15 46 瀏覽
由細到大一路都好鍾意睇漫畫,由以前細細個嘅黑白色,到而家嘅彩色漫畫,我都覺得黑白色嘅漫畫令我情有獨鍾!今次一踏入呢間餐廳,全部裝修都係呈現黑白色嘅風格,令我好似置身於漫畫嘅世代!連餐盤,餐墊都係用咗黑白色😍😍而家牆身每區都係唔同的風格,到處都係打卡嘅好地方!🍡Tiramisu Coffee HK$52Tiramisu同coffee嘅配搭真係好好!一聞就聞到好香咖啡味,飲飲吓Tiramisu味慢慢滲出來,所以口感上都幾得意!🍡ULURA Rose Tea HK$52一嚟到就見到有朵好靚嘅玫瑰花😍😍我一開始以為玫瑰茶係會比較甜,因為好多餐廳都會加咗糖漿落去!反而呢一杯又唔算太甜,飲到茶味重啲!啱我口味!🍡南瓜湯由於我哋叫咗個晚餐set,所以就有南瓜湯附上😌😌有時候真係好驚喺餐廳飲到啲好難飲嘅南瓜湯,好多都好稀,但呢度嘅南瓜湯反而令我有驚喜!南瓜煮到溶晒,飲落去有粒粒南瓜蓉!而且味道好濃郁!🍡酥炸軟殼蟹忌廉意大利飯 HK$148第一啖入口就食到好香濃嘅忌廉汁😍😍意大利飯仲要好Creamy,同時又有炸到脆卜卜嘅軟殼蟹!🍡澳洲肉眼扒配紅酒燒汁 HK$268肉眼咬落好Juicy,同埋唔算太老,配埋

🍡Tiramisu Coffee HK$52

🍡ULURA Rose Tea HK$52

🍡南瓜湯

🍡酥炸軟殼蟹忌廉意大利飯 HK$148

🍡澳洲肉眼扒配紅酒燒汁 HK$268

肉眼咬落好Juicy,同埋唔算太老,配埋佢嘅燒汁好入味!配菜方面有蘆筍,西蘭花,薯仔同黃瓜!顏色擺盤好色彩繽紛!

🍡蘋果金寶 HK$78

蘋果喺最底好香甜,配埋最面層厚實嘅cream好夾!雪糕球比我想像中好食,因為佢質地比較黏同厚實,同埋好重牛奶味!😍

2021-09-15 40 瀏覽
高質系列 – ULURU💛當慈善機構都可以被針對後🤬在香港既生活絕對係要步步為營😩係灣仔既一間高質黃店早前兩週年🥳正正係撐左運動加疫症既兩年🥺中間為學生醫護付出唔小🙏🏻非常感激------------------------------環境: 位於灣仔春園街既小轉角位🧐行過平實唔起眼🤔但入去就內有乾坤餐廳以全黑白色作為主調😇主題為夢想最大既特色係牆上既畫都由人手畫製😍餐廳長長既走廊如同置身於藝術館🥰由門口開始😍一路行到去座位到沿路都充滿住打卡位📸留低成日影相都可以用餐位置亦非常大🤗好舒服好休閒------------------------------食物: 蜜味沙爹醬雞肉串燒 ($78)🍖火喉好好🔥外層夠香得黎內裡面夠嫰帶好輕微既香辣🌶️再點上特製醬汁味道層次非常豐富👍🏻係唔錯既開胃小食伴菜沙律都夠哂新鮮好味🥗無敷衍了事煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯 ($158)🦞份量非常之多😚岩哂同朋友開心SHARE龍蝦汁完全滲入每粒意大利米當中🤤每一啖都充滿住湯汁味同米飯香味😋🦀蟹籽帶出一點口感既層次同一點鹹鮮帶子大大粒💯煎得岩岩好,鮮嫰彈牙Tiramisu Coffee ($52) 🍹咖啡味香唔算濃☕
高質系列 – ULURU💛

份量非常之多😚岩哂同朋友開心SHARE
龍蝦汁完全滲入每粒意大利米當中🤤
每一啖都充滿住湯汁味同米飯香味😋
🦀蟹籽帶出一點口感既層次同一點鹹鮮
帶子大大粒💯煎得岩岩好,鮮嫰彈牙

