2017-08-04 51 瀏覽
星期六同閨蜜睇完電影,打算係鰂魚涌搵啖好食,見到true house Tiffany blue的靚靚招牌,就決定入去食lunch啦!我叫左一個「true house特式飯」($56),由厚切餐肉、豬肉腸、煎蛋、雞翼組成,加上見到同店名一樣的菜式,當然要試下啦!想不到黑椒味道濃郁,而且雞翼十分香脆,煎蛋竟有流心效果,豬肉腸非常有咬口,簡直是平靚正呀!另外,我揀左「蘋果汁」,天氣咁熱,飲返一杯凍冰冰,又酸酸甜甜的果汁,真係非常爽口開胃呢!朋友叫了一碗湯,非常清甜,香氣四溢,而且料十分足,份量非常大碗,可算是美味又抵食呀!整體上,喜歡這間餐廳的雅緻,真心好合適閨蜜黎食,不但店鋪的佈置夢幻,食物又好味,相信女士絕對會好鐘意呢!
星期六同閨蜜睇完電影,打算係鰂魚涌搵啖好食,
就決定入去食lunch啦!

我叫左一個「true house特式飯」($56),
由厚切餐肉、豬肉腸、煎蛋、雞翼組成,
加上見到同店名一樣的菜式,當然要試下啦!
想不到黑椒味道濃郁,而且雞翼十分香脆,
煎蛋竟有流心效果,豬肉腸非常有咬口,
簡直是平靚正呀!

另外,我揀左「蘋果汁」,天氣咁熱,
飲返一杯凍冰冰,又酸酸甜甜的果汁,
真係非常爽口開胃呢!

朋友叫了一碗湯,非常清甜,香氣四溢,
而且料十分足,份量非常大碗,
可算是美味又抵食呀!

整體上,喜歡這間餐廳的雅緻,
真心好合適閨蜜黎食,
不但店鋪的佈置夢幻,食物又好味,
相信女士絕對會好鐘意呢!
2017-07-31 31 瀏覽
一起身早餐都未食已經衝左出去睇戲,睇完之後覺得差d餓死🙈即刻search下附近有咩食——發現左呢間True House門面幾靚,作為外貌協會成員,一於去試!門面以tiffany blue和白色為主,餐牌是以彩色粉筆寫在黑板上,像是鬧市中突然有間海邊小屋似的。一進來就看見這幅可愛的塗鴉牆,貼滿店主的即影即有,感覺很溫馨。座位是一字排開的吧枱設計,在這小小的空間中,這樣能容納更多客人。網上評價推薦這裏的鰻魚飯,可是也許因為過了正常的午飯時間,鰻魚飯已經售罄了。只好下次再試吧!我點的是香煎肉眼牛扒拌黑椒汁飯。因為價格實惠,原本沒有抱很大期望,但這塊牛扒不但份量不少,肉質也鮮嫩,火侯拿捏得很好,配上黑椒汁很香口。飲品方面,我選了意大利菜湯,酸酸的很開胃。如果喜歡凍飲也可選擇蘋果汁呢。整體來說食物質素不錯,價格實惠,環境也很雅致,是不錯的小店。
一起身早餐都未食已經衝左出去睇戲,
睇完之後覺得差d餓死🙈
即刻search下附近有咩食——
發現左呢間True House門面幾靚,
作為外貌協會成員,一於去試!

門面以tiffany blue和白色為主,
餐牌是以彩色粉筆寫在黑板上,
像是鬧市中突然有間海邊小屋似的。

一進來就看見這幅可愛的塗鴉牆,
貼滿店主的即影即有,感覺很溫馨。

座位是一字排開的吧枱設計,
在這小小的空間中,這樣能容納更多客人。

網上評價推薦這裏的鰻魚飯,
可是也許因為過了正常的午飯時間,
鰻魚飯已經售罄了。只好下次再試吧!

我點的是香煎肉眼牛扒拌黑椒汁飯。
因為價格實惠,原本沒有抱很大期望,

飲品方面,我選了意大利菜湯,酸酸的很開胃。
如果喜歡凍飲也可選擇蘋果汁呢。

2017-07-31 32 瀏覽
True House.小店巨扒鰂魚涌小店特別多,因為食LUNCH人潮也特別多時不時因工作需要,會到此區搵食因此有機會試多幾家小店看到肉眼扒意粉都只是60元左右非非常誘人肉眼扒真的大大件,份量令人心心眼彷彿是2人前的SIZE調味剛剛好,黑椒汁香濃惹味咬入口即香氣充滿口腔肉汁仍然豐富,這樣一個LUNCH口腹也無比滿足了

