2010-02-21 30 瀏覽
二月十八日 (星期四)同老公仔吃開年飯,本身search了想吃蝦麵店,去到新紀元才知道明日才開市!唯有在附近看看有什麼好吃吧!有點失望...見到UCC,就吃這間吧!反正開年飯應是吃餐好的本身想要lunch set,因為有salad和飲品不用另加廿二元,但是選擇不多,又不合心意老公仔說就點menu內的我點了個海鮮蕃茄意大利飯,老公仔就點了炸雞奄列飯意大利飯就較先來到!吃了一口,大家都覺得不似平時吃的risotto,米的大小又不似...而味道都可以,蕃茄汁很惹味,海鮮有蝦,魷魚等炸雞奄列飯,有三件小炸雞,加上白汁,味道可以奄列飯的飯是加了咖哩汁的,但是淡味的,味道只是一般埋單平均每人都要$70,不太抵吃,加上味道只是一般!
二月十八日 (星期四)

老公仔說就點menu內的

我點了個海鮮蕃茄意大利飯,老公仔就點了炸雞奄列飯
意大利飯就較先來到!
而味道都可以,蕃茄汁很惹味,海鮮有蝦,魷魚等

炸雞奄列飯,有三件小炸雞,加上白汁,味道可以
奄列飯的飯是加了咖哩汁的,但是淡味的,味道只是一般

埋單平均每人都要$70,不太抵吃,加上味道只是一般!
海鮮蕃茄意大利飯
炸雞奄列飯
2010-02-18
2009-09-20 19 瀏覽
上星期五勁多o野做.....累到死! 好彩lunch同d同事o係UCC 嘆o左杯好好味o既招牌咖啡, 精神晒! 所以, 真係要值得一讚!佢杯咖啡真係好香濃, 配埋coffee cream.....仲好滑添~~ 好想知佢最貴o個杯藍山咖啡係點呀? 下次有機會一定要試下! 不過要出糧有錢先, 因為好似要成八十八蚊一杯......好貴啊!p.s. 茄汁海鮮意粉同法式西多士都好正架! 不妨試下啦......
上星期五勁多o野做.....累到死!

好想知佢最貴o個杯藍山咖啡係點呀? 下次有機會一定要試下!

• 招牌咖啡
2009-08-27 9 瀏覽
專登等2點半後才去,貪佢tea set細份量,可以食多幾款1.蜆肉磨姑意粉:汁太稀冇乜味道,蜆肉亦冇味,幸好冇沙,意粉唔夠爽,似港式荼餐廳2.芝麻醬法式小多士:麻麻地,夾餅好食好多3.招牌熱咖啡:唯一冇變之味道食過4間分店,始終都係尖沙咀新世界店最有水準
專登等2點半後才去,貪佢tea set細份量,可以食多幾款

2.芝麻醬法式小多士:麻麻地,夾餅好食好多
3.招牌熱咖啡:唯一冇變之味道

食過4間分店,始終都係尖沙咀新世界店最有水準
2009-08-27
2009-08-12 9 瀏覽
我今日食lunch...食左茄汁海鮮湯意粉..好正!D 意粉索哂海鮮的鮮味隻蝦D味都幾鮮甜!!!我個friend話佢個碟意大利飯都唔錯....我地兩個跟餐叫(drinks + salad)埋單成ニ百蚊好似貴左D lor)雖然味道good, 但係真係太貴la....
我今日食lunch...食左茄汁海鮮湯意粉..好正!
D 意粉索哂海鮮的鮮味

隻蝦D味都幾鮮甜!!!
我個friend話佢個碟意大利飯都唔錯....
我地兩個跟餐叫(drinks + salad)
埋單成ニ百蚊
好似貴左D lor)
雖然味道good, 但係真係太貴la....
2009-08-10
  • 茄汁海鮮湯意粉
2008-10-10 18 瀏覽
同同事中午去食Lunch, 等左都幾耐 咖哩雞飯 >>咖哩超普通, 雞超 Dry 海鮮omelet 飯 >> 蛋凍 + 普通抄飯 最慘! 跟住成個下午勁口乾 >>> 應該唔少味精甘既價錢,唔值
同同事中午去食Lunch, 等左都幾耐

咖哩雞飯 >>咖哩超普通, 雞超 Dry

海鮮omelet 飯 >> 蛋凍 + 普通抄飯

最慘! 跟住成個下午勁口乾 >>> 應該唔少味精
甘既價錢,唔值

2008-02-04 18 瀏覽
2月3日係Monchichi生日,所以今日我、阿撈、阿綺、多核士同老外呼吸墮連男請佢去UCC吔飯。係openrice知道該店不設訂枱,而且天天爆滿,於是預早打定電話去問佢地嘅人潮幾點開始,店員嘅答覆係12點2,於是今日要拿拿聲出發,果然1點前已大排長龍。上環呢間UCC無自助沙律吧,不過一樣可以叫任何主菜加$22就有沙律及飲品。今日各人點嘅款式都唔同,老外呼吸墮連男點嘅茄汁湯意同阿撈點嘅豆奶意似乎唔錯,因為佢地可以全碟食光。寿星女點嘅牛仔骨鐵板餐,有2大塊牛仔骨、一堆薯角、一堆意粉、幾件西蘭花紅蘿白,仲有3塊蒜蓉飽,佢又清晒!另外點嘅小食有炸雞件同炸薯角,一樣滋味。Monchichi生日,當然要加碼,點埋士多啤梨西多士過佢吔,佢一樣清晒,真係乖女。祝Monchichi生日快樂、心想事成!