Tiramisu Coffee ($52) 🍹

服務: 7.5 /10

地址: 灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓
人均消費: $ 150 - $ 200
2021-09-14 45 瀏覽
近排好興食港女下午茶🥰 今日我哋就嚟到ULURU嘆下午茶🥳一入到去間鋪都係黑白手繪風格嘅牆紙夾埋白色嘅枱枱櫈櫈🤍🖤好似身在呢個手繪世界入面咁最啱同朋友仔一齊打卡喇📸性價比🐷🐷🐷🐷🐷🐷好食指數🐷🐷🐷🐷🐷(*滿分10🐷)🐽二人溫室下午茶 $338整體來講都係算比較有驚喜😂但唯一係甜點同鹹點比例不均 導致食落去可能有啲膩🤔🤍泰式炸魚蛋&吉列炸蝦炸魚蛋就係平時魚餅味再加一啲泰式風味 辣辣地咁🌶️炸蝦冇雪藏味反而有少少鮮甜 面衣幾香口下🍤-呢兩款鹹點亦都係豬豬喺整個下午茶入邊嘅最愛!🤩🖤馬卡龍馬卡龍咬落去鬆化甜度適中 食落口度就已經溶溶地 係一款有空氣感嘅甜食💖🤍ULURU朱古力呢款朱古力入面係軟滑嘅朱古力夾心🍫但係就真係甜到漏啦😐可能失戀或者失業嘅時候食呢種甜味就會覺得啱啱好🥱🖤藍莓乳酪蛋糕&柚子蛋糕&朱古力蛋糕一眾甜食中藍莓同埋柚子蛋糕偏酸甜口 感覺上就比較清新🍋朱古力蛋糕有較濃黑朱古力味 蛋糕底係海綿蛋糕🍰 食落口味都係唔錯嘅 但係豬豬就偏愛藍莓乳酪蛋糕🥳🤍迷你玫瑰奶凍食落淡淡地玫瑰味 奶味相對重啲🐄有啲細塊嘅玫瑰花瓣碎喺上面❤️🖤朱古力牛角包牛角包咬落去都幾鬆軟👍🏻有啲朱古力粒粒係😙不過口味

性價比🐷🐷🐷🐷🐷🐷
好食指數🐷🐷🐷🐷🐷

(*滿分10🐷)

🐽二人溫室下午茶 $338

🤍泰式炸魚蛋&吉列炸蝦

-呢兩款鹹點亦都係豬豬喺整個下午茶入邊嘅最愛!🤩

🖤馬卡龍

🤍ULURU朱古力

🖤藍莓乳酪蛋糕&柚子蛋糕&朱古力蛋糕

🤍迷你玫瑰奶凍

🖤朱古力牛角包

牛角包咬落去都幾鬆軟👍🏻有啲朱古力粒粒係😙不過口味就比較普通 算係正常發揮👀

🤍迷你朱古力糖果溫室

佢上面係有啲朱古力碎下面有朱古力慕斯 上面嘅玫瑰只係擺設冇得食🥸今次我哋真係食土🥱成個造型就係一個玫瑰花盆最適合擺喺IG呃like🤓但係盆栽甜品喺香港hit咗咁耐 呢個甜點就冇乜特別🙊

🖤Rose Tea &Lavender Dream

Rose tea比較重玫瑰味 啖啖都好似飲緊一個玫瑰花田 🌹Lavender Dream就係荔枝茶上面有啲薰衣草碎 但係飲落都係偏甜😞 Rose tea就會比較清新啲就適合喺食咗咁多甜品之後解下膩👌🏻