True House.小店巨扒

鰂魚涌小店特別多,因為食LUNCH人潮也特別多
時不時因工作需要,會到此區搵食
因此有機會試多幾家小店

看到肉眼扒意粉都只是60元左右
非非常誘人

肉眼扒真的大大件,份量令人心心眼
彷彿是2人前的SIZE
調味剛剛好,黑椒汁香濃惹味
咬入口即香氣充滿口腔
肉汁仍然豐富,這樣一個LUNCH
口腹也無比滿足了
2017-07-28
午餐
2017-07-29 1504 瀏覽
放假真好! 可關掉準時6:00am響的鬧鐘, 讓自己一直睡...一直睡, 自然醒是最美好的! 嘩! 今日一醒來看看時鐘, 原來已是11:00am多, 唔怪得肚子不斷叫喊中, 這個時間, 早餐又唔係, 午餐又唔係, 就早午餐一齊來, 吃個  early lunch, 哈!趁班白領人士未到 lunch hour, 馬上落街覓食, 免得有排等。來到一間綠白色的“小屋”, 裝潢簡樸, 門口放了植物、落地玻璃窗貼上可愛的小盆栽、牆上掛了幾個相架、家庭式的坐地風扇、貼在牆上的即影即有合照等等, 好有家的感覺, 舒適自在。香港地寸金呎土, 我所租的房子也只是100呎多, 而這間“小屋”也是地方小小, 只有一排面牆的高枱和一張兩人枱, 還有一個佔地較多的半開放式廚房。******************************看看手寫餐牌, Set Lunch有 A-E 五款選擇, 背面還有一款重量級扒餐, 每份主菜可揀跟意大利菜湯、菜蜜或蘋果汁。一向喜歡喝湯的我, 揀了配意大利菜湯。熱辣辣上枱, 散發出陣陣酸香。湯身呈鮮橙紅色, 稀稠度適中, 呷一口, 味道酸咪咪, 滿有茄香, 開胃醒神。舀一舀,
意大利菜湯
一向喜歡喝湯的我, 揀了配意大利菜湯。熱辣辣上枱, 散發出陣陣酸香。湯身呈鮮橙紅色, 稀稠度適中, 呷一口, 味道酸咪咪, 滿有茄香, 開胃醒神。舀一舀, 有不少湯料, 紅蘿蔔、蕃茄、椰菜、西芹、洋蔥 等等, 落足料炮製, 各食材保持清爽, 仍存咬口, 加上湯身並沒有泛着油光, 喝起來不覺油膩。
****************************
蒲燒鰻魚煎蛋飯/意粉
六款午餐中只有一款有魚, 這客蒲燒鰻魚煎蛋飯/意粉 ($65)一早已被我看中。揀了配白飯, 還指定少飯多菜, 小店就有這種好處, 彈性大, 如在家吃飯般。白飯配上一大件鰻魚、一隻太陽蛋, 旁邊還有幾棵翠綠清爽的西蘭花, 再淋上照燒汁 和灑些香草, 並用照燒汁在碟上畫紋, 賣相不錯, 看出大廚的用心。
看着那隻完整無缺的太陽蛋, 不禁令我想起小時候在家吃的太陽蛋豉汁撈飯, 當時這麼簡單已可令我吃得開心, 當然今日旁邊還多了一大件鰻魚, 就更加滿足, 哈! 先輕輕把太陽蛋輕刺穿, 蛋汁 緩緩地滲入米飯 當中, 滿有蛋香, 正! 雞蛋滑溜, 亦帶些焦香, 煎得剛好。
鰻魚 體積不少, 挺有份量, 底面均燒至焦黃, 沾上照燒汁, 鹹香帶甜, 烹調入味, 肉質肥美油潤, 挺嫩滑, 單單品嚐它已覺美味, 再舀一羮連雞蛋 白飯 同吃, 更加滋味滿足。
室雅何需大!? 這細細的“小屋”可讓我舒舒適適坐下來, 吃份簡簡單單午餐, 吃後令人又飽足又回味, 有這份親切的感覺, 就已經可令我滿足!
2017-07-13 129 瀏覽
整天高溫午後33度實在想不到有任何地方解暑中學時會約同學游泳今天去鰂魚涌探訪我的母校出了女狀元校友情誼 要做d 野在海澤街下午懶洋洋又酷熱見到一鰻魚煎蛋飯65$上open rice check 過都一致好評2點半只一個客幾清靜叫了餐飲的萍果汁原來是半鮮的金黃澄明很好感這樣的兩項65$沒小費食記老友真好介紹他們的鰻魚相當厚非常鮮美估計來貨用得精緻煎太陽蛋我喜歡的半生很甜美 而鰻魚意粉的汁也好吃😋開胃清新一個超水準小小店海澤街角一燈塔六十五元換來一下午的醒目
整天高溫
換來一下午的醒目
2017-07-13
  • 鰻魚煎蛋飯/意
2017-07-13 86 瀏覽
今日去鰂魚涌見客,見完後又到食飯時間,看見這間True Housr餐廳,門面裝修感覺幾特別,而餐牌上各款set lunch價錢又不算貴,包飲品也不過50-60元,而食物又幾啱我,就决定試下。這店是快餐店形式,但食物賣相和味道又好掂喎,難怪12:30已很多人幫襯。我點了A餐蒲燒鳗魚煎蛋飯,賣相已不錯,而份量十足。 鳗魚都幾大塊,肉質鮮美。加上燒得好靚仔, 令鳗魚食落好香口,少少脆皮感覺。而醬汁美味得來又不太甜,令鳗魚味更出色。而煎蛋更是脆邊的太陽蛋,蛋邊奇脆無比,蛋汁渗入飯裏,口感超級滿足,好食。跟餐的蘋果汁清甜怡人,透心涼極了,若大杯d更好。其它餐我都想食,留待下次再享受過。