另外點嘅小食有炸雞件同炸薯角,一樣滋味。

祝Monchichi生日快樂、心想事成!
2007-11-20 16 瀏覽
因為要到樓上跟客戶開會,便到這兒吃個午餐。這兒絕不是一個男上班族吃午餐的好去處,因為客人多數係婦女團體、年輕情侶、親子聚會,一個男人單拖,感覺超奇怪!點了客咖哩豬扒飯,加薯仔沙拉和凍咖啡,埋單$90,偏貴。那咖哩豬扒飯其實幾好味,份量亦足夠男生食用。倒是那薯仔沙拉份量細小,相當「小家」,而餐飲凍咖啡亦略嫌淡了些,配合UCC 奶精,有「妹仔(奶精)大過主人婆(咖啡)」之嫌!應該冇下次!
因為要到樓上跟客戶開會,便到這兒吃個午餐。
點了客咖哩豬扒飯,加薯仔沙拉和凍咖啡,埋單$90,偏貴。
應該冇下次!
2007-05-27 11 瀏覽
每次到這裡都要排隊因中午食飯時間關係啦,但這裡的番茄汁海鮮意粉真係好得嗰隻,啲汁濃度剛剛好,意粉有彈牙,海鮮有入味兩者配合得非常之好值得一試。店員肥姐姐有又禮貌都OK架。
2007-02-28 11 瀏覽
感覺的事很難說,坐在這裡近窗的位置,人客少少,聽著簡單的日本卡通音樂,竟然有在日本的咖啡店的感覺,我自己也解釋不到為何。約了朋友傾點東西,他遲來,唯有吃了早餐先,就要了個吞拿魚醬窩夫的早餐。窩夫即叫即製,上檯是熱辣辣亦香噴噴。窩夫有點硬,不夠鬆軟,都有蛋香,塗上牛油,味道都算及格。凍凍的吞拿魚醬是敗筆,味道一般,還有點腥,所以單吃窩夫就算。咖啡是這裡的強項,幾香滑順喉~~當然對我而言,勝香園的強勁版較好。埋單36蚊,不便宜,但作為可以舒舒服服坐一下的早餐地方,算不錯。

2006-06-16 13 瀏覽
搭車去到上環食lunch。大家都要了set lunch,有沙律、主菜及咖啡茶。所謂沙律是一個雪榚球形狀的蛋白粟米薯茸,毫無味道。五個人佔四個都要茄汁牛肉奄列飯,我亦是其中之一。醬汁又香又濃,可能用了牛油和牛肉汁煮的關係,用來撈飯好滋味,我第一次食晒D汁。蛋煎得好滑。而D飯就好腍,口感唔似珍珠米。另一同事要了魷魚墨汁意粉,原來只是普遍的意粉,再撈上墨汁,而不是黑黑的墨汁意大利粉。我試了一口,味道亦好香,意粉亦夠彈牙。加埋一後,每人$85,認同以下食友所講,以這個價錢,在中上環還有好多更好的選擇。
搭車去到上環食lunch。
大家都要了set lunch,有沙律、主菜及咖啡茶。
所謂沙律是一個雪榚球形狀的蛋白粟米薯茸,毫無味道。
2006-05-26 16 瀏覽
到此店食lunch。咖哩雞飯汁太多雞冇鮮味。餐飲轉炭燒咖啡。杯咖啡味道OK,但服務生解釋收費時不清晰﹐令我及另外兩名友人誤會轉炭燒咖啡唔使加錢(雖然我們已覺得奇怪且再三查問但服務生的解釋真的誤導了我們)。接近一百元一個午餐在中環區絶對可以有好多更好的選擇。
2006-03-18 9 瀏覽
今日下午到這裏食tea,約兩點半,整間餐廳都幾乎坐滿.我叫了個照燒雞漢堡飽餐,和一杯凍朱古力咖啡,(但這裏不是稱莫卡咖啡).飲品先到,上面d cream 味道好好,杯咖啡都ok, 但完全無朱古力味!好似一杯expresso ,好濃郁的咖啡味,而且仲好滑添!而個包都幾好食,但雞無咩味,因為太少照燒汁,所以我嘗試混了茄汁一齊食,反而好好味喎!唔知點解d茄汁特別好味,但它只不過是一支普通的地捫蕃茄汁.都係香港出品!
今日下午到這裏食tea,約兩點半,整間餐廳都幾乎坐滿.