🐽三色芝士焗香脆粗直薯條 $58

薯條就偏鹹 不過因為食咗咁多款甜品 就會中和番甜品嘅嗰種甜膩👀

總括嚟講呢間都係比較適合打卡😐比較鍾意食較甜嘅朋友可以試吓🤓
  • 彩花之里·溫室下午茶
2021-09-14 5030 瀏覽
上星期去完書展諗住同朋友食埋Dinner所以就上網搵下有咩特式餐廳搵到呢間以黑白漫畫做主題嘅cafe 無論係裝修定食物都好吸引🔳🔲而且又就腳 係利東街附近 一於去打埋卡食埋飯先走😛.🌟Peach Mojito ($78)見到隔離枱嘅飲品咁靚我地都忍唔住要點呢杯Mojito啱晒女仔口味🍹味道比較甜 亦都有淡淡嘅青檸味加上清新嘅桃味真係好有夏日嘅感覺🍑.🌟Salted Sakura ($52)呢杯Mocktail 夠晒特別 除左充滿玩味嘅斜杯之外櫻花味嘅飲品真係未試過味道主要係甜甜地 加上鹽嘅少少咸 都幾開胃而且杯底仲有朵好靚嘅花花🌸.🌟三文魚卡邦尼意粉 ($138)意粉估唔到份量都幾多🍝 我地加左$30 蚊多左一朵三文魚花調味唔錯而且意粉汁充足 加上煙肉、蘑菇同洋蔥組合成一個經典嘅Carbonara.🌟煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯 ($158)呢個意大利飯完全係將我鐘意嘅食材放晒一齊🤤帶子肉質結實彈牙 仲有3大粒而且龍蝦汁味道香濃 加埋粒粒蟹籽令口感昇華🦞啱晒鐘意食海鮮嘅朋友.🌟粉蝶花之丘 ($88)見到個咁優美嘅名 就覺得呢個甜品唔簡單 賣相真係好似藝術品咁靚🥰餐廳用上朱古力粉同餅乾碎
上星期去完書展諗住同朋友食埋Dinner
所以就上網搵下有咩特式餐廳
而且又就腳 係利東街附近 一於去打埋卡食埋飯先走😛

🌟Peach Mojito ($78)
見到隔離枱嘅飲品咁靚我地都忍唔住要點
呢杯Mojito啱晒女仔口味🍹
味道比較甜 亦都有淡淡嘅青檸味
加上清新嘅桃味真係好有夏日嘅感覺🍑

🌟Salted Sakura ($52)
呢杯Mocktail 夠晒特別 除左充滿玩味嘅斜杯之外
櫻花味嘅飲品真係未試過
味道主要係甜甜地 加上鹽嘅少少咸 都幾開胃
而且杯底仲有朵好靚嘅花花🌸

🌟三文魚卡邦尼意粉 ($138)
三文魚卡邦尼意粉

意粉估唔到份量都幾多🍝
我地加左$30 蚊多左一朵三文魚花
調味唔錯而且意粉汁充足
加上煙肉、蘑菇同洋蔥組合成一個經典嘅Carbonara
🌟煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯 ($158)
煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯

呢個意大利飯完全係將我鐘意嘅食材放晒一齊🤤
帶子肉質結實彈牙 仲有3大粒
而且龍蝦汁味道香濃 加埋粒粒蟹籽令口感昇華🦞
啱晒鐘意食海鮮嘅朋友
🌟粉蝶花之丘 ($88)
粉蝶花之丘

漸變嘅粉紅色同粉藍色加添夢幻

餐廳店員嘅服務態度好又有禮貌
牆身仲要係人手畫落去 相信要時常保養先有咁靚
真係一間好有心思嘅Cafe💛
每日我都會有繁複嘅瑣碎事我好想腦海保持一片空白,純白佈置嘅環境簡約的黑白線條仿佛走進了還沒有上色的平面插畫世界難怪好多人都喜歡簡約白色的家居佈置今次我同俊男仔仔一齊享用高級下午茶位於灣仔春園街上一樓 #樓上cafe ULURU有好多漂亮打卡位,這位“溫室少男”做我model仲有個小天臺,食甜品同傾計首選一齊享用二人【彩花之里.溫室下午茶】鹹食方面有泰式炸魚蛋和吉列炸蝦炸魚蛋帶少少辣,炸蝦又好脆口😋😋甜食方面有🍩馬卡龍〈快不及兩秒俾仔仔食咗,佢話牛奶和朱古力味🙈。🍫摩卡和Uluru朱古力〈必試! 濃香的朱古力,唔算太甜,但係入口非常滑溜,外層有少少苦嘅朱古力粉中和甜味。🌹迷你玫瑰奶凍〈超滑溜口感,入口有淡淡玫瑰香,這是我最愛吃的甜品。🥐朱古力牛角包〈少少朱古力夾心,外層幾脆口,我唔鍾意食嗰啲好淋。🍰柚子蛋糕〈口感清新,似日本柚子的清甜。🍰🍒藍莓乳酪〈好重紅莓味,酸酸甜甜,特別醒冒🌱迷你朱古力糖果溫室〈讓我想起我種的多肉植物,但這個是食的,還是第一次。好奇怪,入口真係似沙嘅粗嚡口感,我問仔仔做乜食泥🙊,不算太甜的朱古力,入邊有塊磚塊的朱古力就似朱古力布朗尼。🍹Uluru Rose Tea飲
每日我都會有繁複嘅瑣碎事
我好想腦海保持一片空白,純白佈置嘅環境
簡約的黑白線條
仿佛走進了還沒有上色的平面插畫世界
難怪好多人都喜歡簡約白色的家居佈置