蒲燒鳗魚煎蛋飯

跟餐的蘋果汁清甜怡人,透心涼極了,若大杯d更好。

其它餐我都想食,留待下次再享受過。
2017-07-13
2017-07-07 86 瀏覽
小店位於內街,canossa school hk 正對面,地鐵B出口,直行轉左就係。點解我要特登講呢?因為我今日係特登泥食佢地個鰻魚飯😍😍朋友之前食過,話好好食,搞到我心郁郁,今日係附近上堂,特登泥食完先去上堂☺️小店好滴色,感覺小清新,對面又係學校,入到泥見到有學生食緊,我都有返到中學時代嘅感覺。鰻魚飯一上,我口水都流埋,手掌咁大嘅鰻魚,煎得香口嫰滑嘅煎蛋,無錯,係一邊香口,一邊嫰滑😍😍煎蛋新境界😋下面仲有好多椰菜,而鰻魚唔止份量多,仲要又嫰滑,juicy 同惹味😍😍值得推介❣

鰻魚飯

鰻魚飯
2017-06-24 68 瀏覽
最近天氣陰情不定,時而滂沱大雨,時而陽光普照,令人心情都隨之起伏。是日午飯時間,又突然下起雨來,剛好路過true house,感覺它甚為清新,便內進午餐餐廳以綠色和白色作主調,簡單清新,靠牆有一張長高枱,靠窗有一張小枱。我選擇坐在小枱,可看看街景。這𥚃的餐牌都是小黑板,每一塊都是人手填寫,真有心思午餐有5個set可供選擇,全部都配湯或飲品,價錢合理。這裡以西餐為主,但也有鰻魚飯,正正就是我點的午餐。蒲燒鰻魚煎蛋飯($65):賣相不錯,太陽蛋的蛋黃很誘人鰻魚燒成微焦,帶點焦香,肉質算嫩滑,但沒有肥膩的感覺把蛋黃弄穿,以蛋汁加鰻魚汁拌飯菜蜜:是跟餐的飲品,用以盛載的杯子幾特別。這是一杯冷的菜蜜,在又熱又下雨的日子,喝下去特別舒服臨走時再看一看招牌,原本招牌旁的廚師卡通正是老闆的樣子,很有趣