今次我同俊男仔仔一齊享用高級下午茶
位於灣仔春園街上一樓 #樓上cafe ULURU
有好多漂亮打卡位,這位“溫室少男”做我model
仲有個小天臺,食甜品同傾計首選

一齊享用二人【彩花之里.溫室下午茶】

鹹食方面有泰式炸魚蛋和吉列炸蝦
炸魚蛋帶少少辣,炸蝦又好脆口

😋😋甜食方面有
🍩馬卡龍〈快不及兩秒俾仔仔食咗,佢話牛奶和朱古力味🙈。

🍰柚子蛋糕〈口感清新,似日本柚子的清甜。

🍰🍒藍莓乳酪〈好重紅莓味,酸酸甜甜,特別醒冒

不算太甜的朱古力,入邊有塊磚塊的朱古力就似朱古力布朗尼。

🍹Uluru Rose Tea飲下佢有些似玫瑰露🌹一樣,淡淡玫瑰香甜,屬少甜。
🍸仔仔杯lavender dream,入口好重薰衣草💐香味,而且更帶荔枝嘅甜味,杯上的裝飾荔枝也可以吃。

我發覺我仔仔比食正餐食更多🙊🙊
我朋友見到都想食,最關心會問係咪好甜?正體上嚟講唔算太甜,以甜品嘅水準和環境嚟講算唔錯,我另外見到午餐價錢($78-$128)都幾經濟,餐廳位都算多,下次可以過嚟試。

唯一遺憾,我哋食飽後,仔仔心不在焉做古靈精怪表情氹年輕女待應生聊天😒,完全無視我呢位阿媽。🤧🤧🤧🤧

2021-09-13 52 瀏覽
呢間可能係我發掘到最打卡able嘅平民餐廳,話好似走入童話世界真係一啲都唔誇張, 因為呢間店嘅主題係黑色同白色, 裏面所有嘅裝飾都係黑白相間, 好似入咗一個2D平面嘅童話書世界。 店裏面環境寬敞, 播著悠閒嘅純音樂, 真係鬧市中嘅歇腳綠洲。 鍾意打卡同飲飲食食嘅人都唔可以錯過呢間餐廳, 一個得黑色同白色嘅世界,影相影到人都白淨d。 👅酥炸軟殼蟹忌廉意大利飯 $148軟殼蟹義大利飯呢個組合真係未聽過, 真係有成隻蟹喺入面 炸得好香脆,但炸蟹裡面仲保留住少少蟹膏同蟹汁,估唔到裏面仲係咁juic, 忌廉汁好creamy, 美中不足嘅就係 risotto唔夠多汁,如果再多啲汁就完美喇 👅香辣烤春雞配炸薯條 $168呢個係食肉獸大愛, 有足足半隻春雞,每一啖都係肉。炸薯條都炸得好香脆,可以改善嘅地方係烤雞可以落多啲烤汁去烤 👅南瓜湯 ( 隨餐加18蚊)呢個餐加18蚊就可以附送湯或者沙律。我同朋友都揀湯。南瓜湯味道濃郁,仲會飲到粒粒南瓜肉 ♟收加一服務費

呢間可能係我發掘到最打卡able嘅平民餐廳,

話好似走入童話世界真係一啲都唔誇張,

影相影到人都白淨d。

👅酥炸軟殼蟹忌廉意大利飯 $148

👅香辣烤春雞配炸薯條 $168

👅南瓜湯 ( 隨餐加18蚊)

♟收加一服務費
~💛支持下良心Cafe💛 牆上面嘅黑白色2D壁畫全部都係由大學生親手畫㗎,好有特色!初初睇相以為ULURU好細,原來比想像中大好多,亦都有好多可以打卡既位置。真係好多人打卡,坐低咗食飯都覺得自己有少少去咗韓國Cafe既感覺🤍野食方面,大阪燒雞翼幾特別,甜甜地鹹鹹地再加啲木魚絲係面!海鮮pizza就普普通通啦。都係甜品比較出色,甜品一送到隔離檯d人全部嘩嘩聲。呢個係粉蝶花之丘,連個名都好夢幻🍬 全部野都食得㗎!好多檯上野飲上甜品時都發出好讚嘆既聲🤣🤣🤣