蒲燒鰻魚煎蛋飯

蒲燒鰻魚煎蛋飯($65):賣相不錯,太陽蛋的蛋黃很誘人
鰻魚燒成微焦,帶點焦香,肉質算嫩滑,但沒有肥膩的感覺
把蛋黃弄穿,以蛋汁加鰻魚汁拌飯

菜蜜

蒲燒鰻魚煎蛋飯
2017-06-13 1473 瀏覽
平常上班大都帶飯吃,今天只有我沒有飯盒,所以就自己一人出去覓食。鰂魚涌在午飯時段都超多人,幸好我早了點下來啊。看到Tiffany blue顏色的小店,感覺清新,就在這裡吃吧。坐的是bar枱位置。餐廳內都是用此色作主顏色,帶來清幽閑靜的感覺,牆上還有幾幅畫呢。後面就是廚房啦,能看到廚師做菜呢。有五個餐,我看到C的時候不用再看了,牛扒怎能不吃呢餐飲我選了意大利菜湯,鮮紅色、質地帶點杰度的湯內混有多種蔬菜,包括口感爽脆的椰菜和煲到超軟的洋蔥等。湯的味道入口酸酸的,有香濃蕃茄味,又清新又醒胃。除了我還有兩個客人都點牛扒,三塊扒一起煎好壯觀~ 熱騰騰上桌!牛扒的size比我想像還大多了,差不多蓋去全部意粉配的醬汁是深啡黑色的照燒汁。換個角度才看到意粉呢,用了點黑椒和香草調味。他們的意粉條條分明,沒黏作一團也不感到油膩,煮得彈牙,混著鹹中帶甜的照燒汁吃頗惹味。將牛扒切半來個近鏡,看到牛扒內帶點點脂肪和筋,是洽到好處的。牛扒應該是七成熟左右,中間還帶點粉紅,這樣能又juicy又嫩滑呢,它的味道也好濃厚~剛剛說洽到好處就是這樣,肉中帶一點點脂肪和筋,少許脂肪讓牛扒質地柔軟,牛味更濃;少少筋帶來咬口但不

後面就是廚房啦,能看到廚師做菜呢。

有五個餐,我看到C的時候不用再看了,牛扒怎能不吃呢

意大利菜湯

除了我還有兩個客人都點牛扒,三塊扒一起煎好壯觀~

配的醬汁是深啡黑色的照燒汁。
香煎肉眼牛扒伴照燒汁意粉

換個角度才看到意粉呢,用了點黑椒和香草調味。
香煎肉眼牛扒伴照燒汁意粉

剛剛說洽到好處就是這樣,肉中帶一點點脂肪和筋,少許脂肪讓牛扒質地柔軟,牛味更濃;少少筋帶來咬口但不黏牙。

62元餐有這又大又好吃的牛扒作午餐,肚子好滿足啊
待會上班不要打瞌睡就好
2017-06-13
2017-06-07 42 瀏覽
忙左成日終於到了lunch嘅時候啦同朋友一早就揀咗呢一間裝修比較休閑嘅餐廳,感覺類似Cafe ,好休閑。店舖面積唔算好大,已經有好多人喺度排隊。當日有位餐廳嘅老闆就即刻叫我地入去啦!老闆感覺好和善。餐廳內係開放式廚房,環境衛生,仲可以睇到廚師佢喺度煮緊我哋嘅午餐🤤🤤🤤揀左B餐焗芝士龍利意粉 配菜蜜($58)🤤🤤🤤喺鰂魚涌來講呢個價錢都幾合理,份量都幾多有兩舊大魚柳。即叫即整,焗意粉好熱嫁,一不小心真係會辣親咀😂😂😂兩舊龍利柳煎到金黃色好香口,唔會乾口!水準唔錯!

揀左B餐焗芝士龍利意粉 配菜蜜($58)🤤🤤🤤
2017-06-06 60 瀏覽
一日之計在於......食!🍕🍟🌽🍆🥗🍱🍝無錯就係食!返工望午餐,午餐當然要食得豐富d喇返工咁辛苦!🤤鰂魚涌海澤街一帶食肆林立,行經這間true house 餐廳俾佢大大個tiffany blue既招牌吸引左...tiffany blue既招牌配上白色既趟門予人一種好舒適寫意的感覺!餐廳有一半既位置係open kitchen, 十分開揚!點選既黑椒豬扒蛋意粉份量十足!意粉煙靭,配上微辣既黑椒汁,非常好味!豬排有成隻手掌咁大,煎得好香口,而且餣得十分入味,非常惹味!煎蛋唔係全熟,仲有小小蛋黃汁流出,正合我心意唷!
餐廳有一半既位置係open kitchen, 十分開揚!

煎蛋唔係全熟,仲有小小蛋黃汁流出,正合我心意唷!
星期六難得過海,匯合朋友玩樂之前,先吃午飯。比起當年在太古坊返暑期工的日子,現在鰂魚涌地鐵站一帶的餐廳種類更為目不暇給,今天決定一試的鄰近地鐵站的>>>True House<<<。 餐廳翠綠色的主調,感覺非常清新舒服。內裡座位不多,相信平日午市以外賣為主;幸好當天是週末,而且時間尚早,人流不多,感覺更為舒暢。當日午市餐牌提供五款選擇,不想花太多時間考慮,於是直接請侍應推介。他推薦龍利柳,於是點了一客B餐焗芝士牛肝菌龍利柳配意粉(HKD58)。 不消一會,B餐隨即上菜。整個碟子非常炙熱,用餐時宜留神。魚柳表面香脆,肉質仍是嫩滑,不是油炸到硬繃繃的口感。意大利粉意粉軟硬適中,配著芝士和醬汁,滋味十足。不算非常大碟,是冰可以輕鬆吃畢的份量,相信適合OL或想食得剛好不餓而非全飽的朋友。就是意粉未算太多,魚柳與意粉份量比例得體,感覺更為高興。 餐飲的選擇是熱菜蜜,沖得不很甜,清淡地滋潤身體與心靈。

餐飲的選擇是熱菜蜜,沖得不很甜,清淡地滋潤身體與心靈。
2017-03-15 1665 瀏覽
最近發現了鰂魚涌有幾間小店都有學生優惠,True House就是其中一間,附近的學生真是有福了,而我當然也不會錯過帶王子陪我品嚐美食啦!參考之前的食評,原來之前他們的店名叫真味神,坦白說中文名字有點土,還是喜歡他們用True House,餐廳主色用了Tiffany Blue,小店只有小巴枱和一張小小的二人枱,半開放式廚房裝修簡單,還有落地玻璃門令天然光和微風滲入店內,令人有回家吃飯般舒服的感覺。這店每天只開四小時,由上午11時到下午三時左右,主要售賣全日早餐和精選午餐,小店每日限定供應四款午餐,提供的款式會按照新鮮食材而不同。每款午餐堂食$56-$62包意大利菜湯、菜蜜或橙汁,外賣可減$5。而我們今次就點了焗芝士粟米龍脷柳飯$58和香煎西冷牛扒伴黑椒汁意粉$62(如果怕辣可以改龍蝦汁)等了大約10分鐘,香煎西冷牛扒伴黑椒汁意粉先上枱,超巨型牛扒分量十足,不只外在美一百分,而且很有內涵,牛扒肉質軟彈煙靭,配合黑椒汁非常野味;意粉軟硬度適中,還有新鮮爽口的蔬菜,非常飽肚。不久,我的焗芝士粟米龍脷柳飯亦上枱,大大碟焗飯勁抵食,四大塊龍脷柳而且非常厚肉,味道新鮮沒有雪藏味道,肉質鬆軟柔滑,鮮美
不久,我的焗芝士粟米龍脷柳飯亦上枱,大大碟焗飯勁抵食,四大塊龍脷柳而且非常厚肉,味道新鮮沒有雪藏味道,肉質鬆軟柔滑,鮮美可口;珍珠飯軟硬度適中,飯質地飽滿,還充滿香濃的芝士味道,焗烤後還有少許拉絲的效果,非常滋味。
順帶提一提各位學生哥,學生可享有優惠價,堂食只需$35,外賣更是$30,經濟抵食,推介!
2017-03-06 307 瀏覽
樣子平凡的鴨胸雙腸飯,卻暗裏藏刀,美味無窮。鴨胸通常食嘅時候都係一片片,因為佢哋油脂分泌比較高,原件食就會有好油膩嘅感覺,食一兩片就會收手。但係呢度嘅鴨胸油脂分泌唔係好多,剛剛好,所以就算佢原件上都唔會有油膩感覺,咬下去嘅肉質比較有咬口,鴨胸嘅味道濃厚。配上兩條肉腸,味道係德國嘅豬肉腸,食落去比較軟身,外面有層薄薄的衣。西式醬汁似燒汁,稠身,味道挺濃,有點酸酸感更加開胃。最後就係飯上灑了一點點的香草,不時一啖啖都會有香草味散出,味道不錯。
樣子平凡的鴨胸雙腸飯,卻暗裏藏刀,美味無窮。

西式醬汁似燒汁,稠身,味道挺濃,有點酸酸感更加開胃。

2017-03-02 318 瀏覽
相比之前的康怡,我更喜歡太古坊,精美的米芝連餐廳有,高級clubs 有,拉麵壽司,中西日韓,平貴相宜都有我向來是節省自己,喜歡為別人付出,自己吃就隨便就好,我常和朋友笑説,平就好了!朋友就説我對自己不好。然後我找到這家小店,是我喜歡的Tiffany Blue , 小店位置不大,只有幾個位今天我吃了西冷扒配意粉 六十多元的食物,想不到會如此好吃,牛扒很大份,很嫩,絕對不是粉lar質素,肉質嫩,脂肪有,肉也有,你會想不到地舖港島有平宜這質素的午餐,和附近的狐狸家庭形成強烈對比。醬汁也很美味,能吃滿全部意粉。美食,舒適環境,美女幫手。這簡單的午餐,舒適又便宜。六十多元的輕鬆快活環境午餐,在太古坊不容易擁有啊!