海鮮pizza
蝶粉花之丘
海鮮pizza
2021-09-12 57 瀏覽
呢間餐廳以黑白🖤🤍漫畫做主題,好似入咗個黑白童話世界👸🏻咁,地方好闊落,好多打卡位😍啲員工都幾nice~All Day Hope For Freedom ($138)聽講呢度嘅全日早餐幾特別,有雞蛋仔,一場嚟度梗係要試試佢啦😆跟餐會配湯同餐包,嗰日跟咗紫薯湯,飲落去好綿滑,有少少紫薯味😋餐包就無乜特別到主角啦,一送上嚟見到色彩繽紛🤩材料好豐富,我幾鍾意佢個松露醬炒滑蛋,一啲都唔吝嗇,松露醬幾多,個味夠晒香濃🤤煙肉、香草腸同沙律就不過不失,如果啲芝麻醬再多啲就好,食到尾有少少乾🤭肉眼扒開邊三文治塊扒都幾厚,龍蝦汁海鮮酥盒不錯,細細件啱啱好,龍蝦味濃👍🏻我自己就麻麻哋個螺肉,好似同其他唔係太match🥴雞蛋仔嘅份量都多,有半底,但有少少失望,感覺唔似平時街邊啲雞蛋仔,有陣油炸嘅味道,食落有啲油膩🙈自己一個食晒成份可能會有啲吃力,可以同朋友👭🏻一齊嚟share食,另外再叫多個小食,飲杯嘢🍹,慢慢傾吓偈,影吓相📷,輕輕鬆鬆又一個下午😎~環境﹕8/10抵食﹕6.3/10味道﹕6.8/10

我自己就麻麻哋個螺肉,好似同其他唔係太match🥴
All Day Hope For Freedom

環境﹕8/10
抵食﹕6.3/10
味道﹕6.8/10
2021-06-19
呢一間黑白主題cafe 一直都想去好耐🥰由門口到洗手間都精心設計餐廳座位好闊落有好多沙發位,你會坐得好舒服而且每個位置既牆身都有吾同既畫每個位都可以打卡而且門口接待處有一個專為大家影相既地方🤩🤩侍應仲要好好幫你影相😆仲要影得好靚👍🏻👍🏻。黑松露什菌橄欖油意大利粉 $118如果鍾意健康嘢食既你可以點呢個意粉首先佢冇肉,同埋吾會用左好多油去煮佢地黑松露味好香口推薦😇煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯 $158佢既份量好多我地兩個女仔去食食完之後已經6成飽😋佢既意大利飯既醬汁調味好特別超香濃😍帶子仲好大粒😁Uluru Rose Tea $52玻璃杯外面會噴上紅色顏料仲會痴上左好多玫瑰花碎成杯野勁靚甜味為主,好好飲。Lavender Dream $52玻璃杯外面係噴左藍色顏料上面穿上左一粒荔枝好香水果既味道🍊花見 $78🌸外面包圍着餅乾碎中間係檸檬芝士蛋糕上層係玫瑰啫喱味道剛剛好唔會覺得太甜😍
呢一間黑白主題cafe
仲要影得好靚👍🏻👍🏻

黑松露什菌橄欖油意大利粉 $118
如果鍾意健康嘢食既你
可以點呢個意粉
首先佢冇肉,同埋吾會用左好多油去煮
佢地黑松露味好香口

• 花見
  • Lavender  Dream
  • Uluru Rose Tea
2021-09-05 148 瀏覽
#黑白雙色打卡Cafe📸 -以往去嘅打卡cafe 多數喺顏色同環境上花心思 柔和少女系木系佈置 或者色彩繽紛奪目 當我嚟到呢間只得黑色同白色嘅Cafe 反而眼前一亮 感覺返咗去童年漫畫世界🧚🏻-🐥#香辣烤春雞配炸薯條 $168🍅#跟餐湯餐飲 加$28蕃茄西湯色彩嫣紅 新鮮蕃茄打成茸再融入湯中 天然酸味 夠晒醒神半隻烤春雞幾有肉地 脾肉嫩滑可口 雞胸部位嘅肉有啲乾身 不妨醮啲由餐廳調製嘅肉汁 小辣惹味 厚切薯條外脆內軟 好食到唔停得口🤭-🍤#吉列炸蝦 $68現炸現食 入口嗰時仲熱烘烘 麵包糠炸得酥化香脆 大蝦爽口 三兩下手勢 已經食完😋-🌹#花見 $78甜品擺碟太靚 玫瑰花瓣加啫喱 吸睛得嚟 有仙子夢幻feel 要先用手機影相留念😙 啫喱下面係軟身檸檬味芝士蛋糕 連杏仁消化餅碎一齊食 味道👍👍-📍#ULURU Cuisine灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓
#黑白雙色打卡Cafe📸
🐥#香辣烤春雞配炸薯條 $168
🍅#跟餐湯餐飲 加$28

🍤#吉列炸蝦 $68

🌹#花見 $78

📍#ULURU Cuisine
灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓
2021-09-04 98 瀏覽
今日黎到灣仔一間好適合打卡嘅樓上Cafe,黑白色既裝修,簡潔得來帶點型格,餐廳比想像中更大,環境寬敞,座位舒適,好適合打卡📸。同朋友叫咗一個小食拼盤以及Pizza,小食拼盤嘅份量都好多,分別有炸得香脆嘅薯條,麥樂雞件,雞肉串燒,泰式魚餅各三件。泰式魚餅嘅味道酸酸辣辣都幾開胃😋。海鮮pizza🍕,有青口、帶子、蝦作配料, 薄身嘅Pizza好脆口,有濃郁嘅蕃茄同芝士味。飲品嘅賣相相當好,Rose tea ,玫瑰🌹茶味道較甜,杯旁仲有玫瑰花瓣碎可見餐廳嘅用心。Lavender dream🌾 ,淡淡的薰衣草味配上荔枝茶,味道清新可口。

2021-09-04 69 瀏覽
喺灣仔鬧市中嘅春園街,竟然隱藏咗一間超特別嘅打卡Cafe (@uluru.hk)!由門口入去已經充滿漫畫感,牆身、門口、樓梯、擺設全部都以黑白手繪畫做主題,加上柔和嘅音樂,令到成個感覺都好refreshing同relaxing,但最估唔到係嘢食同樣高質!💛 燒雞胸卡邦尼意粉($108 + $30)份量比想像中大,雞胸要額外加$30,薄切燒得幾香,卡邦尼汁夠濃同埋creamy,賣相亦都好唔錯!💛 白酒忌廉牛油紐西蘭半殼青口配蒜蓉包($118)青口大細適中,而且同個白酒忌廉汁好夾,再點埋蒜蓉包係絕配!另外兩個主菜我哋都加錢升級咗餐湯/沙律/餐飲,額外轉特飲都有優惠㗎!💛 Tiramisu Coffee($52)超大杯嘅特飲,好襟飲之餘同埋杯邊亦都有朱古力碎做裝飾方便打卡,味道其實有啲似hazelnut coffee💛 Strawberry Lady($78)幾清新嘅一杯cocktail,sparkling加brandy,酒味唔會太濃,反而lime juice酸酸地幾開胃,粉紅色啱哂女仔打卡!💛 花見($77)以為主菜同飲品已經好打卡able?其實甜品先係主角!玫瑰啫喱加檸檬芝士蛋糕係超夾嘅

💛 燒雞胸卡邦尼意粉($108 + $30)

💛 白酒忌廉牛油紐西蘭半殼青口配蒜蓉包($118)

💛 Tiramisu Coffee($52)

💛 Strawberry Lady($78)

💛 花見($77)
以為主菜同飲品已經好打卡able?其實甜品先係主角!玫瑰啫喱加檸檬芝士蛋糕係超夾嘅配搭,加埋幾塊花瓣,超級pinky同少女心,好睇又好食!

💛 粉蝶花之丘($88)
呢碟嘢上碟時真係「哇」咗出聲,brownie同chocolate crumble都係無得輸,加上塊糖片拉得好靚,仲要係淡淡嘅漸變色,雖然份量唔算大,但靚到咁價錢都唔過百,見到隔離檯都即刻跟住嗌咗😂

味道: 🌕🌕🌕🌕🌖
服務: 🌕🌕🌕🌕🌗
環境: 🌕🌕🌕🌕🌕
價錢: 🌕🌕🌕🌕🌗

------------
📍 ULURU (灣仔)
灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓
------------

#tiufufoodie在灣仔 #hkfood #hkiger #hkfoodie #hkfoodlover #灣仔美食 #香港foodie #食好西 #香港食評 #香港食好西 #foodlover #hkig #hkigfoodie #相機食先 #週末好去處 #香港好去處 #拍拖好去處 #打卡cafe #打卡甜品 #文青cafe #主題餐廳 #好食西餐 #灣仔 #特飲 #甜品 #黃店 #黃到金 #良心小店 #良心食店